Limitele Dreptului De Proprietate. Retragerea Constructiilor

Putem construi nelimitat pe propriul teren?

Retragerea Constructiilor
Dreptul de proprietate privata

Retragerea constructiilor ca regula este prevazuta in codul civil iar dreptul de proprietate este un drept absolut, adica proprietarul nu are nici un fel de limitare cu privire la exercitarea acestuia, insa, in anumite situatii, legea poate limita exercitarea dreptului de proprietate privata astfel cum ne spune chiar Codul civil prin art. 602 alin. (1) „Legea poate limita exercitarea dreptului de proprietate fie in interes public, fie in interes privat.”

In continuare, vom face o analiza succinta a principalelor limite ale dreptului de proprietate privata.

Potrivit art. 611 „Proprietarul este obligat sa isi faca streasina casei sale astfel incat apele provenind de la ploi sa nu se scurga pe fondul proprietarului vecin.”

Foarte important de retinut, articolul nu se refera la faptul ca streasina nu trebuie sa se intinda pe proprietatea vecina, acest lucru este evident.

Proprietarul trebuie sa-si amenajeze streasina, in orice fel doreste, astfel incat apa sa se scurga pe propriul teren si sa nu afecteze in nici un fel fondul vecin.

Art. 612 C. civ ne spune ca „Orice constructii, lucrari sau plantatii se pot face de catre proprietarul fondului numai cu respectarea unei distante minime de 60 de cm fata de linia de hotar, daca nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel incat sa nu se aduca atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanta minima se poate face prin acordul partilor exprimat printr-un inscris autentic.”

Asadar, ca regula generala, orice constructie, lucrare sau plantatie, se poate face de catre proprietarul fondului prin respectarea unei distante minime de 60 cm fata de hotar.

Cititi si despre intrarea in legalitate a constructiilor.

De asemenea, legea ne spune ca, pentru a putea construi la o distanta mai mica de 60 cm fata de linia de hotar, este nevoie de acordul partilor exprimat printr-un inscris autenitc, adica un inscris notarial.

Retragerea constructiilor poate fi stabilita in mod independet fata de dreptul comun, adica codul civil, prin regulamente de urbanism si astfel retragerile pot fi diferite.

Art. 613 C. civ ne vorbeste despre distanta minima pentru arbori „In lipsa unor dispozitii cuprinse in lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie saditi la o distanta de cel putin 2 metri de linia de hotar, cu exceptia acelora mai mici de 2 metri, a plantatiilor si a gardurilor vii.”

Potrivit textului de mai sus, ca regula, arborii mai mari de 2 metri, trebuiesc saditi la o distanta de cel putin 2 metri fata de linia de hotar.

Aastfel, observam ca fata de Retragerea Constructiilor, leguitorul are o pozitie mai protectiva cu privire la amplasarea arborilor pe care ii plaseaza la un minim de 2 metri fata de constructia invecinata.

In continuare, alin. (2) al aceluiaisi articol ne spune ce se poate face in cazul in care vecinul nu respecta limita de mai sus „In caz de nerespectare a distantei, proprietarul vecin este indreptatit sa ceara scoaterea ori, dupa caz, taierea, la inaltimea cuvenita, a arborilor, plantatiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.”

Alin (3) al aceluiasi articol ne spune ca „Proprietarul fondului peste care se intind radacinile sau ramurile arborilor apartinand proprietarului vecin are dreptul de a le taia, precum si dreptul de a pastra fructele cazute in mod natural pe fondul sau.”

Coul civil contine limitari si cu privire la distanta la care vecinii au voie sa-si faca fereastra, art. 614 ne spune ca „Nu este permis sa se faca fereastra sau deschidere in zidul comun decat cu acordul proprietarilor.”

In continuare, art. 615 prevede ca „Este obligatorie pastrarea unei distante de cel putin 2 metri intre fondul, ingradit sau neingradit, apartinand proprietarului vecin si fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari ce ar fi orientate catre acest fond.”

Asadar, vecinii trebuie sa respecte o distanta de cel putin 2 metri fata de linia de hotar in cazul in care doresc sa-si faca o fereastra cu vedere spre proprietatea vecinului.

In cazul in care vecinii doresc sa construiasca o fereastra neparalela cu linia de hotar alin. (2) al aceluiasi articol ne spune ca „Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari neparalele cu linia de hotar spre fondul invecinat sunt interzise la o distanta mai mica de un metru.”

