Drept Contraventional- Instanta Aprecieaza Ca Expresia Adresata Agentului Constatator “Asa sa-ti ajute Dumnezeu” Este Fapta Contraventionala-Avocat Cuculis

Aberatie Juridica – Instanta Califica Expresia “Asa sa-ti ajute Dumnezeu”, Adresata Agentului Constatator Ca Fiind Contraventie In Intelesul Legii- Avocat Cuculis

Desi la ultima verificare traiam intr-o tara predominant crestina se pare totusi ca un agent constatator, dupa ce a aplicat o anumita contraventie principala, pentru oprirea in loc nepermis, dupa ce contravenientul i-a adresat expresia Äsa sa-ti ajute Dumnezeu”, acelasi agent simtindu-se ultragiat si persiflat de-a dreptul, i-a mai aplicat o sanctiune de 800 de lei aceluiasi contravenient.

Simtindu-se nedreptatit omul a apelat la instanta de judecata –

Mai jos, aveti un scurt istoric al situatiei –

Prin procesul verbal  i s-a aplicat petentului sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 800 lei pentru săvârșirea contravenției prevăzută de art. 2 punctul 1 și sancționată de art. 3 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 61/1991 republicată, constând în aceea că în data de 26.09.2016, în jurul orei 16.48, s-a constatat faptul că petentul a fost depistat la intersecția 7 străzi unde a oprit în zona de acțiune a indicatorului „Oprirea interzisă”, motiv pentru care a fost sancționat contravențional (printr-un alt proces verbal necontestat), iar în momentul în care i s-a adus la cunoștință procesul verbal și a semnat, la plecare a adresat expresii jignitoare la adresa agentului: „Așa să îți ajute Dumnezeu”.

Contravenientul a semnat procesul verbal cu obiecțiuni: „Nu am spus nimic rău”.

Culmea ironiei este ca instanta retine in cadrul sentintei ca  “Persoana sancționată are dreptul la un proces echitabil (art. 31-36 din O.G. nr. 2/2001) în cadrul căruia să utilizeze orice mijloc de probă și să invoce orice argumente pentru dovedirea împrejurării că situația de fapt din procesul verbal nu corespunde modului de desfășurare al evenimentelor, ” ba chiar aceeasi instanta citand din hotarari ale CEDO-

Ce a sustinut petentul cu privire la contestatia lui  ce a retinut instanta?

Susținerile petentului în sensul că nu a adresat cuvinte jignitoare și că a folosit expresia „Să vă ajute Dumnezeu” în sens pozitiv nu se sprijină pe niciun mijloc de probă. Instanța apreciază că scopul avut în vedere de legiuitor prin sancționarea faptei de la alin. (2) pct. 1 din Legea nr. 61/1991 a fost, printre altele, acela de a proteja valorile sociale reprezentate de demnitatea și onoarea persoanei sau a instituției pe care o reprezintă.

Prin urmare, instanța apreciază ca fiind relevant în stabilirea răspunderii contravenționale nu doar cuvintele în sine ci și tonalitatea folosită. Este limpede că agentul constatator nu ar fi procedat la sancționarea petentului dacă nu s-ar fi simțit persiflat.

Pentru a-l lamuri pe deplin pe barbat, instanta face o apreciere naucitoare – cu privire la proportionalitatea sanctiunii –

În aprecierea sa asupra sancțiunii contravenționale, instanța va face aplicarea dispozițiilor art. 5 alin. (5) din OG nr. 2/2001, conform cărora „sancțiunea stabilită trebuie să fie proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvârșite”, ale art. 21 alin. (3) din același act normativ, potrivit cărora la aplicarea sancțiunii se va ține seama de „împrejurările în care a fost săvârșită fapta, de modul și mijloacele de săvârșire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă, precum și de circumstanțele personale ale contravenientului”.

Consideram ca decizia pronunta de catre instanta de judecata nu doar ca este de natura sa aduca atingere unor crezuri personale ale contravenientului, dar prin insasi motivarea ei este de natura anticonstitutionala incalcand drepturile la exprimare, opinie , religie etc.

Desi avem pronuntata o asemenea decizie, asta nu inseamna ca ea nu poate fi combatuta.

av.drd. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

 

Cum Contest O Amenda Primita De La Inspectoratul De Stat Pentru Controlul In Transport Rutier-Avocat Cuculis

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.