Inghetare, stabilizare curs valutar Piraeus Bank la momentul semnarii contractului- Singura varianta, a ramas instanta de judecata.

Aseara am participat la o emisiune pe Realitatea TV in care am discutat despre inghetarea cursului valutar si despre criza in general a persoanelor cu credite in CHF. In tot acest timp instantele pronuntau hotarari favorabile pentru consumatori. Mai jos aveti o decizie de la Iasi priviind stabilizarea/inghetarea cursului valutar pentru un credit Piraeus Bank –

Părţi

Nume Calitate parte
MUNTEANU NICOLETA Reclamant
MUNTEANU ADRIAN Reclamant
PIRAEUS BANK ROMÂNIA SA Pârât
PIRAEUS BANK ROMÂNIA SA PRIN SUCURSALA IAŞI Pârât

 

Şedinţe

09.07.2015
Ora estimata: 08:30
Complet: C15 amânări
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Respinge excepţia prescrierii dreptului la acţiune al reclamanţilor, pentru toate capetele de cerere ale acţiunii. Pe fond, admite în parte acţiunea civilă formulată de reclamanţii Munteanu Nicoleta, şi Munteanu Adrian, împotriva pârâtelor Piraeus Bank Romania SA, şi Piraeus Bank Romania SA, prin Sucursala Iaşi, şi în consecinţă: Constată nulitatea absolută a clauzei prevăzută la art.1.3 lit.a din contractul de credit nr.2400R000000028022 din data de 24.03.2008 privind comisionul de acordare, raportat la faptul că acesta este abuziv şi încalcă prevederile Legii nr.193/2000. Obligă pârâtele să restituie reclamanţilor suma de 2.920 lei, echivalentul a 800 CHF reprezentând comisionul a acordare credit. Constantă nulitatea absolută a clauzelor cuprinse la punctele 1.2, 5.1 şi 5.4 din acelaşi contract de credit menţionat mai sus, privind modalitatea de stabilire şi de modificare a dobânzii raportat la faptul că acestea sunt abuzive şi încalcă prevederile Legii nr.193/2000. Dispune înlocuirea clauzelor privind dobânda, menţionate mai sus, cu prevederea că dobânda se stabileşte în funcţie de LIBOR, plus marja băncii din momentul încheierii contractului, de 4,3% pe an, fixă, prevedere legală ce se regăseşte în art.16 din Legea nr.288/2010 pentru aprobarea OUG nr.50/2010, privind contractele de credit. Obligă pârâta să restituie reclamanţilor suma reprezentând dobânda achitată suplimentar faţă de dobânda iniţială raportată la LIBOR, plus marja băncii de 4,3%, în urma modificărilor unilaterale făcute de către bancă, calculată din momentul încheierii contractului şi până la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Constată nulitatea absolută a clauzei de risc valutar înserată la punctul 6.3, din acelaşi contract de credit menţionat mai sus, raportat la faptul că aceasta este abuziă şi contravine prevederilor Legii nr.193/2000. Dispune stabilizarea şi aplicarea, pe tot parcursul derulării contractului de credit, a unui curs CHF – leu egal cu cel existent la momentul semnării contractului. Obligă pârâtele la restituirea sumei de 24.984 lei, achitată de reclamanţi ca diferenţă de curs calculată începând cu data încheierii contractului şi până la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Respinge cererea reclamanţilor privind denominarea în monedă naţională a plăţilor, în virtutea principiului din regulamentul valutar, conform căruia preţul mărfurilor sau al serviciilor între rezidenţi se plăteşte în monedă naţională. Ia act de precizarea reclamanţilor prin apărător, că se vor solicita cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare.
Document: Hotarâre  9311/2015  09.07.2015

av. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

2 comments to “Inghetare, stabilizare curs valutar Piraeus Bank la momentul semnarii contractului- Singura varianta, a ramas instanta de judecata.”
  1. Buna ziua.
    Sunt din satu mare.se poate sa ma reprezentati si pe mine pt inghetarea cursului chf de la momentul accordari creditului.creditul este la piraeus bank din anul 2007.pot sa iau legatuta prin tel cu dvs?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.