Limitele Dreptului De Proprietate. Retragerea Constructiilor

Putem construi nelimitat pe propriul teren?

Retragerea Constructiilor
Dreptul de proprietate privata

Retragerea constructiilor ca regula este prevazuta in codul civil iar dreptul de proprietate este un drept absolut, adica proprietarul nu are nici un fel de limitare cu privire la exercitarea acestuia, insa, in anumite situatii, legea poate limita exercitarea dreptului de proprietate privata astfel cum ne spune chiar Codul civil prin art. 602 alin. (1) „Legea poate limita exercitarea dreptului de proprietate fie in interes public, fie in interes privat.”

In continuare, vom face o analiza succinta a principalelor limite ale dreptului de proprietate privata.

Potrivit art. 611 „Proprietarul este obligat sa isi faca streasina casei sale astfel incat apele provenind de la ploi sa nu se scurga pe fondul proprietarului vecin.”

Foarte important de retinut, articolul nu se refera la faptul ca streasina nu trebuie sa se intinda pe proprietatea vecina, acest lucru este evident.

Proprietarul trebuie sa-si amenajeze streasina, in orice fel doreste, astfel incat apa sa se scurga pe propriul teren si sa nu afecteze in nici un fel fondul vecin.

Art. 612 C. civ ne spune ca „Orice constructii, lucrari sau plantatii se pot face de catre proprietarul fondului numai cu respectarea unei distante minime de 60 de cm fata de linia de hotar, daca nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel incat sa nu se aduca atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanta minima se poate face prin acordul partilor exprimat printr-un inscris autentic.”

Asadar, ca regula generala, orice constructie, lucrare sau plantatie, se poate face de catre proprietarul fondului prin respectarea unei distante minime de 60 cm fata de hotar.

Cititi si despre intrarea in legalitate a constructiilor.

De asemenea, legea ne spune ca, pentru a putea construi la o distanta mai mica de 60 cm fata de linia de hotar, este nevoie de acordul partilor exprimat printr-un inscris autenitc, adica un inscris notarial.

Retragerea constructiilor poate fi stabilita in mod independet fata de dreptul comun, adica codul civil, prin regulamente de urbanism si astfel retragerile pot fi diferite.

Art. 613 C. civ ne vorbeste despre distanta minima pentru arbori „In lipsa unor dispozitii cuprinse in lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie saditi la o distanta de cel putin 2 metri de linia de hotar, cu exceptia acelora mai mici de 2 metri, a plantatiilor si a gardurilor vii.”

Potrivit textului de mai sus, ca regula, arborii mai mari de 2 metri, trebuiesc saditi la o distanta de cel putin 2 metri fata de linia de hotar.

Aastfel, observam ca fata de Retragerea Constructiilor, leguitorul are o pozitie mai protectiva cu privire la amplasarea arborilor pe care ii plaseaza la un minim de 2 metri fata de constructia invecinata.

In continuare, alin. (2) al aceluiaisi articol ne spune ce se poate face in cazul in care vecinul nu respecta limita de mai sus „In caz de nerespectare a distantei, proprietarul vecin este indreptatit sa ceara scoaterea ori, dupa caz, taierea, la inaltimea cuvenita, a arborilor, plantatiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.”

Alin (3) al aceluiasi articol ne spune ca „Proprietarul fondului peste care se intind radacinile sau ramurile arborilor apartinand proprietarului vecin are dreptul de a le taia, precum si dreptul de a pastra fructele cazute in mod natural pe fondul sau.”

Coul civil contine limitari si cu privire la distanta la care vecinii au voie sa-si faca fereastra, art. 614 ne spune ca „Nu este permis sa se faca fereastra sau deschidere in zidul comun decat cu acordul proprietarilor.”

In continuare, art. 615 prevede ca „Este obligatorie pastrarea unei distante de cel putin 2 metri intre fondul, ingradit sau neingradit, apartinand proprietarului vecin si fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari ce ar fi orientate catre acest fond.”

Asadar, vecinii trebuie sa respecte o distanta de cel putin 2 metri fata de linia de hotar in cazul in care doresc sa-si faca o fereastra cu vedere spre proprietatea vecinului.

In cazul in care vecinii doresc sa construiasca o fereastra neparalela cu linia de hotar alin. (2) al aceluiasi articol ne spune ca „Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari neparalele cu linia de hotar spre fondul invecinat sunt interzise la o distanta mai mica de un metru.”

Si in final, alin. (3) ne spune cum se calculeaza distanta pentru a vedea daca vecinul respecta legea si daca retragerea constructiilor sale este corecta – „Distanta se calculeaza de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fata zidului in care s-a deschis vederea sau, dupa caz, pe linia exterioara a balconului, pana la linia de hotar. Distanta, si in cazul lucrarilor neparalele, se masoara tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrarii de linia de hotar si pana la aceasta linie.”

Si nu in ultimul rand, vecinii sunt liberi sa-si construiasca, fara limita, ferestre de lumina, cu conditia ca acestea sa impiedice vederea spre fondul vecin potrivit art. 616 C. civ (ex: se poate construi la o distanta mai mica de 1 metru fata de fondul vecin, o fereastra in acoperisul casei, orientate in sus, ce nu permite vederea spre proprietatea vecinului.)

Daca intampinati o problema juridica din sfera dreptului de proprietate, puteti face o programare la departamentul specializat al SCA Cuculis&Asociatii, de dreptul proprietatii private, aici.

Av.Drd. Cuculis Adrian

143 comments to “Limitele Dreptului De Proprietate. Retragerea Constructiilor”
  1. Buna ziua,
    Cum pot obtine adeverinta de grupa 2 a pentru perioada 1987-2002 lucrata la fabrica de ciment Tg-Jiu,fost ROMCIM,fost LAFARGE,actual CRH,in functia de inginer mecanic la Serviciul Mecanic Sef ?
    Multumesc!

      • Buna ziua
        Care este distanta minima de construcție,fata de vecini,in functie de înălțimea construcției?Multumesc anticipat!

        • Buna ziua am o problema la o casa cu autorizatie de constructie nu s-a respectat distanta fata de vecinul lateral in urbanisca zonala se cere 2m dar a ramas din “gresala ” putin mai mult de 1m mentionez ca nu am geam nici usa pe partea acela si am si acordul de la vecin intre timp…..ce pot sa fac?

        • Bună ziua din nou. Vin din nou sa obțin o lămurire de la dvs. Vecinul care a construit pe limita de proprietate fara nici un fel de accept de la noi nici verbal nici scris, tocmai ne a comunicat ca el a cumpărat imobilul construit pe limita de proprietate acum un an jumătate ( el e proprietar ce vreo 25 de ani doar ca au facut tot felul de artificii in acte trecind proprietatea de la o persoana la alta). Dacă acționăm în instanta pentru demolare e posibil? Sau va rămâne asa cum este construcția (cu uși, ferestre, aparate de aer conditionat, burlane la noi în curte?? Mulțumim pentru raspuns!

      • Buna ziua !
        Am probleme cu vecinii .
        Au construit pina pe gardul meu o cotarca de porumb ,pt a amplasa cotarca au betonan pina in gard .,cotete pt pasari si magazii de lemne .
        Pot depune plingere la politie ?
        Pot atasa poze .
        Multumesc !

        • Buna ziua doresc sa stiu daca dupa 30 de ani apare ca vecin care prin mostenire are actualmente acte de proprietate si in urma masuratorii rezulta ca hotarul este fix langa solarul construit din 2016 de mine conform altor hotare din cartea funciara se atunci pot fi tras la raspundere ptr.apa pluviala ce curge la el? Teren extravilan

        • Bună ziua cu respect am o întrebare cui trebuie să mă adresez pt ca vecinul are streasinile pe uliță care servește ca drum al meu de acces și copaci care trec cu mult peste gard și îmi zgârie masina mereu

      • Bună ziua. Doresc sa achiziționez un apartament și în construcția blocului sa preferat construcția în consola.Adica fundația este construita cu respectarea distantei minime de 60 de cm dar începând de la etajul 1 constructorul a ieșit cu construcția chiar în limita proprietății.Acest lucru mai respecta limita legală.

