Interceptarea Si Stocarea Generalizata A Datelor Mobile Si De Internet A Populatiei Devine Ilegala

Interceptarea Si Stocarea Generalizata A Datelor Mobile Si De Internet este privita de catre CJUE ca o ” grava incalcare a Cartei fundamentale a drepturilor OMULUI”.

Interceptarea Si Stocarea Generalizata A Datelor Mobile Si De Internet A Populatiei Devine Ilegala , astfel, se retine o ingerinta in dreptul European si in drepturile fundamentale ale omului, stocarea in bloc a datelor de telefonie mobila, a convorbirilor si a altor date transmise la distanta, avand in vedere o generalizare a nevoii de protectie a statului sau de preventie.

Tehnic, ceea ce spune CJUE in decizia de mare impact inclusiv pentru dosarele penale, este ca argumentele aduse de CJUE in cauza C 511/18 desfiinteaza practica parchetelor si a instantelor romanesti ce se regasesc in Hotararile pe care Curtea de Justitie a Uniunii Europene le-a pronuntat in data de 6 octombrie 2020 in Cauzele C-623/17 Privacy international (tribunalul cu puteri de investigare, Regatul Unit) si in cauze conexe C-511/18 (Consiliul de Stat – Franta – Cvadratura netului e.a. si C-512/18 French Data Network), precum si C-520/18 (Curtea Constitutionala – Belgia – Ordinul barourilor francofone si germanofone) in care au fost sesizate cu litigii privind legalitatea reglementarilor adoptate de anumite state membre in aceste domenii, referitoare la obligatia furnizorilor de servicii de comunicatii electronice de a transmite catre o autoritate publica sau de a pastra intr-un mod generalizat sau nediferentiat datele despre utilizatori referitoare la trafic si localizare.

Mai cu seama, este ilegal ca datele pe care le genereaza un posibil abonat sau chiar un utilizator de cartela pre – pay sa fie stocate nejustificat, neaflandu-se in discutie un dosar penal sau o necesitate a unei efectuari a unei investigatii de natura penala in sensul ca o asemenea retinere de date nu poate fi facuta nelimitat si in BLOC.

Prin urmare, ceea ce vrea sa sublineze CJUE cu efect in dosarele penale aflate in desfasurare pe teritoriul Romaniei si ca atare pe intreg teritoriul U.E, ca organele de urmarire penala daca au o suspiciune pot pune in aplicare metoda de supraveghere insa nu au obligatia furnizorii unor asemenea servicii de telefonie sa furnizeze AD HOC si sa stocheze datele persoanelor, fara sa existe o investigatie efectiva.

Vizualizati si :

Probele stranse cu incalcarea acestor prevederi devin ilegale in cadrul dosarului penal. Interceptarea Si Stocarea Generalizata A Datelor Mobile Si De Internet A Populatiei Devine Ilegala

Ce spune legea din Romania, dupa ce legea Big Brother a fost declarata neconstitutionala de 2 ori.

Avem astfel 3 norme de drept care reglementeaza actual, retinera datelor de telefonie mobila:

  1. LEGE nr. 506 din 17 noiembrie 2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.
  2. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 6 din 11 martie 2016 privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal
  3. Decizia CCR nr. 26/2019.
Interceptarea Si Stocarea Generalizata A Datelor Mobile Si De Internet A Populatiei Devine Ilegala
capital social ifn uri

Legea din Romania si anume legea 506/2004 , incalca Decizia CJUE, autorizand de fapt SRI sa faca interceptari GENERALIZATE cu ajutorul furnizorilor de servicii de telefonie mobila:

Articolul IV Legea nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii:

1. La articolul 8, după alineatul 1 se introduc două noi alineate, alineatele 2 şi 3, cu următorul cuprins:

Pentru relaţia cu furnizorii de comunicaţii electronice destinate publicului, Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor din cadrul Serviciului Român de Informaţii este desemnat cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii naţionale.

La cererea organelor de urmărire penală, Centrul asigură accesul nemijlocit şi independent al acestora la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice prevăzute la art. 138 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală.

