Daune Accidente Asigurari- Cum Recuperam Banii De La Asigurari – Avocat Cuculis

Lupta cu asigurarile

Lege nr. 136/1995 privind asigurările si reasigurările în România

 in vigoare din 29/12/1995 pana in prezent

 Modificata substantial prin Noul Cod Civil

 Versiune actualizata la data de 06/12/2011

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

 

CAPITOLUL I

 

Dispoziii generale

 

Art. 1. – În România, activitatea de asigurare se desfăsoară sub forma asigurărilor de viată si a celor generale, facultative sau obligatorii, în condiiile legii.

 

Art. 11. – În întelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au următoarele semnificatii:

1. contractant al asigurării – persoana care încheie contractul de asigurare pentru asigurarea unui risc privind o altă persoană si se obligă fată de asigurător să plătească prima de asigurare;

2. vehicul – orice mijloc de transport, cu sau fără propulsie proprie, destinat deplasării pe uscat, inclusiv orice tip de remorcă, indiferent dacă este cuplată sau nu, exceptie făcând cele care se deplasează pe sine, bicicletele sau vehiculele cu tractiune animală;

3. persoană păgubită – persoana îndreptătită să primească despăgubiri pentru prejudiciul suferit ca urmare a producerii unui risc acoperit printr-un contract de asigurare de răspundere civilă;

4. prejudiciu – efectul negativ suferit de persoana păgubită prin producerea unui risc acoperit printr-un contract de asigurare de răspundere civilă;

5. Birou National – organizatie profesională, constituită în conformitate cu Recomandarea nr. 5 din 25 ianuarie 1949, adoptată de Subcomitetul de Transport Rutier al Comitetului de Transporturi Interioare din cadrul Comisiei Economice pentru Europa a ONU, si care grupează societătile de asigurare care sunt autorizate într-un stat să practice asigurarea de răspundere civilă auto;

6. Biroul Asigurătorilor de Vehicule din România – biroul national din România;

Aţi auzit tot timpul poveşti de genul: “a venit inspectorul de daune şi a făcut pe deşteptul, a făcut câteva poze, mi-a vorbit arogant, de parcă eu venisem la el să-i cer pomană, apoi a plecat fără să salute.  Era supărat că fleacul meu de daună îl deranjase de la vreo treabă mai importantă pe care o avea el de făcut prin birou. De atunci n-am mai primit niciun semn de viaţă de la asigurător luni bune.

După insistenţele mele, mi-a trimis într-un târziu acasă o scrisoare în care-mi spunea că dosarul meu a fost respins la plată pentru cine ştie ce motive inventate, căci orice pretext e bun să evite plata. Ori, în cel mai bun caz, după lungi insistenţe mi-a trimis o ofertă de despăgubire care nu acoperea nici 10% din prejudiciu, fără nici o explicaţie şi fără să-mi arate vreun mod de calcul. Asta atunci când totuşi plătesc ceva. În cel mai rău caz te mai considera şi infractor: departamentul lor antifraudă are suspiciuni şi face o anchetă mai amplă in dosar. Aşa că fii atent: dacă mai vrei despăgubire, s-ar putea să ajungi şi să dai cu subsemnatul pe la politie!

Şi totuşi, atunci când am încheiat poliţa firma părea atât de serioasă! Vânzătorul poliţei era amabil. Îmi vorbea despre tot felul de catastrofe care mi se pot întâmpla, dar totul era acoperit prin poliţă. Nici vorbă să despagubească numai daunele produse joi şi duminică. Iar Condiţiile de asigurare sunt doar o formalitate, un fleac, nici nu mai trebuie să le citeşti. Adesea vânzătorul poliţei nici nu le are la el.”

 

Povestea mea vă sună cunoscută? Nu diferă mult de a dumneavoastră?

Sau, să punem altfel problema: cunoaşteţi mulţi oameni care să nu fi rămas cu o impresie proastă după “colaborarea” cu departamentul daune al unei firme de asigurări?

 

Ei bine, NU!

Lucrurile nu ar trebui să se petreacă aşa!

