Drepturile Suspectului Si Drepturile Inculpatului

Ce drepturi aveti daca sunteti suspect sau inculpat?

Drepturile suspectului si drepturile inculpatului se confunda intre ele si practic nu exista nicio deosebire.

Trebuie spus ca in cadrul unui dosar penal, atunci cand sunteti acuzat ca ati fi savarsit o fapta de natura penala, momentul la care procurorul in baza unei ordonante dispune inceperea urmaririi penale in persoana faptuitorului, acesta capata calitatea de suspect.

Desigur ca exista o diferenta de esenta intre suspect si inculpat pe care le vom detalia mai jos insa trebuie sa stiti ca este extrem de important ca atunci cand aveti calitatea de suspect sau de inculpat, in anumite situatii, prezenta avocatului este OBLIGATORIE.

Exista situatii unde este esential sa aveti un avocat de drept penal care sa va ajute. Dam exemplul de la Vaslui unde in cadrul unui flagrant al Presedintelui Conisliul Judetean Vaslui, acesta a declarat ca banii gasiti in masina provin dintr-un imprumut.

Ei bine, in asemenea situatie ar fi avut posibilitatea sa uzeze de dreptul la tacere, drept pe care il are si suspectul si inculpatul insa este esential sa ai un avocat langa tine si un avocat specializat in drept penal care sa stie exact ce drepturi are suspectul sau inculpatul si evident sa va informeze.

Avand in vedere ca drepturile suspectului si drepturile inculpatului sunt extrem de importante in cadrul urmaririi penale, este esential sa le cunoasteti atunci cand sunteti acuzat si cand dobanditi calitatea de suspect ori inculpat.

Sa incepem!

Sunteti suspect sau inculpat ori primiti o citatie sa va prezentati la politie sau parchet? Completati formularul de mai jos pentru a primi ajutor juridic!

Care sunt drepturile suspectul si care sunt drepturile inculpatului in procesul penal?

Art. 78: Drepturile suspectului

Suspectul are drepturile prevăzute de lege pentru inculpat, dacă legea nu prevede altfel.

Inculpatul şi drepturile acestuia sunt extrem de importante fiindca in functie de cat de bine iti cunosti drepturile, te poti apara in fata anumitor acuzatii aduse de catre politie si parchete.

Tinand seama ca drepturile suspectului sunt identice cu cele ale inculpatului asa cum arata si art. 78 , mai jos vom reda drepturile inculpatului

Persoana împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală devine parte în procesul penal şi se numeşte inculpat.

Art. 83: Drepturile inculpatului in procesul penal

În cursul procesului penal, inculpatul are următoarele drepturi:

a)dreptul de a nu da nicio declaraţie pe parcursul procesului penal, atrăgându-i-se atenţia că dacă refuză să dea declaraţii nu va suferi nicio consecinţă defavorabilă, iar dacă va da declaraţii acestea vor putea fi folosite ca mijloace de probă împotriva sa;

Practic aici discutam despre dreptul la tacere. Inculpatul dar si suspectul au dreptul de a NU da niciun fel de declaratie.

a1)dreptul de a fi informat cu privire la fapta pentru care este cercetat şi încadrarea juridică a acesteia;

In practica si in lege nu mai exista notiunea de faptuitor. Astfel in momentul in care exista exista indicii ca o anumita persoana a savarsit o fapta penala drepturile legale ale suspectului si inculpatului prevad ca trebuie sa i se aduca spre stiinta acest lucru;

b)dreptul de a consulta dosarul, în condiţiile legii;

Dreptul la aparare sa stiti ca este unul dintre drepturile FUNDAMENDALE si nu poate fi restrictionata aceasta posibilitate de a consulta dosarul penal si de a i se aduce la cunostinta continutul dosarului penal; Daca s-a intamplat un asemenea abuz la adresa dvs. inseamna ca actele de urmarire penala sunt nule.

c)dreptul de a avea un avocat ales, iar dacă nu îşi desemnează unul, în cazurile de asistenţă obligatorie, dreptul de a i se desemna un avocat din oficiu;

Asa cum am indicat si mai sus DREPTUL la aparare al suspectului si inculpatului reprezinta fundamentul societatii asa ca este esential sa contactati un avocat specializat in drept penal.

d)dreptul de a propune administrarea de probe în condiţiile prevăzute de lege, de a ridica excepţii şi de a pune concluzii;

Evident ca atunci cand sunteti acuzat de o anumita fapta exista principiul Audiatur Et Altera Pars,adica sa ascultam si cealalta parte. Poate ca suspectul sau inculpatul poate clarifica anumite situatii in asa fel incat acuzatia sa nu se mai sustina ori prin PROBE ce pot fi aduse sa nu se mai impuna continuarea urmaririi penale.

e)dreptul de a formula orice alte cereri ce ţin de soluţionarea laturii penale şi civile a cauzei;

f)dreptul de a beneficia în mod gratuit de un interpret atunci când nu înţelege, nu se exprimă bine sau nu poate comunica în limba română;

g)dreptul de a apela la un mediator, în cazurile permise de lege;

g1)dreptul de a fi informat cu privire la drepturile sale;

h)alte drepturi prevăzute de lege.

