Despagubiri Pentru Victimele Revolutiei – Procesul Penal Porneste La ICCJ

Apar primele semne ale unor posibile despagubiri pentru victimele Revolutiei romane din decembrie 1989.

Victimele Revolutiei Chemate Sa-si Primeasca Despagubirile Dupa 30 De Ani.

Update: Dosarul revolutiei primeste noi parti responsabile civilmente.

Victimele Revolutiei Citate La ICCJ dupa 30 de ani, in camera preliminara – Victimele Revolutiei Trebuie Sa Se Constituie Parti Civile In Procesul In Care Sunt Judecati Pentru Crime Impotriva Umanitatii: ILIESCU ION gl.(Rtr) RUS IOSIF Și VOICULESCU VOICAN GELU si altii.

La data de 29.11.2019, ICCJ a fixat primul termen pentru solutionarea eventualelor masuri si exceptii pe care le-au putut opune partile din dosarul revolutiei, iar ulterior urmand a incepe judecata propriu-zisa pentru constatarea comiterii crimelor impotriva umanitatii de catre cei 3 inculpati trimisi in judecata.

De retinut totusi ca aceste fapte de natura penala, extrem de grave si pedepsite de catre Codul Penal, NU se prescriu.

Despagubiri Pentru Victimele Revolutiei
Revolutia Romana decembrie 1989

Astfel, retrospectiv uitandu-ne, CEDO in intelepciunea CURTII, a decis redeschiderea dosarului Revolutiei.

Ulterior in cauza Picu si altii contra Romaniei, un grup de 28 de persoane au primit despagubiri record pentru ca ei au susţinut că a fost încălcat Articolul 2 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, care prevede că „dreptul fiecărei persoane la viaţă trebuie protejat prin lege” şi că „nimeni nu trebuie privat de viaţă în mod intenţionat”.

Motivul pentru care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România la plata a 345.000 de euro ca despăgubiri unor victime şi urmaşi ai victimelor Revoluţiei din 1989, s-a datorat întârzierii anchetei în aceste cazuri.

Plata unor Despagubiri Pentru Victimele Revolutiei este o OBLIGATIE a statului Roman, care nu a asigurat protectia cetatenilor, batuti si suprimati in mod ilegal.

Asa cum stiti, in anul 2016 a fost redeschis dosarul revolutiei, in urma caruia victimele cunoscute ale revolutiei sau mostenitorii acestora au fost citati de Parchetul de pe lângă Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a depune eventuale masuri si exceptii asupra probelor administrate, respectiv in privinta rechizitoriului emis.

Multi dintre acestia au luat legatura cu societatea noastra pentru a fi reprezentati in fata instantei, dar si pentru a se consulta in privinta modului si cuantumului de despagubire ce urmeaza a fi solicitat de fiecare dintre victime sau mostenitori ai acestora.

Declaratie Madalin Penciu Partener Asociat la SCA Cuculis&Asociatii.

Trebuie stiut faptul ca, pentru a avea sansa de a fi despagubiti pentru suferintele suportate in perioada revolutie si ulterior, reclamând fapte ale căror consecinţe (decesul, rănirea, vătămări grave fizice sau psihice, lipsiri de libertate) au survenit, în contextul Revoluţiei, ulterior datei de 22 decembrie 1989, trebuie sa va constituiti ca parte civila pana la primul termen de judecata.

4483 de persoane deja au solicitat constituirea ca parte civila in faza de urmarire penala, dar urmeaza ca acest demers sa fie efectuat sau precizat implicit in fata instantei de judecata, pana la primul termen de judecata a fondului.

Acestia sunt succesorii persoanelor decedate (în intervalul 22-31 decembrie 1989), persoanele rănite prin împuşcare sau care au suferit vătămări grave (în unele situaţii, succesorii acestora)în acelaşiintervalde timp şi persoanele care,  tot în intervalul 22-31 decembrie 1989, au suferit privări ilegale de libertate.

Totodata, prin rechizitoriu s-au clasat mai multe fapte cercetate, iar persoanele ce solicita despagubiri pentru suferinte produse prin fapte comise anterior datei de 22 decembrie 1989, pot formula cereri pentru recuperarea prejudiciului, in fata instanţelor civile competente, in termenul de prescriptie a raspunderii ce curge de la data de 05.04.2019, data pana la care a fost suspendat cursul prescriptiei extinctive pentru solutionarea plangerii penale depuse de persoana vatamata.