Evenimentul suferit de dumneavoastră este adesea un eveniment grav, dacă nu chiar o tragedie, iar paguba este de multe ori importantă. Vă produce durere, suferinţă, pierderi mari, un imens disconfort.

Şi în momentele acelea, când aveţi nevoie de intervenţia promptă, înţelegătoare, rapidă, competentă a firmei de asigurări, pe care totuşi aţi plătit-o mulţi ani înainte, fără să facă ceva pentru banii incasaţi, în momentul în care viaţa vă este bulversată, în loc să aveţi în firma de asigurări un partener, în realitate aveţi un inamic, un grup de oameni suspicioşi, dacă nu chiar duşmănoşi, care au impresia că veniţi tot timpul să le cereţi ceva ce nu vi se cuvine. Chiar de la început veţi fi tratat ca un potenţial infractor, relatările voastre vor fi privite cu neîncredere. Oare nu cumva dumneavoastră v-aţi înscenat dauna? Nu cumva v-aţi dat singur foc la casă în pragul iernii, ori v-aţi fracturat singur piciorul, ori v-aţi facut praf maşina, numai şi numai ca să le cerţi lor nişte bani?

Şi totuşi, dumneavoastră nu aţi cerut decât ceea ce vi se cuvine, şi anume dreptul la despagubire consfinţit prin contract, dar şi prin lege!

 

O spun din nou: ei bine, NU!

Tocmai pentru a scăpa de stresul situaţiilor relatate mai sus şi pentru a avea siguranţa încasării despăgubirilor ce vi se cuvin, aveţi nevoie alături de dumneavoastră de un profesionist capabil să vă apere interesele, mai bine pregătit decât adversarii voştri, hotărât, bine înarmat cu legea şi cu dreptatea cauzei pe care o apără.

Iar în faţa unui oponent competent şi bătăios, asigurătorul va ezita, îşi va pierde aplombul şi aroganţa, adesea va face pasul înapoi, poate va relua în analiză dosarul de daună şi în final îl va plăti.

Iar dacă nu, va trebui să facă faţă aceluiaşi profesionist în faţa instanţei, urmând a plăti dauna integrală, penalităţile de întârziere şi cheltuielile de judecată până la ultimul leu.

 

P.S. Prezentand o situatie petrecuta adesea in viata de zi cu zi, nu am vrut sa spun ca in realitate nu exista si firme de asigurari serioase, care isi respecta clientii si obligatiile contractuale, dupa cum in mod evident exista si inspectori de daune corecti, competenti, chiar pasionati de meseria lor, care sunt  de altfel prejudiciati de practica firmelor necinstite. Acestora le uram succes in afaceri si le dorim sa ramana neschimbati in atitudinea lor.

Pentru detalii trimiteti un email la avocat@indrumari-juridice.eu

45 comments to “Daune Accidente Asigurari- Cum Recuperam Banii De La Asigurari – Avocat Cuculis”
 1. buna seara, ma aflu in urmatoarea situatie: am fost reclamant intr-un proces cu Carpatica asigurari, motivat de faptul ca mi-au respins dosarul de dauna in care eu aveam calitatea de beneficiar al asigurarii, in cauza fiind citat si intervenientul fortat (titularul politei RCA). Toate cheltuielile cu acest proces au fost suportate de catre mine, aproximativ 7000 lei, cel vinovat de producerea accidentului nesuportand niciun cost, La termenul la care instanta ar fi trebuit sa se pronunte pe cererea mea(expertiza auto fiindu-mi favorabila), acesata a suspendat dosarul pe motiv ca Carpaica a intrat in faliment. Am depus cerere la FGA pentru despagubiri si m-am inscris si la masa credala a Carpatica cu suma reprezentand contravaloarea reparatiei auto si cheltuilelile de judecata suportate pana la acel moment. Dupa 3 ani de la data producerii accidentului, FGA mi-a achitat contravaloarea reparatiei auto dar am ramas cu un prejudiciu de 7000 lei constand in cheltuielile cu procesul intentat, motiv pentru care am dat in judecata pe cel vinovat de producerea accidentului, Instanta mi-a respins cererea cu motivarea ca procesul este suspendat si nu pot solicita chletuilei de judecata, cu atat mai mult cu cat paratul a avut calitatea de intervenient fortat. Solutia instantei, dpv juridic pare a fi una acceptabila dar, dpv moral, cum este posibil ca o persoana care nu are nicio vina in producerea unui accident suporta un prejudiciu de 7000 lei iar cel vinovat de producerea accidentului nu suporta nicio consecinta??? ce varianta as avea pentru recuperarea acestei sume???