  2. Buna ziua.amprimit dr la stegere birou credit ( As legal) o somatie plata suma 1800 lei sa platesc aceasta suma deoarece dinsii au spus ca mau scos din birou credit tinind cont ca la un ifn ma preluat Kruk si platesc in rate dinsii spun daca nu platesc imi vsa pune oprire sau executare sikita..ce pot face in aceasta situatie?

    • Bună ziua. Noi avem în oraș un teren pe care am vrea sa construim o căsuța. În acest moment pe teren nu se afla construit nimic, era doar gradina. Mentionez faptul ca noi am fost plecati din tara foarte multi ani, zeci de ani. Vecinul din partea stinga a terenului și a permis sa și construiască diverse anexe ale casei sale exact pe linia de proprietate fără a avea acordul nostru, deși noi ne auzeam și ne vedeam uneori deci nici vorba de a cere permisiunea. Ce drepturi avem, ce putem face, fără ca noi sa stricam relația ca vechi amici și vecini

    • Bună ziua din nou. Vin din nou sa obțin o lămurire de la dvs. Vecinul care a construit pe limita de proprietate fara nici un fel de accept de la noi nici verbal nici scris, tocmai ne a comunicat ca el a cumpărat imobilul construit pe limita de proprietate acum un an jumătate ( el e proprietar ce vreo 25 de ani doar ca au facut tot felul de artificii in acte trecind proprietatea de la o persoana la alta). Dacă acționăm în instanta pentru demolare e posibil? Sau va rămâne asa cum este construcția (cu uși, ferestre, aparate de aer conditionat, burlane la noi în curte?? Mulțumim pentru raspuns!

  3. Despre As legsl stergere bitou credit misu trimis somatia 1800 ron sa lpatesc la bcr nu are facturs nici stsmpils nici semnatura iar la kruk platesc un card de la axi card

  4. Va multumes dl avocat sinteti deosebit o sa tin leg cu dv caci imi dau mesaje pe tel sa le dau banii imefist ca trebuis sa le dsu de Acum ,6 luni far nu miau spus nimic nu mau anuntat si promite la clienti ca le dai credite refinantari

  5. Bună seara! Vecinul meu a obtinut autorizatie de constructie pentru împrejmuire imobil.Primăria mi-a dat copie doar după autorizatie,nu si după proiect si certificat de urbanism.Prin fortă mi-a distrus gardul in repetate rânduri motivând ca are autorizație.într-adevăr primarul si seful de la urbanism mi-a aratat proiectul si sustinea ca va fi amplasat fix în locul gardului meu.Însă ulterior vecinul m-a anuntat că a modificat proiectul.Acum si-a pus tăruşi si a aliniat cu ată la 20cm de gardul meu din scândură si sapă pentru fundatie să-si construiască gard.Este legala această distantă?mulțumesc

    • Buna ziua. Vecinul de langa a cumparat un teren si vrea sa construiasca un gard care trece pe langa fatada exterioara a casei mele in caz de reparatii eu nu pot avea acces, sau vrea ca fatada exterioara sa ramana la el in curte si cand am nevoie de reparatii pot sa intru. Este legal. Va multumesc.

      • Buna ziua avem probleme cu o parte din casa
        Am cumparato si nu am stiut ca este pe hotar si acum suntem obliga sa farmam din ia este corect ce odata noi am dat bani pe ia?

    • Buna seara!vecinul meu a făcut un perete cu parter și mansarda avînd și 12 gemuri,ce e drept netransparente la mai puțin de 45cm de gard fără sa mi ceară cosimtamîntul la notar.am înștiințat primăria că nu este în legalitate cerîndu-i actele care au stat la baza autorizației de construcție iar el a veni cu niște acte de cind si-a luat autorizația de construcție,la casă,a luat și pentru aceasta ca anexa gospodarească deci afăcut în locul la un aplecător fără perete ci doar cu 5 popi și un acoperiș ditamai petetele terminat în 2020.ce este de făcut în această situație ?

  6. Bună ziua să vă relatez o problema legată de un vecin care întra la noi în curte,ocupând doua locuri de parcare curtea fiind curte comună, în care sunt 15 familii.Dar respectivul nu are domiciliul pe adresa noastră. Plus că mașinile sunt înmatriculate pe societate. Am făcut sesizare la poliția Comunitară dar nimic respectivul fiind un binecunoscut al edililor. Ce trebuie făcut ????

  7. Buna seara, va rog sa ma ajutati cu o informatie. Daca as vrea sa cumpar un teren si vecinul din spate are casa construita pe hotar ma afecteaza in vreun fel?practic casa lui merge in linie cu gardul si asta ar insemna ca voi avea spatele casei lui la mine in curte.Va multumesc.

  8. Buna seara. Dacă noi avem o anexă în care depozitam fîn ,construită din 1987si nu i intabulata pentru ca nu i pe fundație de beton ,spune topograful ne poate obliga vecinul care a cumpărat terenul din spate ,sa o demolam pentru ca se află pe limită?

  9. Buna ziua, citind articolul despre construirea si limitele conform legii doresc sa va intreb daca acordul de construire al vecinilor a o distanta mai mica poate incalca regulamentele de urbanism? Daca regulamentele spun de ex. 3m poti construi la 60cm fara geamuri doar pt ca vecii spun da?

  10. Ma scuzat, dar nu inteleg termenul …supletive…Deci pot incalca regulamentele cu acord veci sau nu? Va multumesc mult pt raspuns.

    • Buna seara! Vecinul si-a construit garaj cu mansarda la o distanta de 80 de cm fata de gard, iar intre streasina si gard au mai ramas 30 de cm. Eu am casa la 1, 5 metri fata de el si acuma doreste sa puna schelele la mine langa casa pentru a acoperi garajul lui, pentru ca la el nu mai dispune de spatiu. Eu i -am spus sa lase putin mai mult spatiu intre constructii dar nu a vrut si acuma apeleaza la mine. Este legal sa construiasca la aceasta distanta fata de hotar???

  11. Buna ziua!
    As dori sa stiu daca il pot obliga pe vecinul sa-si astupe geamul la baie, geam care da in curtea mea. Mentionez ca vecinul are casa pe granita dintre cele 2 proprietati, iar pana la intrarea in casa mea sunt 1,9 metri.

  12. Bună ziua, vecinul meu a construit fara autorizatie de construire(motiv pentru care a fost amendat de primarie) si fara accepul meu scris,in spatele casei mele un gard despartitor din beton, nu pe limita de proprietate ci de la limita de proprietate inspre terenul meu.Practic a construit gardul pe terenul meu. La insistentele mele primaria a initiat un proces avand ca obiect obligatia de a face. Ce ma sfatuiti sa fac in continuare? Poate instanta sa–l oblige sa mute gardul la o distanta de 60 cm fata de limita de proprietate? Poate instanta sa dea o hotarare care sa tina loc de acceptul meu, desi gardul e practic pe terenul meu? Sau pot solicita inscrierea gardului la mine in CF?. Multumesc

      • Buna dimineata! Avem mostenita o casa construita legal in 83, cand proprietarul cumparase terenul de la socrii, tot terenul lor cu deschidere la strada. Intre timp proprietarii s-au mutat in alt oras, nu stiu ce acte de impartire a terenului s-au facut la solicitarea socrilor, care apoi au primit si un rest de proprietate dupa 91 , ei nemaiavand acces la strada dupa vanzarea celor 250mp initiali cu o casa batraneasca- pe fundatia careia s a construit noua casa. Idee este ca ne am trezit cu casa intrata 26mp la vecina, la matusa, cu care nu ne putem intelege nici cu despagubire, nici cu nimic, amiabil. Casa are 205mp construiti, si intre timp am mai cumparat fostul proprietat si 2500mp teren langa ea. Legal ce sanse avem? Primaria refuza sa ne dea actele cerute, doar mizilicuri ce au considerat ca nu o afecteaza pe matusa. Ea are cadastru din 2018, cadastru facut ciudat, asa mentioneaza topometristrul nostru.

