Instanta Ingheata Cursul Valutar La 2Lei/Franc-Inghetarea Cursului Valutar In Alte 3 Contracte Banca Transilvania-Avocat Cuculis

Cursul Valutar Inghetat De Catre Instanta La Valoarea De 2 Lei/Franc Si In Alt Dosar Banca Transilvania Obligata Sa Tina Cont De Cursul Valutar De La Momentul Cand Francul A Depasit Cu 10% Valoarea Initiala – Pronuntari Pe Trei Contracte Ale Bancii Transilvania-Avocat Cuculis

Instata transforma creditul din Franci in lei!

Dosarul Ce A Plecat Initial Ca Proces Colectiv Format Din 17 Reclamanti, A Fost Disjuns Iar Instanta Deja A Solutionat O Parte Dintre Cereri

Cunoastem inca de pe “vremea” Volksbank-ului, ca anumite contracte aveau ceea ce noi denumim acum in actiunile civile, clauze de risc valutar, insa si aceasta clauza de risc valutar perpetuata catre Bancata Transilvania, era o clauza abuziva prin prisma faptului ca respectiva conversie putea fi facuta doar daca banca dorea. Ei bine, instanta a anulat aceste clauze si pe de-o parte ca a dispus inghetarea cursului valutar al BT la un curs de 2.0 lei/franc, fie  cu o crestere de 10% si cu transformarea creditului din franci in lei!

Sa vedem mai jos pronuntarile-

  1. In primul dosar prezentat, insatnta admitere cererea in INTEGRALITATE si asfel dispune inghetarea cursului valutar, la un nivel de 2 lei / franc.

Dosar: 113/1285/2017 toti reclamantii cu domiciliul ales la SCA Cuculis& Asociatii 

29.01.2018
Ora estimata: 8:00
Complet: D5
Tip solutie: Soluţionare
Solutia pe scurt: 1. Admite cererea formulată de reclamanţii Ţ.L.C.şi Ţ.M. cu domiciliul procesual ales la C.A. C.şi A.în contradictoriu cu pârâta SC BANCA TRANSILVANIA SA, cu sediul procesual ales la SCP D.şi A., în calitate de succesoare a SC VOLKSBANK ROMÂNIA SA şi, în consecinţă:2. Constată caracterul abuziv şi, pe cale de consecinţă, nulitatea absolută parţială a clauzelor cuprinse în art. 4.1, art. 4.2 şi art. 4.3 din condiţiile generale ale convenţiei de credit nr. 0128101/1 octombrie 2007:

4.1.Orice plată efectuată în baza convenţiei se va face în moneda creditului, cu excepţia cazurilor menţionate expres în condiţiile speciale. Plăţile vor fi efectuate conform „scadenţarului” (listei plăţilor pentru rambursarea creditului, a dobânzii şi altor costuri) – ce constituie anexă la prezentul contract.

4.2. Împrumutatul autorizează banca să efectueze plata sumelor datorate (rate/anuităţi/dobânzi/comisioane/alte costuri) în baza convenţiei, prin debitare automată la scadenţe a contului curent corespunzător monedei creditului, pe care este obligat să îl alimenteze cu sumele datorate.

4.3. Dacă împrumutatul nu are în conturi sume suficiente în moneda creditului, banca are dreptul, dar nu şi obligaţia de a efectua, dacă este cazul, schimbul valutar în numele şi pentru împrumutat, utilizând cotaţiile proprii, completând documentele aferente schimbului valutar, în scopul stingerii obligaţiilor de plată scadente, fiind autorizată în acest sens prin efectul prezentei convenţii; banca poate debita cu suma corespunzătoare orice cont al împrumutatului de disponibilităţi sau de depozit (chiar neajuns la termen), în scopul menţionat anterior. Eventualele diferenţe de curs valutar sunt şi vor fi suportate de împrumutat.” în măsura în care îi obligă pe reclamanţii Ţ.L.C.şi Ţ.M.să suporte variaţiile, pozitive sau negative, ale cursului de schimb al BNR aplicabil CHF/RON la data încheierii convenţiei de credit nr. 0128101/1 octombrie 2007: 1 CHF = 2,0160 RON.

