Daune Accidente Asigurari- Cum Recuperam Banii De La Asigurari – Avocat Cuculis

Lupta cu asigurarile

Lege nr. 136/1995 privind asigurările si reasigurările în România

 in vigoare din 29/12/1995 pana in prezent

 Modificata substantial prin Noul Cod Civil

 Versiune actualizata la data de 06/12/2011

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

 

CAPITOLUL I

 

Dispoziii generale

 

Art. 1. – În România, activitatea de asigurare se desfăsoară sub forma asigurărilor de viată si a celor generale, facultative sau obligatorii, în condiiile legii.

 

Art. 11. – În întelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au următoarele semnificatii:

1. contractant al asigurării – persoana care încheie contractul de asigurare pentru asigurarea unui risc privind o altă persoană si se obligă fată de asigurător să plătească prima de asigurare;

2. vehicul – orice mijloc de transport, cu sau fără propulsie proprie, destinat deplasării pe uscat, inclusiv orice tip de remorcă, indiferent dacă este cuplată sau nu, exceptie făcând cele care se deplasează pe sine, bicicletele sau vehiculele cu tractiune animală;

3. persoană păgubită – persoana îndreptătită să primească despăgubiri pentru prejudiciul suferit ca urmare a producerii unui risc acoperit printr-un contract de asigurare de răspundere civilă;

4. prejudiciu – efectul negativ suferit de persoana păgubită prin producerea unui risc acoperit printr-un contract de asigurare de răspundere civilă;

5. Birou National – organizatie profesională, constituită în conformitate cu Recomandarea nr. 5 din 25 ianuarie 1949, adoptată de Subcomitetul de Transport Rutier al Comitetului de Transporturi Interioare din cadrul Comisiei Economice pentru Europa a ONU, si care grupează societătile de asigurare care sunt autorizate într-un stat să practice asigurarea de răspundere civilă auto;

6. Biroul Asigurătorilor de Vehicule din România – biroul national din România;

Aţi auzit tot timpul poveşti de genul: “a venit inspectorul de daune şi a făcut pe deşteptul, a făcut câteva poze, mi-a vorbit arogant, de parcă eu venisem la el să-i cer pomană, apoi a plecat fără să salute.  Era supărat că fleacul meu de daună îl deranjase de la vreo treabă mai importantă pe care o avea el de făcut prin birou. De atunci n-am mai primit niciun semn de viaţă de la asigurător luni bune.

După insistenţele mele, mi-a trimis într-un târziu acasă o scrisoare în care-mi spunea că dosarul meu a fost respins la plată pentru cine ştie ce motive inventate, căci orice pretext e bun să evite plata. Ori, în cel mai bun caz, după lungi insistenţe mi-a trimis o ofertă de despăgubire care nu acoperea nici 10% din prejudiciu, fără nici o explicaţie şi fără să-mi arate vreun mod de calcul. Asta atunci când totuşi plătesc ceva. În cel mai rău caz te mai considera şi infractor: departamentul lor antifraudă are suspiciuni şi face o anchetă mai amplă in dosar. Aşa că fii atent: dacă mai vrei despăgubire, s-ar putea să ajungi şi să dai cu subsemnatul pe la politie!

Şi totuşi, atunci când am încheiat poliţa firma părea atât de serioasă! Vânzătorul poliţei era amabil. Îmi vorbea despre tot felul de catastrofe care mi se pot întâmpla, dar totul era acoperit prin poliţă. Nici vorbă să despagubească numai daunele produse joi şi duminică. Iar Condiţiile de asigurare sunt doar o formalitate, un fleac, nici nu mai trebuie să le citeşti. Adesea vânzătorul poliţei nici nu le are la el.”

 

Povestea mea vă sună cunoscută? Nu diferă mult de a dumneavoastră?

Sau, să punem altfel problema: cunoaşteţi mulţi oameni care să nu fi rămas cu o impresie proastă după “colaborarea” cu departamentul daune al unei firme de asigurări?

 

Ei bine, NU!

Lucrurile nu ar trebui să se petreacă aşa!

Evenimentul suferit de dumneavoastră este adesea un eveniment grav, dacă nu chiar o tragedie, iar paguba este de multe ori importantă. Vă produce durere, suferinţă, pierderi mari, un imens disconfort.