  13. Buna ziua ,am cumparat in 2017 un ap prin program prima casa, ap se afla la etajul 1,constructia blocului are sub 1 metru fata de gardul vecinului ,si fereasta de la bucatarie este cu vedere spre vecin care mereu ne sicaneaza ,si ne spune sa inchidem geamul ,si da foc mereu ca-sa inchidem geamul ,ce pot face ,asi putea da in judecata constructorul pentru nerespectare distantei minime de constructie fata de gardul vecinului

    • Buna ziua, aceste fapte sunt de esenta reglabile insa doar printr-o cerere de chemare in judecata pentru raspunderea pentru fapta proprie si prejudiciile pe care vi le aduce. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

      • Am avut o construcție care este trecuta și i acte pe terenul curții mele nu aveam vecini gardul era din plasă ulterior gardul sa construit de vecini din bolțari cu centură între gard și construcție a rămas aceasi distanta dar dăunătoare mie pt ca se strânge zăpadă dea lungul anilor a întrat igrasie pe scurt degradarea as dori să acopăr acel spațiu cum procedez că vecinii după ce sau văzut cu casele gata numai ne dau voie să construim lipit de gard,sau am voie sa torn o placa la nivelul gardului.

  14. buna ziua am si eu o rugaminte ce ma indrumati sa fac vecina din spatele casei mele s-a lipit si- a facut pe peretele meu 3 c amere si ma deranjeaza tot timpul adica cu galagie la orice ora numai stiu ce sa mai fac cu ea nu stiu daca are vreo hartie prin notar scrisa intre ea si tata cand tgraia sigur nu are ca am intrebat- o odaya si ezita ce ma sfatuiti in cazu; asta sa fac cu ea am facut sesizare la primarie si inca nu am primit nici un raspuns dar la orice ora ma deranjeaza legal ca sunteti avocat are voie sa se foloseasca de pereti masei mele ? daca maine vreau sa izolez spatele casei e ocupat de camerele ei nuami am cum sa izolez ce fac in situatia asta ? si cum aflu daca ea camerelke astea le-a facut legal sau ilegal ?ca sa se lipeasca de spatele casei nu trebuie sa faci un act notarial intre proprietari ca esti de acord sa o lasi sa si faca sau face fiecare cum vrea si ce vrea daca spatele casei mele da spre curtea ei are voie sa faca asa ceva ?

  15. am revenit cu in ca o intrebare daca nu va deranjez eu in camera mea nu am aerisire si vreau sa i mi pun in camera sa sparg din perete si sa mi pun plasa de aerisire problema ca ea fiin d lip[ita cu camera de spatele casei mele si de camera mea daca sparg sa pun plasa o sa se vada baia ei dar eu plasa mi o pun intr-un colt pe perete nu mi o pun sa ma uit la ea in baie dar legal am voie pe peretele meu sa mi pun plasa de aerisire ca nu am aer suficient in dormitor ? dara ce fac cu ea ca daca pun plasa o sa o aud cand foloseste baia de pe peretele meu ce fac in situatia asta e ilegal sa pun sau nu deci inca odata plasa de aerisire nu geam sau altele am voie? astept raspuns de la dvs o zi buna

  16. Buna ziua ,vecina mea a facut o constructie fara autorizatie si sa lipit de imobilul meu cu ceva ani in urma ,nu stiu exact cati ,apa pluviala se scurge in podul meu ,mi-a deranjat acoperisul si nu pot sa-l readuc cum a fost fara sa-i deteriorez acoperisul ei , apa se scurge in podul meu si mi-a deteriorat tavanul sufrageriei. Nu vrea sa coopereze deloc si sa ajungem la o intelegere.. Ce pot sa fac si ce ma indrumati sa fac? Am fost la urbanism la Primarie degeaba.

    • Buna ziua. Textul de lege din codul civil prevede o distanta de 60 de CM minim, desigur de la aceasta regula poate deroga urbanismul.
      Orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanța minimă se poate face prin acordul părților exprimat printr-un înscris autentic.
      Cu bine, av.drd. Cuculis 0722298011

      • Buna ziua,
        Vecinul meu a cumparat o casa in 2002, s-a apucat sa isi construiască alta casa fara forme legale, tot in aceeasi curte, dar pe partea unde am si eu casa construita. I-am zis sa pastreze o distanta mai mare de 60 de cm de la zid pana in hotar deoarece coltul casei mele este la circa 10 cm de hotar, fac mentinunea ca tata a construit casa in 1969. Acum vecinul imi zice ca strasina casei mele cade la el pe proprietate. Fac mentinunra ca am jgheaburi si burlane, iar apa nu cade la el pe proprietate. Poate sa ma puna sa demolez strasina, si sa fac modificari la casa?

  17. Art 612 cod civil” orice constructii…” face referire si la construirea gardului ? Concret , pt construirea imprejmuirii in proprietatea personala , inclusiv fundatia , e nevoie de acord notarial de la vecin, pt ca evident gardul e la mai putin de 60 cm de limita de proprietate ? Multumesc

  18. Buna ziua, va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac in conditiile in care pe terenul din spatele casei mele se doreste constructia unui imobil cu mai multe etaje, pe limita de hotar fara ca cineva sa-mi ceara acordul si cand l-am intrebat pe beneficiar a spus ca a primit autorizatia in baza unei expertize facute de un expert autorizat.E legal ca primaria sa dea autorizatie de construire pe calcan fara acordul meu????

  19. Pe terenul de la limita proprietatii noastre, vecinul nostru a inceput o constructie. Constructie cu fundatie de beton si zid din caramida. Constructia nu este prevazuta cu Panou de identificare a constructiei.
    Am facut sesizare la Serviciul Urbanism al orasului, am atasat poze cu constructia si am specificat ca nu ni s-a cerut acordul si oricum nu suntem de acord sa se construiasca pe linia de hotar, dar nu am primit nici un raspuns. In plus, vecinul lucreaza de zor la constructie. Ce putem face ca aceasta constructie sa nu se finalizeze si sa fie demolata?
    Va multumesc!