Si in final, alin. (3) ne spune cum se calculeaza distanta pentru a vedea daca vecinul respecta legea si daca retragerea constructiilor sale este corecta – „Distanta se calculeaza de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fata zidului in care s-a deschis vederea sau, dupa caz, pe linia exterioara a balconului, pana la linia de hotar. Distanta, si in cazul lucrarilor neparalele, se masoara tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrarii de linia de hotar si pana la aceasta linie.”

Si nu in ultimul rand, vecinii sunt liberi sa-si construiasca, fara limita, ferestre de lumina, cu conditia ca acestea sa impiedice vederea spre fondul vecin potrivit art. 616 C. civ (ex: se poate construi la o distanta mai mica de 1 metru fata de fondul vecin, o fereastra in acoperisul casei, orientate in sus, ce nu permite vederea spre proprietatea vecinului.)

Daca intampinati o problema juridica din sfera dreptului de proprietate, puteti face o programare la departamentul specializat al SCA Cuculis&Asociatii, de dreptul proprietatii private, aici.

Av.Drd. Cuculis Adrian

54 comments to “Limitele Dreptului De Proprietate. Retragerea Constructiilor”
 1. Buna ziua,
  Cum pot obtine adeverinta de grupa 2 a pentru perioada 1987-2002 lucrata la fabrica de ciment Tg-Jiu,fost ROMCIM,fost LAFARGE,actual CRH,in functia de inginer mecanic la Serviciul Mecanic Sef ?
  Multumesc!

 2. Buna ziua.amprimit dr la stegere birou credit ( As legal) o somatie plata suma 1800 lei sa platesc aceasta suma deoarece dinsii au spus ca mau scos din birou credit tinind cont ca la un ifn ma preluat Kruk si platesc in rate dinsii spun daca nu platesc imi vsa pune oprire sau executare sikita..ce pot face in aceasta situatie?

 3. Despre As legsl stergere bitou credit misu trimis somatia 1800 ron sa lpatesc la bcr nu are facturs nici stsmpils nici semnatura iar la kruk platesc un card de la axi card

 4. Va multumes dl avocat sinteti deosebit o sa tin leg cu dv caci imi dau mesaje pe tel sa le dau banii imefist ca trebuis sa le dsu de Acum ,6 luni far nu miau spus nimic nu mau anuntat si promite la clienti ca le dai credite refinantari

 5. Bună seara! Vecinul meu a obtinut autorizatie de constructie pentru împrejmuire imobil.Primăria mi-a dat copie doar după autorizatie,nu si după proiect si certificat de urbanism.Prin fortă mi-a distrus gardul in repetate rânduri motivând ca are autorizație.într-adevăr primarul si seful de la urbanism mi-a aratat proiectul si sustinea ca va fi amplasat fix în locul gardului meu.Însă ulterior vecinul m-a anuntat că a modificat proiectul.Acum si-a pus tăruşi si a aliniat cu ată la 20cm de gardul meu din scândură si sapă pentru fundatie să-si construiască gard.Este legala această distantă?mulțumesc

  • Buna ziua. Vecinul de langa a cumparat un teren si vrea sa construiasca un gard care trece pe langa fatada exterioara a casei mele in caz de reparatii eu nu pot avea acces, sau vrea ca fatada exterioara sa ramana la el in curte si cand am nevoie de reparatii pot sa intru. Este legal. Va multumesc.

 6. Bună ziua să vă relatez o problema legată de un vecin care întra la noi în curte,ocupând doua locuri de parcare curtea fiind curte comună, în care sunt 15 familii.Dar respectivul nu are domiciliul pe adresa noastră. Plus că mașinile sunt înmatriculate pe societate. Am făcut sesizare la poliția Comunitară dar nimic respectivul fiind un binecunoscut al edililor. Ce trebuie făcut ????

 7. Buna seara, va rog sa ma ajutati cu o informatie. Daca as vrea sa cumpar un teren si vecinul din spate are casa construita pe hotar ma afecteaza in vreun fel?practic casa lui merge in linie cu gardul si asta ar insemna ca voi avea spatele casei lui la mine in curte.Va multumesc.

 8. Buna seara. Dacă noi avem o anexă în care depozitam fîn ,construită din 1987si nu i intabulata pentru ca nu i pe fundație de beton ,spune topograful ne poate obliga vecinul care a cumpărat terenul din spate ,sa o demolam pentru ca se află pe limită?