  • Buna ziua
   14.08.2019 in Craiova,mașina a fost avariata in parcarea blocului,am constatare amiabila de accident,Sc.Euroins România ,eu locuiesc in Germania și as dori sa aflu cum se poate recupera prejudiciul.Va multumesc

  • Buna ziua! Am fost implicat intr-un accident rutier cu un vehicul inmatriculat in Bulgaria iar firma romaneasca care se ocupa de dosarul de dauna mi-a virat in cont o suma de bani ,evaluata de ei in baza unui deviz Audatex, fara acceptul si semnatura mea. Imi puteti spune ce este de facut in astfel de caz? Multumesc!

    • Bună ziua! Mă aflu intr-o situatia, cel puțin ciudată. Am fost implicat intr-un acciden auto, provocat de un alt participant in trafic. De comun acord, am trecut la intocmirea procesului de constatare amiabila, de unde reiese fără dubii, culpa acestuia, fapt recunoscut dealtfel.
     Toate bune si frumoase…
     Sa intocmit dosarul pentru daune, de catre un agent constatator iar in urma procesului verblal de constatare, reiese dauna totala. Calculul facut de catre service, pt.reparații, înlocuiri,vopsitorie etc.se ridica la suma de 10 139,69 lei.
     Dupa mai bine de o luna de zile, primesc raspuns de la asigurător,, suma maxima este de 510€”
     Aproximativ un sfert din costul reparatiei.
     In situatia de fata, ce trebuie facut?
     ————————-
     Conducator auto de mai bine de 20 de ani fara nici macar in accident.
     ‐—————-‘——
     Zi frumoasa va doresc!

 2. Buna ziua
  Ma confrut cu urmatoarea situatie
  Am avut un accident in Bulgaria ,accidentul a avut loc intre un autovehicul inmatriculat in Ro si celalat inmatriculat in MD ,fiind vorba de lovitura de la spate am chemat politia Bulgara au intocmit procesul verbal vinovatul fiind cetateanul moldovean.
  In Romania cei de la BAAR refuza sa imi deschida dosar de dauna si ma trimit in Bulgaria ( am luat legatura cu BAAR prin mail si am fost si personal la Bucuresti unde am fost tratat numai cu mistouri si raspunsuri flecmatice)
  As vrea sa stiu ce cale de atac exista sa pot sa imi recuperez paguba.
  Multumesc

 3. Buna seara,o mașină apartinand unei firme m a lovit,mi a dat asigurare, care era valabilă ,incheiata intre groupama si firma de leasing prin care era achiziționată masina ! De la data accidentului anunțat în jumătate de oră la groupama, deschizând se dosar ,am emailuri cu nr inregistrare,si pana la data constatării daunei în services,au trecut două săptămâni! La data prezentării în services,șoferul a venit cu aceeași mașină, cu numere noi,întrucât se terminase leasingul, s au făcut poze,dosar în regie proprie, așa am optat, urmând ca în 3 zile să primim banii în cont! Intre timp eu am reparat masina, si dupa o săptămână am sunat sa văd de ce nu primesc banii ! Mi s a spus ,că de fapt firma de leasing a reziliat asigurarea si si a luat banii pe câteva luni rămase, deoarece utilizatorul a încheiat o nouă asigurare la alta firmă, valabilă cu două zile mai târziu de la producerea accidentului! Nu contează asta,eu ma intreb cum a putut groupama sa dea banii inapoi pe acea asigurare dacă pe ea era deschis un dosar de dauna? Directorul din galați mi a spus că nu aparea dosarul inregistrat la patru zile după accident si de aceea le au dat banii ,dar eu am primit nr de inregistrare în aceeași zi,cum sa nu fie dosarul inregistrat ? Acum se tergiverseaza, si nimeni nu mi da un răspuns, ce e de făcut?Mulțumesc!