Un ultim demers relevant este reprezentat de necesitatea introducerii in cauza a persoanei responsabile civilmente, Statul Roman, care are obligatia de a suporta in solidar toate prejudiciile suferite de victimele perioadei 22-31 decembrie 1989.

Scurt Indrumar Pentru Victimele Revolutiei Cu privire la procesul ce a inceput pentru gasirea vinovatilor si plata despagubirilor solicitate de catre victime!

1. Ce trebuie sa fac daca primesc citatie din partea instantei pentru a ma prezenta la proces?

In primul rand cei care au fost implicati in procesul Revolutiei au primit citatii pentru camera preliminara in vederea ridicarii de exceptii, dar si pentru a putea formula pretentii, cum ar fi daune morale pentru prejudiciul suferit.

Multi s-au inscris ca parte civila inca de la depunerea plangerilor penale, urmand sa mentina cererea si in fata instantei de judecata investite.

2. Pentru ce sunt urmariti cei posibil vinovati de Revolutie?

In dosarul nr. 1045/1/2019, unde reprezentam victime ale revolutiei, discutam despre infractiunea  de infractiuni contra umanitatii –

Infracţiuni de genocid şi contra umanităţii

Art. 439 COD PENAL

Infracţiuni contra umanităţii – Victimele revolutiei vor ajunge fata in fata cu asupritorii!

(1) Săvârşirea, în cadrul unui atac generalizat sau sistematic, lansat împotriva unei populaţii civile, a uneia dintre următoarele fapte:

a) uciderea unor persoane;

b) supunerea unei populaţii sau părţi a acesteia, în scopul de a o distruge în tot sau în parte, la condiţii de viaţă menite să determine distrugerea fizică, totală sau parţială, a acesteia;

g) vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unor persoane;

j) persecutarea unui grup sau a unei colectivităţi determinate, prin privare de drepturile fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestor drepturi, pe motive de ordin politic, rasial, naţional, etnic, cultural, religios, sexual ori în funcţie de alte criterii recunoscute ca inadmisibile în dreptul internaţional;

k) alte asemenea fapte inumane ce cauzează suferinţe mari sau vătămări ale integrităţii fizice sau psihice,

se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele prevăzute în alin. (1), săvârşite în cadrul unui regim instituţionalizat de oprimare sistematică şi de dominare a unui grup rasial asupra altuia, cu intenţia de a menţine acest regim.

3. Ce probe trebuie sa aiba victima Revolutiei pentru a-si proba suferintele din 1989 ? Despagubiri Pentru Victimele Revolutiei , acte necesare.

Mare parte dintre persoanele citate detin bilete de iesire din spital sau adeverinte medicale ce atesta provenienta suferintelor fizice cauzate de miscarile armate din perioada 22-31 decembrie 1989.

Certificatul de revolutionar este cel mai util document pentru stabilirea calitatii respective, insa pentru dovedirea intinderii suferintelor sunt necesare documente medicale.

Pentru mostenitorii celor decedati, este relevant ceritficatul de deces, caruia i se va atasa certificatul de mostenitor al solicitantului.

Probatoriu poate consta si in martori, in inregistrari video de la vremea revolutiei, prin depozitiile personale, dar si orice alta proba ce va identifica drept vitima in perioada respectiva.

4. Sunt prescrise faptele pentru care sunt urmariti cei din dosarul Revolutiei?

(2) Prescripţia nu înlătură răspunderea penală în cazul:

a) infracţiunilor de genocid, contra umanităţii şi de război, indiferent de data la care au fost comise – prin urmare nu sunt prescrise.

Astfel, am si spus mai sus ca NU se va inlatura raspunderea penala si evident nici fapta nu este prescrisa.

Cititi si :

Continuati sa vizualizati:

5. La ce perioada sa se astepte victimele pana la pronuntarea pe fond a cauzei?

Procesul va dura o perioada indelungata fiindca vor fi multi martori de audiat si fiecare persoana vatamata isi va forma propriul probatoriu. Ca atare ne asteptam la cel putin 2 ani de infatisari in instanta.