3. În urma eliminării clauzei parţial abuzive, nule absolut, arătate mai sus, art. 4.1, art. 4.2 şi art. 4.3 din condiţiile generale ale convenţiei de credit nr. 0128101/1 octombrie 2007 au următorul conţinut: „4.1.Orice plată efectuată în baza convenţiei se va face în moneda creditului, cu excepţia cazurilor menţionate expres în condiţiile speciale. Plăţile vor fi efectuate conform „scadenţarului” (listei plăţilor pentru rambursarea creditului, a dobânzii şi altor costuri) – ce constituie anexă la prezentul contract, modificat conform următoarei formule de calcul: suma de rambursat în CHF conform scadenţarului X 2,0160 / rata de schimb RON/CHF stabilită de BNR pentru data scadenţei.

4.2. Împrumutatul autorizează banca să efectueze plata sumelor datorate rate/anuităţi/dobânzi/comisioane/alte costuri) în baza convenţiei, prin debitare automată la scadenţe a contului curent corespunzător monedei creditului, pe care este obligat să îl alimenteze cu sumele datorate. Banca va utiliza, pentru debitările respective în CHF, aceeaşi formulă de calcul, arătată la art. 4.1. 4.3. Dacă împrumutatul nu are în conturi sume suficiente în moneda creditului, banca are dreptul, dar nu şi obligaţia de a efectua, dacă este cazul, schimbul valutar în numele şi pentru împrumutat, utilizând formula arătată mai sus la art. 4.1 pentru a determina suma în CHF datorată de reclamanţi, completând documentele aferente schimbului valutar, în scopul stingerii obligaţiilor de plată scadente, fiind autorizată în acest sens prin efectul prezentei convenţii; banca poate debita cu suma în CHF datorată de reclamanţi conform formulei arătate mai sus la art. 4.1 orice cont al împrumutatului de disponibilităţi sau de depozit (chiar neajuns la termen), în scopul menţionat anterior. Eventualele diferenţe de curs valutar sunt şi vor fi suportate de împrumutat.”

3. Obligă pârâta SC BANCA TRANSILVANIA SA, în calitate de succesoare a SC VOLKSBANK ROMÂNIA SA, să restituie reclamanţilor Ţ. L.C.şi Ţ.M.toate sumele de bani percepute în plus faţă de sumele care trebuiau plătite de reclamanţi în perioada cuprinsă între data încheierii convenţiei de credit nr. 0128101/1 octombrie 2007 şi data la care prezenta hotărâre va deveni executorie, conform legii. Sumele care trebuiau plătite de reclamanţi se calculează conform formulei arătate la art. 4.1, modificat în sensul arătat la pct. 2 din prezenta hotărâre. 4. Respinge, ca neîntemeiată, cererea reclamanţilor având ca obiect obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată efectuate de reclamanţi. 5. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Apelul se va depune la Tribunalul Specializat Cluj, sub sancţiunea nulităţii. 6. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 29 ianuarie 2018.
Document: Hotarâre  104/2018  29.01.2018

http://portal.just.ro/1285/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=128500000000052453&id_inst=1285

2) Al doilea dosar, tot impotriva Bancii Transilvania – instanta constata ca sintagma prin care banca are dreptul sa transforme creditul este una abuziva si prin urmare dispune trecerea creditului din valuta in moneda nationala tiandu-se cont de cursul majorat + 10%

Dosar: 388/1285/2017

OTROCOL CATALIN cu domiciliul ales la SCA Cuculis& Asociatii  Reclamant
BANCA TRANSILVANIA SA Intimat
SC RABON CREDIT SOLUTIONS ROMANIA SRL Pârât

 

29.01.2018
Ora estimata: 8:00
Complet: D5
Tip solutie: Soluţionare
Solutia pe scurt: 1. Admite în parte cererea formulată de reclamantul O.C.cu domiciliul procesual ales la C.A. C.şi A. în contradictoriu cu pârâta SC BANCA TRANSILVANIA SA, cu sediul procesual ales la SCP D.şi A. în calitate de succesoare a SC VOLKSBANK ROMÂNIA SA şi, în consecinţă:2. Constată caracterul abuziv şi, pe cale de consecinţă, nulitatea absolută parţială a clauzei cuprinse în art. 4.2 din condiţiile generale ale convenţiei de credit nr. 0151310/22 mai 2008, în măsura în care pârâta SC BANCA TRANSILVANIA SA, în calitate de succesoare a SC VOLKSBANK ROMÂNIA SA, are doar dreptul, nu şi obligaţia, la cererea împrumutatului reclamant, de a lua măsurile prevăzute la art. 4.2, I, lit. a, b şi c din condiţiile generale ale convenţiei de credit nr. 0151310/22 mai 2008 şi, în consecinţă.

