Definitiva Tribunalul Bucuresti-Anulare Executare Silita Raiffeisen Dosar 2015 Al Trifina, Tănase şi Galea Executori-Contestatie La Titlu Executoriu Contract Credit Avocat Cuculis

De Pe Taramul Contestatiei La Titlu Si Lamurirea Intinderii Lui-Raiffeisen Pierde Definitiv Un Dosar De Contestatie La Executare Pornit In 2015, Instanta Califica Modul De Calcul Al Dobanzii, Comisionul de Acordare Si Administrare Dar Si Dobanda Penalizatoare Ca Avand Caracter Abuziv-Avocat Cuculis

Clauzele abuzive inserate in contractele cu consumatorii de inca acum 8-9 sau chiar 10 ani de zile, impiedica punerea in executare si finalizarea acelor executari silite contestate de catre debitori.

De mentionat, ca in ipoteza in care chiar si o singura clauza este declarata ca avand valenta abuziva in cadrul contractului, atunci executarea silita nu poate primi decat o singura sanctiune, aceea de nulitate conform codului de procedura civila care ne vorbeste despre principiul legalitatii actelor de executare silita si prin urmare in cele din urma o anulare integrala a executarii silite.

(2) În cazul în care executarea silită se face în temeiul unui alt titlu executoriu decât o hotărâre judecătorească, se pot invoca în contestaţia la executare şi motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins în titlul executoriu, numai dacă legea nu prevede în legătură cu acel titlu executoriu o cale procesuală specifică pentru desfiinţarea lui.

(3) Contestaţia privind lămurirea înţelesului, întinderii sau aplicării titlului executoriu se poate face oricând înăuntrul termenului de prescripţie a dreptului de a obţine executarea silită.

Ceea ce ne califica sa pornim aceasta contestatie la executare atunci cand discutam despre un contract bancar, contract de credit intre persoane fizice sau orice alt titlu executoriu dat prin lege, este si termenul net superior celor 15 zile indicate pentru contestatia la executare efectiva.

Solutia instantei Tribunalului Bucuresti, a fost de anulare integrala a actelor de executare, schimband de esenta in tot sentinta apelata cu consecinta punerii in legalitate a contractului(titlu executoriu), prin eliminarea clauzelor de natura abuziva si evident pe cale de consecinta, anularea intregii executari silite.

Deja cunoastem ca Raiffeisen a pierdut mai multe procese mai ales pe aspectul dobanzii contractuale(spunem noi masluite), atat din contractele de credit dar si din aplicatiile interne ale bancii, ceea ce ii califica pe cei ce au avut asemenea contracte, sa denunte clauzele lor!

Vedeti pronuntarea mai jos-

Dosar-121880/299/2015

COZA DRAGOŞ DOMICILIUL ALES LA C.A. CUCULIS ŞI ASOCIAŢII Contestator
S.C. RAIFFEISEN BANK S.A. Intimat
COZA ALEXANDRA ELENA DOMICILIUL ALES LA C.A. CUCULIS ŞI ASOCIAŢII Contestator

 

Şedinţe

22.03.2017
Ora estimata: 13:00
Complet: C5-APEL
Tip solutie: Schimbat total
Solutia pe scurt: Admite apelul declarat. Schimbă, în tot, sentinţa apelată, şi, în consecinţă, Admite contestaţia la executare astfel cum a fost precizată.

Lămureşte întinderea şi aplicarea titlului executoriu , astfel:

Constată caracterul abuziv al clauzelor stipulate în convenţia de credit nr. RFI 45845640833/04.08.2008 la art.3.7, respectiv sintagma ”banca poate modifica rata dobânzii curente în funcţie de evoluţia pieţei financiare”; art.3.5 referitor la perceperea unui comision de procesare(acordare); art.3.11 referitor la dobânda penalizatoare; art.3.14 referitor la perceperea unui comision de administrare. Declară nulitatea absolută a clauzelor menţionate anterior. Obligă pârâta să plătească reclamanţilor sumele încasate în plus cu titlu de comisioane, dobândă penalizatoare şi dobândă contractuală încasată în plus( peste procentul de dobândă de 5,5%, în ipoteza în care a fost încasată o dobândă majorată) în echivalent lei la cursul oficial leu-CHF stabilit de BNR din data efectuării plăţii, sume la care urmează să se calculeze şi dobânda legală aferentă, de la data încasării acestora şi până la data achitării integrale a acestor sume .

Anulează încheierea de şedinţă pronunţată în dosarul 65472/299/2014 prin care a fost investit cu formulă executorie contractul de credit nr.RFI 45845640833/04.08.2008 precum şi toate actele de executare întocmite în dosarul de executare nr.4745/2015 aflat pe rolul SCEPJ Trifina, Tănase şi Galea. Obligă intimata să plătească apelanţilor contestatori suma de 1520 lei cheltuieli de judecată fond şi apel. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi 22 martie 2017.
Document: Hotarâre  1167/2017  22.03.2017

http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=29900000000619563&id_inst=3

av.drd. Cuculis

 

Merita precizat faptul ca optica poate fi diferita in functie de a)momentul sesizarii instantei de judecata b) motivele contestatiei c)tipul contractului de credit d) alte aspecte ce tin de executarea silita.

 

Problema ce necesita consultanta? Programati-va AICI

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.