Decizie De Referinta-Reducerea Cautiunii De La 6000 De Lei La 1000 De Lei Prin Practica Cedo-Avocat Cuculis

Cum Se Reduce Cautiunea Pe Care Trebuie Sa O Platiti Pentru A Suspenda Executarea Silita Imobiliara Sau Alte Forme De Executare-Avocat Cuculis

Desi practica judiciara este “vitrega” cu cei care au de platit o taxa de tipul cautiunii, care este prezumata a fi de fapt garantia depusa de catre debitor pentru a “garanta” creditorul pentru amanarea executarii silite.

Desi in codul de procedura civila si in   OUG nr. 51/2008, ordonanta de urgenta privind ajutorul public judiciar in materie civila, nu este prevazuta nicaieri posibilitatea de a scuti, esalona sau orice alta metoda, cautiunea judiciara, judecatorului intodeauna ii este dat ca obligatie sa aplice legea in LITERA dar mai ales in SPIRIT. Nu poti sa soliciti unui debitor, suma de 6000 de lei sau 10000 de lei sau orice alta suma prohibitiva, chiar daca procedura in sine nu este adusa in atentia leguitorului printr-un act normativ.

Vedeti decizia mai jos-

Cauza Cedo, practica interna si aplicarea legii in spiritul ei.

MOTIVARE REDUCERE CAUTIUNE-

In drept, instanta constata ca, desi nu exista dispozitie legala in dreptul intern pentru a se dispune scutirea de la consemnarea cautiunii sau reducerea cuantimului cautiunii, aceasta obligatie limiteaza dreptul de acces la o instant al constatoarei si prin urmare va fi analizata din perspective articolului 6 parag. 1 din Conventia europeana a drepturilor omului.

Restrictia prevazuta de art. 719 alin. 2 Cod procedura civila urmareste un scop legitim, respective protejarea creditorului impotriva prejudiciilor ce s-ar cauza prin suspendarea executarii silite. Cu toate acestea, limitarea trebuie sa respecte un just echilibru intre interesul creditorului si interesul debitorului prin raportare la miza procesului si la posibilitatile reale ale constatorului de a consemna suma reprezentand cautiune.

In cauza, conform declaratiei pe propria raspundere a constestatoarei(f.35 vol. III), ce se coroboreaza cu contractual individual de munca depus la dosar(f. 35-37 vol. III) si extrasele de cont(f. 41-43 vol. III), precum si cu diploma onorifica de absolvire, respective cartea de identitate depusa la dosar(f. 44, 49 vol. III), rezulta ca salariul lunar net al contestatoarei este in cuantumul de 3240lei/luna, in lunile mai-iunie incasand suma totala de 6990 lei, inclusive diferenta concediu, soldul contului contestatoarei la data de 30.06.2018 fiind de 1358,18 lei, salariulfiind achitat in data de 15 a fiecarie luni, dar si faptul ca debitoarea-contestatoare are in intretinere o fiica ce se afla in continuarea studiilor. Totodata, conform adresei emise de executorul judecatoresc, asupra salariului incasat de catre contestatoare a fost instituita masura propririi.(f. 13 vol. I)

Prin cererea de suspendare provizorie a executarii silite contestatoarea urmareste, printer altele, sa opreasca temporar executarea silita imobiliara asupra imobilului ce constituie locuinta familiei, miza procesului fiind prin urmarea ridicata pentru contestatoare comparative si cu interesul intimate-creditoarei, persoana juridical, de a nu fi prejudiciata prin suspendarea temporara a executarii silite.

Fata de aceste considerente, avand in vedere miza procesului, veniturile contestatoarei, imprejurarea ca suma stabilita cu titlu de cautiune depaseste venitul lunar al familiei, fiind aproximativ dubla, faptul ca pentru achitarea cautiunii contestatoarea dispune de un termen foarte scurt, precum si de imprejurareaca termenul fixat pentru vanzarea la licitatia publica a imobilului este in data de 24.07.2018 conform publicatiei de vanzare depuse la dosar(f. 130 vol.II), instant apreciaza ca pentru a se asigura accessul efectiv la justitie al contestatoarei se impune reucerea cuantumului cautiunii la suma de 1000 de lei, masura fiind necesara si suficienta.

Pentru aceste motive, instant va admite in parte cererea formulate de catre contestatoare si va reduce cuantumul cautiunii stabilite pentru cererea de suspendare prozivorie a executarii silite de la suma de 6139,26 lei la suma de 1000 lei, urmand a fixa termen pentru solutionarea cererii de suspendare provizorie a executarii silite in data de 18.07.2018, ora 13:00, sedinta publica, fara citarea partilor, pentru cand se va comunica contestatoarei obligatia de a consemna cautiunea in cuantumul de 1000 lei pentru cererea de suspendare provizorie a executarii silite.

av.drd. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

 

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.