Decaderea Din Drepturile Parintesti

Ce inseamna decaderea din drepturile parintesti si cine o poate solicita?

Poate unul dintre soti sa ceara decaderea celuilalt parinte din drepturile parintesti?

Decăderea din drepturile părintești drepturile părintești reprezintă în cele din urmă, o suprimare ale acelor prerogative pe care le au și le dețin părinții în calitatea lor conferită de către lege.

In aceeași măsură aceștia au și obligații în legătură cu copii lor minori.

Decăderea din drepturile părintești se poate solicita de oricare părinte , care consideră că celălalt nu-și îndeplinește obligațiile părintești în mod corespunzător sau își abandonează familia ori are un anumit comportament necorespunzător cu privire la minorul pe care-l are sau ar trebui să-l aibă în întreținere.

Decaderea Din Drepturile Parintesti
Decaderea din drepturile parintesti

Decăderea din drepturile părintești nu poate fi cerută în mod direct instantei de către unul dintre părinți, ci aceasta solicitare trebuie să fie facuta printr-o procedură la care să participe autoritatea administrației publice care are atribuții în domeniul protecției copilului.

Dacă unul dintre părinți solicită ca celălalt părinte să fie decăzut din drepturile părintești acesta trebuie să depună o plângere împotriva celuilalt părinte prin care să se arate care sunt motivele care ar trebui să ducă sau din pricina cărora ar trebui să ducă la gândul că celălalt părinte nu ar trebui să mai aibă dreptul de exercitarea atribuțiilor părintești.

Drepturile părintești sunt reprezentate fie de posibilitatea unuia dintre părinți da alege școala unde va învăța minorul ,ceea ce urmează să studieze minorul ,sporturile pe care acesta le poate practica ,iar în cazul în care părinții sunt divorțați dreptul acestuia de a vizita minorul si da a avea relații personale cu el dar în același timp și obligațiile de a-i plăti o pensie alimentară și de a se implica în mod activ în viața lui.

Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă drepturile părintești este necesar să înțelegem că acestea sunt strict legate de modul în care fiecare părinte înțelege să-și consolideze și să-și desfășoare prerogativele în raport de copilul său minor.

Cum se poate solicita decaderea din drepturile parintesti?

Articolul 508 Codul Civil este punctul de plecare urmata foarte aproape de legea 272/2004 a protectiei copiilor.

Condiţii:

(1) Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele :

a) pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia;

b) prin consumul de alcool sau stupefiante;

c)prin purtarea abuzivă;

d) prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori

e) prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.

Practic, acestea sunt motivele neexhaustiv prevazute de catre lege pentru ca un parinte sa fie decazut din drepturile parintesti.

ATENTIE – Decaderea din drepturile parintesti poate fi totala sau partiala.

(3) Direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului este obligată să sesizeze instanţa judecătorească în situaţia în care consideră că sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege pentru decăderea, totală sau parţială, a părinţilor ori a unuia dintre ei din exerciţiul drepturilor părinteşti.

Vizualizati si :

Articolul 509

Întinderea decăderii :

(1) Decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti este totală şi se întinde asupra tuturor copiilor născuţi la data pronunţării hotărârii.

(2) Cu toate acestea, instanţa poate dispune decăderea numai cu privire la anumite drepturi părinteşti ori la anumiţi copii, dar numai dacă, în acest fel, nu sunt primejduite creşterea, educarea, învăţătura şi pregătirea profesională a copiilor.

Ce se intampla cu obligatia platii pensiei de intretinere in caz de decadere din drepturile parintesti?

Să luăm exemplu prin care un părinte este decăzut din drepturile părintești însă rămâne în continuare cu obligația de a plătit pensia de întreținere.

Atenție trebuie să știm că decăderea din drepturile părintești nu înseamnă în mod automat că acesta nu mai are și obligații față de minorul respectiv.

Legea arata foarte clar ca decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti nu scuteşte părintele de obligaţia sa de a da întreţinere copilului.

Instituirea tutelei În cazul în care, după decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti, copilul se află în situaţia de a fi lipsit de îngrijirea ambilor părinţi, se instituie tutela.

Cititi si :

Cum poate un parinte care a fost decazut din drepturile parintesti sa fie repus in aceste drepturi?

Redarea exerciţiului drepturilor părinteşti se poate efectua doar daca acele motive care au dus la decaderea din acele drepturi, a incetat!

(1) Instanţa redă părintelui exerciţiul drepturilor părinteşti, dacă au încetat împrejurările care au dus la decăderea din exerciţiul acestora şi dacă părintele nu mai pune în pericol viaţa, sănătatea şi dezvoltarea copilului.

(2) Până la soluţionarea cererii, instanţa poate îngădui părintelui să aibă legături personale cu copilul, dacă aceasta este în interesul superior al copilului.

