Codul Civil si clauzele abuzive. O singura victorie in instanta va schimba milioane de contracte.Denuntarea clauzelor abuzive posibila in GRUP COLECTIV de la 1 noiembrie 2013 ! Procesele COLECTIVE tip mamut LIBERLIZATE – Clauzele abuzive pot fi denuntate incepand cu 1 octombrie

Clauzele abuzive pot fi denuntate incepand cu 1 octombrie
AVOCAT BANCARClauzele abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, vor putea fi denuntate de la 1 octombrie, Guvernul neaproband proiectul de ordonanta de urgenta, initiat de Ministerul Justitiei, care amana pana in februarie 2014 aceasta posibilitate, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.
Guvernul a discutat acest proiect, dar a decis sa nu il aprobe si sa nu mai amane posibilitatea denuntarii clauzelor abuze“, au declarat sursele citate.
Premierul Victor Ponta a confirmat, ulterior, decizia Guvernului de a nu mai amana posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, prevederile legale in acest sens urmand să fie aplicate astfel de la 1 octombrie. “Nu, nu mai amanam deloc !”, a spus seful Guvernului.
Ce se APROBA de fapt?
Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 305 din 18 aprilie 2008, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:1.Articolul 12 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 12
(1)In cazul in care constata utilizarea unor contracte de adeziune care contin clauze abuzive, organele de control prevazute la art. 8 vor sesiza tribunalul de la domiciliul sau, dupa caz, sediul profesionistului, solicitand obligarea acestuia sa modifice contractele aflate in curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive.
(2)La cererea de chemare in judecata va fi anexat procesul-verbal intocmit potrivit art. 11.
(3)Asociatiile pentru protectia consumatorului care indeplinesc conditiile prevazute la art. 30 si 32 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, il pot chema in judecata pe profesionistul care utilizeaza contracte de adeziune care contin clauze abuzive, la instanta prevazuta la alin. (1), pentru ca aceasta sa dispuna incetarea folosirii acestora, precum si modificarea contractelor aflate in curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive. Dispozitiile art. 13 alin. (1) si (4) sunt aplicabile.
(4)Dispozitiile alin. (1)-(3) nu aduc atingere dreptului consumatorului caruia i se opune un contract de adeziune ce contine clauze abuzive de a invoca nulitatea clauzei pe cale de actiune ori pe cale de exceptie, in conditiile legii.”2.Articolul 13 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 13
(1)Instanta, in cazul in care constata existenta clauzelor abuzive in contract, obliga profesionistul sa modifice toate contractele de adeziune in curs de executare, precum si sa elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate in cadrul activitatii profesionale.
(2)In cazul prevazut la alin. (1), instanta va aplica si amenda contraventionala prevazuta la art. 16.
(3)Daca instanta constata ca nu sunt clauze abuzive in contract, va anula procesul-verbal intocmit.
(4)Hotararea este supusa numai apelului.” 3.In tot cuprinsul legii, termenul “comerciant” se inlocuieste cu termenul “profesionist”.

 

Miza proceselor colective rezida in faptul ca bancile vor fi obligate, odata cu introducerea in noul Cod Civil a acestui tip de procese, sa modifice in toate contractele de creditare clauzele care ar fi considerate abuzive de instante printr-un astfel de litigiu.
Bancile ar urma sa aiba pierderi de peste 1 mld. euro

Ulterior, in luna iunie, BNR a trimis Guvernului studiul de impact din care rezulta ca bancile ar putea avea pierderi de aproape 5 miliarde lei (peste 1 miliard euro) din introducerea proceselor colective privind clauzele abuzive practicate in contractele de creditare din relatia cu populatia.
Pe acest fond, posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive a fost din nou amanata, de data aceasta pana in luna octombrie, in Parlament, printr-un amendament introdus de catre deputati la votarea proiectului de lege pentru punerea in aplicare a Codului de procedura civila.
In ambele situatii, BNR s-a opus initiativelor legislative si a facut lobby pe langa Guvern si FMI pentru a nu valida acte normative care ar aduce pierderi in sistemul bancar, motivand ca ar putea fi pusa in pericol stabilitatea financiara.
Banca Nationala a transmis Ministerului Justitiei si un rezumat al studiului de impact privind procesele colective, aratand ca acestea ar putea avea un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare ale bancilor, dar nu ar fi in masura sa afecteze stabilitatea financiara a sistemului.
BNR a inclus in randul clauzelor abuzive ratele variabile in functie de indicele intern de referinta, considerat principalul element de contestare in cazul dobanzilor variabile, care ar fi trebuit sa fie la un moment dat aproape identice indiferent de momentul de generare al creditelor.
De asemenea, BNR a identificat diferente semnificative intre marjele fixe la creditele cu dobanda variabila legate de un indice extern.
In toate aceste cazuri s-a urmarit coerenta evolutiei dobanzilor de-a lungul derularii creditului. Ca un exemplu, un credit acordat in 2006, cu dobanda variabila lagata de un indice intern de referinta, ar fi trebuit sa aiba in 2009 sau 2010 o rata de dobanda foarte apropiata de un credit nou acordat de banca la acele momente, intrucat conditiile macroeconomice si de piata erau similare pentru toate creditele, indiferent de momentul acordarii.