3. Obligă pârâta SC BANCA TRANSILVANIA SA, în calitate de succesoare a SC VOLKSBANK ROMÂNIA SA: a) să convertească în RON creditul acordat împrumutatului în baza convenţiei de credit nr. 0151310/22 mai 2008, utilizând în acest scop cursul de schimb CHF/RON practicat de SC VOLKSBANK ROMÂNIA SA, dacă aceasta mai exista la acel moment, sau, după caz, de SC BANCA TRANSILVANIA SA, dacă SC VOLKSBANK ROMÂNIA SA nu mai exista la data când cursul de schimb CHF/RON a fluctuat cu mai mult de 10% faţă de valoarea acestuia la data de 22 mai 2008, valoarea creditului urmând a fi reprezentată, de la momentul când cursul de schimb CHF/RON a fluctuat cu mai mult de 10% faţă de valoarea acestuia la data de 22 mai 2008, de valoarea în RON rezultată în urma realizării conversiei.

b) să aplice, retroactiv până la momentul când cursul de schimb CHF/RON a fluctuat cu mai mult de 10% faţă de valoarea acestuia la data de 22 mai 2008 şi pentru viitor, până la încetarea raporturilor dintre părţi în baza convenţiei de credit nr. 0151310/22 mai 2008, rata dobânzii curente practicate de SC VOLKSBANK ROMÂNIA SA, dacă aceasta mai exista la acel moment, sau, după caz, de SC BANCA TRANSILVANIA SA, dacă SC VOLKSBANK ROMÂNIA SA, nu mai exista la data când cursul de schimb CHF/RON a fluctuat cu mai mult de 10% faţă de valoarea acestuia la data de 22 mai 2008 şi toate celelalte condiţiile contractuale valabile pentru produsul de creditare similar în RON aflat în oferta băncii la data efectuării conversiei. c) să calculeze dobânda curentă în condiţiile prevăzute la pct. 3.1 din condiţiile generale ale convenţiei de credit nr. 0151310/22 mai 2008, precum şi oricare şi toate costurile (dobânzi, comisioane etc.) şi sumele datorate de reclamantul împrumutat în baza convenţiei de credit nr. 0151310/22 mai 2008 prin raportare la valoarea creditului denominat în RON. 4. Obligă pârâta SC BANCA TRANSILVANIA SA, în calitate de succesoare a SC VOLKSBANK ROMÂNIA SA, să restituie reclamantului O.C.toate sumele percepute în plus faţă de sumele cuvenite cu titlu de principal şi dobândă în urma conversiei arătate la pct. 3 în perioada cuprinsă între momentul când cursul de schimb CHF/RON a fluctuat cu mai mult de 10% faţă de valoarea acestuia la data de 22 mai 2008 şi momentul executării obligaţiei de conversie a creditului stabilite în sarcina sa la pct. 3. 5. Respinge, ca rămas fără obiect, capătul de cerere având ca obiect constatarea caracterului abuziv şi, pe cale de consecinţă, a nulităţii absolute a clauzei contractuale cuprinse în art. 4.1 „Orice plată efectuată în baza convenţiei se va face în moneda creditului, cu excepţia cazurilor menţionate expres în condiţiile speciale”. 6. Respinge, ca neîntemeiate, capetele de cerere având ca obiect obligarea pârâtei SC BANCA TRANSILVANIA SA la „îngheţarea/stabilizarea” cursului valutar aplicat ratelor lunare încasate de bancă pentru restituirea împrumutului, la valoarea cursului indicat în anexa 2 pct. 3 a cererii de chemare în judecată, ca efect al constatării ca abuzivă a clauzei de risc valutar, prin adaptarea contractului şi, respectiv, obligarea pârâtei SC BANCA TRANSILVANIA SA la plata către reclamant a eventualei diferenţe pozitive între sumele încasate de pârâtă peste cursul valutar de la momentul semnării contractului şi sumele acordate reclamantului prin dispoziţia de la pct. 4. 7. Ia act de intenţia fiecăreia dintre părţi de a îşi recupera cheltuielile de judecată pe cale separată. 8. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Apelul se va depune la Tribunalul Specializat Cluj, sub sancţiunea nulităţii. 9. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 29 ianuarie 2018.
Document: Hotarâre  105/2018  29.01.2018

http://portal.just.ro/1285/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=128500000000052901&id_inst=1285