  20. Buna ziua,
    va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
    Parintii mei doresc sa si faca acoperisul la o casa .De la urbanism ni s a cerut documentatia cu distantele fata de limitele de proprietate.au avut un topograf care a masurat tot,dar pe cf nu apare si distantele acestea si din pacate cu chiu cu vai am reusit sa scot actele de la topograf,deci n as mai putea lua legatura cu el.Distanta pe partea stanga este de 1.49 m(acolo ar fi scurgerea).am o expertiza tehnica judiciara unde apar distantele cerute dar e din 2006.ce trebuie sa fac,in afara de a contacta o alta firma sa masoare.Am incercat sa vb cu o firma dar nu doreste masurarea doar a distantelor respective ci tot,aia ar insemna sa plateasca din nou o suma destul de mare.Pot depune expertiza respectiva sau pot merge la ancpi cu ea
    multumesc,

  21. Buna ziua,
    Am achizitionat o proprietate, iar pe fondul vecin este casa construita pe limita de proprietate (case tip sasesti). Vecinul avea ferestre de vedere, aer si lumina in zidul comun, iar ca urmare a solicitarii noastre de a le transforma doar in ferestre de lumina, a afirmat ca le va zidi cu caramida tip Nevada. Ulterior, a pretextat ca nu poate executa momentan lucrarea, si ca solutie temporara pana vor fi zidite, mi-a cerut acordul sa patrunda in curtea mea pentru a monta panouri de policarbonat in dreptul ferstrelor sale. De buna credinta, am permis realizarea lucrarii cu caracter temporar. Aceste panouri + suporturi patrund aprox. 10 cm pe proprietatea noastra (din moment ce zidul este pe hotar). Dupa realizarea lucrarii a afirmat ca este perfect legal (legalitate sustinuta si de Serviciul Urbanism din cadrul Primarie prin scrisoare oficiala), intrucat deschiderile sunt de lumina, sunt realizate in limita de 60 cm (picatura de streasina), nu permit vederea si nu le va mai zidi. Imi puteti indica, va rog, daca aceste obturari sunt legale si nu imi incalca dreptul meu de proprietate, din moment ce sunt realizate in afara zidului casei sale, in curtea mea ? In caz ca imi este incalcat dreptul de proprietate, care sunt pasii legali de urmat pentru remedierea situatiei ? Multumesc. Cu stima, Andreea Vlad

  22. Buna ziua…..un vecin a făcut o construcție la o distanță mai mica de 60 cm…..si cu deschidere la ferestre înspre gradina mea ……..unde si cum pot sa ii fac reclamație….?

  23. buna ziua vin si eu cu o intrebare
    in 2017 mi am ridicat mansarda pe casa veche din 1981 unde spatele la casa ii la limita de propietate ne desparte un gard din tabla
    anul trecut in noiembrie am fost pirit cu autorizatia de constructie de vecinul din spate am platit amenda acuma in certificatul de urbanism imi cere semnatura lui
    semnatura lui nu am sa o primesc niciodata dar cind sa facut casa veche parinti lui la lasat pe bunici mei sa faca

    eu ce pot face acuma ca sa obtin semnatura lui sau autorizatia de constructie

  24. Buna seara! Detin o proprietate mostenita de la bunici, la tara. In actele vechi de cumparare erau 2000 mp, din masuratorile cadastrale au reiesit 1500 mp. Cui ma pot adresa sa vad planurile vechi? Din spusele bunicilor, vecinul, atunci cand a construit gardul dintre terenuri, nu a respectat linia de hotar. Multumesc!

      • Buna seara! Locuinta mea, impreuna cu alte 9 locuinte au iesirea intrun drum de servitute, fiecare locuinta avand in proprietate bucata de teren din fata casei, acestea, insumate, alcatuind drumul de servitute. Toti proprietarii, cu o singura exceptie, dorim sa inchidem drumul la ambele capete. Intrebarea este daca, legal, se pot monta portile chiar daca unul dintre vecini nu e de acord? Mentionez faptul ca nici una dintre porti nu va fi montata pe proprietatea vecinului, iar acwstuia i se va permite, in continuare, accesul pe cele 2 porti. Multumesc anticipat!

  25. Buna seara!
    V-as ruga sa ma ajutati sa lamuesc o problema… am mostenit o casuta care are perete lateral comun cu casa vecinului. Pentru ca se afla intr-o avansata stare de degradare(construita in 1935) as vrea s-o daram, in locul ei ridicand o alta , cu retragerile legale care se impun.
    In cazul in care vecinul nu-si da acordul pentru demolare, ce as putea face?

  26. Bună ziua,
    În Certificatul de urbanism primit de la Primărie este specificat că pot construi pe una dintre laturi la o distanță de cel puțin 3 m de vecin și 3 metri de aliniamentul stradal.
    În zonă multe garaje sunt amplasate la aliniamentul stradal și la 1 metru distanță de gardul vecin lor.
    Aș dori să construiesc un garaj pt. o mașină amplasat la aceleași distanțe ca vecinii (nu conf. Certificatului de urbanism).
    Ce pot face legal?

    Vă mulțumesc.

  27. Buna ziua. Detin un teren pentru care exista PUZ, cu reguli de construire deja stabilite.
    In vecinatatea mea, o SC doreste sa construiasca un bloc P+3, intrucat este permis acest regim in PUZ. Dar cere micsorarea retragerii fata de latura din spate, pe care ne invecinam, de la 3m cum este in PUZ, la 2m. justificand ca este in limitele codului civil. Eu m-am exprimat in scris, prin petitie, ca nu sunt de acord sa primeasca aceasta derogare. Autoritatile locale mi-au raspuns ca dupa obtinerea tuturor avizelor conform legii, documentatia PUD va fi supusa la vot in consiliul local.
    Banuiesc ca va primi votul consilierilor, majoritari unui partid. Atunci, acele reguli stabilite initial prin PUZ, in conditiile in care eu nu sunt de acord cu modificarea lor, nu mai au nicio valoare? Raman valabile doar retragerile minime din codul civil?
    Va multumesc

      • Bună ziua șanț propitar unei case .vecina a construit perete pe hotar cu streaming an curtea mea antr 30 50 cm. Peretele a fost construit acu vreo 25 ani urma pe când eu locuiam an alt oraș fără acordo meu .casa șanț proprietar din 1984 se poate muta cu peretele legal. Ce variante șanț

  28. Bună ziua vecinul își construiește casa noua și își face geamuri la camere cu vedere în curtea mea de moment nu știu dacă își va pune geamuri mate. Distanta e cam de 3 metri de la gardul meu dar cum e ridicata mai sus se vede toată curtea mea. Pot face ceva sau au construit legal?

  29. Bună ziua șanț propitar unei case .vecina a construit perete pe hotar cu streaming an curtea mea antr 30 50 cm. Peretele a fost construit acu vreo 25 ani urma pe când eu locuiam an alt oraș fără acordo meu .casa șanț proprietar din 1984 se poate muta cu peretele legal. Ce variante șanț

  30. Buna seara, va rog daca puteti sa ma lamuriti in legatura cu imprejmuirea terenului vecinului de hotar. Suntem 2 proprietari care avem un drum de servitute cu latime de 4 m. Pe una din laturile acestui drum(proprietatea noastra) ne invecinam cu un alt teren, a carui proprietar a venit si a imprejmuit (stalpi metalici in putin beton sapat cam20-30cm in pamant), fara sa discute cu noi. Cand am vazut am mers sa discutam intrucat ultimul stalp unde se face acesul de pe drumul nostru in sosea era cu un metru in exteriorul proprietatii lui si astfel noi nu mai aveam un unghi care sa ne permita sa intram cu ,masina pe drumul nostru de servitute. Au chemat un cadastrist care le-a pus punctele conform masuratorilor legale si au reiesit asa cum spuneam eu. Dar domnul tot nu doreste sa mute stalpul. Avand in vedere ca pe sub acel stalp electrica a dat autorizatie pentru utilitati intrucat este domeniu public si din actele vecinului reiese faptul ca trebuie sa aiba o retragere fata de sosea pe care dansul nu doreste sa o lase, spunand ca defapt electrica are stalpul(de la sosea unde sunt facute racordurile la toti vecinii) pe terenul lor. Din masuratorile legale a reiesit ca acea portiune e domeniu public. Intrebarea mea este daca vecinul are dreptul sa construiasca acel gard asa fara acordul nostru pe limita de hotar? Avand in vedere ca vorbim de un drum de servitute noi nu dorim ingradirea acestuia. Vecinul doreste sa vanda acel teren deci nu detine autorizatie de constructie. Care sunt limitele pe care vecinul isi poate imprejmui terenul? si ce fel de ingradire poate face in aceste conditii, fara autorizatie. Domnul spune ca acei stalpi in beton peste care va fi pusa o plasa este provizoriu si nu are nevoie de autorizatie. Dar dupa vanzare noul proprietar oare va obtine autorizatie de constructie a gardului pe limita de hotar? Va multumesc anticipat.

