Atragerea Raspunderii Administratorului – Aveti O Firma Si Sunteti Administrator?Aveti Grija Sa Nu Aveti Datorii

Vedeti decizia definitiva de mai jos, prin care administratorul obtine, respingerea atragerii raspunderii patrimoniale, in lupta cu ANAF.

Atragerea Raspunderii Administratorului Presupune ca acesta sa plateasca datoriile societatii pe care a administrat-o !

Administratorul poate fi pus sa plateasca datoriile societatii – in anumite conditii – la fel de bine cum se si poate apara, atunci cand este chemat in judecata – Avocat Cuculis

Atragerea raspunderii administratorului poate fi evitata.

Prezentam mai jos o decizie prin care, desi ceruta atragerea raspunderii, am reusit sa obtinem o respingere a acestei pretentii, formulata de catre creditorul ANAF in cadrul procedurii insolventei.

Atragerea Raspunderii Administratorului

Atentie – Daca aveti datorii inregistrate pe societate, mai mari de pragul limita 40.000 lei, in calitate de administrator, puteti fi obligat de catre instanta (judecatorul sindic) sa platiti datoriile societati –

Astfel, se naste o intrebare legitima, cum ne putem apara in cazul in care lichidatorul sau comitetul creditorilor solicita atragerea raspunderii patrimoniale ale administratorului?

In primul rand trebuie sa vedem pentru ce fapte, puteti fi tras la raspundere patrimoniala!

Atragerea raspunderii pentru intrarea in insolventa si cum putem sa ne aparam impotriva cererii de atragere a raspunderii patrimoniale?  

Art. 169 din legea insolventei 85/2014 arata ca   la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului judiciar, judecatorul-sindic poate dispune ca o parte sau intregul pasiv al debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, fara sa depaseasca prejudiciul aflat in legatura de cauzalitate cu fapta respectiva, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alte persoane care au contribuit la starea de insolventa a debitorului, prin una dintre urmatoarele fapte:  

Preambul –   Astfel, trebuie sa identificam ca este necesara o legatura de cauzalitate intre starea de insolventa si faptele administratorului pentru ca acesta sa raspunda patrimonial in fata creditorilor – aceasta este de altfel si cea mai buna aparare in fata instantei de judecata si maiestria avocatului va fi sa aduca un dubiu in gandirea judecatorului astfel incat la final sa nu poata exista un raport de caluzalitate si astfel ati scapat de raspundere!

Prin urmare, haideti sa vedem pentru ce fapte personale ale administratorului acesta poate fi raspunzator pentru pasiul societatii –

a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane;

b) au facut activitati de productie, comert sau prestari de servicii in interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;

c) au dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea, in mod vadit, persoana juridica la incetarea de plati;

d) au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu legea. in cazul nepredarii documentelor contabile catre administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar, atat culpa, cat si legatura de cauzalitate intre fapta si prejudiciu se prezuma. Prezumtia este relativa;

e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au marit in mod fictiv pasivul acesteia;

f) au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati;

g) in luna precedenta incetarii platilor, au platit sau au dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, in dauna celorlalti creditori;

h) orice alta fapta savarsita cu intentie, care a contribuit la starea de insolventa a debitorului, constatata potrivit prevederilor prezentului titlu .

Mai jos vedeti decizia ramasa definitiva prin care fostul administrator a reusit sa obtina respingerea unei asemenea solicitari de atragere a raspunderii patrimoniale, obtinuta de catre SCA Cuculis&Asociatii.

Anaf pierde dosarul de atragere a raspunderii.

Astfel, atragerea raspunderii patrimoniale, se va face doar spre finalul procedurii si doar in cazul in care nu pot fi recuperate partile de creante, prin lichidarea persoanei juridice iar atunci cand se intampla acest lucru, trebuie sa stiti ca este foarte important sa va adresati unui specialist in drept sa faceti demersurile necesare alaturi de acesta si sa va prezentati in instanta pentru a arata buna credinta!   Este posibil sa fiti interogat ca si administrator iar cel mai important lucru este sa nu va ascundeti ci sa va aparati in instanta!