Concluzia de esenta este ca SRI colecteaza datele de la operatorii de telefonie mobila, desi se arata foarte clar ca nici in scopul protejarii intereselor nationale NU SE POT STOCA NESTINGHERIT si fara OPRELISTE datele celor care folosesc telefonia mobila.

Daca am un dosar penal unde aceste date au fost obtine cu incalcarea hotararii CJUE amintite mai sus, pot contesta legalitatea probelor?

Da, Da, Da! Gata cu protocoalele si cu obtinerea probelor in mod ilegal. Supravegherea GENERALIZATA a cetatenilor este ILEGALA, Interceptarea Si Stocarea Generalizata A Datelor Mobile Si De Internet A Populatiei Devine Ilegala iar CJUE a stabilit asta fara echivoc.

Cititi si despre:

Ce Se Intampla Cu Dosarele Penale Unde Singurele Probe Erau Interceptarile – Avocat CUCULIS

Cum pot sa stiu daca operatorii de telefonie mobila imi respecta acest drept constatat de catre CJUE si daca aflu ca am fost interceptat si datele mele au fost stocate, ce pot face?

In primul rand trebuie sa formulati o solicitaer SCRISA, catre operatorul dvs. de telefonie mobila, prin care acesta sa va confirme daca datele dvs. mobile au fost sau nu inregistrate.

Daca sunteti mintit, savarsesc un fals si chiar si infractiunea de violare a vietii private si aici ne referim la operatorul de telefonie mobila.

Trimiteti o solicitare si catre institutia care se ocupa de stocarea acestor date in conformitate cu dispozitiile de mai sus, asa puteti fi sigur ca aveti o verificare incrucisata.

ATENTIE – Operatorii de telefonie mobila trebuie sa respecte deciziile CJUE cu PRECADERE, ele reprezinta LEGISLATIE IN MATERIE si se aplica cu prioritate fata de derptul intern.

Stocarea acestor date reprezinta o violare a vietii private iar cei care o executa, savarsesc veritabile infractiuni.

Decizia CJUE poate fi coroborata si cu dispozitiile din materia datelor cu caracter sensibil iar daca acest operatori NU respecta protejarea datelor sensibile GDPR , si le stocheaza AD HOC, pot fi obligati la plata de despagubiri si amenzi de milioane de euro.

In plus, Curtea a decis ca directiva „confidentialitate si comunicatii electronice”, citita in sensul Cartei, nu impiedica o reglementare nationala care impune furnizorilor de servicii de comunicatii electronice sa utilizeze colectarea de date in timp real, in special, a datelor referitoare la trafic si localizare, atunci cand aceasta colectare este limitata la persoanele pentru care exista un motiv valid de a suspecta ca sunt implicate, intr-un fel sau altul, in activitati de terorism si este supus controlului prealabil, efectuat fie de o instanta, fie de o entitate administrativa independenta, a carei decizie are efect obligatoriu, asigurandu-se ca o astfel de colectare in timp real este autorizata numai in masura in care este strict necesara. In caz de urgenta, controlul trebuie sa aiba loc cat mai repede posibil.

Protejati-va drepturile, chiar daca se numesc drepturi, in Romania trebuie sa te “bati” pentru ele.

Av.Drd. Cuculis Adrian

3 comments to “Interceptarea Si Stocarea Generalizata A Datelor Mobile Si De Internet A Populatiei Devine Ilegala”
  1. adica daca hotii se suna si alte cele …… sa nu fie interceptati ??? Si daca sunt ascultate, ce ? Mai afla si ei o reteta de muraturi ca lumea , etc 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 Voi credeti ca ii intereseaza pe ei asta ? Ii intereseaza daca e o posibila infractiune pusa la cale .. si e un lucru foarte bun !

  2. Bună ziua.
    Soția mea a fost executata silit de executor cât și de KRUK direct prt credite optinute în ani 2007 și 2008 am început sa plătim atât la KRUK cât la executor se mai poate anula plata acestor sume foarte mari?
    As vrea sa știu dacă are rost sa mai cheltuiască bani la tribunal sau sa merg cu plata înainte la ei amintiți mai sus.
    Va multumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.