Legea Ce Ii Proteja Pe Debitori De Executarile Silite Prin Poprire Declarata Neconstitutionala Astfel Se Da Liber La Abuzurile Prin Poprire – Avocat Cuculis Contestatie La Executare Popriri Ilegale
Practic modificarea legislativa prevederea faptul ca executorii judecatoresti nu mai puteau sa popreasca si contul de la banca unde incasati salariul si salariul platit de catre angajator.
Dupa decizia Curtii, atat conturile pe care le detineti la banca cat si salariul de la angajator poate fi poprit succesiv sau simultan, asta va ramane la decizia EXECUTORULUI cu tot ce inseamna abuzuri din acest lucru.
Spre exemplu, daca veti incasa o alocatia a copilului dar si drepturi ce nu ar fi putut fi puse in executare prin poprire in mod normal, executorul va putea sa va opreasca acesti bani iar procedura de contestatie la executare va putea fi facuta doar in instanta. Legea ar fi avut menirea sa protejeze duba executare silita prin poprire atat la angajator cat si la banca unde incasati salariul!
Ce a decis Curtea Constitutionala este in defavoarea debitorilor si se vor mentine abuzurile savarsite ca si pana acum!
Decizia Curtii Constitutionale –
I. În ziua de 29 noiembrie 2016, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.a) teza întâi din Constituţie şi al art.11 alin.(1) lit.A.a) şi art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecția de neconstituționalitate a Legii privind unele măsuri de efectuare a reținerilor din veniturile obținute de persoanele fizice din contracte privind raporturi de muncă în baza unor titluri executorii, sesizare formulată de Guvernul României.
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia şi a constatat că Legea privind unele măsuri de efectuare a reţinerilor din venituri obţinute de persoanele fizice din contracte privind raporturi de muncă în baza unor titluri executorii este neconstituţională, în ansamblul său.
Curtea a reţinut că înlăturarea posibilităţii de valorificare pe calea executării silite a unui titlu executoriu prevăzut de lege, altul decât o hotărâre judecătorească, pune creditorul obligaţiei consacrate de titlul în cauză în situaţia de a pierde dreptul de proprietate, în substanţa sa, ceea ce determină încălcarea prevederilor art.44 alin.(2) din Constituţie, teza referitoare la garantarea şi ocrotirea în mod egal a dreptului de proprietate privată.
Mai mult, lipsa de claritate, precizie şi previzibilitate a întregului act normativ supus controlului de constituţionalitate aduce atingere prevederilor constituţionale cuprinse în art.1 alin.(5) referitoare la principiul legalităţii.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.
Din pacate modul abuziv practicat în prezent, de executare silită a veniturilor persoanelor fizice rezultate din contracte privind raporturi de muncă cu persoane juridice, de către birourile executorilor judecătorești, în baza unor titluri executorii, determină adevărate drame familiale ca urmare a reținerii integrale a veniturilor acestora ca debitori popriți și a lipsirii lor și a familiilor lor, în acest fel, de orice mijloc de existență, ceea ce determină ca tot mai mulți debitori popriți să renunțe la încasarea veniturilor prin conturi bancare și să pretindă angajatorilor plata acestor drepturi în numerar”, arată autorii proiectului legislativ.
Totul se va indrepta catre instanta de judeacata pentru rezolvarea acestor abuzuri!
av. drd. Cuculis
Si pensia de handicap ce o incaseaza mama mea pe card?