  31. Buna ziua
    Vecinul de deasupra si-a renovat apartamentul si in urma lucrarilor efectuate ; demolat debara..desfintat zid despartitor intre camerasi bucatarie…mi-au distrus zugravealea…fisuri in perete…gauri ,inundat baia.Nu au avut autorizatie de constructie ,si au lucrat cu zilieri
    Zidul afectat este zidul de rezistenta al blocului fiind ultimul zid.
    Unde ma pot adresa pentru aceste aspecte si recuperarea prejudiciului ?
    Va multumesc !

  32. Buna ziua!
    Am o proprietate dobândită prin act de vanzare in anul 1995, însoțită de o schita a terenului.Casa e construită la o distanță de 50 cm fata de vecin asa cum reiese din schita care insoteste actul de vanzare.In spatele casei noastre care da spre vecin , nu a existat niciodată gard in spatele casei,acesta fiind doar de la nivelul bordurii de la colțul casei spre capatul proprietatii.
    Am făcut o extindere lineară a locuinței la scurt timp ,având autorizație de constructie pentru aceasta. In 2011 am facut cadastru ,si din masuratorile acestea reiese ca spre capatul cladirii extinse aceasta se apropie de limita de proprietate nemaiavand 50 cm ci mai putin, arox 30 cm.Actualul vecin care este moștenitor,a construit o casă cu etaj și mansardă langa casa noastra si are un cadastru făcut acum 5 ani.
    Eu am actualizat cadastru in acest an și reiese că se suprapune peste al vecinului, desi gardul nu a fost mutat niciodata de când am cumparat casa.Masuratorile sun facute pe aceleași puncte pe care a fost făcut și primul meu cadastru.Din cadastru vecinului reiese că o parte din peretele casei mele e limita de proprietate, inclusiv o parte din terenul de după gard, aprox 50 cm(in curtea mea), pe o distanță de 4 m) ,gard pe care nu l am modificat niciodata. Vecinul sustine ca are dreptate pentru ca lui nui iese suprafata din acte.
    Mentionez ca de la cadastru mi-a zis ca au fost niste coordonate diferite pt cadastrul meu din 2011 și terenul a fost translatat spre vecinul de pe latura cealalta si de aici a apărut eroarea.
    E posibil ca cel care a făcut cadastru vecinului sa-l fi facut după cum i-a indicat vecinul,deși trece prin curtea mea?
    Fiind o suprafață de teren mica,ar fi bine sa facem o înțelegere amiabilă între vecini pt a rezolva problema, asa mi s-a sugerat.
    Ce pot face in situatia aceasta? Unde sa ma adresez pentru a corecta greseala făcută la primul cadastru?Se mai poate asa ceva?
    Daca prin acordul amiabil ,renunt la bordura din spatele casei el poate sa mi modifice bordura care va deveni proprietatea lui?Pot sa-i impun acest lucru in acordul notarial?
    Multumesc!

  33. Buna ziua!Am cumpărat recent o casa ,căreia doresc sa ii fac etaj.Primaria solicita acordul vecinului din spate (prin notar).Proprietara terenului respectiv este decedată și nu știu cum pot proceda pt acordul respectiv.Il pot da moștenitorii de drept sau pot face ceva la primărie în sensul acesta?Va mulțumesc!

  34. A aparut o situatie conflictuala cu vecinul meu. In 2018 si-a edificat un garaj care, in lipsa de spatiu, a incalcat urmatoarele:
    – s-a facut cu incalcarea autorizatiei de construire care prevedea garaj din elemente prefabricate – garaju este facut din zidarie;
    – constructia s-a facut la limita de proprietate incalcind art. 612 CCiv. care prevede o distanta minima de 60 cm fata de linia de hotar;

    Desi edificare s-a facut in mod violent, am preferat sa cedez si am avut o intelegere verbala prin care am convenit pastrarea constructiei si in schimb el sa accepte gardul viu (din edera) care se intinde pe gard si 4 copaci (mesteceni) care sint plantati la distanta de 1m de gard.

    Acum, cu regret constat ca nu mai respecta intelegerea verbala si a inceput sa maltrateze gardul verde si imi solicita sa indepartez copacii.

    Intrebare: In aceste conditii s-a prescris deptul de a mai solicita in instanta respectarea prevederilor articolelor mentionate? Aceste articole nu mentioneaza nimic, pare de a fi vorba de ceva atemporal.
    In al doilea rind, se poate vorbi de o contraventie continua cf. legii 50 – disciplina in constructii?

    Va multumesc pentru ajutor.
    Ion Minca

  35. Multumesc pentru raspuns.

    As dori sa fac apel la serviciile dv. pentru un proces.
    Inainte, pentru a nu ma arunca cu capul in zid, va rog sa-mi precizati: este articolul 612 CCiv prescriptibil/imprescriptibil?

  36. Buna ziua,
    as dori sa primesc un raspuns pentru urmatoarea speta:
    Pe limita de sud a terenului meu care este si limita de hotar cu cea a vecinului, se vrea construirea unui imobil P+3E.
    As vrea sa ma lamuriti care ste distanta minima fata de terenul meu, unde poate vecinul construi imobilul respevctiv???
    Va rog lamuriti-ma.

  37. Buna!
    Am cumparat o casa, iar vecinul din stanga are casa pe limita de proprietate si are un geam mare care se deschide in V spre curtea noastra. Mai are si geam la camara si baie.
    Articolul 614 din codul civil spune ca fereastra cu vedere spre curtea vecinului se poate construi doar cu acordul acestuia. Vecinul a avut acordul fostului proprietar, dar noi suntem acum proprietari si nu suntem de acord cu deschiderea geamului. I-am propus sa il inlocuiasca cu un geam fix, mat, doar pentru lumina, insa nu vrea, spunand ca el a primit acordul vecinului atunci cand a facut geamul.
    Are vecinul dreptate sau putem face ceva?
    Multumesc!

      • Buna seara.
        As dori o lamurire vis a vis de o problema cu vecinul.Din data de 24.07.2020(data receptiei finale),am finalizat constructia casei p+2+m.
        Pe parte vecinului din dreapta paralela cladirii am 2 balcoane.Pana in prezent nu am avut probleme dar astazi am fost vizitat de o echipa a politiei locale,in vederea efectuarii de masuratori,deoarece in urma unei reclamatii(vecinul),au fost instiintati ca nu s-sau respectat proiectul si planurile contructiei.Eu nu am fost acasa,sora mea fiind cea care a vorbit cu domnii,care au spus ca doresc sa intre pe proprietate si ca toate documentele sa fie puse la dispozitie pentru verificare.Nu au primit accesul deoarece eu nu am fost acasa si au plecat urmand sa revina,probabil.Reclamantul cum v-am specificat este vecinul,care pretinde ca i se incalca dreptul la proprietate din cauza balcoanelor.
        Distanta dintre zid si hotar este de 2,6m iar cea dintre fata balcoanelor si hotar este de 1,60m
        Intrebarea mea este ce se va intampla daca vecinul continua cu reclamatiile si daca se va ajunge la proces care ar fi consecintele in ceea ce ma priveste?
        Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra,deoarece situatia nu este deloc placuta mai ales ca sut cu toate taxele platite la zi si cu documentele legale.

