Succes romanesc, impotriva bancilor din Romania – Intr-un final, Victor Ponta, a pus “piciorul in pragul, bancilor” si a lasat libera prevederea prin care se pot constata in GRUP, clauzele abuzive.
Noul cod de procedură civilă a modificat mai multe legi importante, printre care şi legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori, temeiul de drept al proceselor împotriva băncilor. De acum, dacă într-un contract de credit, de asigurări, de leasing sau de telefonie se constată existenţa unei clauze abuzive de către instanţă, comerciantul, numit de acum profesionist, va fi obligat să modifice toate contractele care conţin acea clauză-
Pe 3 august 2012, a fost republicată în Monitorul Oficial Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori, cu modificarea a două articole importante. Presa nu a sesizat modificările intrate în vigoare în urmă cu 40 de zile. Pe această lege s-au bazat aproape toate procesele deschise de către clienţi sau Protecţia consumatorilor împotriva băncilor. De acum, orice hotărâre irevocabilă în instanţă va avea efecte deosebit de importante în relaţia consumator-comerciant (numit de acum profesionist). Practic, dacă se va dovedi în instanţă că o anumită clauză este abuzivă, atunci comercianul va trebui să modifice toate contractele în care apare această clauză, dat fiind că acestea sunt, în general, contracte de adeziune. Textul de lege, mai jos.
“Art. 38. – Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 305 din 18 aprilie 2008, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1. Articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 12. – (1) În cazul în care constată utilizarea unor contracte de adeziune care conţin clauze abuzive, organele de control prevăzute la art. 8 vor sesiza tribunalul de la domiciliul sau, după caz, sediul profesionistului,solicitând obligarea acestuia să modifice contractele aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive.
(2) La cererea de chemare în judecată va fi anexat procesul-verbal întocmit potrivit art.11.
(3) Asociaţiile pentru protecţia consumatorului care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 30 şi art. 32 din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pot chema în judecată pe profesionistul care utilizează contracte de adeziune care conţin clauze abuzive, la instanţa prevăzută la alin. (1), pentru ca aceasta să dispună încetarea folosirii acestora, precum şi modificarea contractelor aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive. Dispoziţiile art. 13 alin. (1) şi (4) sunt aplicabile.
(4) Dispoziţiile alin. (1)-(3) nu aduc atingere dreptului consumatorului căruia i se opune un contract de adeziune ce conţine clauze abuzive de a invoca nulitatea clauzei pe cale de acţiune ori pe cale de excepţie, în condiţiile legii.”
2. Articolul 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 13. – (1) Instanţa, în cazul în care constată existenţa clauzelor abuzive în contract, obligă profesionistul să modifice toate contractele de adeziune în curs de executare, precum şi să elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate în cadrul activităţii profesionale.
(2) În cazul prevăzut la alin. (1), instanţa va aplica şi amenda contravenţională prevăzută la art. 16.
(3) Dacă instanţa constată că nu sunt clauze abuzive în contract, va anula procesul-verbal întocmit.
(4) Hotărârea este supusă numai apelului.”
3. În tot cuprinsul legii, termenul „comerciant” se înlocuieşte cu termenul „profesionist”.”Prin urmare, perioada cea mai buna pentru actionarea in instanta este, acum, moment in care avem o lege ce este data in favoarea cetateanului si nu a bancii. Nu va lasati abuzati de
cum se procedeza ca sa fac sesizare inpotriva bancii RALFI care afost preluata de Garanti ,am comision si dobanda in total de 800 ron iar rata de 180 ron .
Nu stiu cum este posibil la noi in Romania .
Buna ziua stimata doamna, domn. Din scurta relatare a problemei dvs. cred ca aveti probleme cu comisionul de administrare, acordare si cu recalcularea dobanzii. In acest sens si pentru a primi un raspuns mai mult decat calificat, o sa va rog sa ne lasati mai multe detalii. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Un contract trimis de romtelecom-este adevarat in urma unei solicitari-nesemnat in autentic este valabil,mai ales cind este incalcat de catre prestator in toate serviciile oferite ?
Trebuie sa fiti mai explicit. Daca dvs. ati facut solicitarea fie si telefonic este valabil ca fiind incheiat la distanta prin darea consimtamantului la telefon. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Buna ziua,
Am nevoie si eu de parerea dumneavoastra. Referitor la art. 4 alin. 1 din Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele de servicii, este considerata clauza abuziva si clauza prin care consumatorul este obligat sa mai foloseasca si sa plateasca inca o luna serviciile, dupa data inregistrarii cererii de reziliere a contractului?
Da, este o clauza abuziva in mod categoric. Cu stima, av Cuculis 0722298011