Prescriptia Creantelor Fiscale Contestatie La Executarea Silita Fiscala

Creantele Fiscale Se Prescriu Mai Rapid – Bomba pentru debitorii creantelor fiscale la stat si lovitura pentru ANAF si DTIL / DGTIL

Prescriptia Creantelor Fiscale – ICCJ stabileste in mod clar termenul de la care incepe sa curga termenul de prescriptie a creantelor fiscale, punand capat unei practici vechi si abuzive de peste 10 ani de zile.

Prescrirea creantelor fiscale nu mai este lasata “la voia intamplarii” ci din contra, are termen fix, 1 ianuarie plus 5 ani, asta pentru creantele dinainte de 2015 fiindca ulterior termenul a fost stabilit la 1 iulie.

Iccj a stabilit de data recenta cum ar trebui sa fie calculat, LEGAL, termenul de prescriere a creantelor fiscale.

Fie ca vorbim de taxe si impozite sau impozit pe profit, pe vechiul cod, aplicabil pana la 2015, calculul trebuia facut 1 ianuarie anul urmator al nasterii creantei plus 5 ani.

Din nefericire pentru mii poate zeci de mii de contribuabili, acelasi fisc a calculat artificial un an in plus, ceea ce a facut de cele mai multe ori sa duca la un abuz, o mana lunga in buzunarul contribuabililor care nu mai aveau obligatia de plata a sumelor de bani, fiindca din pasivitatea fiscului, ele erau PRESCRISE.


Va intrebati cui ii mai foloseste decizia?

Sunt mii, pe instanta, in inspecii fiscale si nu numai.Cititi cu atentie, s-ar putea sa va regasiti printre ei.

Prescriptia Creantelor Fiscale

Decizia ICCJ cu implicatii directe in toate dosarele aflate pe rolul instantelor de judecata unde au fost invocate motive referitoare la prescriptia datoriei fiscale.

Termenul de prescriptie a datoriei fiscale fata de stat si care este de 5 ani de zile, va incepe sa curga la 1 ianuarie a anului urmator anului in care s-a generat profitul si pentru care se datoreaza impozit.

Problema a fost soluţionată în mod definitiv în cursul zilei de luni, 14 septembrie, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care, în cadrul recursului în interesul legii, a stabilit că termenul de cinci ani de prescripţie a dreptului organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale reprezentând impozit pe profit şi accesorii ale acestora curge de la data de 1 ianuarie a anului următor anului fiscal în care s-a realizat profitul impozabil din care rezultă impozitul pe profit datorat de contribuabil.

Cum contest o creanta fiscala prescrisa, sau ce fac daca sunt executat silit de DTIL / DGTIL sau Anaf si creanta este prescrisa?

Contestatia la executare silita fiscala, echivalentul contestatiei la executare silite comerciale, acesta este raspunsul valabil unanim.

Nu exista nicio alta cale prin care puteti invoca prescrierea unei creante fiscale decat prin calea contestatiei la executare silita fiscala.

Mai jos, aveti in exemplele grafice date, cele doua modalitati de a contesta o executare silita, comerciala si fiscala.

Cum scapam de o creanta fiscala, prescriptia datoriei la stat, cum opereaza?

Ne indica legea si exista mai multe tipuri pe care codul de procedura fiscala le reglementeaza.

Articolul 22 Stingerea creanţelor fiscale –

Creanţele fiscale se sting prin plată, compensare, executare silită, scutire, anulare, prescripţie, dare în plată şi prin alte modalităţi prevăzute expres de lege.

Articolul 110 Decizii de interpretare Obiectul, termenul şi momentul de la care începe să curgă termenul de prescripţie a dreptului de stabilire a creanţelor fiscale

(1) Dreptul organului fiscal de a stabili creanţe fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel.

(2) Termenul de prescripţie a dreptului prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligaţia fiscală, dacă legea nu dispune altfel.

Probabil va intrebati de ce in alin. 2 apare termenul de 1 iulie si noi vorbim ca termenul de prescriptie a creantei fiscale incepe sa curga de la 1 ianuarie?

Rationamentul este simplu, decizia ICCJ, a carei minute o redam mai jos, a analizat VECHIUL COD DE PROCEDURA FISCALA, atunci cand termenul de prescriptie, prezumtiv se calcula de la 1 ianuarie a urmatorului an fiscal, iar noul cod de procedura fiscala din 2015, calculeaza aceasta prescriptie de la 1 iulie a urmatorului an fiscal.

Si atunci concluzia care este?