Ce trebuie să facă un părinte care vrea să-l decadă din drepturile părintești pe celălalt părinte?

In primul rând este obligatoriu să adreseze o plângere instituțiilor despre care am discutat mai sus care au competente în protecția copilului, în așa fel încât acestea să constate că un fapt un act sau necorespunzator cu privire la minor ar putea sa-i afecteze acestuia buna crestere pe taote planurile.

In ipoteza în care ambii părinți sunt decăzuti din drepturile părintești atunci apare o problemă serioasă, minorul trebuie instituționalizat și găsitao familie adoptivă în vederea exercitării atribuțiilor de părinte.

Decaderea din exercitiul drepturilor parintesti

Sediul materiei în privința decăderii din drepturile părintești este reprezentat de prevederile cuprinse în art. 508-512 C. civ., precum și de prevederile existente în Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Decăderea din exercitiul drepturilor părintești ramane drept sanctiune cea mai aspra care poate fi dispusa de catre instanta de tutela impotriva parintelui, cu toate ca este privită în mod constant ca sancțiune de drept civil, are și o a doua funcție: aceea de protejare a minorului, prin pierderea de către părinte a drepturilor prin intermediul cărora copilul este supus unor comportamente care îi pun în pericol dezvoltarea fizică, psihică, sănătatea sau chiar viața. 

Art. 94 din Legea nr. 272/2004 definește noțiunea de abuz asupra copilului, precum și neglijarea copilului. Astfel, potrivit textului legal indicat, prin abuz asupra copilului se înțelege orice acțiune voluntară a unei persoane care se află într-o relație de răspundere, încredere sau autoritate față de acesta, prin care sunt periclitate viața, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului iar prin neglijarea copilului se înțelege omisiunea, voluntară sau involuntară, a unei persoane care are responsabilitatea creșterii, îngrijirii sau educării copilului de a lua orice măsură pe care o presupune îndeplinirea acestei responsabilități, care pune în pericol viața, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului și poate îmbrăca mai multe forme: alimentară, vestimentară, neglijarea igienei, neglijarea medicală, neglijarea educațională, neglijarea emoțională sau părăsirea copilului/abandonul de familie, care reprezintă cea mai gravă formă de neglijare.  

Ca si conditii de instituire a tutelei, conform art.508 Cod Civil,  se poate pronunta decaderea din exercitiul drepturilor parintesti daca parintele pune in pericol viata, sanatatea sau dezvoltarea copilului prin rele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuziva, prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor parintesti ori prin atingerea grava a interesului superior al copilului.

Decaderea din exercitiul drepturilor parintesti este totala si se intinde asupra tuturor copiilor nascuti la data pronuntarii insa nu scuteste parintele de obligatia sa de a da intretinere copilului.

Instanța competentă material să soluționeze o astfel de acțiune este instanța de tutelă ce funcționează la nivelul judecătoriei, potrivit art. 94 pct. 1 lit. a) C. pr. civ. Din punct de vedere teritorial este competentă judecătoria de la domiciliul pârâtului, potrivit art. 107 C. pr. civ.Aceasta masura se judeca de urgenta, cu citarea partilor si pe baza raportului de ancheta psihosociala.

Asupra acestei sanctiuni se poate reveni in sensul ca instanta poate reda exercitiul drepturilor parintesti, daca au incetat imprejurimile care au dus la decaderea din exercitiul acestora si daca parintele nu mai pune in pericol viata, sanatatea si dezvoltarea copilului.

Av.Drd. Cuculis Adrian

34 comments to “Decaderea Din Drepturile Parintesti”
  1. Mar interesa un avocat, pentru custodia copilulu, dat fiind faptul ca mama acestuia nu respecta actul notarial care l-am facut la divort. Va multumesc, si astept informatii despre ce pot face si cum. Pentru mai multe detalii pot fi contactat.

  2. Buna ziua. Sunt mama unei fetițe de 4 și sunt in proces de custodie pt fetița. Prin ordonanța prezidențială s-a stabilit un program de vizita anul trecut in data de 4.04.2019. In aceea sentința nu s- a prevazut starea de urgentă și Pandemia. Pana când s-a declarat Pandemia am respectat acest program de vizita. In momentul declarării decretului din 23.03.2020 pentru a proteja copilul nu am mai putut respecta aceasta hotărâre . I-am explicat tatălui lucrul asta nu vrea sa înțeleagă și nu face altceva decât sa ma amenințe cu dosare penale. Spune-ți-mi ce sa fac in cazul asta și ce mi se v-a întâmpla ? Risc sa-mi pierd copilul ? Pt ca el asta urmărește. Va mulțumesc. Cu respect Zaharia Irina.

      • Fostul sot nu a platit pensia alimentara de când am divortat și nici nu vb cu copii când trece pe langa el de un an, poate fi decăzut din drepturi ca și-a abandonat copii.