6.Unde pot sa urmaresc desfasurarea procesului?

Procesul poate fi urmarit din sala, asta doar daca judecatorii nu vor secretiza sedinta, insa, parcursul dosarului poate fi observat la link-ul de mai jos-

http://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=100000000321409

7. Ce cuantum al despagubirilor de natura morala as putea sa primesc in calitate de victima a revolutiei?

Este greu de spus, acest lucru il stabileste in concret, completul de judecata care se va pronunta pe dosar.

ATENTIE – NU exista un ghid sau grila a “durerii” sau suferintei morale, fiecare si in functie de suferinta sa persoana, va fi despagubit proportional cu acest lucru si cu ceea ce va cere in fata instantei.

Ipotetic vorbind ca persoanele fizice NU vor fi gasite vinovate, cel putin pe parte civila, statul Roman este raspunzator pentru incalcarea dreptului la integritate, dreptului la viata si protectie, astfel incat statul Roman va fi tinut sa plateasca intr-un final aceste daune.

Termenul este scurt si curge in defavoarea celor care inca nu s-au constituit ca parte civila si de aici decurge o alta intrebare –

8. Pana cand ma pot constitui ca parte civila?

Art. 20: Constituirea ca parte civilă

(1) Constituirea ca parte civilă se poate face până la începerea cercetării judecătoreşti.

Camera preliminara ar fi penultimul moment pana la care veti putea face acest lucru.
(2) Constituirea ca parte civilă se face în scris sau oral, cu indicarea naturii şi a întinderii pretenţiilor, a motivelor şi a probelor pe care acestea se întemeiază.

Desi nu este cazul pentru moment, fiindca la data la care am scris acest indrumar juridic despre posibile despagubiri pentru victimele revolutiei, termenul de inscriere ca parte civila in procesul penal NU s-a scurs, insa pentru cei ce vor citi acest lucru mai tarziu, trebuie sa stie ca –

În cazul nerespectării vreuneia dintre condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2), persoana vătămată sau succesorii acesteia nu se mai pot constitui parte civilă în cadrul procesului penal, putând introduce acţiunea la instanţa civilă.

Av.Drd. Cuculis Adrian si Av. Madalin Pencdiu Adrian Partener SCA Cuculis&Asociatii

Acţiunea civilă care are ca obiect tragerea la răspundere civilă a inculpatului şi părţii responsabile civilmente, exercitată la instanţa penală sau la instanţa civilă, este scutită de taxă de timbru.

Astfel, pentru constituirea ca parte civila, puteti completa formularul de mai jos, pentru mai multe informatii:

3 comments to “Despagubiri Pentru Victimele Revolutiei – Procesul Penal Porneste La ICCJ”
  1. Problema Juridica: buna ziua
    va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea chestiune: sunt actionar la o ferma care a fost infiintata cu fonduri UE . activitatea a pornit in 2013 cu ajutorul Eximbank la care am avut credit si pt ferma (imobiliar ) si linie de credit pt productie. in anul 2014 cand a fost enbargoul cu rusia pretul de achizitie a scazut la jumate si asa a a fost pretul inca vreo 2 ani . nu am putut achita ratele la timp si banca a trecut la executare silita.
    intrebare ,daca toti actionarii vor avea poprire pe salarii putem refuza sa vindem ferma?
    mentionez ca ar trebui vreo 300 ani pt a plati

    o zi buna

  2. Ma numesc vitan sorin fost revoluționar un decembrie 21 22. Jilava cer sa mi să facă si mie dreptate și despăgubire si daune morale .pentru ca eu am fost batut si tot odata am fost si reținut în penetenciaru jilava la care am fost agresat fizic pentru toate aceste cer un istantăsa lui acorde si mie drepturile ce mi se cuvine eu deocam data inca nu m-am adresat instanțelor competente de oarece nu stiu cui sa ma adresez . Poate cineva sa mă ajute în acest caz va mulțumesc

  3. Cum pot sa iau legătura cu d-tra, doresc și eu asistenta juridica pe un dosar, privind despăgubire pentru dosarul revoluției eu fiind rănit în revoluție din dec. 1989, va mtumesc,!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.