Procedura Executarii Silite Si Modalitati De Suspendare si Contestare A Executarilor Silite – Avocat Cuculis – Interviu Avocatnet

1. Din ce moment se poate face executarea silită a datoriilor?

Ca si raspuns general putem spune, ca executarea silita poate sa inceapa de la momentul exigibilitatii datoriei, sau mai pe scurt, de cand datoria trebuie platita.

Evident sunt varietati de termene si nu putem sa avem pentru toate creantele un punct fix de incepere a executarii silite.

Spre exemplu in contractele de credit bancare, partile agreeaza ca dreptul unei banci de a incepe procedura de executare silita poate sa inceapa dupa ce mai mult de 60 de zile, imorumutatul nu si-a platit in integralitate, rata lunara.

Daca luam cazul unui imprumut intre doua parti fara a avea legatura cu contractele bancare, partile convin ca la o anumita data, daca cel imprumutat nu restituie sa poata incepe executarea silita sau putem avea situatii cu rezultat variabil, cum ar fi spre exemplu contractele de asigurare, cand datoria contractuala devine executabila in functie de evenimentul efectiv petrecut si asigurat.

 

Trebuie sa cunoastem de asemenea ca hotararile judecatoresti la randul lor pot fi puse in executare chiar de pe fondul cauzei, fara a fi definitive, spre exemplu in material dreptului muncii, sau dreptului familiei, ori ordonantele presedintiale de urgent, insa pe riscul creditorului, avand in vedere ca hotararea ar putea fi modificata intr-o cale superioara de atac.

    *2.Cine poate face efectiv executarea silită a datoriilor?

 

Datoriile, in genere, in raport de codul de procedura civila, pot fi puse in executare silita asa cum arata art. 623 doar de catre executorul judeactoresc, cu anumite exceptii, referitoare la veniturile datorate la bugetul general consolidate sau bugetul U.E si bugetul C.E.E.A.

Astfel, doar acest organ administrativ, poate infiinta popriri, nota somatii imobiliare, scoate la licitatie bunuri mobile ori imobile si de asemenea poate aplica sechestre.

    *3. Cum se poate face executarea silită a datoriilor?

Tinand cont de dispozitiile cartii a V-a a codului de procedura civila, executarea silita a datoriilor poate incepe printr-o simpla poprire si se poate extinde pana la vanzarea bunurilor imobile pe care un debitor le detine.

Se poate aplica atat procedura sechestrului pentru bunurile mobile concomitant cu vanzarea bunurilor imobile cat si poprirea conturilor. In momentul de fata toate procedurile pot fi conduse simultan, neexistand o dispozitie prin care sa fie interzisa urmarirea debitorului in toate modalitatile prevazute de catre legea procesual civila.

 

    *4.* Cum poate fi contestată executarea silită a datoriilor?

 

In contextual realitatii juridice din Romania, tara noastra pe fondul unei situatii economice general precare, s-a confruntat in mare parte cu executari din partea bancilor, fapt pentru care contestatia la executare este mijlocul specific legislative prin care un imprumutat se poate apara in fata bancii.

 

Distingem intre titlurile executorii, ca fiind pe de-o parte hotarari judecatoresti, unde contestarea unei hotarari judecatoresti implica o procedura greoaie si nu poate modifica printr-o contestatie ceea ce s-a decis in mod definitiv, insa poate fi lamurita intinderea aplicarii acelei hotarari judecatoresti, daca creditorul este de rea credinta si profitand de un dispozitiv al hotararii ce este neclar, executa silit peste dreptul sau. O alta varietate de tiltu executor este reprezentata de hotarari administrative altele decat hotararile judecatoresti, unde daca sunt puse in executare(spre exemplu un contract bancar)pot fi contestate invocandu-se orice fel de aparari echivaland astfel, contestatia la executare cu o veritabila judecata in contradictoriu cu privire la acel titlu putandu-se invoca oricefel de aparare.

De retinut in esenta, ca mijlocul specific este contestatia la executare, ce trebuie formulate in termen de 15 zile de la primirea actelor de la executor atunci cand suntem nemultumti de actele incheiate de catre acesta, sau pana la 3 ani de zile atunci cand suntem in fata unui titlu executoriu ce urmeaza sa il atacam invocand aparari ce vizeaza, incheierea unui contract, aspecte penale sau orice alta circumstanta ce ar putea sa anuleze acel titlu.

Executare Silita

    *5.* Cum poate fi suspendată sau oprită executarea silită a
    datoriilor?

Leguitorul, pentru conservarea drepturilor debitorului, a instituti o procedura speciala, ce se numeste suspendarea executarii silite si de data mai recenta, restrangerea executarii silite.

In ceea ce priveste suspendarea executarii silite, trebuie sa avem in  vedere ca ea poate fi ceruta, doar daca exista si o contestatie la executare, in sensul ca nu poti cere suspendarea, daca nu ai o nemultumire cu privire la procedura de executare silita.

Se disting si aici doua tipuri de suspendare a executarii silite si anume, suspendarea provizorie si suspendarea de fond. Suspendarea provizorie se formuleaza pe cale de urgenta si se judecata in cateva zile si dainuie pana cand contestatia la executare primeste termen de judecata si partile se infatiseaza inaintea instantei de judecata pentru a discuta in mod priordial suspendarea de fond a procedurii de executare silita.

De mentionat ca suspenarea de fond dainuie pana la finalizarea litigiului.