  38. as vrea sa demolez vechea locuinta proprietate privata si sa ridic o alta noua iar pentru a face asta am nevoie de aprobarea cuiva ?am incercat sa renovez vechea locuinta dar e in zadar deoarece casa e din 60 si ceva… eu sant in strainatate la munca…ce sfat imi pueti da ? matusa mea se ocupa de renovarea casei
    va multumesc si astept sfatul dv

  39. am uitat sa specific ca vreau sai schimb pozitia din moment ce o demolez pe cea veche si ridic o alta locuinta noua

  40. Buna ziua, as dori daca va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea speta:
    Sunt proprietarul unu spatiu comercial in care functioneaza o farmacie si un cabinet medical. Aceasta locatie e amplasata intr—o piateta in forma de litera U inconjurata de alte locatii comerciale. Aceasta piateta a fost defiintata cu 8 ani in urma, …urmand a se accesa fonduri europene pentru refacerea ei ca si loc de promenada-parc. Lucrarile au inceput inainte de pandemie creand un disconfort mare tuturor agentiilor economici din locatia respectiva si au fost oprite pana in luna februarie anul curent. Asadar reluandu-se lucrarile, si in urma discutiilor avute cu cei de pe santier si din primarie am constatat ca vor sa sparga si trotuarul din fata tuturor magazinelor, chiar si treapta din fata usii, lucru care deja s-a si intamplat pe doua laturi din U-ul din piata, urmand sa se intample acelasi lucru in urmatoarea saptamana ,(in fata cabinetul si farmacie si a altor agenti economici din zona).
    Latura de U la care inca nu sau inceput lucrarile (partea cu cabinetul si farmacia, agentie CEC, alimentara ,etc. ) sunt situate la parterul unei cladiri cu 2 etaje, iar delimitarea dintre parter si primul etaj are la baza iesirea placii de rezistenta in consola de aprox. 1m. Am tinut sa mentieonez acest lucru ca la o distanta de 50 cm de consola vine o constructie, o copertina din beton amplasata pe niste stalpi de beton din 4 in 4m luand forma pietetei de U.
    Nu stiu exact care ar fi latimea si forma copertine dar e clar ce ne va lua o parte din lumina naturala. (Cei de la primarie spun ca nu e nevoie de studiu de insorire).
    As mai dori sa mai mentionez ca proiectul primariei prevede ca la baza fiecare fundatie unde exista o vitrina de expunere comerciala, vine amplasat un spatiu destinat exclusiv pentru iarba si flori (din cauza lipsei de spatiu verde necesar impus de proiect,…proiect care a fost impus „de cei mai mari” ca asa trebuie sa arate).
    Acum eu vin spre dvs, cu rugamintea sa-mi motivati prin articole de lege daca primaria procedeaza corect, si sa-mi raspundeti la intrebarile de mai jos, pentru a avea la indemana argumete legale de combatere.

    1. Primaria are dreptul sa sape pana la fundatie? Primaria are dreptul sa sparga treptele de acces din dreptul usilor? Care e distanta legala?

    2.Care este limita de hotar de unde se poate construi si de unde se masoara aceasta limita? …de la fundatie, de la zid, de la consola sau de la stresina de sus?

    3.Pe timpul lucrarilor au istalat un gard de protectie. Care este limita legala de amplasare tinad cont ca functioneaza in zona cabinet si farmacie care ofera servicii medicare de urgenta?

    In speranta ca nu v-am plictisit, Eu va multumesc mult pentru timpul acordat si pentru raspunsurile dvs.

    Cu respect, Ovidiu

  41. Bună ziua, am achiziționat recent un teren care se afla între doua case. Ulterior am aflat ca vecinul din partea stingă ar avea 40 cm de teren către mine aparent lăsați pentru stresina și îmi spune ca el are dreptul sa între oricând. Menționez ca vecinul are totul închis pe toata lungimea terenului cu gard și alte anexe. Eu când am cumpărat nu am știut acest lucru nici cei care mi.au vândut nu au știut ei fiind moștenitori și nici pe extrasul de carte funciara nu era trecuta nici o mențiune cu privire la acest lucru. Practic limitele de proprietate trebuiau sa fie construcțiile vecinilor. Vecinul poate sări gardul în curte la.mine și sa spună ca stă pe cei 40 cm ai lui. Ce pot face legal și în scris ca să nu mă trezesc cu vecinul în curte?

      • Bună ziua!
        Vecinul meu a început sa și schimbe acoperișul și și a făcut stresina la mine în curte de 75 de cm. Are dreptul sa facă asa ceva?

      • Bună ziua. Am lăsat 30 cm la vecini exact cum avem planul de construcție pentru ștrașina. Vecinii s-au ridicat cu nivelul curții .Vă rog frumos să-mi spuneți dacă au dreptul să-mi acopere fundația fără să întrebe provocând igrasie. Vă rog frumos spuneți-mi cum trebuie să procedez .Vă mulțumesc anticipat.

  42. Buna ziua,

    Am o vecina care vrea sa isi repare peretele casei modernizare, tencuiala , izolare cu vedere spre curtea mea.Casa vecinei este facuta pe hotar orin anii 1950, deci necesita intrarea pe la mine prin curte.Mi-am dat acordul scris la notar ca ii permit accesul pe poarta principala a imobilului, ea la intelegere cu muncitorii a zis ca nu respecta accesul pe poarta principala vrea sa rupa gardul si daca vrea intra in lipsa mea.Doamna avocat care o consiliaza chiar i-a data acordul sa intre in lipsa mea pe proprietatea mea pe motiv ca se grabeste cu lucrarile ca trece vremea calda. Vecina este foarte agresiva verbal. ce pot face in acest caz?

  43. Buna ziua, vecinul din fata casei si-a construit o casa P+1 la o distanta de 0,60 cm , cu fereastra spre mine la parter ,a mai construit o colejna si o filigorie din BCA direct pe mejda ,zidurile au lungime de 12m si inalte de 4m, Din aceasta cauza eu nu mai pot folosi gradina fiind tot timpul umbra ,iar cand ploua toata apa de pe acoperis se scurge la mine in gradina. Mentionez ca ,nu a cerut acordul meu ,eu fiind plecat afara din tara, l-am intrebat de ce nu a respectat legea , a zis ca face ce vrea , ce sanse am sa -mi recuperez gradina, nu a respectat proiectul iar intabularea sa facut cu acte false , ce ma sfatuiti sa fac ? Va salut , cu resoect .

  44. Buna ziua.
    Locuiesc intr-un imobil vechi, cu mai multe apartamente in vecinătatea unei construcții amenajate in regim hotelier.

    Din nefericire, un ansamblu (măsurând 7m/1m/1m) de aerisire cu ventilatoare, a fost construit pe peretele hotelului care limitează curtea comuna si in fata balconului meu de la etajul superior.

    Aspectul industrial al acestui atașament metalic ce sta suspendat deasupra spațiului comun al imobilul cu 5 proprietari in care locuiesc, zgomotul si mirosurile de bucatarie emanate si mai ales situarea acestui ansamblu in fata balconului, este un mare inconvenient.

    Ce pot face in aceasta situatie de unul singur?
    Unde trebuie sa depun o sesizare pt o posibila soluționare?

    Va multumesc.

  45. Buna seara , Vecinu a facut pe
    O
    Lungime de 10 /12 m înălțime 3/4 m, un “gard” dar sunt (garaj,magazi,crama) Menționez pe limita de proprietate ! Ce pot face ? Multumesc

  46. buna seara. pe limita de proprietate dintre terenul meu si un drum privat , o firma construieste pe drumul privat o linie electrica aeriana de 0,4 kv. exista o distanta minima fata de limita de proprietate a terenului meu la care trebuie amplasati stalpii ? va multumesc

  47. Bună ziua!
    Vecinul a demolat casa care era lipită spate în spate de casa mea fără acordul meu deși prin autorizația de construcție era specificat că trebuia acordul meu, nu am vrut să îi dau acordul pentru că nu a fost sincer în privința noii construcții, totuși el a reușit să demoleze fără acordul meu, acum întrebarea este cine trebuie să facă reparațiile? Casele dacă au fost lipite spate în spate zidul care este lipit de casa mea nu a fost demolat, acum există probleme din cauza mucegaiului datoarate infiltrărilor de apă, veciunul nu înțelege că trebuie reparat spatele casei, cine trebuie să facă reparațiile eu sau vecinul? Menționez că datorită demolării sau produs fisuri în pereți cat și în tavan, casa fiind veche anul construcției 1962.

