Bancpost Este Obligata In Premiera La Adaptarea Contractului Si Adaptarea Cursului CHF Aplicand Impreviziunea In Urma Deciziei CCR 623/2016-Impartirea Riscului Valutar Intre Banca Si Client-Avocat Cuculis

Prima Decizie De Impartire A Riscului Valutar Intre Banca Si Client Dupa Decizia Pe Darea In Plata A CCR, Instanta Judecatoriei Sectorului 2 Obliga Bancpost In Premiera Sa Adapteze Contractul De Credit Si Sa Adapteze Cursul Valutar Al Contractului Dar Si Sa Elimine Comisionul De Acordare Si Comisionul De Administrare- Adaptarea Contractului De Credit In Baza Principiului Impreviziunii-Avocat Cuculis

Acest litigiu da startul unei noi modalitati de reechilibrare a contractelor de credit incheiate in CHF si nu numai, fiindca pe reechilibrare vor putea intra inclusiv contractele in Euro sau orice alta moneda ce a cunoscut o crestere galopanta.

Formularul de adaptare a contractului de credit!

ATENTIE – Decizia primita din partea Judecatoriei Sectorului 2 deschide poarta tuturor celor ce au pierdut litigiile pe inghetarea cursului valutar, avand astfel posibilitatea sa isi bazeze actiunea de adaptare a contractelor de credit pe decizia CCR 623 si pe vechiul cod civil ce prevedea in varianta scurta impreviziunea iar cu ajutorul explicatiilor date de catre CCR in decizia 623, impreviziunea capata greutate si notiune extinsa!

Decizia data de catre Judecatoria Sectorului 2 cu privire la adaptarea contractului de credit  este prima decizie din Romania prin care o instanta de judecata dispune IMPARTIEREA riscului valutar intre client si banca!

Nume Calitate parte
BUZATU IULIAN PAULICA – LA C.A Cuculis si Asociatii Reclamant
SC BANCPOST SA Pârât

 

Data pronuntarii – Atentie la modalitatea prin care instanta dispune ADAPTAREA CONTRACTULUI DE CREDIT

21.02.2017 

Ora estimata: 08:30
Complet: Amanari pronuntare Stoicescu
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite în parte cererea de chemare in judecată.

Dispune adaptarea pentru viitor a clauzei stipulate în convenţia de credit nr. 231CSF2072010001/20.07.2007, la art. 5.1 („La incetarea acestei perioade, imprumutatul va plăti băncii creditul primit impreună cu dobinda şi comisioanele aferente la termenele şi in sumele convenite, in conformitate cu graficul de rambursare. Împrumutatul şi codebitorul său se obligă să restituie băncii, prin depunere de numerar la casieria băncii sau prin virament in contul de la pct. 2.1 creditul primit impreună cu dobinda şi comisioanele aferente in conformitate cu graficul de rambursare.”),

in sensul că toate sumele datorate de reclamant in temeiul convenţiei de credit, se vor calcula la o valoare CHF egală cu jumătate din diferenţa dintre cursul CHF de la momentul plăţii şi valoarea CHF de la momentul contractării, la care se va adăuga valoarea CHF de la momentul contractării.

Dispune restituirea de catre pirită a sumelor excedentar incasate, in raport de formula de calcul mai sus menţionată, incepind cu data introducerii acţiunii. Constată caracterul abuziv şi, in consecinţă, nulitatea absolută a clauzei stipulate în convenţia de credit nr. 231CSF2072010001/20.07.2007 la art. 4.1 teza a II-a, sub aspectul perceperii comisionului de administrare şi de acordare credit („Clientul se obligă să plătească următoarele comisioane : comision de acordare credit de 2,5% din valoarea creditului şi comision de administrare lunară a creditului de 0.3% aplicat la valoarea soldului creditului”.) Respinge cererea în rest, ca neîntemeiată. Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de apel, în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21.02.2017.
Document: Hotarâre    21.02.2017

http://portal.just.ro/300/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30000000000428487&id_inst=300

Pentru cei ce nu au inteles calculul dat de catre judecatorul de la judecatoria sectorului 2, formula este una de medie aritmetica, formula simpla si CORECTA!

FORMULA ESTE URMATOAREA:

Cursul de la momentul semnarii 1.8857 -(minus) cursul de la data platii azi 23.02.2017 curs CHF 4,2519 lei/franc rezulta 2.37 lei/franc! Acesti 2.37 lei ii imparti la 2 si rezulta 1.185 lei/franc la care adaugam cursul de la data semnarii si anume 1.88 si rezulta un curs la zi de – 3.07 LEI/FRANC ELVETIAN CURS INGHETAT!!!

In urma pronuntatii putem discuta pentru prima data in Romania de adaptarea unui contract de credit, in sensul ca imprumutatul nu urmeaza sa plateasca nici 1.8 lei / franc si nici 4.2 ci o medie intre sume, tocmai pentru ca acel contract sa functioneze pe mai departe!

