Limitele Dreptului De Proprietate. Retragerea Constructiilor

Putem construi nelimitat pe propriul teren?

Retragerea Constructiilor
Dreptul de proprietate privata

Retragerea constructiilor ca regula este prevazuta in codul civil iar dreptul de proprietate este un drept absolut, adica proprietarul nu are nici un fel de limitare cu privire la exercitarea acestuia, insa, in anumite situatii, legea poate limita exercitarea dreptului de proprietate privata astfel cum ne spune chiar Codul civil prin art. 602 alin. (1) „Legea poate limita exercitarea dreptului de proprietate fie in interes public, fie in interes privat.”

In continuare, vom face o analiza succinta a principalelor limite ale dreptului de proprietate privata.

Potrivit art. 611 „Proprietarul este obligat sa isi faca streasina casei sale astfel incat apele provenind de la ploi sa nu se scurga pe fondul proprietarului vecin.”

Foarte important de retinut, articolul nu se refera la faptul ca streasina nu trebuie sa se intinda pe proprietatea vecina, acest lucru este evident.

Proprietarul trebuie sa-si amenajeze streasina, in orice fel doreste, astfel incat apa sa se scurga pe propriul teren si sa nu afecteze in nici un fel fondul vecin.

Art. 612 C. civ ne spune ca „Orice constructii, lucrari sau plantatii se pot face de catre proprietarul fondului numai cu respectarea unei distante minime de 60 de cm fata de linia de hotar, daca nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel incat sa nu se aduca atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanta minima se poate face prin acordul partilor exprimat printr-un inscris autentic.”

Asadar, ca regula generala, orice constructie, lucrare sau plantatie, se poate face de catre proprietarul fondului prin respectarea unei distante minime de 60 cm fata de hotar.

Cititi si despre intrarea in legalitate a constructiilor.

De asemenea, legea ne spune ca, pentru a putea construi la o distanta mai mica de 60 cm fata de linia de hotar, este nevoie de acordul partilor exprimat printr-un inscris autenitc, adica un inscris notarial.

Retragerea constructiilor poate fi stabilita in mod independet fata de dreptul comun, adica codul civil, prin regulamente de urbanism si astfel retragerile pot fi diferite.

Art. 613 C. civ ne vorbeste despre distanta minima pentru arbori „In lipsa unor dispozitii cuprinse in lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie saditi la o distanta de cel putin 2 metri de linia de hotar, cu exceptia acelora mai mici de 2 metri, a plantatiilor si a gardurilor vii.”

Potrivit textului de mai sus, ca regula, arborii mai mari de 2 metri, trebuiesc saditi la o distanta de cel putin 2 metri fata de linia de hotar.

Aastfel, observam ca fata de Retragerea Constructiilor, leguitorul are o pozitie mai protectiva cu privire la amplasarea arborilor pe care ii plaseaza la un minim de 2 metri fata de constructia invecinata.

In continuare, alin. (2) al aceluiaisi articol ne spune ce se poate face in cazul in care vecinul nu respecta limita de mai sus „In caz de nerespectare a distantei, proprietarul vecin este indreptatit sa ceara scoaterea ori, dupa caz, taierea, la inaltimea cuvenita, a arborilor, plantatiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.”

Alin (3) al aceluiasi articol ne spune ca „Proprietarul fondului peste care se intind radacinile sau ramurile arborilor apartinand proprietarului vecin are dreptul de a le taia, precum si dreptul de a pastra fructele cazute in mod natural pe fondul sau.”

Coul civil contine limitari si cu privire la distanta la care vecinii au voie sa-si faca fereastra, art. 614 ne spune ca „Nu este permis sa se faca fereastra sau deschidere in zidul comun decat cu acordul proprietarilor.”

In continuare, art. 615 prevede ca „Este obligatorie pastrarea unei distante de cel putin 2 metri intre fondul, ingradit sau neingradit, apartinand proprietarului vecin si fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari ce ar fi orientate catre acest fond.”

Asadar, vecinii trebuie sa respecte o distanta de cel putin 2 metri fata de linia de hotar in cazul in care doresc sa-si faca o fereastra cu vedere spre proprietatea vecinului.

In cazul in care vecinii doresc sa construiasca o fereastra neparalela cu linia de hotar alin. (2) al aceluiasi articol ne spune ca „Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari neparalele cu linia de hotar spre fondul invecinat sunt interzise la o distanta mai mica de un metru.”

Si in final, alin. (3) ne spune cum se calculeaza distanta pentru a vedea daca vecinul respecta legea si daca retragerea constructiilor sale este corecta – „Distanta se calculeaza de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fata zidului in care s-a deschis vederea sau, dupa caz, pe linia exterioara a balconului, pana la linia de hotar. Distanta, si in cazul lucrarilor neparalele, se masoara tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrarii de linia de hotar si pana la aceasta linie.”

Si nu in ultimul rand, vecinii sunt liberi sa-si construiasca, fara limita, ferestre de lumina, cu conditia ca acestea sa impiedice vederea spre fondul vecin potrivit art. 616 C. civ (ex: se poate construi la o distanta mai mica de 1 metru fata de fondul vecin, o fereastra in acoperisul casei, orientate in sus, ce nu permite vederea spre proprietatea vecinului.)

Daca intampinati o problema juridica din sfera dreptului de proprietate, puteti face o programare la departamentul specializat al SCA Cuculis&Asociatii, de dreptul proprietatii private, aici.