 9. Buna ziua, citind articolul despre construirea si limitele conform legii doresc sa va intreb daca acordul de construire al vecinilor a o distanta mai mica poate incalca regulamentele de urbanism? Daca regulamentele spun de ex. 3m poti construi la 60cm fara geamuri doar pt ca vecii spun da?

 10. Ma scuzat, dar nu inteleg termenul …supletive…Deci pot incalca regulamentele cu acord veci sau nu? Va multumesc mult pt raspuns.

  • Buna seara! Vecinul si-a construit garaj cu mansarda la o distanta de 80 de cm fata de gard, iar intre streasina si gard au mai ramas 30 de cm. Eu am casa la 1, 5 metri fata de el si acuma doreste sa puna schelele la mine langa casa pentru a acoperi garajul lui, pentru ca la el nu mai dispune de spatiu. Eu i -am spus sa lase putin mai mult spatiu intre constructii dar nu a vrut si acuma apeleaza la mine. Este legal sa construiasca la aceasta distanta fata de hotar???

 11. Buna ziua!
  As dori sa stiu daca il pot obliga pe vecinul sa-si astupe geamul la baie, geam care da in curtea mea. Mentionez ca vecinul are casa pe granita dintre cele 2 proprietati, iar pana la intrarea in casa mea sunt 1,9 metri.

 12. Bună ziua, vecinul meu a construit fara autorizatie de construire(motiv pentru care a fost amendat de primarie) si fara accepul meu scris,in spatele casei mele un gard despartitor din beton, nu pe limita de proprietate ci de la limita de proprietate inspre terenul meu.Practic a construit gardul pe terenul meu. La insistentele mele primaria a initiat un proces avand ca obiect obligatia de a face. Ce ma sfatuiti sa fac in continuare? Poate instanta sa–l oblige sa mute gardul la o distanta de 60 cm fata de limita de proprietate? Poate instanta sa dea o hotarare care sa tina loc de acceptul meu, desi gardul e practic pe terenul meu? Sau pot solicita inscrierea gardului la mine in CF?. Multumesc

   • Buna dimineata! Avem mostenita o casa construita legal in 83, cand proprietarul cumparase terenul de la socrii, tot terenul lor cu deschidere la strada. Intre timp proprietarii s-au mutat in alt oras, nu stiu ce acte de impartire a terenului s-au facut la solicitarea socrilor, care apoi au primit si un rest de proprietate dupa 91 , ei nemaiavand acces la strada dupa vanzarea celor 250mp initiali cu o casa batraneasca- pe fundatia careia s a construit noua casa. Idee este ca ne am trezit cu casa intrata 26mp la vecina, la matusa, cu care nu ne putem intelege nici cu despagubire, nici cu nimic, amiabil. Casa are 205mp construiti, si intre timp am mai cumparat fostul proprietat si 2500mp teren langa ea. Legal ce sanse avem? Primaria refuza sa ne dea actele cerute, doar mizilicuri ce au considerat ca nu o afecteaza pe matusa. Ea are cadastru din 2018, cadastru facut ciudat, asa mentioneaza topometristrul nostru.

 13. Buna ziua ,am cumparat in 2017 un ap prin program prima casa, ap se afla la etajul 1,constructia blocului are sub 1 metru fata de gardul vecinului ,si fereasta de la bucatarie este cu vedere spre vecin care mereu ne sicaneaza ,si ne spune sa inchidem geamul ,si da foc mereu ca-sa inchidem geamul ,ce pot face ,asi putea da in judecata constructorul pentru nerespectare distantei minime de constructie fata de gardul vecinului

  • Buna ziua, aceste fapte sunt de esenta reglabile insa doar printr-o cerere de chemare in judecata pentru raspunderea pentru fapta proprie si prejudiciile pe care vi le aduce. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

 14. buna ziua am si eu o rugaminte ce ma indrumati sa fac vecina din spatele casei mele s-a lipit si- a facut pe peretele meu 3 c amere si ma deranjeaza tot timpul adica cu galagie la orice ora numai stiu ce sa mai fac cu ea nu stiu daca are vreo hartie prin notar scrisa intre ea si tata cand tgraia sigur nu are ca am intrebat- o odaya si ezita ce ma sfatuiti in cazu; asta sa fac cu ea am facut sesizare la primarie si inca nu am primit nici un raspuns dar la orice ora ma deranjeaza legal ca sunteti avocat are voie sa se foloseasca de pereti masei mele ? daca maine vreau sa izolez spatele casei e ocupat de camerele ei nuami am cum sa izolez ce fac in situatia asta ? si cum aflu daca ea camerelke astea le-a facut legal sau ilegal ?ca sa se lipeasca de spatele casei nu trebuie sa faci un act notarial intre proprietari ca esti de acord sa o lasi sa si faca sau face fiecare cum vrea si ce vrea daca spatele casei mele da spre curtea ei are voie sa faca asa ceva ?