 4. firma de asigurari imi ofera pentru sotul meu persoana vatamata, lovit de autoutilitara pe trotuar , cardiaca cu probleme de coagulare 10 ron. expertiza medico legala este de 25 zile pegubele materiale cu chitante depuse se ridica la 2500lei. care este parerea dumneavoastra? cit ar dura un proces? durerile au fost insuportabile picior rupt si coaste fisurate, repet lovit de masina mare , pe trotuar , persoana cu mari probleme cardiace , infarct anterior, operatii by pas. multumesc

 5. Soția mea a avut un accident ușor cu un domn domnul find de vina ia dat asigurarea eu sant proprietarul masini dar santem căsătoriți legal toate bune a zis ca o sa ne dea 1900 de ron si din data de 03.09.2019 peste tot vad ca termenul e de 10 zile pt despăgubiri în care noi mergem asa cu masina ce ar trebui să facem cui sa ne adresăm va multumesc

 6. Buna seara acum 2 luni am avut un accident usor. Am fc amiabilă am fost la constatare am fc actele. Am primit oferta de despăgubire prin email dupa care am fost la sediu la ei si am completat cerere de despăgubire cu nr de cont dupa 2 saptamani primesc telefon ca trebuie sa merg inapoi la sediu sa mi se faca alta oferta ca mi sa gresit oferta. Ce as putea face in cazul asta va rog

 7. Buna seara,
  Am avut un accident cu dauna totala economica. Mi s-a trimis prin email oferta si s-a licitat epava. Am acceptat oferta si vandut epava si mi s-a comunicat ca pe 2 decembrie dosarul meu de dauna este trimis catre plata. Au trecut 16 zile lucratoare de atunci exceptand perioada sarbatorilor. Am inteles ca limita ar fi de 10 zile lucratoare. Am tot sunat la ei si de fiecare data mi se spunea cate ceva ca azi sa mi se spuna ca defapt sunt 30 +10 zile lucratoare. De cate ori am sunat la ei si nu mi s-a zis treaba asta. Pana la urma ce e legal ca pe internet se zice de 10 zile de la data depunerii ultimului document si acceptarii ofertei. Trebuie facuta o reclamatie sau au ei dreptate? Multumesc.

 8. Buna ziua! Avem un dosat de dauna deschis la City insurance,semnând cererea de despagubire in data de 17 decembrie 2019 si nici acum nu s-a facut plata.Am trimis mai multe mailuri ,nu s-a raspuns decat la unul in zeflemea: ” dosarul dvs se achita luni”.Acea luni fiind 3.02 .2020.A trecut si ziua de luni si nimic.Tot sunam ,se fac solicitari spunand ca dosarul este in plata.Ce este de facut? Multimesc

 9. Buna ziua, am asigurare Pad si facultativa la Generali. In urma cutremurului din 31.01.2020 s au produs fisuri ale peretilor. Locuiesc in bloc la etaj 7 din 8. Mi-au respins dosarul pt ca stas 3684-71 avariile apar la grad mai mare Sau egal cu V pe Scara mercalli.

 10. Buna ziua,

  In timpul unei calatorii in strainatate in interes de serviciu am avut nevoie de serviciile medicale oferite de o unitate medicala. Desi am fost insotit de un reprezentant al societatii de asigurari la care am avut incheiata polita de asigurare calatorie am fost obligat sa achit in avans o parte din serviciile medicale oferite (politica spitalului din cate am inteles). Acum la dupa depunerea documentatiei in vederea recuperarii daunei (facturi, fise medicale eliberate de unitatea curanta), societatea de asigurari imi cere suplimentar fisa medicala cu istoric complet de la medicul de familie + recomamdare medicala pentru efectuarea calatoriei semnata si parafata de un medic specialist. Cu fisa de la medicul de familie nu am o problema, dar cu recomandarea …. nu o inteleg. Specialist in ce? Exista vreo obligativitate in obtinerea unui astfel de document inaintea unei calatorii fara antecedente de ordin medical. Poate constitui neprezentarea acesteia un motiv pentru care se poate refuza plata unei astfel de despagubiri?