Av.Drd. Cuculis Adrian

27 comments to “Limitele Dreptului De Proprietate. Retragerea Constructiilor”
 1. Buna ziua,
  Cum pot obtine adeverinta de grupa 2 a pentru perioada 1987-2002 lucrata la fabrica de ciment Tg-Jiu,fost ROMCIM,fost LAFARGE,actual CRH,in functia de inginer mecanic la Serviciul Mecanic Sef ?
  Multumesc!

 2. Buna ziua.amprimit dr la stegere birou credit ( As legal) o somatie plata suma 1800 lei sa platesc aceasta suma deoarece dinsii au spus ca mau scos din birou credit tinind cont ca la un ifn ma preluat Kruk si platesc in rate dinsii spun daca nu platesc imi vsa pune oprire sau executare sikita..ce pot face in aceasta situatie?

 3. Despre As legsl stergere bitou credit misu trimis somatia 1800 ron sa lpatesc la bcr nu are facturs nici stsmpils nici semnatura iar la kruk platesc un card de la axi card

 4. Va multumes dl avocat sinteti deosebit o sa tin leg cu dv caci imi dau mesaje pe tel sa le dau banii imefist ca trebuis sa le dsu de Acum ,6 luni far nu miau spus nimic nu mau anuntat si promite la clienti ca le dai credite refinantari

 5. Bună seara! Vecinul meu a obtinut autorizatie de constructie pentru împrejmuire imobil.Primăria mi-a dat copie doar după autorizatie,nu si după proiect si certificat de urbanism.Prin fortă mi-a distrus gardul in repetate rânduri motivând ca are autorizație.într-adevăr primarul si seful de la urbanism mi-a aratat proiectul si sustinea ca va fi amplasat fix în locul gardului meu.Însă ulterior vecinul m-a anuntat că a modificat proiectul.Acum si-a pus tăruşi si a aliniat cu ată la 20cm de gardul meu din scândură si sapă pentru fundatie să-si construiască gard.Este legala această distantă?mulțumesc

  • Buna ziua. Vecinul de langa a cumparat un teren si vrea sa construiasca un gard care trece pe langa fatada exterioara a casei mele in caz de reparatii eu nu pot avea acces, sau vrea ca fatada exterioara sa ramana la el in curte si cand am nevoie de reparatii pot sa intru. Este legal. Va multumesc.

 6. Bună ziua să vă relatez o problema legată de un vecin care întra la noi în curte,ocupând doua locuri de parcare curtea fiind curte comună, în care sunt 15 familii.Dar respectivul nu are domiciliul pe adresa noastră. Plus că mașinile sunt înmatriculate pe societate. Am făcut sesizare la poliția Comunitară dar nimic respectivul fiind un binecunoscut al edililor. Ce trebuie făcut ????

 7. Buna seara, va rog sa ma ajutati cu o informatie. Daca as vrea sa cumpar un teren si vecinul din spate are casa construita pe hotar ma afecteaza in vreun fel?practic casa lui merge in linie cu gardul si asta ar insemna ca voi avea spatele casei lui la mine in curte.Va multumesc.

 8. Buna seara. Dacă noi avem o anexă în care depozitam fîn ,construită din 1987si nu i intabulata pentru ca nu i pe fundație de beton ,spune topograful ne poate obliga vecinul care a cumpărat terenul din spate ,sa o demolam pentru ca se află pe limită?

 9. Buna ziua, citind articolul despre construirea si limitele conform legii doresc sa va intreb daca acordul de construire al vecinilor a o distanta mai mica poate incalca regulamentele de urbanism? Daca regulamentele spun de ex. 3m poti construi la 60cm fara geamuri doar pt ca vecii spun da?

 10. Ma scuzat, dar nu inteleg termenul …supletive…Deci pot incalca regulamentele cu acord veci sau nu? Va multumesc mult pt raspuns.

 11. Buna ziua!
  As dori sa stiu daca il pot obliga pe vecinul sa-si astupe geamul la baie, geam care da in curtea mea. Mentionez ca vecinul are casa pe granita dintre cele 2 proprietati, iar pana la intrarea in casa mea sunt 1,9 metri.

 12. Bună ziua, vecinul meu a construit fara autorizatie de construire(motiv pentru care a fost amendat de primarie) si fara accepul meu scris,in spatele casei mele un gard despartitor din beton, nu pe limita de proprietate ci de la limita de proprietate inspre terenul meu.Practic a construit gardul pe terenul meu. La insistentele mele primaria a initiat un proces avand ca obiect obligatia de a face. Ce ma sfatuiti sa fac in continuare? Poate instanta sa–l oblige sa mute gardul la o distanta de 60 cm fata de limita de proprietate? Poate instanta sa dea o hotarare care sa tina loc de acceptul meu, desi gardul e practic pe terenul meu? Sau pot solicita inscrierea gardului la mine in CF?. Multumesc

 13. Buna ziua ,am cumparat in 2017 un ap prin program prima casa, ap se afla la etajul 1,constructia blocului are sub 1 metru fata de gardul vecinului ,si fereasta de la bucatarie este cu vedere spre vecin care mereu ne sicaneaza ,si ne spune sa inchidem geamul ,si da foc mereu ca-sa inchidem geamul ,ce pot face ,asi putea da in judecata constructorul pentru nerespectare distantei minime de constructie fata de gardul vecinului

  • Buna ziua, aceste fapte sunt de esenta reglabile insa doar printr-o cerere de chemare in judecata pentru raspunderea pentru fapta proprie si prejudiciile pe care vi le aduce. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.