Premiera Denominare Moneda Nationala Banca Romaneasca – Inghetarea Cursului Creditului La 2.1 Lei/Franc In Mod Definitiv La Tribunalul Bucuresti – Clauza De Curs Valutar Declarata Ca Abuziva – Dosar Av. Cuculis
Clauza de risc valutar – clauza abuziva!
Inca o hotarare definitiva data de catre instanta de judecata pentru un client cu credit bancar, plin de clauze abuzive, la Banca Romaneasca!
Noutatea in materia acestor pronuntari o prezinta faptul ca instanta de APEL a DENOMINAT IN MONEDA NATIONALA CREDITUL. Asta presupune ca banca nu va mai putea sa ii fac conversia in franci elvetieni a monedei nationale, pentru plata creditului la valoarea de 2.1 lei/franc elvetian ci va fi obligata sa primeasca direct lei in contul francilor fara sa poata sa impuna un alt curs valutar.
Solutia Instantei de fond:
Ora estimata: 12:00
Complet: C5-APEL
Tip solutie: Schimbat total
Solutia pe scurt: Cu majoritate: Admite apelul . Schimbă sentinţa apelată şi, în consecinţă: Admite acţiunea, astfel cum aceasta a fost precizată. Constată caracterul abuziv a clauzelor stipulate în contractul de credit nr.52073747/19.12.2007 la art. 8.1 şi art.9.1. Declară nulitatea absolută a clauzelor menţionate anterior. Dispune stabilizarea(îngheţarea) cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului sus men?ionat, la valoarea de la momentul semnării contractului, respectiv, la valoarea 2,1342 lei/CHF, curs ce urmează să fie stabilit pe toată perioada derulării contractului. Dispune denominarea, in moneda nationala, a plătilor. Cu opinia separată a doamnei judecător Rolea Gabriela în sensul respingerii apelului ca nefondat. Executorie. Definitivă Pronunţată în şedinţă publică azi, 24 iunie 2016.
Document: Hotarâre 2328/2016 24.06.2016
http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30000000000381412&id_inst=3
DENOMINAREA IN BAZA REGULEMENTULUI VALUTAR AVUTA IN VEDERE DE CATRE INSTANTA DE JUDECATA!
Denominarea in moneda nationala a platilor conform regulamentului valutar care prevede obligativitatea efectuarii platilor, intre rezidenti ce fac obiectul comertului cu bunuri si servicii in moneda nationala.
Conform art. 3 alin. 1 din Regulamentul nr. 4/2005 privind regimul valutar “Plăţile, încasările, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni între rezidenţi, care fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, se realizează numai în moneda naţională (leu), cu excepţia operaţiunilor prevăzute în anexa nr. 2”.
Achitarea ratelor lunare in temeiul unui contract de credit nu este prevazuta in anexa nr. 2 a Regulamentului valutar astfel incat se impune ca executarea obligatiilor decurgand din acest contract sa se faca in moneda nationala.
De asemenea, efectuarea platilor in valuta implica suportarea unor costuri suplimentare in sarcina consumatorului cu consecinta impovararii consumatorului, determinand o onerozitate excesiva fata de obligatia asumata, fapt contrar principiului echitatii si bunei credinte care trebuie sa guverneze executarea contractului. Avand in vedere acest aspect, denominarea in moneda nationala a platilor constituie o aplicare in fapt a prevederilor legale precum si a principiului echitatii.
avocat Cuculis
avocat@indrumari-juridice.eu
Buna ziua,
pentru cazul de mai jos se mai poate face ceva ? la Constanta nu este posibil asa ceva..decat la Bucuresti .. http://portal.just.ro/118/SitePages/dosar.aspx?id_inst=118&id_dosar=21200000000285594
Practic ati pierdut procesul dvs. sa vedem hotararea sa mergem pe cale extraordinara. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Buna ziua,
Ma numesc Camelia Chelcan, am un credit in CHF incheiat in 2007 tot cu Banca Romaneasca, as dori sa deschid si eu proces impotriva bancii pentru inghetarea cursului la data incheierii contractului, ce trebuie sa fac sa va angajez ca avocat?
Multumesc pentru ajutor.
Buna ziua,
Ma numesc Camelia Chelcan, am un credit in CHF incheiat in 2007 tot cu Banca Romaneasca, as dori sa deschid si eu proces impotriva bancii pentru inghetarea cursului la data incheierii contractului, ce trebuie sa fac sa va angajez ca avocat?
Multumesc pentru ajutor.
Bancile sa isi invete lectia si sa nu mai minta clientii care ii trec pragul.
Bancile au mintit cu buna stiinta atrunci cand au vandut franci elvetieni populatiei.
Probabil ca Banca Romaneasca va disparea de pe piata, asa cum s-a mai intamplat si cu alte banci cu astfel de probleme.
Acesti hoti nu dispar, ei ar trebui inchisi. in schimb vor purta doar un alt nume.
Nu va suparati,ce pasi trebuie urmati ptr a da banca in judecata, credit luat in 2008,chf,banca Raiffeisen, in Galati? Trebuie sa ne judecam aici,in Galati sau se poate in Bucuresti? Cat ar dura procesul, si cam cat ne-ar ajunge costurile de judecata? S-au ne sfatuiti sa mai asteptam,poate se va adopta legea ptr inghetarea francului la cat era inziua acordarii creditului?Multumesc frumos!