 15. am revenit cu in ca o intrebare daca nu va deranjez eu in camera mea nu am aerisire si vreau sa i mi pun in camera sa sparg din perete si sa mi pun plasa de aerisire problema ca ea fiin d lip[ita cu camera de spatele casei mele si de camera mea daca sparg sa pun plasa o sa se vada baia ei dar eu plasa mi o pun intr-un colt pe perete nu mi o pun sa ma uit la ea in baie dar legal am voie pe peretele meu sa mi pun plasa de aerisire ca nu am aer suficient in dormitor ? dara ce fac cu ea ca daca pun plasa o sa o aud cand foloseste baia de pe peretele meu ce fac in situatia asta e ilegal sa pun sau nu deci inca odata plasa de aerisire nu geam sau altele am voie? astept raspuns de la dvs o zi buna

 16. Buna ziua ,vecina mea a facut o constructie fara autorizatie si sa lipit de imobilul meu cu ceva ani in urma ,nu stiu exact cati ,apa pluviala se scurge in podul meu ,mi-a deranjat acoperisul si nu pot sa-l readuc cum a fost fara sa-i deteriorez acoperisul ei , apa se scurge in podul meu si mi-a deteriorat tavanul sufrageriei. Nu vrea sa coopereze deloc si sa ajungem la o intelegere.. Ce pot sa fac si ce ma indrumati sa fac? Am fost la urbanism la Primarie degeaba.

  • Buna ziua. Textul de lege din codul civil prevede o distanta de 60 de CM minim, desigur de la aceasta regula poate deroga urbanismul.
   Orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanța minimă se poate face prin acordul părților exprimat printr-un înscris autentic.
   Cu bine, av.drd. Cuculis 0722298011

 17. Art 612 cod civil” orice constructii…” face referire si la construirea gardului ? Concret , pt construirea imprejmuirii in proprietatea personala , inclusiv fundatia , e nevoie de acord notarial de la vecin, pt ca evident gardul e la mai putin de 60 cm de limita de proprietate ? Multumesc

 18. Buna ziua, va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac in conditiile in care pe terenul din spatele casei mele se doreste constructia unui imobil cu mai multe etaje, pe limita de hotar fara ca cineva sa-mi ceara acordul si cand l-am intrebat pe beneficiar a spus ca a primit autorizatia in baza unei expertize facute de un expert autorizat.E legal ca primaria sa dea autorizatie de construire pe calcan fara acordul meu????

 19. Pe terenul de la limita proprietatii noastre, vecinul nostru a inceput o constructie. Constructie cu fundatie de beton si zid din caramida. Constructia nu este prevazuta cu Panou de identificare a constructiei.
  Am facut sesizare la Serviciul Urbanism al orasului, am atasat poze cu constructia si am specificat ca nu ni s-a cerut acordul si oricum nu suntem de acord sa se construiasca pe linia de hotar, dar nu am primit nici un raspuns. In plus, vecinul lucreaza de zor la constructie. Ce putem face ca aceasta constructie sa nu se finalizeze si sa fie demolata?
  Va multumesc!

 20. Buna ziua,
  va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
  Parintii mei doresc sa si faca acoperisul la o casa .De la urbanism ni s a cerut documentatia cu distantele fata de limitele de proprietate.au avut un topograf care a masurat tot,dar pe cf nu apare si distantele acestea si din pacate cu chiu cu vai am reusit sa scot actele de la topograf,deci n as mai putea lua legatura cu el.Distanta pe partea stanga este de 1.49 m(acolo ar fi scurgerea).am o expertiza tehnica judiciara unde apar distantele cerute dar e din 2006.ce trebuie sa fac,in afara de a contacta o alta firma sa masoare.Am incercat sa vb cu o firma dar nu doreste masurarea doar a distantelor respective ci tot,aia ar insemna sa plateasca din nou o suma destul de mare.Pot depune expertiza respectiva sau pot merge la ancpi cu ea
  multumesc,