  48. Buna ziua!

    Stimata Domn,

    In spatele casei mamei a fost construita paralel la o distanta de aproximativ 5 metri o alta casa pe vremea bunicilor. Vecinii respectivi au vandut jumatatea lor de casa din spate, impreuna cu 2 metri de teren pt acces. Cei care au cumparat au construit initial perpendicular intre cele 2 case un fel de sopron de vara din lemn. Ulterior am descoperit ca au ridicat o constructie din zidarie lipita de casa mamei fara sa ne ceara acordul, iar mai nou au mansardat tot lipit de casa mamei, acoperisul fiind inaltat la 5o cm fata de al nostru in partea din spate. Am facut sesizare la Disciplina in Constructii, si am primit o scrisoare prin care imi aduceau la cunostinta faptul ca vecinii vor fi amendati cu 3000 lei, si nimic altceva. Un alt aspect este acela ca vecina respectiva are un comportament abuziv si hartuitor extrem fata de mama si fata de mine pentru ca am facut aceasta sesizare. Va rog frumos sa ma indrumati ce pot sa fac legal mai departe?
    Deoarece eu nu locuiesc impreuna cu mama, am vazut aceste modificari in timp cand au inceput sa crape peretii casei la inteior pe zona de imbinare dintre cele doua imobile. Va multumesc, si va doresc o zi frumoasa!

  49. Vecinul meu si-a construit in 2014 un garaj care, in lipsa de spatiu, incalca prevederile art. 612 CCiv.: zid pe linia de hotar si fara acordul meu la notar.
    Am facut o reclamatie la Politia locala – Disciplina in constructii si mi s-a raspuns ca nu se mai poate face nimic: incalcarea legii s-a prescris, constructia fiind mai veche de 3 ani..
    Intrebare: Este corecta aceasta afirmatie, s-a prescis dreptul de a mai solicita in instanta respectarea prevederile art. 612 CCiv.?

    Va multumesc pentru ajutor.
    Oliviu Petrescu

    • Buna ziua,

      Pentru a nu face in mod inutil o deplasare la cabinetul dv. am asteptat un raspuns la situatia descrisa mai sus. In cazul care raspunsul ar fi pozitiv sunt hotarit sa va solicit sa-mi asigurati asistenta necesara prezentarii cazului in fata justitiei.
      Dupa parerea mea de nespecialist, ar fi vorba de o contraventie/infractiune continua. Se poate vorbi in aceasta situatie de prescriere?

  50. Buna ziua domnule avocat
    Datorita unor neintelegeri cu un vecin privind limitele de proprietate am ajuns in instanta pentru un proces de granituire si revendicare care a fost solutionat printro hotarare definitiva . Instanta a hotarat conform expertizei cadastrale dispuse care este hotarul dintre proprietati si totodata bucata de teren revendicata de vecini, Hotararea a fost pusa in aplicare de catre un executor judecatoresc prin masurarea si marcarea cu tarusi a limitelor de propritaea si semnarea unui procesului verbal de catre toate partile prin care se specifica ca nu sunt obiectii , Problema este ca dupa aspectele mai sus mentionate vecinii au rectificat cartea funciara atat prin modificarea conturului cat si prin adaugarea unei suprafete de teren in cartea funciara, modificarile facandu-se prin nerespectarea exertizei cadasrale si a limitelor de proprietate dispuse de instanta si marcate de catre executorul judecatoresc si asta printro simpla declaratie notarila necesara topografistului ca sa intocmeasca CF .
    Ce soluitie exista ca sa remediez acest aspect deoarece vecinul acum ma ameninta ca hotarea judecatoreasca nu mai are valabilitate ci noua lui carte funciara rectificata sub suspiciunea unui fals in declaratie si inscrisuri .
    Va multumesc anticipat pentru un eventual raspuns .

  51. Bună ziua! Sunt președintele unei Asociații de proprietari și vrem să montăm popice ce delimitează clădirea (proprietatea) de domeniul public. În coformitate cu Legea 196/2018, clădirile cu mai multe spații de locuit au în jurul lor 1 metru ce constituie cota indiviză.
    Ptr montarea acestor popice avem nevoie de autorizație de construire?
    Mulțumesc!

  52. Dacă regulamentul de urbanism prevede o distanta de 5m la limita posterioara, deci mai mult decât prevede codul civil, se poate construi la 2m, cu acord notarial ?

  53. Arhitectul sef al Consiliului Județean si arhitectul sef al municipiului ( Tulcea ) sustin contrariul, ca reg.de urbanism nu poate fi “anulat” de un acord notarial acordat de vecin, iar autorizația de construcție NU se aproba, din acest motiv. Va rog, ce lege reglementează?
    Mulțumesc!

  54. Buna ziua. Am o casa veche pe limita de proprietate. As dori sa o renovez si mansardez. Mi se cere prin certificat de urbanism semnatura vecinului care refuza sa mi-o dea. As avea vreo sansa sa primesc suplinire semnatura in instanta. Multumesc anticipat.

  55. Buna ziua,

    Vecinul meu si-a construit un garaj la mai putin de 30 de cm de gard, inalt de 3 m. Am facut reclamatie la urbanism, in urma careia, cf. PV acesta trebuie demolat pana la sfarsitul acestei luni.
    Pana acum, nu a fost demolat.
    Ce pot face daca vecinul nu isi demoleaza garajul in termenul dat de primarie/urbanism?

    Multumesc,

      • Buna ziua, am cumpărat o casă demolabila, iar unul din pereți e pe hotarul vecinului, în prelungirea peretelui respectiv fiind împrejmuit terenul cu gard de plasa; după ce o sa demolez casa, legea mă obliga să-i refac gardul(împrejmuirea)?…să zicem că nu vreau sa reconstruiesc in viitor tot cu același perete pe hotar(adică conform vechiului amplasament), ci la o distanta de 2m….pe locul rămas gol al peretelui respectiv cine are obligația legală de a imprejmui?…să zicem că amândoi vecinii vrem împrejmuirea locului rămas gol dar nu ne punem de acord, unul dintre noi e contra…și a doua întrebare…daca gardul dintre noi vecinii, e de plasa, iar eu as dori sa facem un gard opac(cu fundație, stâlpi, tabla ondulata), legislația îl obligă și pe vecin sa contribuie în mod egal, asta fiind dorința exclusivă a mea?…multumesc

    • Simplu: notificare catre vecin cu dovada de primire, si in functie de raspunsul lui, mergeti sau nu catre instanta. Daca se ajunge la instanta, pierde fara drept de apel.

  56. Buna ziua,

    Vecinul din fata casei mele si-a construit o aplecatoare atasata de casa si se continua peste gardul sau iar apa pluviala se varsa pe drumul de servitute, in fata portii mele. Mentionez ca vecinul locuieste pe aleea paralela cu a mea si are intrarea in casa pe alta strada, drumul de servitute nu ii apartine. Cum ma sfatuiti sa rezolv problema in cazul in care vecinul nu coopereaza si nu vrea sa-si modifice traseul apei in curtea sa.
    Va multumesc foarte mult pentru raspuns!

  57. Buna ziua,

    Vecinul meu a construit in 2014 un garaj cu un perete pe linia de hotar fara consimtamantul meu la notar (deci incalcind art. 612 CCiv.) Intrebare: il mai pot actiona in justitie pentru acest fapt, solicitind respectarea dreptului de proprietate (demolarea), sau este prea tirziu?