 11. buna ziua,
  Am avut un accident cu un auto cu rca de bulgaria, dauna fiind suficient de mare. Am deschis dosarul de dauna, inspectorul foarte amabil a zis: “da drumu la reparatie ca se despagubeste tot!”
  Am facut reparatia, iar acum cei de la DioDea, colaboratorul celor din bulgaria in Romania nu vor sa-mi dea accept de plata..imi tot baga motiv ca este deschis dosar penal.. eu ca sofer am declarat ca nu am nici o pretentie, doar sa imi repare masina… cei de la politie mi-au spus ca dosarul este clasat..
  Va rog sa imi dati o sugestie
  Multumesc

  • Buna ziua, in mod clar aici o sa fie necesara deschiderea unui dosar in instanta impotriva asiguratorului pentru ca e clar din ceea ce imi spuneti ca nu vor plati. Cu stima, av. drd. Cuculis 722298011

   • Buna ziua , Am avut un accident in luna octombrie masina fiind dauna totala .Am facut amiabila , programare pentru constatare si mi se comunica ca voi fi contactat in 3 zile . Nu am fost contactata de nimeni aproape 2 luni . Intre timp mi-am inchiriat masina , decid sa ma duc sa caut personal inspectorul .. dupa lungi cautari reusesc sa clarific dosarul . Primesc oferta si domnul inspector imi spune ca imi ofera o saptamana o masina gratis sa isi spele obrazul fata de mine . I-am comunicat ca am avut masina inchiriata si mi-a spus ca e ok si sa ii aduc facturile . Dupa ce i-am dus facturile fiscale , ma punea sa le modific , sa mai scad din zile ca imi daduse el un ciuruc de masina , m-am certat cu acesta si mi-a creat extrem de multe dificultăți. Pe data de 28.11 .2019 Am primit oferta pe care am si acceptat o .Pana in data de astăzi 28 .04.2020 nu am primit niciun ban .
    Intrebarile mele sunt :
    Pot cere personal penalitatile de 0.2% zi sau doar in instanta?
    In momentul de față ce m-ati sfatui sa fac ?
    Compania este CityInsurance

    • Buna ziua. Nici acum nu inteleg de ce mai sunt asemenea intarzieri la plata daunelor si constatarea lor in conditiile in care nu mai avem circulatie rutiera. Oricum ati opinat bine, da puteti sa ii chemati in judecata si sa le solicitati penalitati de intarziere si evident daca este cazul si alte daune de intarziere. Procesul cu firmele de asigurari vor fi multiple fiindca vad ca refuza sa plateasca. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

   • Buna ziua am masina leasing rulata mi sa spus ca am garantie un an ieri mi sa stricat in drum nu am facut inca un an de la achizitie ma vor pune sa platesc cv ? Tinand cont ca inca este in garantie

 12. Buna ziua,

  Este vorba despre o societate de asigurari (Euroins).
  Trebuiau sa imi plateasca dosarul de dauna, dar au gresit contul iban in care au virat banii si s au intors inapoi la ei.
  Am facut tot felul de sesizari si mi au spus ca trebuie sa astept sa mi se deschida dosarul din nou si ca mai ar mai dura din nou 40 de zile. Asta doar pentru ca ei au facut o mare greseala.
  Vreau sa stiu cum pot proceda si daca se poate sa actionez in instanta si sa cer despagubiri mai mari pentru greselile pe care le au facut si pentru problemele create.

  Astept raspuns,
  Toate cele bune!

 13. Buna seara dacă am fost implicat intr-un accident . Și mi sa spart telefon laptopu din cauza impactului ( despăgubit) pot sa bag la constatare amiabila ?? Este primul accident și nustiu

 14. Bună ziua. În data de 01 .02 .2021 la ora 06 am găsit autoturismele proprietate personala avariate grav în parcarea blocului. Pana acum nu a fost găsit nici un vinovat.Menționez ca în zona se afla o camera de supraveghere video aparținând Primaria Alexandria. Cum îmi pot recupera prejudiciul?