 21. Buna ziua,
  Am achizitionat o proprietate, iar pe fondul vecin este casa construita pe limita de proprietate (case tip sasesti). Vecinul avea ferestre de vedere, aer si lumina in zidul comun, iar ca urmare a solicitarii noastre de a le transforma doar in ferestre de lumina, a afirmat ca le va zidi cu caramida tip Nevada. Ulterior, a pretextat ca nu poate executa momentan lucrarea, si ca solutie temporara pana vor fi zidite, mi-a cerut acordul sa patrunda in curtea mea pentru a monta panouri de policarbonat in dreptul ferstrelor sale. De buna credinta, am permis realizarea lucrarii cu caracter temporar. Aceste panouri + suporturi patrund aprox. 10 cm pe proprietatea noastra (din moment ce zidul este pe hotar). Dupa realizarea lucrarii a afirmat ca este perfect legal (legalitate sustinuta si de Serviciul Urbanism din cadrul Primarie prin scrisoare oficiala), intrucat deschiderile sunt de lumina, sunt realizate in limita de 60 cm (picatura de streasina), nu permit vederea si nu le va mai zidi. Imi puteti indica, va rog, daca aceste obturari sunt legale si nu imi incalca dreptul meu de proprietate, din moment ce sunt realizate in afara zidului casei sale, in curtea mea ? In caz ca imi este incalcat dreptul de proprietate, care sunt pasii legali de urmat pentru remedierea situatiei ? Multumesc. Cu stima, Andreea Vlad

 22. Buna ziua…..un vecin a făcut o construcție la o distanță mai mica de 60 cm…..si cu deschidere la ferestre înspre gradina mea ……..unde si cum pot sa ii fac reclamație….?

 23. buna ziua vin si eu cu o intrebare
  in 2017 mi am ridicat mansarda pe casa veche din 1981 unde spatele la casa ii la limita de propietate ne desparte un gard din tabla
  anul trecut in noiembrie am fost pirit cu autorizatia de constructie de vecinul din spate am platit amenda acuma in certificatul de urbanism imi cere semnatura lui
  semnatura lui nu am sa o primesc niciodata dar cind sa facut casa veche parinti lui la lasat pe bunici mei sa faca

  eu ce pot face acuma ca sa obtin semnatura lui sau autorizatia de constructie

 24. Buna seara! Detin o proprietate mostenita de la bunici, la tara. In actele vechi de cumparare erau 2000 mp, din masuratorile cadastrale au reiesit 1500 mp. Cui ma pot adresa sa vad planurile vechi? Din spusele bunicilor, vecinul, atunci cand a construit gardul dintre terenuri, nu a respectat linia de hotar. Multumesc!

   • Buna seara! Locuinta mea, impreuna cu alte 9 locuinte au iesirea intrun drum de servitute, fiecare locuinta avand in proprietate bucata de teren din fata casei, acestea, insumate, alcatuind drumul de servitute. Toti proprietarii, cu o singura exceptie, dorim sa inchidem drumul la ambele capete. Intrebarea este daca, legal, se pot monta portile chiar daca unul dintre vecini nu e de acord? Mentionez faptul ca nici una dintre porti nu va fi montata pe proprietatea vecinului, iar acwstuia i se va permite, in continuare, accesul pe cele 2 porti. Multumesc anticipat!

 25. Buna seara!
  V-as ruga sa ma ajutati sa lamuesc o problema… am mostenit o casuta care are perete lateral comun cu casa vecinului. Pentru ca se afla intr-o avansata stare de degradare(construita in 1935) as vrea s-o daram, in locul ei ridicand o alta , cu retragerile legale care se impun.
  In cazul in care vecinul nu-si da acordul pentru demolare, ce as putea face?

 26. Bună ziua,
  În Certificatul de urbanism primit de la Primărie este specificat că pot construi pe una dintre laturi la o distanță de cel puțin 3 m de vecin și 3 metri de aliniamentul stradal.
  În zonă multe garaje sunt amplasate la aliniamentul stradal și la 1 metru distanță de gardul vecin lor.
  Aș dori să construiesc un garaj pt. o mașină amplasat la aceleași distanțe ca vecinii (nu conf. Certificatului de urbanism).
  Ce pot face legal?

  Vă mulțumesc.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.