    Va multumesc pentru amabilitate!

      • Va multumesc pentru amabilitate.
        Nu amendarea ma intreseaza ci as dori sa apelez la dv. pentru asistenta juridica pentru a-l determina sa-si retraga constructia la minimum 60cm cf. CCiv. Am insa o retinere, e o situatie juridica confuza (pentru mine).

        Situatia este urmatoarea:
        – In 2005 vecinul obtine o autorizatie de construire (AC) pe vechiul cod civil pentru edificarea unei case si a unei anexe (o magazie). Deoarece vechiul cod civil permitea, AC prevedea construirea anexei cu un perete pe linia de hotar.
        – Lucrarile la casa (nu si la anexa) sint incepute dar nu sint terminate. In consecinta AC este prelungita si apoi mai obtine in 2010 o noua AC care este si ea prelungita pina in 2013.
        – In 2013, deoarece casa nu este terminata (anexa inca nu era abordata la aceasta data), dupa aparitia noului Cod Civil (valabil de la 1 oct. 2011) se obtine o noua AC cu urmatoarele mentiuni:
        “continuare lucrari de construire in vederea finalizarii”
        “lucrarile au fost autorizate conform AC…/ 2010 si AC…/2005”
        “lucrarile de construire se vor executa cu respectarea intocmai a documentatiei care a stat la baza emiterii AC initiale”.
        – In 2014 este edificata anexa (magazia) pe lina de hotar cf. documentatiei atasate la AC initiala (din 2005).

        La acuza mea ca a construit ilegal prin nerespectrea art. 612 CCiv care prevede o distanta minima de 60cm de hotar, vecinul raspunde ca totul este legal deoarece edificarea s-a facut in confomitate cu AC obtinuta in 2013.

        Am urmatoarea intrebare: nu trebuia ca primaria, la eliberarea AC in 2013, sa tina cont de prevederile NCC, deci sa solicite cf. Art. 612, a unui acord notarial prin care să-mi exprim consimțământul de derogare pentru încalcarea prevederilor Art. 612?

        Contrargumentul este ca la eliberarea AC din 2013 s-a avut in vedere prevederile art.59 din Legea 71/3 iunie 2011, care stipuleaza ca dispozitiile art. 602-605 CCiv. nu se aplica situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acestuia.

        Aceasta este confuzia: s-a incalcat, din punct de vedere juridic, dreptul de proprietate cf. art. 612 CCiv sau nu? Este AC eliberata in 2013 emisa legal (fara avizul vecinului de amplasare pe linia de hotar)? Pot sa ma adresez instantei sau este un esec anticipat?

        Va multumesc pentru lamurirea situatiei.
        Daca evaluati ca sint sanse pentru o actiune in justitie va rog sa-mi precizati cum trebuie sa procedez pentru a-mi asigura asistenta juridica necesara.

          • Buna ziua domnule avocat,

            Asa cum mi-ati indicat, m-am conformat, am sunat la nr. de telefon indicat de dv., am discutat cu un domn avocat. Am trimis in 2 iunie, la adresa de e-mail indicata de dansul –
            cristian@indrumari-juridice.eu – documente cu detaliile litigiului. De atunci dosarul este in studiu si nu am primit nici o reactie.
            E posibil sa se fi ratacit, perioada de concedii etc.
            De aceea revin cu rugamintea sa se reia subiectul, fiind hoarata sa rezolv problema, daca nu sunt impedimente juridice (mentionate de mine in postarea anteriara)

  58. Bună ziua. Avem următoarea situație: casa cumpărată în anul 1980, acum se dorește a se face cadastru și intabulare, doar ca are unul dintre pereți construit exact pe hotar. Vecinul in cauza nu își da acordul. Ce este de făcut în această situație pentru a reuși totuși intabularea? Mulțumesc!

  59. buna ziua,

    va rog am doua intrebari la care as dori daca se poate sa ma lamuriti

    1 vecinul din partea dreapta a casei mamei mele ,are casa cu etaj , oampremnta carei cred ca are vreo 150 m pastrati , in conditiile in care curtea mamei este de 250 m patrati. distanta de la gard-hotar nu are mai mult de 50 cm ,gardul care l a facut ca un zid de cel 15 cm , adevarat la el in curte. pe mine ma deranjeaza inatimea casei lui , deoarece eu numai vad soarele in curte pentru ca tine umbra casa caestui vecin .

    iar cea de doua intrebare , am un loc mostenire care l-a obtinut de la primarie pentru bunicul care a fost veteran de razboi. (cf Lg vetranilor), dar este in afara satul departe de curent , apa , in zona unde se afla asociatii agricole si vecin la un hotar cu cimitirul satului . va rog ce pot face avand in vedere ca avem titlu de proprietate , putem cere mutarea acetui loc ? va multumesc frumos!

  60. Buna ziua,

    V-as ramane indatorat pentru un sfat.
    Am pierduit un proces privind incalcarea art. 613 CCiv.: citiva arbori, din lipsa de spatiu, sunt planati la 1m de hotar (in loc de minimum 2m cit prevede codul civil). Exista riscul sa fiu executat silit pentru defrisare.

    Mi se pare complet nejustificata defrisarea – singurul lucru rau pe care il fac – frunze toamna – altceva nu vad – si as dori sa salvez arborii sau sa intizii cit mai mult executia (poate, in aceste vremuri de criza climatica, vecinilor le vin ginduri mai bune si devin mai toleranti). De aceea am imaginat doua solutii:
    a) am schimbat domiciliul. Este posibil ca actiunea de chemare in judecata pentru aprobarea executarii silite sa fie blocata o perioada pina la chemarea la noua adresa?
    b) sa fac un transfer de proprietate catre fiul meu. Ce se intimpla in acest caz cu hotararea judecatoreasca, trebuie sa se reia procesul care a decis defrisarea sau nu (fiind un fapt deja judecat)?

    Nu stiu ce altceva as mai putea face pentru salva copacii!
    Alte sugestii, un sfat daca aveti.

    Va multumesc pentru amabilitate,
    Oliviu Petrescu

    • Astazi a sosit motivarea hotararii de la apel si cuprinde un aspect pe care nu stiu cum sa-l inteleg. In apel, printre altele, am acuzat faptul ca dispoziţiile art. 613 Cod civil conduc la încălcarea dreptului la un mediu sănătos prevăzut de art. 35 din Constituţie. Comentind, la aceasta obiectie tribunalul raspunde: “modalitatea în care legiuitorul a înţeles să prevadă limitele legale ale exerciţiului dreptului de proprietate privată nu poate fi cenzurată pe calea prezentei căi de atac, până la declararea ca neconstituţionale a acestor prevederi legale de către Curtea Constituţională, singura care are competenţa de a verifica constituţionalitatea unei dispoziţiile legale, instanţa neputând refuza aplicarea normelor legale incidente în cauză.”

      In contextul acestei motivatii, am urmatoarea intrebare: daca fac o solicitare către Curtea Constituţională pentru a verifica constituţionalitatea dispoziţiilor art 613 CCiv. mai are efect asupra situatei litigiului de fata (fond si apel cu solutie “definitiva”)? Poate fi aceasta solicitare considerata cu o cale de atac extraordinara, este prea tirziu, trebuia facuta in timpul procesului? Daca este admisiblila, in cit timp poate fi facuta solicitarea si unde?

      Inainte de a initia acest demers, as ramine indator daca ati avea amabilitatea de a ma lamuri de principiu asupra situatei. Multumesc anticipat

  61. Domnule avocat, imobilul meu este la 60 cm de gardul comun, asa cum cere legea. Daca pe acel perete cu gardul comun, pun unitatea exterioara a aparatului de aer conditionat, acest lucru incalca art. 612 cod civil?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.