Acum este momentul cel mai prielnic sa se deschida procese colective, in masa, spune avocatul Cuculis, reprezentantul Biroului de avocatura Cuculis si Asociatii!

Daca se va actiona in grup colectiv in instanta, sansele sa se modifice contractele de credit, vor fi foarte mari.

ATENTIE – Anunta insa avocatul, chiar daca aceasta lege va intra in vigoare, nu puteti astepta ca banca sa modifice singura si neobligata, contractele de credit, trebuie sa actionati BANCILE in judecata.
Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii  – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.

www.indrumari-juridice.eu
www.indrumari-juridice.ro
www.indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice
www.indrumari-juridice.ro/Cuculis_Blog
http://indrumarijuridice.forumest.ro
Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011

Avocat Cuculis – Titular de cabinet si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania – Specialist in Drept Penal si Comercial

8 comments to “Codul Civil si clauzele abuzive. O singura victorie in instanta va schimba milioane de contracte.Denuntarea clauzelor abuzive posibila in GRUP COLECTIV de la 1 noiembrie 2013 ! Procesele COLECTIVE tip mamut LIBERLIZATE – Clauzele abuzive pot fi denuntate incepand cu 1 octombrie”
  1. banca a cesionat contractul de credit catre kruk, acum eu platesc rate la kruk international, banca a declarat scadent acest contract. Intrebarea mea este mai pot actiona banca in instanta pentru clauzele abuzive din contract?

    • Buna ziua stimata doamna. Chiar daca nu mai este contractul de credit la banca initiala, puteti foarte bine sa va judecati cu KRUK INTERNATIONAL, cesionari ai tuturor drepturilor si obligatiilor ce deriva din acest contract. Cu stima,a v Cuculis 0722298011

  2. clauzele abuzive (practicate de catre banci) vor putea fi denuntate numai daca o instanta se pronunta in urma unei actiuni initiate dupa data de 01.10.2013 sau e posibil sa ne adresam bancii si in cazul unei hotarari (definitive si irevocabile) pronuntata intr-un dosar initiat anterior datei mai sus mentionate?
    va multumesc!

    • Buna ziua stimata doamna. Rerferitor la intrebarea dvs. raspunsul este unul cat de poate de simplu. Nicio banca, la simpla dvs. cerere, nu va modifica contractul fiindca ii opuneti o hotarare probabil identica. Identicitatea contractelor poate fi constatata DOAR de catre instanta. Prin urmare, este greu de crezut ca un operator bancar va modifica TOATE contractele de adeziune DOAR printr-o singura hotarare. Cel mai clar lucru pe care il puteti face, este sa aveti O HOTARARE clara irevocabila.
      Cu stima, av Cuculis 0722298011

  3. in prezent sunt in litigiu cu vb in trei procese pentru practicarea, de catre banca a unor cluauze abuzive. intr-o prima instanta, intr-un proces am pierdut. presupunand ca pierd si la apel, pot folosi ulterior o hotarare definitiva cu aceeasi speta, la aceeasi banca obtinuta de catre una din institutiile mentionate, dupa data de 01.10.2013?

    • Buna ziua stimata doamna. In legatura cu problema dvs. In Romania, precedentul nu poate fi folosit. Din punctul meu de vedere fiecare precedet depus nu poate face altceva decat sa contureze o opinie. Cu stima av. Cuculis 0722298011

  4. Buna ziua!Ajutatima varog frumos!Am asha antrebare,Sunt cetățeanca rep.Moldova cu cetățenie Romană.Sotul lucreaza peste hotare shi are nevoie de formularul E401.Noi alocații-indemnizație nu primim de la România.Eu sunt pusă la domiciliu an Buhus.Am fost an Bacău sa cer acest formular shi nu mi-au dat!!!Doamna mia zis ca e imposibil findca nu traesc pe loc an România.Ce trebuie sa fac?Pentru asha formular e obligatoriu de avut ambii același domiciliu?mersi mult!!!

  5. buna ziua,sunt executata silit de catre CETELEM IFN , din luna iunie, am facut contestatie la executare ,dar instanta mi-a respins cererea (, apel nu am facut, spunandum-mi avocatul ca nu am niic-o sansa de castig). Acum am primit o notificare de la KRUK, cum ca CETELEM A VANDUT CREANTADETINUTA IMPOTRIVA MEA , IAR ACUM KRUK ESTE NOUL CREDITOR.Mie m-i se retine o treime din salariu inca din iunie, este legal aceasta cesiune de creanta in plina executare silita ?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.