Multi dintre cei carora li se atrage raspunderea sunt persoane care refuza sa se prezinte in instanta, ceea ce le face un defavor!  

Astfel, atragerea raspunderii administratorului poate fi ceruta pentru elemente ce tin de cauzalitatea intre actiunile sale si starea societatii –   De mentionat ar fi ca atunci cand aveti datorii de peste 40.000 de lei, este nu doar important ci vital sa va depuneti cererea de intrare in insolventa asta pentru a nu fi suspectat de bancruta!

  Firma in dificultate? Organizarea unui plan poate fi o idee foarte buna in conditiile in care intentionati sa pastrati societatea in functiune!

Mai jos putem sa observam, o decizie prin care administratorul, chemat in jude

Vizualizati si : Atragerea Raspunderii Administratorului – Ce aveti de facut daca sunteti intro asemenea situatie?

Cititi si :

Avocat Drd. Cuculis Adrian

28 comments to “Atragerea Raspunderii Administratorului – Aveti O Firma Si Sunteti Administrator?Aveti Grija Sa Nu Aveti Datorii”
 1. dupa inchiderea procedurii de insolventa, firma figureaza cu datorii fiscale la primarie. Administratorul firmei poate fi obligat sa plateasca datoriile. Primaria nu sa inscris la masa credala

 2. Buna ziua. In cazul unei societati comerciale s.r.l. care a fost vanduta , carui administrator ie revenea obligatia de a efectua operatiuni de depunere a declaratiei tva si impozit pe profit pentru tranzactiile anterioare vanzarii ? tel.07446s386 Va multumesc.
  Read

  • Buna ziua. Exista prescriptia pentru atragerea raspunderii solidare? Si ce termen.
   Va multumesc.

  • Buna ziua.

   Am avut o firma care a funcționat un an jumatate – din martie 2011 pana in septembrie 2012. Din motive personale, am întrerupt activitatea. In februarie 2020 am primit executare silita pe numele meu, al administratorului pentru datoriile firmei acumulate in 2011, desi pana la acea data nu am primit nicio notificare. Am facut contestație la executare in termenul legal si mi s-a transmis ca desi nu am primit notificarea scrisa, pe site-ul celor de la AJAF a fost publicat un anunt in acest sens.
   Cum se poate rezolva aceasta problema? Mentionez ca este vorba de o suma de 25000 ron.

   Multumesc,
   O zi buna!

   Multumesc

   • Buna ziua,
    Va rog dacă puteți sa ma ajutați cu un răspuns ,in urma unui control pe parte de TVA ,s-a tăiat o suma considerabila ,TVA pe care l-am încasat și pe care acum trebuie sa-l restitui,in jur de 36.000 RON,pe care am înțeles ca trebuie sa o restituie firma,momentan este suspendată,bani nu mai sunt,ce pot sa fac in acest caz? Sunt administrator unic,nu știu dacă se pot îndrepta spre radpundere ca administrator cu bunuri proprii,firma nu deține nici in bun.
    Multumesc

 3. Buna ziua,
  Am avut o firma impreuna cu fostul meu sot.Am divortat si am dat faliment,nu am mai depus acte contabile .Am facut o hartie cum ca el ia actele acestei firme. Eu am plecat din tara si nu am mai avut adresa la care zic ei ca au trimis notificarile.
  Sotul meu s a imbolnavit si am fost la pamant.
  Acum a primit el o citatie pt atragerea raspunderii asociatilor.
  Eu vin in tara pe 31 octombrie,daca ne ati putea ajuta cumva,va rog mult.
  Va multumesc.

 4. Bună seara am o firma înființată în 2011 a mers vreo 3 ani după care nu am mai depus declarațiile anafului pana în prezent sa făcut urmărire pe numele meu ca administrator nu a avut ce sa ia neaveniți nimic pe numele meu și a fost declarata prin decizie în 2015 inactiva ce se poate face având datorii de 8500lei. ..anafului se poate acum după 3 ani sa mă ia iara la rost pe mine ca administrator trecând de plafonul de 10000 lei ce se poate face….