 15. Buna ziua, am deschis un dosar de dauna la City insurance. Eu am o procura de administrare ( nu contract de comodat). Deasemnea, eu am facut polita Casco , cu acea procura in mana, unde mi s a raspuns ca asigurarea se face pe proprietar. City au refuzat sa plateasca dauna .. precizand ca asiguratul nu i-a instiintat ca masina a fost instrainata sau cedat dreptul de folosinta prin contract scris. Eu am fost imputernicit prin acea procura sa – l reprezint pe proprietar la institutii , asigurari etc. Motivul lor nu este legal si temeinic dar tot au refuzat plata si au inkis dosarul ca “respins”. Proprietarul a mai avut o dauna la Omniasig cu 2 ani in urma.. si tot eu am fost in numele lui sa deschid dosar de dauna.. acolo nu am intampinat nicio problema. Ce putem face acum?

 16. cum pot sa imi recuperez banii pe care i-am platit pentru repararea inundatiei facute de vecinul de deasupra. Am Constatarea facuta de Organul de conducere al Asociatiei de locatari a blocului

 17. Buna seara am fost implicat într-un accident eu fiind victima si asigurare celui vinovat au considerat după constatarea mașini ca e dauna totală la care au venit cu o ofertă foarte mică adica eu anul trecut am dat 4200 de euro pe mașină in care am mai investit încă 1000 euro si ei mi-au dat 9200 lei si 5200 lei epava plus ca eu am platit platforma cum pot face sa scot macar de la ei cat am dat pe mașină ? Ce pasi trebuie sa urmez in condițiile in care eu depindeam de mașină si acum nu imi oferă posibilitatea sa imi iau alta pe piață mașină se vinde cu 5000 e eu am luat-o la acei bani printr-o cunoștință

 18. Am fost implicat intr-un accident in care am fost vinovat,fiind sub influenta bauturilor alcoolice.Acum sunt dat in judecata dupa 2 ani de la nefericitul accident,de firma la care a fost asigurarea auto Euroins(acum este in faliment).Sunt salariat cu contract permanent,un copil in intretinere si o pensie alimentara de achitat lunar.La ce ma pot astepta in urma judecarii si cum isi pot recupera banii de la mine?Cu stima si va multumesc

 19. Buna ziua
  In urma unui accident prodis de un sofer care nu avea asigurare auto valabila autoutilitatra societatii a fost avariata foarte grav (dauna totala) Societatea avea autoutilitara in leasing iar la momenrul producerii accidentului mai aveam de platit la leasing 1 an si jumatate . In urma deschiderii dopsarului de dauna la UNIQA (CASCO) asiguratorul a calculat dauna conform politeti de asigurare unde sunt stampilele si semnaturile idea leasing, idea broker si uniqa asigurariri , ne lunad in calcul si contactul Uniqa asigurari unde exista semnatura adminitratorului . Asiguratorul ne obliga sa acceptam cea ce scrie in polita de asigurare , respectiv licitatia epavei si nu se vrea a se lua in calcul cei 25% din valoarea autovehicului la data producerii accidentului stipulati in contarct . Nu s a luat in calcul nici valoarea autuoilitarei la momentul accidentului … dupa ce am achiat diferenta de leasing de 3000 lde euro din 13000 euro , casco ne da DOAR 3404 euro cea ce mi se pare foarte, foarte putin ,plus refuza sa plateasca factura de tractare in valoare de 2200 lei ( si aceasta este stipiulata in contract ) Intrebarea mea este daca iau cei 3404 euro pe care urneaza sa iau de la casco , sa mai fac un imprumut sa i iau alta autoutilitra , pot da in judecata CASCO UNIQA care mi a facut viata un iad ? Exact cum ati spus in text in loc de prieteni care sa te ajute ,te lovesti de niste hiene care sunt in stare sa ti ia pielea de pe tine , Multumesc pentru raspuns

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.