Executarea Silita-Adjudecare Imobil Licitatie Publica-Ce Se Intampla Daca Adjudecatarul Nu Depune Pretul Pentru Adjudecarea Imobilului Licitat?-Art. 851 Cod Procedura Civila – Avocat Cuculis

Piedici In Executarea Silita-Nedepunerea Pretului De Catre Adjudecatar-Ce Se Intampla Daca Adjudecatarul Nu Depune Pretul Pentru Imobilul Pentru Care A Licitat?-Avocat Cuculis

Executarea silita imobiliara, de altfel procedura cea mai invaziva in cadrul procedurii de executare silita,se manifesta prin vanzarea fortata a imobilului proprietatea debitorului. Desigur, sunt procedee suficiente pentru ca un debitor sa poata intarzia sau chiar anula o executare silita, profitand si speculand actele de executare intocmite cu greseli in asa fel incat sa amane suficient de mult sau sa zadarniceasca incercarea creditorului de-l executa silit in asa fel incat sa poata ajunge la o intelegere prin care sa fie incetata executarea silita.

Ce se intampla in cazul in care dupa adjudecarea imobilului, adjudecatarul NU mai depune pretul de achizitie?

Textul de lege este destul de aspru cu cel care participa la o licitatie si se “razgandeste” sa mai depuna pretul de achizitie dupa ce a licitat si a castigat.

Astfel, textul de lege este urmatorul, iar mai jos vom face intepretarea lui pe intelesul tuturor –

Art. 851 – Cod Procedura Civila

Nedepunerea preţului. Reluarea licitaţiei

(1) Dacă adjudecatarul nu depune preţul în termenul prevăzut la art. 848 alin. (1), imobilul se va scoate din nou în vânzare în contul acestuia, la preţul de începere a licitaţiei la care bunul a fost adjudecat, el fiind obligat să plătească cheltuielile prilejuite de noua licitaţie şi eventuala diferenţă de preţ. Adjudecatarul va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie.

(2) Dacă la noul termen de licitaţie imobilul nu a fost vândut, fostul adjudecatar este obligat să plătească toate cheltuielile prilejuite de urmărirea imobilului.

(3) Suma datorată potrivit alin. (1) şi (2) de fostul adjudecatar se stabileşte de executor prin procesul-verbal de licitaţie, care constituie titlu executoriu. Această sumă se va reţine cu precădere din garanţia depusă.

Astfel tragem concluzia ca in ipoteza in care se liciteaza si nu se depune pretul imobilului, atunci cel care a licitat urmeaza sa plateasca diferenta pentru care urmeaza sa fie vandut imobilul in minus.

Spre exemplu adjudecatarul a licitat suma de 10000 de euro  pentru un imobil. In cazul in care nu plateste suma respectiva pentru a-i fi intabulat definitiv dreptul de proprietate, executorul urmeaza sa scoata la o noua licitatie imobilul  ce se poate vinde la suma de 9000 de euro.

Aceasta diferenta, ii va fi imputabila, fostului licitator adjudecatar alaturi de toate cheltuielile de executare silita.

ATENTIE- Daca totusi adjudeatarul nu plateste suma in cele 30 de zile de la adjudecare, mai are o sansa, sa vina cu suma respectiva si sa o plateasca la a doua licitatie organizata si atunci nu ii vor mai fi imputate sumele de mai sus.

Av.drd. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

 

Probleme cu executarea silita ? Completeati formularul de mai jos!

 

 

One comment to “Executarea Silita-Adjudecare Imobil Licitatie Publica-Ce Se Intampla Daca Adjudecatarul Nu Depune Pretul Pentru Adjudecarea Imobilului Licitat?-Art. 851 Cod Procedura Civila – Avocat Cuculis”
  1. Dupa expirarea celor 30 de zile, executorului ii da dreptul Noul C.P.C sa mai prelungeasca cu inca 30 de zile , numai cu acordul banci.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.