 

3. Cel de-al treilea dosar, reitereaza solutia de mai sus –

Dosar: 390/1285/2017

29.01.2018
Ora estimata: 8:00
Complet: D5
Tip solutie: Soluţionare
Solutia pe scurt: 1. Admite în parte cererea formulată de reclamanta P.M.cu domiciliul procesual ales la C.A. C.şi A. în contradictoriu cu pârâta SC BANCA TRANSILVANIA SA, cu sediul procesual ales la SCP D.şi A. în calitate de succesoare a SC VOLKSBANK ROMÂNIA SA şi, în consecinţă: 2. Constată caracterul abuziv şi, pe cale de consecinţă, nulitatea absolută parţială a clauzei cuprinse în art. 4.2 din condiţiile generale ale convenţiei de credit nr. 0152580/17 iunie 2008, în măsura în care pârâta SC BANCA TRANSILVANIA SA, în calitate de succesoare a SC VOLKSBANK ROMÂNIA SA, are doar dreptul, nu şi obligaţia, la cererea împrumutatului reclamant, de a lua măsurile prevăzute la art. 4.2, I, lit. a, b şi c din condiţiile generale ale convenţiei de credit nr. 0152580/17 iunie 2008. 3. Constată caracterul abuziv şi, pe cale de consecinţă, nulitatea absolută parţială a clauzei cuprinse în art. 4.2 din condiţiile generale ale convenţiei de credit nr. 0154884/29 octombrie 2008, în măsura în care pârâta SC BANCA TRANSILVANIA SA, în calitate de succesoare a SC VOLKSBANK ROMÂNIA SA, are doar dreptul, nu şi obligaţia, la cererea împrumutatului reclamant, de a lua măsurile prevăzute la art. 4.2, I, lit. a, b şi c din condiţiile generale ale convenţiei de credit nr. 0154884/29 octombrie 2008. 4. Respinge, ca rămase fără obiect, capătele de cerere având ca obiect constatarea caracterului abuziv şi, pe cale de consecinţă, a nulităţii absolute a clauzei contractuale cuprinse în art. 4.1 din condiţiile generale ale convenţiei de credit nr. 0152580/17 iunie 2008 şi, respectiv, în art. 4.1 din condiţiile generale ale convenţiei de credit nr. 0154884/29 octombrie 2008, având acelaşi conţinut „Orice plată efectuată în baza convenţiei se va face în moneda creditului, cu excepţia cazurilor menţionate expres în condiţiile speciale”, precum şi capetele de cerere având ca obiect obligarea pârâtei SC BANCA TRANSILVANIA SA la „îngheţarea/stabilizarea” cursului valutar aplicat ratelor lunare încasate de bancă pentru restituirea împrumuturilor contractate de reclamantă prin convenţia de credit nr. 0152580/17 iunie 2008 şi prin convenţia de credit nr. 0154884/29 octombrie 2008, la valoarea cursului indicat în anexa 2 pct. 3 a cererii de chemare în judecată, ca efect al constatării ca abuzivă a clauzei de risc valutar, prin adaptarea contractului şi, respectiv, obligarea pârâtei SC BANCA TRANSILVANIA SA la plata către reclamantă a sumelor încasate de pârâtă peste cursul valutar de la momentul semnării contractului. 5. Respinge, ca neîntemeiat capătul de cerere având ca obiect obligarea pârâtei la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată efectuate de reclamantă. 6. Ia act de intenţia pârâtei de a îşi recupera propriile cheltuieli de judecată pe cale separată. 7. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Apelul se va depune la Tribunalul Specializat Cluj, sub sancţiunea nulităţii. 8. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 29 ianuarie 2018.
Document: Hotarâre  106/2018  29.01.2018

http://portal.just.ro/1285/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=128500000000052903&id_inst=1285

av.drd. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

Inscrierea In Procesele Individuale Si Colective Ce Vizeaza Formularul Pentru Denominarea La Cursul de la data acordarii creditului cat si eliminarea clauzelor abuzive din contracte, de tip, adeziune alaturi de recalcularea dobanzii creditului. Informatii generale procese colective banci.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.