Decizia ICCJ – Recursul In Interesul Legii Care Rescrie Ceea Ce Inseamna Suspendarea Executarii Silite Iar Debitorii Pe Parcursul Procesului De Contestatie La Executare Silita NU Vor Ramane Cu Salaraiile Sau Pensiile NEATINSE Desi Au Executarile Silite Suspendate-Avocat Cuculis
Inalta Curtea prin decizia 11 in interesul legii a stabilit urmatoarele aspecte, ce le vom detalia mai jos –
Executati Silit Prin Poprire ? Puteti anula toate actele de executare.
În ședința din 16 aprilie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul competent să judece recursul în interesul legii, prin Decizia nr.11 în dosarul nr.3547/1/2017, a admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Braşov şi, în consecinţă, a stabilit că:
În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 784 alin. (1) teza a doua Cod de procedură civilă, suspendarea urmăririi silite prin poprire bancară înlătură obligaţia terţului poprit de a indisponibiliza şi încasările, în contul debitorului poprit, ulterioare suspendării.
Haideti sa vedem ce spune art. 784 alin. 1 ( cel de interes in cazul de fata) –
Art. 784. Efectul infiintarii popririi – Cod Procedura Civila
(1) Din momentul comunicarii adresei de infiintare a popririi catre tertul poprit sunt indisponibilizate toate sumele si bunurile poprite.
De la indisponibilizare si pana la achitarea integrala a obligatiilor prevazute in titlul executoriu, inclusiv pe perioada suspendarii urmaririi silite prin poprire, tertul poprit nu va face nicio alta plata sau alta operatiune care ar putea diminua bunurile indisponibilizate, daca legea nu prevede altfel.
(2) Cand se popresc sume cu scadente succesive, indisponibilizarea se intinde nu numai asupra sumelor ajunse la scadenta, ci si asupra celor exigibile in viitor.
(3) Indisponibilizarea se intinde si asupra fructelor civile ale creantei poprite, precum si asupra oricaror alte accesorii nascute chiar dupa infiintarea popririi.
(4) Prin efectul indisponibilizarii, plata sau cesiunea creantei poprite nu va fi opozabila creditorului popritor. De asemenea, nu pot fi opuse creditorului popritor actele de dispozitie de orice fel facute ulterior infiintarii popririi de debitorul poprit asupra bunurilor poprite.
(5) Poprirea intrerupe prescriptia nu numai cu privire la creanta poprita, dar si in ceea ce priveste creanta pentru acoperirea careia ea a fost infiintata.
(6) Indisponibilizarea sumelor de bani sau a bunurilor mobile poprite nu va inceta decat daca debitorul consemneaza, cu afectatiune speciala, toate sumele pentru acoperirea carora a fost infiintata poprirea, la dispozitia executorului judecatoresc, in conditiile prevazute la art. 721.
Debitorul va inmana recipisa de consemnare executorului judecatoresc, care il va instiinta de indata pe tertul poprit.
(7) In cazul sumelor urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati in valuta, institutiile de credit sunt autorizate sa efectueze convertirea in lei a sumelor in valuta, fara consimtamantul titularului de cont, la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru ziua respectiva, in vederea consemnarii acestora potrivit dispozitiilor art. 787.
(8) In cazul in care titlul executoriu cuprinde o obligatie de plata in valuta, institutiile de credit sunt autorizate sa efectueze convertirea in valuta indicata in titlul executoriu a sumelor existente in conturile debitorului, fie in lei, fie intr-o alta valuta decat aceea in care se face executarea, fara a fi necesar consimtamantul titularului de cont, la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru ziua respectiva.
Ca regula, indisponibilizarea sumei sau bunurilor mobile incorporale nu presupune si iesirea acestora din patrimoniul debitorului, ca urmare a afectatiunii speciale careia ii sunt supuse, aceea de a asigura executarea creantei, pe perioada blocarii, sumele de bani nu mai sunt purtatoare de dobanzi. ”
Astfel, prin interpretarea data de catre Inalta Curte, banii ce in mod normal ramaneau in conturile bancii pana cand se judeca contestatia la executare, daca exista o sentinta de suspendare a executarii silite, acum institutia bancara NU va mai fi nevoita sa ii mentinta in conturi, deci asta inseamna ca vor fi livrati direct catre creditor!
Mai pe scurt, daca pana acum, banii erau tinuti in conturi de catre banca, in asa fel incat sa nu ajunga in mainile creditorului (asta daca exista o sentinta de suspendare a executarii silite), acum cu tot cu sentinta banii vor pleca direct catre creditor!
In primul rand textul de lege reglementeaza o chestiune referitoare la art. 784 ” tertul poprit nu va face nicio alta plata care ar putea sa diminueze” – astfel ICCJ NU ARE PUTEREA SA SCRIE LEGI, de aceea interpretarea textului cu privire la indisponibilizare sta in felul urmator – REGULA –
Vine adresa de poprire, ti se INDISPONIBILIZEAZA banii iar in 5 zile se VIREAZA catre executor. EXCEPTIA – Daca obtineti o hotararea de suspendare a executarii silite tertul poprit avea obligatia de INDISPONIBILIZARE pana cand se finaliza executarea silita(contestatia la executare silita) si nu avea dreptul sa vireze banii catre executor.
ICCJ a venit si a spus ca NU EXISTA OBLIGATIA TERTULUI DE INDISPONIBILIZARE, daca avem o suspendare a executarii silite ci se trece direct catre VIRAREA LOR CATRE EXECUTOR.
Nicu Botez – daca asta e bine, ca banii tai sa se duca la executor iar el sa ii trimita la SECAPITAL SARL si vezi exemple prin care s-au castigat contestatii la executare si NU MAI AI CUM sa recuperezi banii de la recuperatorul de creante fiindca e prin Olanda sau Belgia sau sau… de asta decizia de fapt este toxica, este gresita si cred cu tarie ca este o decizie nelegala dar este cu putere de lege!
Ce au de facut debitorii in situatia asta?
Noi am mai abordat in trecut subiectul popririlor si am spus ca este ilegal(ceea ce tocmai a legalizat ICCJ impotriva consumatorilor si executatilor silit la modul general), ca poprirea sa fie instituita pe 1/3 din venit, fiindca legea spune ca se poate pune poprire DE PANA LA 1/3 sau DE PANA LA 1/2 in cazului a 2 sau mai multe popriri.
Ori in conditiile in care se face dovada ca porpirea de 1/3 sau 1/2 este de natura sa afecteze traiul, ori daca nu se mai pot procura medicamente, ori daca sumele urmarite sunt destinate unei afectatiuni speciale, atunci instanta de judecata poate sa RIDICE poprirea respectiva in limina a mai putin de 1/3 sau 1/2 in asa fel incat debitorul sa-si poata gestiona nevoile personale.
Printr-o concluzie, ICCJ, trmite banii oamenilor in conturile recuperatorilor de creante, executorilor, bancilor si ifn-urilor, cu tot cu decizie de suspendare a executarii silite!
Av.drd. Cuculis
avocat@indrumari-juridice.eu