In schimb, restrangerea executarii silite, presupune obligarea creditorului la executarea silita doar a unui singur imobil sau excluderii de la executarea unui imobil, tinand cont de situatia efectiva a fiecarui debitor si daca prin vanzarea unui bun mobil sau imobil ar fi suficienta stingerea creantei, practice urmarindu-se prin aceasta procedura, inlaturarea de la executarea simultana a mai multor bunuri c ear depasi valoarea creantei.

 

    *6. Ce bunuri mobile şi imobile pot fi executate silit pentru a

    acoperi datoriile?

Regula este ca toate bunurile debitorului pot fi urmarite, insa putem intampina situatii in care, avandu-se in vedere ca bunul urmarit este in coproprietate, spre exemplu sot/sotie, creditorul nu va putea sa execute silit un imobil sau mobil, pana nu ii va deschide partajul debitorului iar instanta de executare va dispune partajarea acelor bunuri.

De asemenea, nu pot fi executate in cazul unui garant ipotecar, bunurile exterioare ipotecii instituite, pe cand in cazul unui imprumutat principal se aplica regula executarii tuturor bunurilor sale.

 

   *7.* Asupra căror venituri se poate face poprire pentru acoperirea

    datoriilor?

 

In principal toate veniturile periodice pot fi poprite pana la ½ daca exista mai mult de 1 creditor urmaritor. Daca avem un singur creditor suma poprita poate fi de 1/3. Conturile de depozit pot fi executate integral iar sumele de bani pe care o persoana I le datoreaza debitorului de asemenea pot fi incasate si poprite integral.

Avem evident si exceptii ce sunt instituite de catre codul de procedura civila si astfel  in rapot de art. 781 alin. 5 cod procedura civila sumele care sunt destinate unei afectatiuni special prevazute de lege si asupra carora debitorul este lipsit de dreptul de dispozitie(spre exemplu pensia alimentara sau alocatia, ori ajutorul de stat pentru persoane handicapate), creditele nerembursabile ori finantarile primite de la institutii sau organizatii nationale ori international pentru derularea unor programe ori proiecte.

Pentu persoanele juridice este important de cunoscut, faptul ca sumele aferente platii drepturilor salariale viitoare pentru o perioada de 3 luni de zile sunt si ele protejate, pentru a putea fi platiti angajatii.

Av. Cuculis Adrian

15 comments to “Procedura Executarii Silite Si Modalitati De Suspendare si Contestare A Executarilor Silite – Avocat Cuculis – Interviu Avocatnet”
  1. In Octombrie 2015 mi-a fost executata casa la un pret derizoriu de 12000 euro. Casa am cumparat-o in 2007 cu 197.000 chf. Rog ajutor!!! Ce se mai poate face hartiile cu adjudecatarul, procesul verbal si toate cele au ajuns in decembrie abea la mine! Cer ajutor din partea dumneavoastra domnule avocat.

  2. Buna seara am si eu o intrebare am fost sa platesc impozitul pe 2016 si spre surprinderea mea nu a vrut sa imi primeaaca bani spunindumi caci am de achitat doua amenzi CADNR am mers la circa financiara am scos un extras unde am constatat caci am de achitat doua amenzi in valoare 500lei din 2014 fara sa primesc proces verbal mentionez caci in 2015 mi sa eliberat certificat fiscal si nu aveam nimic de plata multumeac.

  3. Buna ziua,
    Am fost instiintata vineri 19.02.2016 de banca ca mi s-a infiintat poprire pe cont de un birou de executare silita din Vrancea, eu fiind din Galati. Am sunat la acest birou si mi s-a spus ca am girat o persoana pentru un imprumut in 2004 care avea termen de rambursare 5 ani si nu a fost achitat in termen.Am intrebat de ce nu am primit si eu acasa si mi s-a spus ca ar fi trimis in ianuarie dar eu nu am primit nimic. Astazi am fost la banca si am solicitat o copie dupa documentele in baza carora s-a infiintat poprirea si au zis ca ei nu pot sa-mi dea si sa sun la executor.

  4. Buna ziua sunt in executare silita de aproape un an am facut contestare pt prescriptie creditul fiind luat in 2007 si m-au pus in executare in 2015 ,nu am platit nimic din oct 2010.in instanta de fond judecatoarea ne-a dat castig doar in parte si sa calculat dupa graficul de rambursare ea zicand ca s-au prescris doar ratele pana in 2012, am facut apel iar acum ne-a dat ca e nefondat apelul. Va rog sa ma indrumati ce mai este de facut .Multumesc

      • Multumesc de raspuns,dar se pare ca oricat si-a dat avocata silinta, a si fost si a prezentat situatia dar se pare ca judecatorii de la fond au spus ca e nefondat,mai departe nu stiu ce sa mai facem…..
        Multumesc inca o data pt raspuns.

      • Multumesc de raspuns,dar se pare ca oricat si-a dat avocata silinta, a si fost si a prezentat situatia dar se pare ca judecatorii de la fond au spus ca e nefondat,mai departe nu stiu ce sa mai facem…..
        Multumesc inca o data pt raspuns.

  5. Multumesc de raspuns,dar se pare ca oricat si-a dat avocata silinta, a si fost si a prezentat situatia dar se pare ca judecatorii de la tribunal(apel) au spus ca e nefondat,mai departe nu stiu ce sa mai facem…..
    Multumesc inca o data pt raspuns.

  6. Buna ziua domnule avocat, va rog sa ma ajutati cu sfatul dumneavoastra, am un credit ipotecar pe care platesc deja de zece ani dar din motive financiare de cateva luni nu am putut sa achit, astazi am primit somatie mobiliara, la ce ma pot astepta?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.