Executarea silita directa, o altfel de executare?
In primul rand, trebuie sa vedem ce inseamna din punct de vedere al definitie, date de catre codul de procedura civila, executarea silita directa.
Modul de executare
(1) În cazul în care obligaţia debitorului prevăzută în titlul executoriu constă în lăsarea posesiei unui bun, în predarea unui bun sau a folosinţei acestuia ori în evacuarea debitorului dintr-o locuinţă sau dintr-o altă incintă, în desfiinţarea unei construcţii, plantaţii sau a altei lucrări ori în îndeplinirea oricărei alte activităţi stabilite pentru realizarea drepturilor creditorului, iar debitorul nu execută de bunăvoie obligaţia sa în termenul prevăzut în somaţie, creditorul va solicita executarea silită, putând, în raport cu împrejurările cauzei şi natura obligaţiei ce se execută, să sesizeze instanţa de executare, în vederea aplicării unei penalităţi.
(2) Atribuirea prin hotărâre judecătorească a unui imobil sau obligaţia de a-l preda, a-l lăsa în posesie ori în folosinţă, după caz, cuprinde şi obligaţia de evacuare a imobilului, dacă legea nu prevede în mod expres altfel.
Desi auzim tot mai des, in jur, notiunea de executare silita, si aceasta este mai mereu rezumata la o vanzare de casa si la credite bancare respectiv banci, codul de procedura civila, nu limiteaza atributiile executorului judecatoresc numai la astfel de activitati.
Exista situatii cand, avand hotarari judecatoresti definitive de punere in posesie sau evacuare, ne lovim totusi de refuzul partii adverse de a le respecta, considerand aceasta ca, o eventuala procedura de obligare este una foarte greoaie si anevoioasa.
Ei bine, aici apare executarea silita directa, prevazuta la articolele 888 si urmatoarele cod de procedura civila, executare silita ce permite chiar plata unei penalitati pe zi intarziere, pentru paratii din diferite titluri executorii ce nu vor sa se supuna rigorilor legii.
Situatii in care ne putem regasi, pentru acestea pot fi:
– lăsarea posesiei unui bun,
– predarea unui bun sau a folosinței acestuia ori în evacuarea debitorului dintr-o locuință sau dintr-o altă incintă,
– desființarea unei construcții, plantații sau a altei lucrări etc –
Desi articolele ce reglementeaza aceasta executare silita directa par putine si usor de adus la indeplinire, punerea-n executare a unei astfel de hotarari judecatoresti poate fi dificila, fiind necesara asistenta juridica specializata, mai ales pentru justitiabilii aflati in postura de debitor.
Simpla existenta a unei hotarari judecatoresti de punere in posesie sau evacuare, asta ca sa dam doua exemple, nu este suficienta, acesta urmand a fi incuviintata de instanta, pentru a putea fi dusa la bun sfarsit de catre excutorul judecatoresc – alegerea instantei de incuviintare fiind atributul executorului, insa acest atribut poate fi usor cenzurat de un parat cu asistenta juridica specializata, in situatia in care instanta de incuviintare nu este legal aleasa.
Diferenta insa intre o punere in posesie prin executor, si una de buna-voie este una foarte mare, deoarece executorul, ca orice functionar public ce presteaza un serviciu, va percepe un onorariu, ce urmeaza a fi platit tot de debitorul de rea-credinta si ce se poate adauga la eventuala penalitate.
Trebuie mentionat ca si acest onorariu perceput de executor poate fi contestat, el de principiu, neputand percepe un onorariu mai mare de 10% decat debitul principal, iar nerespectarea acestei prevederi, a fost contestata, nu de putine ori, in intanta, ducand chiar la solutii de anulare in totalitate a excutarii silite.
Ministerul Justitiei, pentru a evita tot felul de discutii cu privire la onorariile executorilor, a dat un ordin cu numarul 2550/2006, ce a fost actualizat, ordin ce urmareste evitarea stabilirii acestor onorarii, in mod unilateral de catre executori, si impiedicarea justititabililor de a porni tot felul de litigii pe aceasta tema.
Acest ordin precum si actualizarile la el, au fost lamurite cumva si prin intermediul jurisprudentei Curtii de Justitiei a Uniunii Europene, instanta ce recent, in cauza C 214/18, a hotarat ca in acel procent de 10% ce reprezinta onorariul executorului judecatoresc se include si taxa pe valoarea adaugata aferenta.
Un lucru este sigur, executarea silita directa vine sa completeze executarea silita generala prevazuta de codul de procedura civila, insa pentru acuratete si atingerea rezultatului scontat, intr-un timp optim, la aplicarea ei, trebuie sa vegheze si un specialist al dreptului pentru a nu se ajunge la situatii neplacute.
Prin existenta in codul de procedura civila a acestei institutii, a executarii silite directe, s-au cam acoperit toate nevoie societatii de a se respecta drepturile legitime, si i s-au marit considerabil si atributiile executorului judecatoresc, ce oricum erau destul de ample conform Legii 188/2000, lege ce urmareste sa le reglementeze activitatea.
Av.Drd. Cuculis Adrian
Buna ziua !
Si noi suntem executat puteti ajuta ?
Buna ziua, trebuie sa vedem situatia dvs. exacta. Puteti suna la 0722298011 si sigur, discutam. Cu stima, av. drd. Cuculis
Scadență anticipata a unui credit la Prima casa
Acum sa inteleg ca le da voie sa te execute direct nu mai e ca inainte?
CARE ESTE INSTANTA DE ATAC LA CELE DOUA SPETE ALE MELE ? AU FOST LUATE IN CALCUL,IN CE STADIU SE AFLA.
Am girat o persoana la 3 car-euri pe care acesta nu le-a mai platit au urmat executarile in urma cariora mi-a opri de la casa de pensii o suma anume atat mie cat si celorlalti giranti.intrebare. nu se poate face executare silita cu secgestrul pe casa pe care a constryito impreuba cu concubina lui cu care are un copil si unde a stat mai mult de 10 ani pana cand el afirma ca a fost dat afara de con ubina ?
Bună ziua am primit acum câteva zile o somație de executare bunuri și am sunat la executor să incerc sa plătesc eșalonat in 2-3 rate și nu vor cică sunt întârzieri mari ce mă sfătuiți am suma de 6500 ron
Daca executarea silita are vre-un viciu cum ar fi , prescriptia sau alte asemenea, NU platiti si faceti contestatie la executare silita. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011