Inregistrarile Facute De Catre Sri In Dosarele Penale Sunt Neconstitutionale – Avocat Cuculis

Excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art.142 alin.(1) din Codul de procedură penală.

Art. 142

Punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică

(1) Procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei ori de alte organe specializate ale statului.

Punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică, dispoziţii care au următorul conținut:

„(1) Procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei ori de alte organe specializate ale statului.”

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” din cuprinsul dispoziţiilor art.142 alin.(1) din Codul de procedură penală este neconstituţională. Curtea a constatat că textul criticat contravine prevederilor constituţionale cuprinse în art.1 alin.(3) conform cărora România este stat de drept, în care drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor sunt garantate. De asemenea, sintagma supusă controlului nu respectă condiţiile de calitate inerente unei norme legale, sub aspectul clarităţii, preciziei şi previzibilităţii, întrucât nu permite subiecţilor de drept să determine care sunt organele specializate ale statului abilitate să realizeze măsurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnică, măsuri cu un grad ridicat de intruziune în viaţa privată a persoanelor.

 

Consecinta va fi ca in cazul in care in 45 de zile de la publicarea in M.O a deciziei, Guvernul sau Parlamentul nu va modela articolul conform deciziei CCR, acestea isi vor pierde orice efecte, practic nu vor mai putea fi ascultati cei cercetati penal.

Pentru dosarele aflate in lucru ati putea solicita nulitatea probelor obtinute in mod ilegal.

Ceea ce este de spus si precizat se refera la faptul ca exceptia nu a fost invocata de catre un inculpat roman ci de catre cetateni turci cercetati in Romania.

avocat Cuculis Adrian

 

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.