Decizia de mai jos, are IMPACT DIRECT pe contestatiile la executarea silita fiscala care intra sub incidenta codului de procedura fiscala vechi care in momentul de fata se afla in continuare in faza de judecata si unde cei executati silit de catre ANAF pot invoca aceste beneficiu a deciziei amintite si indicate mai jos.

Ce a decis ICCJ si carui cod de procedura fiscala se aplica aceasta decizie?

Prin Decizia nr. 21, ÎCCJ a decis:

„Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Braşov.

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 91 alin. (1) şi (2), coroborate cu cele ale art. 23 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, termenul de 5 ani de prescripţie a dreptului organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale reprezentând impozit pe profit şi accesorii ale acestora curge de la data de 1 ianuarie a anului următor anului fiscal în care s-a realizat profitul impozabil din care rezultă impozitul pe profit datorat de contribuabil.

Implicatii si pe noul cod de procedura fiscala!

Desi in noul cod se arata ca termenul curge de la 1 iulie a urmatorului an fiscal, decizia aceasta va indruma pe viitor atat pe contribuabil cat si pe fisc, cum sa calculeze termenul de prescriptie.

Vizualizati si :

Exemplu cum calculam termenul de prescriptie a creantei fiscale dupa vechiul cod de procedura fiscala si dupa noul cod:

Exemplu de prescriptie pe vechiul cod:

Creanta fiscala se naste in anul 2014 si rezida din impozitul pe profit.

Astfel, termenul de calcul a prescriptiei fiscale va curge de la 1 ianuarie 2015 si se va stinge la 1 ianuarie 2020 cu verificarea la 2015 a noului termen de prescriptie de iunie a urmatorului an fiscal.

Exemplu de prescriptie pe noul cod- Prescriptia Creantelor Fiscale :

Creanta fiscala se naste in anul 2016 si rezida din impozitul pe profit.

Astfel, termenul de calcul a prescriptiei fiscale va curge de la 1 iulie 2017 si se va stinge la 1 ianuarie 2022.

Decizia curţii supreme este obligatorie, nu numai pentru instanţele de judecată, ci şi pentru autorităţile fiscale

Cum se aplica decizia ICCJ cu privire la stabilierea termenului de calcul a prescriptiei fiscale- Prescriptia Creantelor Fiscale ?

Ce se intampla cu cei care nu au emisa decizia de impunere?

Asta inseamna ca in conformitate cu dispozitiile codului de procedura fiscala, din moment ce creanta este prescrisa, ANAF nu va mai putea demara procedura de executare silita( cel putin in teorie) si nici nu poate sa fixeze pe baza de decizie, obligatii fiscale PRESCRISE.

Anaf, prin decizia pronuntata va fi obligat să excludă cel de-al şaselea an de prescripţie, pe care îl luau în calcul în mod nelegal şi artificial. 

Ce se intampla cu cei care sunt in cursul unei inspectii fiscale?

De asemenea, în privinţa inspecţiilor fiscale deja începute, organul fiscal trebuie să se abţină să emită orice titlu de creanţă fiscală pentru respectivul an ce intră sub incidenţa prescripţiei.

Ce se intampla cu cei asupra carora inspectia fiscala s-a terminat?

Contestatie la executare fiscala, invocarea deciziei si anularea sumelor stabilite in plus prin raportul de inspectie fiscala!

În cazul în care inspecţia fiscală s-a încheiat înainte de publicarea deciziei instanţei supreme în Monitorul Oficial şi a stabilit obligaţii fiscale suplimentare cu titlu de impozit pe profit pentru o perioadă care este prescrisă, conform modului de calcul stabilit de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, contribuabilul va invoca acest aspect în cadrul contestaţiei fiscale, urmând ca organul de soluţionare să aplice decizia ÎCCJ şi să constate intervenirea prescripţiei. 

Ce se intampla cu dosarele aflate pe rol, poate chiar si solutionate pe fond?

Dacă litigiul a fost deja soluţionat în primă instanţă (fără ca decizia să fie publicată) în dezacord cu modul de calcul al prescripţiei stabilit de Înalta Curte, respingându-se astfel excepţia prescripţiei, hotărârea urmează a fi casată în recurs. 

Prin urmare, cu privire la Prescriptia Creantelor Fiscale , pare ca aceasta decizie pronuntata de catre ICCJ, nu doar ca vine si rezola o problema veche dar se ridica si intrebarea legitima, ce se intampla cu cei care au trecut prin inspectii fiscale, au avut stabilite sume la plata si de fapt ele erau prescrise insa anaf a stabilit ilegal debitul si poate chiar si instanta a calculat gresit cum se aplica termenul de prescriptie.

