Exproprieri Pe Tronsonul Bucuresti Nord-Aeroportul Henri Coanda

Proprietari expropriati din Ilfov – Otopeni pentru noul tronson de pod feroviar dintre aeroporul Otopeni Henri Coanda si Bucuresti Nord trebuie sa primeasca despagubiri.

Exproprieri ilegale la marginea Bucurestiului in conditiile in care nu exista cauza de utilitate publica.

De asemenea, aceste exproprieri pot fi facute doar in conditii minim invazive pentru proprietari si asa cum vom arata mai jos, daca nu este respectata conditia utilitatii publice si a prezentarii unei solutii unice, exproprierea poate fi ilegala.

Exproprieri
expropriere ilegala

Despagubirile celor care urmeaza sa fie expropriati, au fost deja stabilite de catre comisia care se ocupa cu inventarierea si eliberarea loturilor de teren, la suma totala de 6.945.256,81 lei .

Proiectul este declarat prin HG ca fiind unul de interes national avand in vedere nodul de tranzit si eficient transport de la aeroport pana la gara de nord din Bucuresti.

Proiectul adoptat prin HG 2508 dispune exproprierea unor persoane juridice dar si fizice in scopul extinderii catre aeroportul Otopeni a liniei de tren.

In total 63 de persoane fizice si juridice vor fi expropriate( Vedeti anexa aici), dar i-a intrebat cineva daca despagubirea impusa de catre Ministerul Transporturilor in calitatea lui de expropriator, este corecta?

Intrebarea unuia dintre cei expropriati:

Ce se intampla daca am o casa construita pe terenul ce urmeaza sa fie expropriat din patrimoniul meu si voi avea un picior de pod la mine in curte?

Ce se intampla daca nu imi vor expropria tot terenul si voi ramane cu o linie de cale ferata care sa-mi treaca pe deasupra casei?

Si pe buna dreptate, cei care sunt in asemenea situatii pot contesta decizia de expropriere cu privire la pretul oferit si regasit in anexa indicata mai sus de catre minister.

Cum suna hotararea de expropriere pentru tronsonul Heneri Conada?

HOTĂRÂRE

privind aprobarea amplasamentului şi a declanşării procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere aflat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional „Modernizarea liniei de cale ferată Bucureşti Nord – Aeroport Internaţional Henri Coandă Bucureşti

Faza I: Racord c.f. la Terminalul T1, Aeroport Internațional Henri Coandă București”, de pe raza unităţii administrativ-teritorială Otopeni judeţul Ilfov

În temeiul art. 108 din Constituţia  României, republicată şi art. 5 alin. (1) din Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, cu modificările şi completările ulterioare şi având în vedere dispoziţiile Hotărârii Guvernului nr. 368/2019 pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici ai obiectivului de investiţii „Modernizarea liniei de cale ferată Bucureşti Nord – Aeroport Internaţional Henri Coandă Bucureşti – Faza I: Racord c.f. la Terminalul T1, Aeroport Internațional Henri Coandă București”, lucrare de utilitate publică de interes naţional.

Doar cu ajutorul unui avocat specializat in exproprieri va puteti obtine drepturile pe care statul acum incearca sa vi le ia fara un pret just.

Exproprierea se poate face DOAR pentru cauza de utilitate publica.

In orice caz proprietarii trebuie sa aiba in vedere suma pe care urmeaza sa o primeasca in urma exproprierii respective, evident, suma ce poate face obiectul unei contestatii daca nu este conforma realitatii si valorii pietei.

Cum se contesta decizia de expropriere?

(2) Decizia de expropriere constituie titlu executoriu pentru predarea bunului imobil, atât împotriva celor expropriaţi, cât şi împotriva celor care pretind un drept legat de bunul imobil expropriat, până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a litigiului legat de proprietatea bunului imobil expropriat.

Acest lucru presupune, ca ea poate fi pusa in executare silita imediat.

Chiar daca proprietarii se opun.

Contestaţia asupra deciziei de expropriere nu suspendă transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile în cauză.

Care sunt pasii unei exproprieri? Legea 255/2010

Pasii pentru ca o expropriere sa fie legala- Art. 4

  1. Articolul 4  a) aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai lucrărilor de interes naţional, judeţean sau local;
  2. b) consemnarea sumei individuale aferente reprezentând plata despăgubirii pentru imobilele care fac parte din coridorul de expropriere şi afişarea listei proprietarilor imobilelor;
  3. c) transferul dreptului de proprietate; 

  4. d) finalizarea formalităţilor aferente procedurii de expropriere.

Procedura de plata a sumelor de bani?

Art. 4. – Sumele individuale prevăzute la art.3 se virează de către Ministerul Transporturilor, în termen de cel mult 30 de zile de la data solicitării acestora, într-un cont bancar deschis pe numele Companiei Naţionale de Căi Ferate ”C.F.R.ˮ – S.A. la dispoziţia proprietarilor de imobile, pentru lucrarea de utilitate publică de interes naţional, prevăzută la art. 1, în vederea efectuării plăţii despăgubirilor în cadrul procedurilor de expropriere, în condiţiile legii.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.