   • Buna ziua!,Am avut o firma 23 de ani, in anul 2017 mi-a fost atrasa raspunderea odata cu cererea de intrare in insolventa de catre anaf, pentru suma de 100.000 lei!Suma respectiva provine din timpul crizei 2009/2010 tva facturat si neincasat, ca fiind teapa, firma respectiva intrand in insolventa si radiata ulterior datei cand mi-a fost atrasa raspunderea.Suma initiala tva a fost 40000, restul.pana la 100000 find majorari si penalitati!Exista posibilitatea de a scapa de atragerea raspundetii. fara sa achit aceasta suma?Multumesc

 5. Buna ziua,
  Am un amic care are firma de tra sport si dupa un control anaf l-au pus sa plateasca impozite pe diurnele soferilor din urma pe cativa ani. Ceva suma imensa. Se pot indrepta asupra lui sa ii execute bunurile personale sau doar ale firmei?

 6. Sunt administratorul unei firme in prezent radiata, inactiva fiscal din 2016, fara profit, si mi s-a pus poprire pe tot venitul din salariul la locul de munca actual, cum pot sa arat ca firma este in stare insolvabilitate sau pot sa contest in intanta avand in vedere ca am creante din 2015.

 7. Buna ziua. Sunt administrator al unei firme cu actionar unic (o alta persoana) infiintata in 2018, fara activitate si declarata inactiva fiscal de ANAF in martie 2021 ca urmare a nedepunerii declaratiei pe propria raspundere. Acum figurez cu cazier fiscal din acea data. As dori sa stiu daca in cazul vanzarii firmei catre o alta persoana voi incheia orice legatura cu firma in cauza sau sunt necesare si alte demersuri ca sa nu mai figurez ca administrator. Scuze, insa calitatea de administrator mi-a fost oarecum impusa, eu neavand cunostinte fiscale sau legale. Multumesc

  • Buna seara, am si eu o intrebare, daca se poate!
   Am detinut o firma si am primit o amenda de la I.S.U in valoare de 100.000 de lei, dupa aceasta amenda o prietena avocata s a oferit sa mi preia firma( pe contractul de cesiune scrie clar ca Doamna avocata stie de amenda). La nici 2 luni de la cesiune am primit notificare anaf pe numele meu pentru raspundere solidara. Este posibil asa ceva?

 8. Buna ziua.lucrez intr o institutie publica si am o intrebare in legatura cu o asociatie si o fundatie care figureaza cu debite restante. Administratorii au decedat. Se poate pune poprire la asociatii care figureaza inscrisi in P-V.de constituire al asociatiei si fundatiei?
  Va multumesc!

 9. BUNA SEARA!
  Am obținut ordonanță de clasare pt evaziune și spălare de bani.Societatea este radiata din 2018.Mi se poate atrage răspunderea ca administrator pt asa presupusele debite stabilite de către ANAF?

 10. Bună seara
  Avem o firmă fără activitate din 2008, fără a se intra în insolvență sau proceduri de faliment. Sîntem contactați azi după 15 ani de poliția economică pentru a ne cere socoteală pentru datoriile de acum 15-16 ani sau pentru o anume activitate care lor li s’a părut a fi suspecte.
  Contactarea noastră a avut loc în urma unei adrese de la ANAF.
  Datoriile nu au mai putut fiind achitate din cauza crizei prin care a trecut și țara noastră în acea perioadă și pentru lipsa de lichidități.
  Mulțumesc

 11. Bună ziua! Sunt administratorul unei societati de transport marfa. Am avut unele dificultăți și am rămas cu datorii la Anaf. Înainte de pandemie am avut o esalonare pe care am pierdut-o după ieșirea din pandemie. În 2021 s-a stricat unicul cap tractor pe care îl dețineam, am făcut un leasing pentru a lua altul și nu am avut bani sa susțin și datoriile. Acum am primit somație ca mi s-a atras raspunderea patrimoniala. Pot face ceva i.potriva acestei somații?
  Mulțumesc!

  • Buna ziua. Sigur ca aveti ce sa faceti. In primul rand trebuie sa contestati dvs. atragerea raspunderii patrimoniale a administratorului iar acest lucru il puteti face doar in instanta. Sigur ca va putem ajuta. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.