Partea spectaculoasa a deciziei este ca o sa fie baza atat pentru litigiile referitoare la Chf dar si pentru litigiile in Euro si orice alta moneda ce a cunoscut o majorare galopanta!

In urma pronuntarii ne asteptam ca toate instantele sa aplice acesta varianta a impreviziunii si sa calculeze valoarea contractelor in asa fel incat riscul sa fie impartit!

De asemenea procedura impartirii riscului valutar intre banca si client poate fi folosita inclusiv pentru cei executati silit, avand in vedere o alta pronuntare tot in premiera pe care o puteti gasi aici, prin care instanta ingheta cursul valutar pentru un executat silit in cadrul procedurii de executare silita!

Notificari catre bani pentru echilibrare pot fi facute sub forma de probatoriu ulterior. Contractele nu pot fi echilibrate pe baza principiului impreviziunii decat de catre instanta!

av. drd. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

 

FORMULAR ADAPTARE CONTRACT CREDIT

Daca aveti un contract de credit in CHF sau Euro fie ca este in procedura de plata normala, sau intarzieri la plata ori in executare silita, completati formularul de mai jos – 

 

32 comments to “Bancpost Este Obligata In Premiera La Adaptarea Contractului Si Adaptarea Cursului CHF Aplicand Impreviziunea In Urma Deciziei CCR 623/2016-Impartirea Riscului Valutar Intre Banca Si Client-Avocat Cuculis”
 1. Am un credit ipotecar in CHF la banca transilvania care este dat la executor.Am 2 procese deschise cu banca,unul pt comisioane abuzive Si unul pt dare in plata deoarece banca a contestat darea in plata.As vrea sa inaintez bancii o scrisoare cu privire la dorinta mea de a mi se repune creditul pe rate dar la un curs convenabil.Va rog sa mi spuneti Ce ar trebui sa solicit in aceasta scrisoare pt a obtine o negociere cu banca.Va Multumesc

   • Buna ziua ,am un credit ipotecar la piraeus din 2008 sunt în proces din 2014 .Pe fond am pierdut iar acum în apel prima înfatisare este pe 3.04.2017.va rog sa-mi spuneti daca a-ti fii de acord, în cazul în care ma puteti ajuta sa deschidem un alt proces pe impreviziune,sa va achit onorariul la sfârsitul procesului când rata o sa fie mai suportabila pt mine .Am facut un mare sacrificiu material pt procesul pierdut si totusi daca acceptati nu as vrea sa renunt .

    • Buna ziua, in primul rand ma bucur ca ati citit tot materialul si ati inteles ca IMPREVIZIIUNEA va putea fi folosita, in ciuda faptului ca aveti un dosar pe inghetare pierdut. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

 2. Am luat un credit in CHF in 2008 si am platit un an dupa care am divortat de sot si am ramas fara serviciu timp de un an dupa care mam angajat si a venit la serviciu executarea silita si mia tras din salariu din 2010 04 imi trage din salar dar creditul a fost preluat de KRUK si in momentul de fata suma sa dublat am luat 10000 de chf si acum e dublu am ramas din nou fara serviciu ce e de facut va rog sa ma ajutati sunt din arad va multumesc!

  • Buna ziua. Sunt multe demersuri pe care le puteti intreprinde, va sugerez sa mergeti pe anularea tuturor dobanzilor si daca a fost credit CHF inclusiv pe partea de inghetare a cursului valutar! Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

 3. Bune ziua! Am luat un credit ipotecar in CHF in Dec.2007, iar in Nov. 2009 din cauza cresterii dobânzii, ne-mai putând face fata ratelor am solicitat o restructurare si am inchiat un act aditional in care BANCPOST mi-a introdus si alte clauze printre care si cu privire la riscul valutar. In acest caz aşi mai putea apela la Codul Civil art. 1271 privind IMPREVIZIUNEA?
  Va-si ruga mult sa ma ajutati cu un raspuns.
  Va multumesc anticipat!

  • Buna ziua, eu va sfatuiesc sa mergeti pe inghetarea cursului dar si pe adaptare ulterior. Nu pierdeti ocazia de a putea ingheta cursul valutar fiindca daca veti cerere si inghetare si adaptare, probabil veti primi adaptarea, insa inghetarea este mult mai oportuna. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

 4. Bună ziua, am un credit in chf luat în 2007 de la Bancpost am platit până în 2010 rate integrale apoi nu am mai reușit să plătesc toată rata au urmat 5 restructurări acum am 2 variante de plata :plata integrala sau conversia la un curs de 4lei și puțin depinde de cursul băncii în ziua conversiei .Ce pot face pt înghețarea cursului și ce costuri sunt?,Vă rog respectuos sa-mi răspundeți.Multumesc!

 5. Pentru un credit ipotecar in EURO facut la ING in 2007, cu ratele platite la zi fara nici o intarziere, se poate cere o reechilibrare?? Va multumesc.