Şi în momentele acelea, când aveţi nevoie de intervenţia promptă, înţelegătoare, rapidă, competentă a firmei de asigurări, pe care totuşi aţi plătit-o mulţi ani înainte, fără să facă ceva pentru banii incasaţi, în momentul în care viaţa vă este bulversată, în loc să aveţi în firma de asigurări un partener, în realitate aveţi un inamic, un grup de oameni suspicioşi, dacă nu chiar duşmănoşi, care au impresia că veniţi tot timpul să le cereţi ceva ce nu vi se cuvine. Chiar de la început veţi fi tratat ca un potenţial infractor, relatările voastre vor fi privite cu neîncredere. Oare nu cumva dumneavoastră v-aţi înscenat dauna? Nu cumva v-aţi dat singur foc la casă în pragul iernii, ori v-aţi fracturat singur piciorul, ori v-aţi facut praf maşina, numai şi numai ca să le cerţi lor nişte bani?

Şi totuşi, dumneavoastră nu aţi cerut decât ceea ce vi se cuvine, şi anume dreptul la despagubire consfinţit prin contract, dar şi prin lege!

 

O spun din nou: ei bine, NU!

Tocmai pentru a scăpa de stresul situaţiilor relatate mai sus şi pentru a avea siguranţa încasării despăgubirilor ce vi se cuvin, aveţi nevoie alături de dumneavoastră de un profesionist capabil să vă apere interesele, mai bine pregătit decât adversarii voştri, hotărât, bine înarmat cu legea şi cu dreptatea cauzei pe care o apără.

Iar în faţa unui oponent competent şi bătăios, asigurătorul va ezita, îşi va pierde aplombul şi aroganţa, adesea va face pasul înapoi, poate va relua în analiză dosarul de daună şi în final îl va plăti.

Iar dacă nu, va trebui să facă faţă aceluiaşi profesionist în faţa instanţei, urmând a plăti dauna integrală, penalităţile de întârziere şi cheltuielile de judecată până la ultimul leu.

 

P.S. Prezentand o situatie petrecuta adesea in viata de zi cu zi, nu am vrut sa spun ca in realitate nu exista si firme de asigurari serioase, care isi respecta clientii si obligatiile contractuale, dupa cum in mod evident exista si inspectori de daune corecti, competenti, chiar pasionati de meseria lor, care sunt  de altfel prejudiciati de practica firmelor necinstite. Acestora le uram succes in afaceri si le dorim sa ramana neschimbati in atitudinea lor.

Pentru detalii trimiteti un email la avocat@indrumari-juridice.eu

2 comments to “Daune Accidente Asigurari- Cum Recuperam Banii De La Asigurari – Avocat Cuculis”
  1. buna seara, ma aflu in urmatoarea situatie: am fost reclamant intr-un proces cu Carpatica asigurari, motivat de faptul ca mi-au respins dosarul de dauna in care eu aveam calitatea de beneficiar al asigurarii, in cauza fiind citat si intervenientul fortat (titularul politei RCA). Toate cheltuielile cu acest proces au fost suportate de catre mine, aproximativ 7000 lei, cel vinovat de producerea accidentului nesuportand niciun cost, La termenul la care instanta ar fi trebuit sa se pronunte pe cererea mea(expertiza auto fiindu-mi favorabila), acesata a suspendat dosarul pe motiv ca Carpaica a intrat in faliment. Am depus cerere la FGA pentru despagubiri si m-am inscris si la masa credala a Carpatica cu suma reprezentand contravaloarea reparatiei auto si cheltuilelile de judecata suportate pana la acel moment. Dupa 3 ani de la data producerii accidentului, FGA mi-a achitat contravaloarea reparatiei auto dar am ramas cu un prejudiciu de 7000 lei constand in cheltuielile cu procesul intentat, motiv pentru care am dat in judecata pe cel vinovat de producerea accidentului, Instanta mi-a respins cererea cu motivarea ca procesul este suspendat si nu pot solicita chletuilei de judecata, cu atat mai mult cu cat paratul a avut calitatea de intervenient fortat. Solutia instantei, dpv juridic pare a fi una acceptabila dar, dpv moral, cum este posibil ca o persoana care nu are nicio vina in producerea unui accident suporta un prejudiciu de 7000 lei iar cel vinovat de producerea accidentului nu suporta nicio consecinta??? ce varianta as avea pentru recuperarea acestei sume???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.