Vedeti si :

Avocat de drept penal

Care este diferenta dintre SUSPECT si INCULPAT? Drepturile suspectului si drepturile inculpatului

Intre cele doua calitati procesuale exista o diferenta majora. In cazul suspectului organul de urmarire penala daca din probele administrare rezulta suspiciunea rezonabila ca ar fi savarsit fapta iar suspectul se transforma in inculpat si anume se pune in miscare actiunea penala doar daca exista probe din care reiese ca acesta a savarsit infractiunea.

ATENTIE – Daca se pune in miscare actiunea penala si nu exista probe, organul de urmarire penala oricare ar fi el, poate fi acuzat de represiune nedreapta si se poate formula plangere penala impotriva lui.

Prin urmare, atunci cand politia sau procurorul dispun urmarirea penala a unei persoane si o transforma in suspect, trebuie sa fie indeplinita conditia de mai jos:

Art. 305 cod procedura penala – (3)Atunci când există probe din care să rezulte bănuiala rezonabilă că o anumită persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală şi nu există vreunul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1), organul de urmărire penală dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de aceasta, care dobândeşte calitatea de suspect. Măsura dispusă de organul de cercetare penală se supune, în termen de 3 zile, confirmării procurorului care supraveghează urmărirea penală, organul de cercetare penală fiind obligat să prezinte acestuia şi dosarul cauzei.

Asta presupune ca trebuie sa existe banuiala REZONABILA ca o persoana anume ar fi savarsit aceasta fapta.

Art. 309: Punerea în mişcare a acţiunii penale si implicit transformarea in inculpat presupune sa existe PROBE certe!!

(1)Acţiunea penală se pune în mişcare de procuror, prin ordonanţă, în cursul urmăririi penale, când acesta constată că există probe din care rezultă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi nu există vreunul dintre cazurile de împiedicare prevăzute la art. 16 alin.

Trebuie sa stiti ca sunt multiple obligatii pe care organele de urmarire penala trebuie sa le respecte pentru ca o urmarire penala sa fie LEGALA.

Important este sa verificati daca va sunt respectate aceste drepturi si in caz contrar prin mijlocirea unui avocat de drept penal, trebuie sa le contestati.

Sunt suspect intr-o cauza, ce am de facut. Dar daca sunt inculpat?

Drepturile suspectului si drepturile inculpatului sunt cele pe care vi le-am prezentat mai sus insa ele nu se opresc acolo ci sunt mult mai multe.

Astfel impotriva unei persoane fie suspectata ca a savarsit o fapta penala fie a unui inculpat, trebuies sa fie facute acte de urmarire penala intr-un termen rezonabil cu strangerea loiala a probelor, cu respectarea principiului prezumtiei de nevinovatie dar si cu respectarea dreptului la aparare si dozare a probelor in mod egal de catre parchet.

Orice aspect ce nu respecta toate indicatiile de mai sus evident ca poate fi contestat daca v-au fost incalcate drepturile in calitatea fie de suspect fie de inculpat.

Ce obligatii are suspectul sau inculpatul?

Trebuie sa stiti ca dobandind aceasta calitate de suspect sau inculpat pe langa faptul ca trebuie sa va pregatiti apararea corespunzator, trebuie sa respectati si anumite oblgiatii:

Art. 108 alin. 2 cod procedura penala –

(2)Suspectului sau inculpatului i se aduc la cunoştinţă drepturile prevăzute la art. 83, precum şi următoarele obligaţii:

a)obligaţia de a se prezenta la chemările organelor judiciare, atrăgându-i-se atenţia că, în cazul neîndeplinirii acestei obligaţii, se poate emite mandat de aducere împotriva sa, iar în cazul sustragerii, judecătorul poate dispune arestarea sa preventivă;

b)obligaţia de a comunica în scris, în termen de 3 zile, orice schimbare a adresei, atrăgându-i-se atenţia că, în cazul neîndeplinirii acestei obligaţii, citaţiile şi orice alte acte comunicate la prima adresă rămân valabile şi se consideră că le-a luat la cunoştinţă.

Av. Dr. Cuculis Adrian

Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
4 comments to “Drepturile Suspectului Si Drepturile Inculpatului”
  1. BUNA SEARA

    SUNT IN POSESIA UNEI DECIZII A CURTII DE APEL BUCURESTI , UNDE O HOT 3264 , RAMANE DEFINITIVA IN FAVOAREA MEA

    DE 13 ANI , IMI SUNT INCALCATE DREPTURILE CE MI AU FOST OFERITE DEGEA 113 04 2021 CAT SI 263 / 2010 DORESC SA ACTIONEZ STATUL ROMAN IN JUDECATA PENTRU ACESTE NEDREPTATI CE SE PERPETUEAZA DE 13 ANI VA ROG MAINE O PROGRAMARE PENTRU INCEPEREA ACTIUNII VIN PREGATIT CU ONORARIU SI HOT DEFINITIVE IGNORATE DE MINISTERUL MUNCII CPP BUCURESTI & un grup infractional bine determinat sa imi produca prejudiciu Acest grup este sustinut de dl ANDREI BACIU & imi asum ce scriu AM DOVEZI INDUBITABILE

    CU GRATITUDINE ,
    ARSENIE

    UMIL PENSIONAR EUROPEAN

  2. Salut.am fost oprit în trafic de mai multe ori și mi sa dat avertisment .că nu am documentele la mine.si mi sa dat și amenda. Și după toate astea .mi sa făcut dosar penal. În.art.335.alin 2.si mi sa spus că nu mai am dreptu sa conduc.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.