      • Bună ziua am 2 copii de 17 și 15 ani cea mare fata și celalalt băiat rezultați dintr-un concubinaj ,ne-am despărțit de 8 ani el nu a contribuit cu nimic la creșterea minorilor nu ajungeam la dv.dar nu pot face buletinele fără semnatura lui sunt recunoscuți de el cum pot proceda multumesc

    • Fostul sot nu a platit pensia alimentara de când am divortat și nici nu vb cu copii când trece pe langa el de un an, poate fi decăzut din drepturi ca și-a abandonat copii.

  3. Bună ziua, sunt mama a 2 gemeni de 1 an și 10 luni, sotul meu este f agresiv cu mine în momentul în care bea , am înregistrări audio cu care pot dovedi si pozele aferente bătăilor aplicate de către el…menționez că face aceste orori de cele mai multe ori în prezența copiilor. Face parte dintr-o familie cu funcții iar eu nu am unde să plec sa locuiesc cu copiii…întrebarea mea este…daca eu inventez procesul de divorț, legea il poate obliga ca pe tot parcursul procesului și după finalizarea lui să ma lase sa stau în locuința individului?! Cu stimă, Gurițoiu Georgeta
    PS
    Mentionez ca înainte de căsătorie el a mai avut un ordin de protecție în ceea ce mă privește

  4. Buna ziua.Numele meu este Maria .Am avut o relatie cu un baiat iar din aceasta relatie a rezultat un copil.Baiatul are 11 ani acum.Cativa ani i-a trimis suma de 200lei prin mandat postal.Cam de 3 ani nu a mai trimis nici un ban,iar de vizitat nu l-a mai vazut de la varsta de 3 ani.Mi-a spus ca i-a facut card baiatului si pune bani acolo dar eu nu am vazut nici suma,nici contul.Ce as putea face in situatia aceasta pentru a fi bine pentru copil.Sa ii cer pensie alimentara sau se poate decade din drepturi in aceste conditii?Astept un raspuns.Multumesc

  5. Buna ziua! Ce pot face în condițiile în care bunicii copilului refuză să mă lase să mi vad copilul, nu mi dau voie să l duc la scoala, sa ma ocup de el asa cum ar trebui….etc.fac ei asta în locul meu deși nimini nu le cere acest lucru. Bunica practic m a eliminat din viata copilului meu considerându se mama .eu ca mama naturală am fost eliminată din viata copilului.

    • Bună ziua!Dacă avem drepturi comune asupra copiilor, dar tatăl refuză să aibă contact cu ei doar trimite pensia alimentară.De fiecare dată când îl contactez, nu.mi răspunde, nu vrea sa.mi trimită procură pt buletinul fetei ce ar trebuii să fac ?Mulțumesc anticipat!

  6. Buna ziua! Sunt mama unui copil de 7 ani. Ma pot ocupa de copilul meu ca părinte , având la dispoziție tot ceea ce mi este necesar. Cu toate aceștia bunicii materni m au eliminat din viata copilului meu. Nu ma lasa sa l duc la scoala, sa fac teme cu el, sa am grija de el. M au substituit total în viața lui. M au îndepărtat de el. Copilul preferă să stea la ei decât să vină acasă, pentru aco lo este ținut fara un program anume, după capul copilului.doresc sa l ajut sa si faca lecțiile…si tot ceea ce este necesar pentru dezvoltarea lui, dar bunicii sunt tot timpul împotriva. Ce pot face? Mai este posibil sa mi recăpăta copilul sau trebuie sa renunț la el?

  7. Buna ziua! Suntem bunicii paterni ai unui copil de 11 ani, crescut exclusiv de tata de la 1 an, cand a fost abandonat de mama, care are probleme psihice majore. In urma decesului tatalui, s-a instituit plasamentul copilului la noi. Cum putem demara procedura de decadere din drepturi a mamei si unde ( noi+copilul si mama locuim in judete diferite)?
    Multumesc!

  8. Bună ziua.sunt tatăl a 4 copi minori și sunt decăzut din drepturile părintești, cum pot sa îmi iai cei 2 băieți în vârstă de 15 ani și celalalt 12 ani.Mentionez ca nu am fost căsătorit legal cu mama copiilor,dar copii sunt pe numele meu. Va mulțumesc anticipat.

  9. Ce înseamnă mai exact decăderea din drepturi? Am o situație similară și am fost citat dar nu reiese din dosar mai exact ce înseamnă?

