Incadrarea Din Oficiu In Conditii Deosebite De Munca Pentru Personalul Medical

Inalta Curte De Casatie Si Justitie a stabilit cu putere de lege ca anumite categorii din domeniul medical, sa fie trecute din oficiu in categoria celor care au prestat o anumita activitate in conditii deosebite de munca.

Conditii Deosebite De Munca

Ce inseamna ca anumite parti ale personalului medical vor fi catalogate ca au lucrat in conditii deosebite de munca?

In principal nu se va mai pune problema ca aceste persoane sa mai treaca prin procedura indicata de catre HG 261/2001 modificata prin HG 246/2007 si mai apoi de HG 1014/2015 ci prin simplul fapt ca sunt cuprinse in RIL-ul de mai jos, vor dobandi incadrarea in conditii deosebite de munca.

Vizualizati si :

Care sunt cei din mediul medical care vor fi incadrati in conditii deosebite de munca prin efectul deciziei ICCJ?

Astfel, Inalta Curte a stabilit ca –

Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi, în consecinţă, stabileşte că:

În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 22 din Legea nr. 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane şi prelevarea organelor şi ţesuturilor de la cadavre în vederea transplantului, republicată, locurile de muncă ale personalului care desfăşoară activitatea în serviciile de anatomie patologică şi prosecturi ale spitalelor, precum şi personalul disciplinelor universitare de anatomie, de histologie, de anatomie patologică şi al catedrei de biologie celulară sunt încadrate ex lege în categoria locurilor de muncă în condiţii deosebite, fără a fi necesară parcurgerea metodologiei prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 261/2001 privind criteriile şi metodologia de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, cu modificările şi completările ulterioare şi, respectiv, de Hotărârea Guvernului nr. 246/2007 privind metodologia de reînnoire a avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, cu modificările şi completările ulterioare, în ceea ce priveşte criteriile şi metodologia de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite.

Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 14 octombrie 2019.

Practic tragem concluzia ca lucratorii din morgi, cei care recolteaza organele in vederea transplantului, sectiile de anatomie patologica si prsecturi dar si personalul disciplinelor universitare de anatomie, histologie si catedra de biologie celulara, vor putea sa sa solicite incadrarea in conditii deosebite de munca, atat in instanta cat si casei de pensii, daca aceasta nu o va face din oficiu.

Ce pot face cei care beneficieaza de acest RIL al ICCJ dar totusi casa de pensii nu le recunoaste munca in conditii deosebite?

In primul rand trebuie sa astepte decizia de pensionare si daca se consta ca in cadrul acesteia nu s-a valorificat munca lor in conditii deosebite, pot formula prin intermediul unui avocat specializat in dreptul muncii, o contestatie la Casa de Pensii si mai apoi direct in instanta la Tribunal.

Av.Drd. Cuculis Adrian

5 comments to “Incadrarea Din Oficiu In Conditii Deosebite De Munca Pentru Personalul Medical”
  1. Buna ziua. Noi cei din Radiologie de ce nu suntem încadrați in conditii deosebite? Si suntem incadrati in conditii normale ??? Nou lucram cu Raze??? Aparatele emit radiații. Și suntem incadrati in conditii Normale de munca.

  2. Buna ziua. In sanatate locurile de munca unde se utilizeaza instalatii radiologice cu risc radiologi 3 , conform autorizatiei emise de CNCAN.
    Va rog sa-mi spuneti daca este posibilitatea de a fi incadrate in conditii deosebite.
    Cu deosebita consideratie . Va multumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.