Din punctul nostru de vedere ar opera o imbogatire fara justa cauza si acesti bani ar trebui sa fie compensati de catre ANAF, altfel discutam despre o incalcare a drepturilor fundamentale constitutionale si un abuz la adresa a zeci de mii de contribuabili!

Av.Drd. Cuculis Adrian

Intampinati probleme in materie fiscala? Adresati o intrebare rapida avocatului pe WhatzApp!.

Puteti cauta si:

amenzi gdpr avocat avocat banca avocat banci avocat bucuresti avocat coltuc avocat contestatii la executare avocat cuculis avocat dreptul familiei bucuresti avocat executare silita avocat inghetare curs valutar avocat spiru haret avocatura banca bancpost clauze abuzive coltuc Contestatie la Executare Silita contestatie la executare silita imobiliara Cuculis cuculis si asociatii dobanda penalizatoare clauza abuziva executare silita executare silita imobiliara executat silit de investcapital executat silit de investcapital ltd Executat silit de prosperocapital executor judecatoresc incuviintarea executarii silite inghetarea cursului valutar inghetare curs valutar investcapital ltd executat caut avocat kruk romania prescrierea datoriilor procese banci prosperocapital contestatie la executare silita prosperocapital executare silita Prosperocapital Prin Kruk somatie imobiliara spiru haret stergere datorie reziduala suspendarea executarii silite taxa de poluare taxa poluare 2013 timbru de mediu timbru de mediu 2013

13 comments to “Prescriptia Creantelor Fiscale Contestatie La Executarea Silita Fiscala”
  1. Articolul cu prescriptia datoriilor la stat este o prostie deoarece practica sta cu totul altfel. Teoria zice chiar si fara decizia ICCJ ca termenul de prescriere curge timp de 5 ani de la 1 ianuarie a anului urmator cand a luat nastere datoria. DAR NU E CHIAR ASA ! Cand ANAF trimite o notificare de plata acel termen se reseteaza. Practic ei daca au un sistem automat de trimitere a notificarilor de plata prescriptia nu va opera veci pururi Amin asta cu toate ca niciunde in Codul Fiscal asa ceva nu scrie. Practic datoriile la ANAF nu se prescriu niciodata !

  2. Din pacate, intr-adevar procedurile ANAF si primarii, stipuleaza ca orice somatie sau notificare prelungesc termenul de prescriptie. M-am certat cumplit cu o asa-zisa jurista din cadrul primariei Turda, pe aceasta tema, si vazand ca nu am sorti de izbanda, v-am pomenit numele dvs, d-le avocat Cuculis!!! Au luat foc toti din birou dar nici eu nu am reusit sa-i conving, (ei pe mine nici atat!!) desi le ceream articol de lege pentru prelungirea termenelor de prescriptie…. Din pacate, codurile de proceduri se aplica dupa ureche si dupa cum le convine.

  3. Buna ziua ! In cazul obligatiilor fiscale pt. taxe si impozite catre DITL (pt. persoana fizica) pentru creante din anul 2009 pana in prezent intra sub incidenta prescrierii ??????

  4. Buna ziua .Am si eu o datorie de care am aflat dupa zece ani .Cei de tbi eos vor plata datoriei si vroiam sa va intreb daca au dreptul sa adauge dobanzi care cresc ajungand la suma de 2000 lei .

    • Bună ziua! Am deținut o autorizație PFA cod caen 9521 formă de impozitare: ” normă de venit”, din anul 2000 și închisă in 2019, în acești ani am plătit impozitele parțial din anumite probleme financiare în familie. Acum am poprire pe salariu fiind angajat, cuantum de 39.000,00 ron din care creanțe 22.000,00 ron și 17.000,00 ron dobânzi, am cerut adresele de popriri și mi-au fost înmânate pe 18 feb 2021, cu adrese de înființare popriri din anul 2011 până în 2019 cu sumă sus menționată. Am apelat la o cunoștință din Constanța, avocat care a făcut o contestație la executare suspendare executare silită la tribunalul din Târgoviste. Vă rog să-mi spuneți ce pot să fac să mai reduc, anulez, din aceste popriri. Situația financiară e mai rea decât înainte. Vă mulțumesc anticipat.

  5. Buna ziua, din explicatiile si exemplele dumneavoastra referitoare la procedura dinainte si de dupa 2015, nu-mi este clar cum se calculeaza termenul de prescriptie pentru venituri realizate chiar in anul 2015? De asemenea voiam sa va intreb daca intra sub incidenta prescriptiei si o decizie care a fost lucrata in timp util, dar nu a fost comunicata in cei 5 ani?
    Multumesc!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.