Lista Debitorilor Anaf Sau Lista Rusinii Incala Legea Si Hotararile ICCJ – Avocat Cuculis

Legea Datelor Cu Caracter Personal – Ce inseamna din punct de vedere LEGAL, expunerea persoanelor fizice intr-o lista a “rusinii” unde indicam adresa si numele/prenumele acestora, lista publicata evident de ANAF.

Publicati-i pe marii debitori nu pe cei ce nu au cu ce plati taxele!Legea Nu Permite Publicarea Oricaror Debitori.

Nu fac front comun cu ANAF, la aceasta decizie de a publica intr-un mod meschin, pe site, o lista catre care se arata cu degetul.
Din motive lesne de inteles, precizez cu nota de inceput, ca nu fac parte din lista enuntata si opinia legala pe care o emit, este strict in legatura cu parerea mea personala/profesionala/legala si asupra careia legea imi permite sa ma pronunt sub forma de opinie juridica.
 
Lista publicata pe site-ul ANAF aduce atingere vietii personale a fiecarui debitor mentionat in aceasta lista si vine in contradictie cu /dispozitiile legii datelor cu caracter personal, legea 677/2001.
 
Inalta Curte De Casatie Si Justitie in dezlegarea unor chestiuni de drept in dosarul 8.392/118/2014, privind pronuntarea unei hotarari prealabile asupra urmatoarei intrebari : Doar numele si prenumele unei persoane se incadreaza in definitia data ”datelor cu caracter personal” de catre Legea nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestora, cu modificarile ulterioare, in sensul in care numai ele reprezinta un element suficient care sa permita identificarea unei persoane?
A raspuns, ca in raport de alte elemente de identificare a persoanei fizice, cum ar fi aspecte economice(vezi lista ANAF)adresa si alte date in coroborare, constituie date cu caracter personal.
 
Extrasul din hotararea data de catre ICCJ precizeaza ca : Cu privire la prima intrebare, avand in vedere ca atat art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 544/2001, cat si art. 3 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 677/2001 definesc datele cu caracter personal ca fiind orice informatie privind o persoana fizica si tinand cont ca numele si prenumele sunt principalele atribute de identificare ale persoanei, este indiferent daca intr-o situatie data acestea sunt sau nu suficiente pentru identificarea persoanei. Intr-adevar, dispozitiile legale amintite nu conditioneaza protectia datelor personale de indeplinirea unei astfel de conditii, iar aceasta situatie isi gaseste justificarea in imprejurarea ca datele pot fi completate din alte surse accesibile persoanei interesate.
 
Rezulta asadar ca dispozitiile art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 544/2001 si art. 3 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 677/2001 trebuie interpretate in sensul ca numele si prenumele unei persoane reprezinta informatii referitoare la date cu caracter personal, indiferent daca intr-o situatie data sunt sau nu suficiente pentru identificarea persoanei.
 
In conditiile date, cum poate o Autoritate Publica sa foloseasca datele cu caracter personal si astfel sa le foloseasca prin punerea lor la dispozitia PUBLICULUI LARG, fara sa afecteze interesele protejate de catre legea 677/2001? Evident, ca aceasta lista nu are aceasta aptitudine si in mod evident ANAF si-a taiat craca de sub picioare, pentru a da liber , oricarui debitor persoana publica, sa ii dea in judecata pentru stirbirea imaginii publice, prin publicarea unor aspecte private conform legii, in mediul public.
 
Ma intreb cum este posibil ca la nivelul aparatului de stat sa se ia decizii ce in esenta nu afecteaza conducerea unei institutii, ci pe noi toti la un loc, fiindca daca s-ar coaliza toti cei 180000 de contribuabili debitori, sa ceara daune in coditiile deciziei mai sus amintite, gaurile le-am acoperi tot noi!
Public de asemenea si decizia ICCJ prin care se arata ca in mod flagrant a fost incalcata aceasta lege de catre ANAF.
Nu voi intra in subiectul secretului fiscal, fiindca aici reprezentantii celor ce au intocmit lista sunt din nou in culpa, dar timpul va face lumina si cu privire la aceasta lista.
Voi inchide prin reiterarea dispozitiilor legale:
 
Art. 7. Legea 677/2001
(1) Prelucrarea datelor cu caracter personal legate de originea rasiala sau etnica, de convingerile politice, religioase, filozofice sau de natura similara, de apartenenta sindicala, precum si a datelor cu caracter personal privind starea de sanatate sau viata sexuala este interzisa. Aspecte similare sunt inclusiv cele bazate pe datoriile fiscale!

Ce drepturi au cei ce se gasesc intr-o asemenea situatie?

Dreptul de a se adresa justitiei

Art. 18.
(1) Fara a se aduce atingere posibilitatii de a se adresa cu plangere autoritatii de supraveghere, persoanele vizate au dreptul de a se adresa justitiei pentru apararea oricaror drepturi garantate de prezenta lege, care le-au fost incalcate.
(2) Orice persoana care a suferit un prejudiciu in urma unei prelucrari de date cu caracter personal, efectuata ilegal, se poate adresa instantei competente pentru repararea acestuia.
(3) Instanta competenta este cea in a carei raza teritoriala domiciliaza reclamantul. Cererea de chemare in judecata este scutita de taxa de timbru.

 
Av. Cuculis Adrian Calin
avocat@indrumari-juridice.eu
AICI GASITI LISTA CU DEBITORII

Decizia pe scurt

”Admite sesizarea privind pronuntarea unei hotarari prealabile, formulata de Curtea de Apel Constanta Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal, prin Incheierea din 13 iulie 2015, pronuntata in Dosarul nr. 8.392/118/2014, si, in consecinta, stabileste ca:

In interpretarea si aplicarea art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 544/2001 si art. 3 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 677/2001, numele si prenumele unei persoane reprezinta informatii referitoare la date cu caracter personal, indiferent daca, intr-o situatie data, sunt sau nu suficiente pentru identificarea persoanei.

In cazul cererilor de liber acces la informatii de interes public intemeiate pe dispozitiile Legii nr. 544/2001, atunci cand informatiile de interes public si informatiile cu privire la datele cu caracter personal sunt prezente in cuprinsul aceluiasi document, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informatiilor, accesul la informatiile de interes public se realizeaza prin anonimizarea informatiilor cu privire la datele cu caracter personal; refuzul de acces la informatiile de interes public, in conditiile in care informatiile cu privire la datele personale sunt anonimizate, este nejustificat.

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila.

Pronuntata in sedinta publica din data de 7 decembrie 2015.”

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.