 6. Buna ziua,
  In 2002 am luat cu imprumut suma de 22 milioane cu dobanda de la o camatareasa din Galati,am facut o hartie la un notar,dar acolo a fost scris 55 milooane incluzand si dobanzile.Si s-a specificat ca de fapt imprumutul era de 55 mil si nu se incaseaza dobanzi. Am platit suma reala si o parte din dobanzi,dar camatareasa a inceput sa imi ceara dobanda la dobanda,nu mai puteam face fata,am fost presati in toate felurile si amenintati. Doamna asta a fost in casa la noi de mai multe ori,nu stiu cum dar dupa mult timp am realizat ca ne-au disparut actele originale de la casa. Ne-a sunat un executor judecatoresc o singura data si a spus ca ne putem pierde casa. Eu am reusit sa o inregistrez pe doamna cand imi socotea dobanda la dobanda si am amenintat-o ca o dau in judecata. Nu am mai avut dupa acest episod nici o problema. Insa in ianuarie anul acesta , o ruda care are acelasi nume cu sotul meu a mers la cadastru si a descoperit ca are somatie imobiliara pe casa in favoarea acestei doamne. In realitate a fost o eroare,drept pentru care,acum dupa 15 ani ,noul executor judecatoresc care a preluat dosarul a facut o adresa la cadastru ca sa se stearga impunerea de pe numele verisorului si sa se treaca pe numele sotului meu. Deci a corectat eroarea. Va rog sa ma ajutati sa descâcesc aceasta situatie. Exista prescriere la o executare? Daca a fost pusa acum pe numele nostru se reinoieste termenul de prescriere? Va multumesc din suflet!

 7. Buna seara!
  As dorii un sfat din partea d-voastra, va rog mult!
  Am un contract cu cei de la Bancpost, din 2007. In 2015 am castigat in parte in instanta. Decizia a fost sa se schimbe contractul si sa se scoata anumite clauze care erau abuzive. Nici pana azi contractul nu a fost schimbat. Banca refuza pur si simplu. Am fost la Parchet am facut plangere, la Politie, dar tot degeaba. Nimeni nu face nimic. Va rog mult.
  Ce mai putem face? Am cheltuit destul de mult pt a castiga ceva din judecata. Am castigat ceva, dar pana la urma degeaba. Banca se opune cu vehementa in a schimba contractul. Iar noi continuam sa platim. Va rog mult daca ne puteti ajuta cu un sfat. Multumim

 8. Buna ziua!
  Detin un contract de credit de nevoi personale cu ipoteca in CHF la Bancpost luat in 2008.
  In martie 2016 am actionat banca in instanta pt eliminarea comisioanelor abuzive din contract si pt conversia chf in lei…in decembrie 2016 am castigat in instanta in parte (doar ce tine de comisioane…fara conversie)…de atunci si pana in momentul de fata nu am primit in mana hotararea judecatoreasca (scuza celor de la judecatorie fiind ca au multe dosare)…in luna martie 2017 am trimis 3 notificari pe mail si una la sediul bancii in care am cerut reechilibrarea contractului de credit…si fara a fi nici o surpriza nu am fost contactat de nimeni de la Bancpost pana la data de 03.05.2017…desi sunt cu ratele la zi si imi e din ce in ce mai greu sa le platesc

 9. Buna ziua,
  Am un credit in CHF din 2008, am platit, nu am restante si veniturile nu mi-au scazut dar as dori sa fac o reechilibrare. credeti ca pot?

 10. Buna ziua! Am trimis de doua ori copie dupa contractul cu B. Romaneasca, colegilor dumneavoastra si nu am primit nici pana astazi un raspuns! Daca se poate face ceva, va rog sa-mi spune-ti. Cu stima.
  Tel. 0729029527

 11. Buna ziua !
  Avem 2 credite de consum cu ipoteca ( 40000 si 20000) ,in CHF , din 2008 la Volksbank – actual Banca Transilvania .Am castigat in instanta comisionul de risc -la primul contract – iar ,pentru celalalt ni l-au virat in principalul creditului , in septembrie 2015. Nu avem restante ,suntem cu plata la zi .Nu am facut conversia in lei , in 2015 , de frica,,capcanelor,, din contract. Am luat aceste credite pentru construirea unei case , pe care nu am terminat – o nici pana in prezent, deoarece chf a crescut permanent, iar noi am platit intai ratele la banca si cu ce ne-a mai ramas din salarii , am mai lucrat cate ceva la casa.Am citit cate ceva despre adaptarea cursului cu inghetarea lui. Va rugam sa ne ajutati, precizandu -ne ,daca,ne putem incadra pentru denominare. Exista posibilitatea unui proces colectiv ?

 12. Soti a luat credit de la OTPin 2008.Fiind bugetara, a “beneficiat” de politica fiscala a tandemului Basescu -Boc-reducerea la jumătate a salariului.S-a trezit cu rata egala cu salariul.
  În acel moment am ales străinătatea.
  Creditul a fost preluat de Investcapital LTD (mai precis l-au plimbat prin mai multe firme de recuperare) .În acest moment au ajuns la aproape dublarea sumei creditate.,adică în jur de 38.000chf.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.