Tabloul Debitorului Roman-Credit La Banca?Ce Mai Inseamna Inghetarea Cursului Valutar Si Cum Cjue Da Mana Libera Judecatorilor Sa Inghete Moneda CHF Sau Euro-Avocat Cuculis

Tabloul debitorului de Romania-Cum sa faci “bank-ing”, adica cum sa ajungi in strada pe banca dupa ce nu ai nicio protecție contra abuzurilor bancare-

Curtea De Justiție A Uniunii Europene Critica Practicile Bancare Si Da Liber La Inghetarea Cursului Valutar Al CHF Sau Euro, Croatii Ingheata Cursul La 8 Banci Iar In Romania Debitorii Sunt Aruncati In Strada In Urma Executarilor Silite Abuzive

 

Parca mai ieri era 2015 si CHF exploda la propriu crescand de pana la 4 ori fata de momentul lui de glorie 2006. Problema francilor elvetieni aruncati in piata  din Romania si in toate tarile cu inceput timid de capitalism, este departe de a fi rezolvata. Desi au trecut 10 ani de zile, desi pare ciclic faptul ca la noi, toate lucrurile proaste tin 10 ani(vezi taxa de poluare mentinuta 10 ani de zile ca mai apoi statul sa o restituie  si sa distruga 1%din PIB), totusi in cazul acestor credite, momentul anuntat ca de “final” este cumva departe.

In timp ce in lumea “civilizata” (Vezi Croatia), nu zic ca nu sunt civilizati, doar ca termenul este folosit ca un eufemism, instantele de judecata DAU DE PAMANT cu 8 banci si ingheata cursul erga omnes pentru debitorii in chf, in Romania dupa ce in 2016 incepuse un trend pozitiv de inghetare a cursului valutar dar si solutii absolute spectaculoase de inghetare a cursului valutar in cadrul contestatiei la executare(vezi dosarul  3718/302/2016), instantele din Romania au inceput sa se “uite” spre tot felul de seminarii organizate de reprezentantii bancilor, pentru a le “arata” calea spre solutiile drepte si astfel practica de inghetare a cursului valutar a luat o turnura diferita.

Cu toate acestea, 2017 a fost anul cauzei 186/16 de la Curtea de Justitie iar anul 2018 a venit cu mari noutați prin ordonanta data de catre CJUE in cauza 119/2017.

Inexplicabil, desi  in cauza 186/16 instantele de judecata nu au considerat ca ar trebui sa aplice  in vreun fel o hotarare europeana ce le era opozabila, la inceputul anului 2018 prin ordonanta  din cauza 119/2017, aceleasi instante au inceput sa aplice PROGRESIV, hotararea prin care analizau caracterul abuziv al clauzelor de risc valutar si astfel si solutiile de inghetare a cursului valutar au inceput sa se inmulteasca, vezi dosarul 1531/85/2016.

De ce sa fii entuziasmat dupa ce citesti deciziile de data recenta? Pentru ca CJUE prin motivarea adusa inghetarii cursului valutar, nu face referire la contracte in chf sau euro ci vorbeste despre contractele in moneda straina, ori aici apare si  speranta  debitorilor cu contracte in euro si ei la randurile lor loviti de aprecierea cursului valutar, de a ingheta sau macar stavili cumva pofta de crestere a monedei.

Situatia in Romania nu sta bine nici pentru cei cu credite Prima casa si nici pentru ceilalti, executarile silite in 2018 parca sunt mai multe decat in anii trecuti si asta inseamna de fapt o crestere masiva a creditelor neperformante. Eu as zice mai bine ca banca este neperformanta, fiindca a permis un asemenea sistem de inselare a debitorilor.

Cand te mai intrebi cu cine faci banking, gandeste-te de mai multe ori, fiindca notiunea de banking a multora este de fapt banca din strada pe care ajungi fiindca banca aceea atent supravegheata te-a ruinat iar sistemul in sine nu a oferit nicio protective efectiva pentru a te tine in casa pentru care ai muncit.

In fine, lipsa de concordanta intre legi este masiva, daca Anaful nu are voie sa-ti vanda si ultimul colt de casa si este obligat sa te lasa sa ai un loc macar unde sa supravietuiesti, bancile, antreprenorii acestia privati, atat de protejati in Romania, iti pot vinde tot.

Decizia data in Croatia de inghetare a cursului valutar, ar trebui cel putin in raport de decizia CJUE sa aiba un impact major asupra litigiilor aflate pe rol sau asupra celor ce se vor lansa si sa asistam la o crestere a blocarii cursului valutar atat in contractele in chf dar si in euro (vedeti aici o alta decizie de inghetare euro – 793/211/2016 ).

Debitorul ce este in pragul ruinei din cauza acestor mecaniste de curs valutar efectiv a fost atras intr-o capcana de un miraj indepartat al creditarii, insa instantelor nationale le revenea si le revine datoria de a verifica daca intradevar, ei, imprumutatii, au primit instructiuni de folosire a creditelor atunci cand au fost acordate, fiindca altfel , cursul valutar este un instrument, folosit in mod insidios si cu incalcarea consimtamantului debitorului, prin care in ruina lor, bancile s-au imbogatit prin specula.

Av.drd. Cuculis Adrian

avocat@indrumari-juridice.eu

 

 

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.