  10. Buna ziua am 2 copii in vârstă de 4 respectiv 6 ani cum pot proceda pentru a obține custodia totala a copiilor tatăl lor nu se implica în creșterea și educarea lor de aproximativ 3 ani de zile până în momentul de față nu mi-am putut permite un avocat pentru a intenta procesul de custodie dar deja copii au început școala și grădinița și am nevoie de acordul lui pentru înscrierea lor la unitatea școlară cat timp durează un proces pentru custodie

      • Buna ziua,
        As avea o intrebare deoarece nu stiu ce as putea face.
        Am 2 copii, unul in varsta de 3 ani, iar celalalt de 5 ani. Sotia (nu suntem divortati, dar separati) nu ma lasa sa stau cu copii , ci doar sa i pot vedea la scoala. De fiecare data cand ii cer, imi spune ca atunci cand voi fi de acord sa vindem casa, voi putea sta cu cei mici. Tin sa mentionez ca lucrez in alta tara, si tot ce mi as dori e, cand pot veni acasa, sa petrec timp cu ei, insa nu vreau sa “sa ne taraim prin instante”.
        Intrebarea mea este, ce as putea sa fac sa petrec timp cu ei cand ma intorc in tara, fara instante deoarece timpul nu mi permite sa stau prea mult acasa. Multumesc!

        • Convenția cu privire la Drepturile Copilului este cel mai important acord semnat de statele care au promis să apere drepturile copiilor. Prin urmare nu doar ca protejeaza copiii, dar prin ricoseu ii protejeaza si pe parintii acestora. Puteti initia in instanta un demers de stabilire a unui program de vizitare concret. Cu bine. av. CUCULIS 0722298011

  11. Buna ziua,

    Ma numesc Badea Catalina,locuiesc in Bucuresti,sector 3 si va rog sa ma ajutati cu un raspuns,daca se poate in timp util.

    Tatal copilului,a furat copilul din 20.08.2022,in timpul programului de vizitare si refuza si astazi sa o inapoieze(suntem in divort,din 4.10.2021).
    Am incercat sa recuperez minora de 1 an si 4 luni,cu Politia,DGASPC,dar mi-au spus ca nu pot,decat prin executor judecatoresc.

    Executorul judecatoresc nu este multumit de cum este transcrisa hotararea: in ordonanta de program vizitare,nu este clar specificat,ca tatal “trebuie”sa aduca copilul acasa la mama,dupa cele 3 ore.

    Avem joi apel pentru obtinere: ordin de protectie,

    Intrebare:

    1).Daca executorul obtine in instanta,la Constanta,aceasta executare silita si noi presupunem ca joi,pe 6.10.2022,primim acest ordin de protectie,cum mai pot eu mama,sa o recuperez?

    Dl.executor mi-a zis sa cer la ordinul de protectie,o exceptie, privind prezenta mea de a lua copilul?

    2).Se poate cere asa ceva?la ordinul de protectie:”exceptie”?

    3).Daca DGASPC Constanta,poate suplini prezenta mamei,la executare,si inmanarea fetitei catre mama?

    Desi,nu cred ca vrea sa ma ajute DGASPC Constanta,intrucat aceasta institutie,nu recunoaste Ordonantele Presedentiale,cu domiciliul la mama,si sustine,ca acum copilul este la tata si el,tatal dispune in totalitate de copil,fara a ma lasa sa vad copilul si nici DGASPC nu a vrut sa-i insotesc la apartamentul unde este acum copilul,aflandu-ma cu acestia,chiar la usa blocului(m-am intalnit intamplator cu DGASPC)la intrarea in bloc si nu au vrut sa merg cu ei sa vad copilul,copilul tinut abuziv de tata,si familia lui :mama lui si fratele acestuia.

    DGASPC Constanta,nu tine cont:de interesul superior al copilului,care primeaza.

    Astept cu nerabdare,sfatul dvs.
    Va multumesc

    Cu respect
    Badea Catalina

  12. Bună ziua,fiica mea a decedat iar nepoata mea de 14 ani a fost dusă de tatăl său la protecția copilului.El o amenință prin telefon că o omoară și multe cuvinte obscene.Eu bunică maternă nu pot cere tutela ptr că el este trecut în certificat.Protectia copilului știe despre aceste amenințări știe foarte bine că el a dus-o acolo și nu face nimic.Ce este de facut?Vă multumesc!

  13. Tatal copiilor mei este decazut din drepturi(am sentinta data de catre judecator unde sunt eu singura ce are custodia si autoritatea totala asupra copiilor) de acum multi ani dar cei de la consulatul din spania dat fiind ca fetita sta cu mine de cand s a nascut, nu pot sa i fac pasaport cu domiciliul in spania unde stam fara semnatura tatalui care nu stim de el de cand copilul avea 3 ani, la data actuala are 17 ani.
    Ce lege interzice asta?

  14. Buna ziua! Cum pot obtine un duplicat/copie/dovada (nu neaparat legalizata) al decaderii din drepturi al tatalui meu, care a avut loc acum mai bine de 20 ani? Am nevoie sa demonstrez ca el a fost tatal biologic, mentionez ca am fost ulterior adoptata de noul sot al mamei mele.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.