Decizie Noua Bancpost De Adapare A Cursului Francului Elvetian La 3.26 Lei/Franc-Impreviziunea Si Adaptarea Contractului De Credit Bancpost Dar Si Anularea Clauzelor Abuzive Din Contract-Comision Administrare Si Dobanda Contractuala-Avocat Cuculis

Decizie Impotriva Bancpost De Adaptare A Cursului Valutar La 3.26 Lei / Franc Si Constatarea Clauzelor Abuzive  Referitoare La Dobanda Si Comisionul De  Administrare-Avocat Cuculis

Judecatoria Sectorului 2 Da de pamant cu Bancpost intr-o noua decizie de aplicare cu succes a teoriei impreviziunii, invocata in toate actiunile ce vizau inghetarea cursului valutar.

De esenta, s-a solicitat inghetarea cursului valutar, invocandu-se si prevederile impreviziunii iar instanta a aplicat dispozitiile legii clauzelor abuzive 193/2000 asupra dobanzii contractului si asupra comisionului de administrare si dispozitiile de drept comun referitoare la impreviziune, cu privire la clauza de RISC VALUTAR.

Nu doar ca a fost aproape injumatatita  rata, sau mai bine spus, s-a facut media ei, banca Bancpost are de restituit si diferentele de dobanda incasate.

Solutia mai jos-

Dosar: 35654/300/2016

TOMESCU FLORINEL DOM ALES LA CAB AV CUCULIS SI ASOCIATII Reclamant
BANCPOST SA Pârât
TOMESCU MARIA DOM ALES LA CAB AV CUCULIS SI ASOCIATII Reclamant

Şedinţe

19.05.2017
Ora estimata: 08:30
Complet: Amanari pronuntare Stoicescu
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite în parte cererea de chemare in judecată.

Constată caracterul abuziv şi, in consecinţă, nulitatea absolută a următoarelor clauze stipulate în convenţia de credit nr. HL20594/26.03.2008 : clauza prevăzută la art. 4.2 raportat la art. 4.5, sub aspectul posibilităţii băncii de a modifica unilateral rata dobanzii; clauza prevăzută la art.4.10 lit. b), sub aspectul perceperii comisionului de administrare credit de 0.06% la valoarea soldului creditului.

Obligă parata BANCPOST SA să restituie reclamantei sumele excedentare dobanzii fixe de 4.9%/pe an, incasate cu titlu de dobandă de către aceasta, pană la data de 19.09.2010.

Dispune adaptarea pentru viitor a convenţiei de credit nr. HL20594/26.03.2008, in sensul că toate sumele datorate de reclamanţi in temeiul acestei convenţii de credit se vor calcula la o valoare CHF egală cu jumătate din diferenţa dintre cursul CHF de la momentul plăţii şi valoarea CHF de la momentul contractării, la care se va adăuga valoarea CHF de la momentul contractării.

Obligă parata să restituie reclamanţilor sumele excedentar incasate, in raport de formula de calcul mai sus menţionată, incepand cu data introducerii acţiunii. Respinge cererea în rest, ca neîntemeiată.

Obligă parata la plata către reclamanţi a sumei de 2000 lei, cu titlu de onorariu avocaţial redus şi acordat proporţional cu admiterea cererii. Ia act că parata işi rezervă dreptul de a solicita plata cheltuielilor de judecată pe cale separată.

Cu drept de apel, în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 19.05.2017.
Document: Hotarâre  5922/2017  19.05.2017

http://portal.just.ro/300/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30000000000443882&id_inst=300

Daca s-ar aplica tuturor contractelor aceasta decizie asta ar insemna in adevaratul sens al cuvantului, o impartire echitabila intre banca si imprumutat a riscului contractat.

av.  Cuculis

 

Vedeti mai jos practica – 

Bancpost Este Obligata In Premiera La Adaptarea Contractului Si Adaptarea Cursului CHF Aplicand Impreviziunea In Urma Deciziei CCR 623/2016-Impartirea Riscului Valutar Intre Banca Si Client-Avocat Cuculis

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.