Debitorii Prima Casa Nu Trebuie Sa Plateasca Penalitati Si Accesorii – Abuz Anaf – Avocat Cuculis

Imprumutatii prin programul Prima Casa nu au obligatia sa plateasca penalitati si accesorii catre Fodul De Garanatre ce executa silit prin Anaf in cazul in care creditul este declarat scadent anticipat si statul ii executa silit pe imprumutat.

Abuzurile marca Anaf nu inceteaza nici in 2016 iar din pacate in situatia aceasta sunt mii de oameni ce au achizitionat un imobil prin programul prima casa, nu au mai putut plati ratele iar banca a notificat Fondul National de Garantare pentru a plati garantia de Stat catre banca respectiva, procedura ulterioara de recuperare a banilor de catre Stat fiind aceea de punere in executare a contractului de credit prin Anaf.

Unde apare abuzul?

In mod normal, conform legislatiei in vigoare, ce urmeaza sa o amintim mai jos, Anaf, emise o decizie de impunere, echivalenta cu suma pe care a platit-o Fondul catre Banca, fiind interziza aplicarea altor penalitati ori accesorii pentru acele sume de bani platite cu titlu de garantie de stat.

Astfel, conform deciziei de impunere pe care am atacat-o  suma ce este reprezentata de garantii acordate si platite de catre Fond nu decurge din raporturi de drept material fiscal, deci nu reprezeinta o veritabila creanta fiscala, prin urmare nu este o datorie fiscala aceste garantii nefiind supuse dispozitiilor de Cod Fiscal  art.119, art. 120 si art. 120 indice 1 din Codul de Procedura Fiscala referitoare la  dobanzile si penalitatile de intarziere.

De asemenea programul Prima Casa este reglementat in sfera juridical de catre o lege speciala si anume OUG 60/2009 unde se arata in mod clar coroborand cu Hotararea de Guvern numarul 717/2009 art. 17 alin. (1) Sumele garantate de FNGCIMM se platesc finantatorului de catre Ministerul Finantelor Publice din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finantelor Publice – Actiuni generale, si se recupereaza, prin executare silita, de catre organele competente ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala de la beneficiarii finantarii garantate, persoane fizice, conform reglementarilor legale in materie de colectare a creantelor fiscale.

Insa in raport de legea speciala a programului Prima casa si a beneficiarului efectiv al recuperarii creantei de la debitor, nu poate fi identificata creeanta ca fiind una fiscala, astfel incat se impune anularea orcarei obligatii de plata.

Oug 60/2009 arata in articolul (4) Contractele prin care Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii acorda garantiile prevazute la alin. (3) constituie titluri executorii si au valoare de inscrisuri autentice, acesta este si motivul pentru care executarea silita poate incepe de indata fara nicio alta formalitate, decat aceea a notificarii de catre banca a Fondului de Garantare.

Termenul de contestatie?

Termenul se calculeaza pe zile si este de 30 de zile de la primirea deciziei de impunere pe care ANAF o emite si o comunica catre pretinsul debitor.

Atentie, depasirea termenului atrage tardivitatea contestatiei si astfel indiferent daca penalitatile sunt ilegale ele nu mai pot fi contestate.

Solutia contestatiei?

IMG_0001

IMG_0006

Avocat Cuculis Adrian

2 comments to “Debitorii Prima Casa Nu Trebuie Sa Plateasca Penalitati Si Accesorii – Abuz Anaf – Avocat Cuculis”
  1. Bună seara o cunostinta a mea are credit la prima casa,și nu a plătit 2 rate în anul 2015, acum o saptamina am primit de la anaful somație de plata pe toată suma care era garantata de la fondul de garantare și sa plătesc 2000 lei dobânzi penalizatoare .ce urmează sa fac ? Banca nu mai are decât jumătate de credit.pentru ca fondul de garantare a plătit creditul
    Partea lor 17000 euro iar banca nu mai are decât 14000 din total 38000 euro.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.