Lovitura Pentru Toate Bancile – Curtea Constitutionala A Romaniei A Respins Cererea Bancilor Cu Privire Neconstitutionalitatea Proceselor Colective – Avocat Cuculis

LIBER LA PROCESELE COLECTIVE CU BANCILE – C.C.R a respins exceptia invocata de catre banci!

-Victorie continuua pentru imprumutatii bancilor. Astazi 19.04.2016 CCR a respins exceptiile de neconstituionalitate invocate de mai multe banci din Romania. Lista o gasiti aici introducand legea 193/2000 in titlul de cautare!– https://www.ccr.ro/ccrSearch/MainSearch/SearchForm.aspx

curtea-constitutionala-judecatori-avocat

Bancile au cerut ca urmatoarele doua articole din legea 193/2000, baza proceselor cu bancile atat individuale cat si colective sa fie declarate neconstituionale, fapt ce a fost respins de catre CCR.

Ce prevedeau articolele?

Art. 11
Organele de control abilitate incheie procese-verbale prin care se consemneaza faptele constatate cu ocazia verificarilor facute, precum si articolele de lege incalcate de profesionist.

Art. 12
1) In cazul in care constata utilizarea unor contracte de adeziune care contin clauze abuzive, organele de control prevazute la Art. 8 vor sesiza tribunalul de la domiciliul sau, dupa caz, sediul profesionistului, solicitand obligarea acestuia sa modifice contractele aflate in curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive.
(2) La cererea de chemare in judecata va fi anexat procesul-verbal intocmit potrivit Art. 11.
(3) Asociatiile pentru protectia consumatorului care indeplinesc conditiile prevazute la Art. 30 si 31 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, il pot chema in judecata pe profesionistul care utilizeaza contracte de adeziune care contin clauze abuzive, la instanta prevazuta la alin. (1), pentru ca aceasta sa dispuna incetarea folosirii acestora, prin eliminarea clauzelor abuzive. Dispozitiile Art. 13 alin. (1) si (4) sunt aplicabile.
(4) Dispozitiile alin. (1)-(3) nu aduc atingere dreptului consumatorului caruia i se opune un contract de adeziune ce contine clauze abuzive de a invoca nulitatea clauzei pe cale de actiune ori pe cale de exceptie, in conditiile legii.

Art. 13
1) Instanta, in cazul in care constata existenta clauzelor abuzive in contract, obliga profesionistul sa modifice toate contractele de adeziune in curs de executare, precum si sa elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizae in cadrul activitatii profesionale.
(2) In cazul prevazut la alin. (1), instanta va aplica si amenda contraventionala prevazuta la Art. 16.
(3) Daca instanta constata ca nu sunt clauze abuzive in contraact, va anula procesul-verbal intocmit.
(4) Hotararea este supusa numai apelului.

 

FORMULARUL DE INSCRIERE IN PROCESELE COLECTIVE

http://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/formular-inscriere-proces-colectiv-clauze-abuzive-denominare-transformare-credit-din-chfeuro-in-moneda-nationala-ron-impotriva-otp-bank-romania-s-a-clauze-abuzive-comision-administrare-acordar/

 

avocat Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

 

 

8 comments to “Lovitura Pentru Toate Bancile – Curtea Constitutionala A Romaniei A Respins Cererea Bancilor Cu Privire Neconstitutionalitatea Proceselor Colective – Avocat Cuculis”
  1. Bună ziua domnule avocat. As avea nevoie de o părere de-a dumneavoastră. Am luat un credit de nevoi personale de la Raiffeisen în anul 2010.Banca nu ma chemat de atunci niciodată ca să-mi facă actul adițional la contractul conform OUG 50. Sa-r putea să-mi fi făcut ei actul adițional și să fi semnat în locul meu? Sa-u a fost aprobare tacita?. Menționez că i-am acționat în instanta pe clauze abuzive în 2014 având 4 comisioane de administrare cont curent și un comision de administrare credit raportat la soldul inițial al creditului și comision de acordare. Menționez că am pierdut în instanta cu hotărâre definitiva. Întrebarea mea este dacă se mai poate face ceva în privința hotărârii definitive a judecătorului?

  2. Buna ziua domnule avocat,vin si eu cu o problema ce o intimpin cu banca Tiriac…..sa ami dati un sfat daca am motiv sa merg in instanta. In anul 2008 am facut un imprumut de nevoi personale de la acea banca,nu am stiut ca in afara de dobinda aferenta creditului o sa mai platesc un comision de administrare cont care pot sa va zic ca era o suma mare platita lunar de noi( 125 ron) am platit acel comision pina anu trecut cind am facut o cerere si mi la scos,am calculat si sunt foarte multi bani platiti,asta e o problema si a doua ar fi…….am avut o perioada in care nu mai puteam face fata sa platim ratele lunar si am cerut o clementa de 6 luni,perioada in care plateam dobinda si comisionu de administrare cont,nea aprobat dar nea costat enorm,pentru treaba asta neau mai pus inca 1 an de rate in plus,in loc sa terminam de rambursat creditu in 2018 cum ar fi trebuit ei neau pus sa platim pina in 2019. Ce ma sfatuiti sa fac?
    Sa apelez la instanta sa le cer acel comision de administrare cont inapoi as avea vreo sansa de cistig?
    e vorba de peste 10 000 mii de lei platiti inafara de dobinda si ratele la imprumut, va multumesc si astept un raspuns.

  3. buna ziua
    am fost executatat silit de un car pt un sold de 5833 lei si dobanzi penalizatoare de 49.421 lei. e posibil asa ceva? ce pot sa fac

  4. Am si eu o intrebare.Sunt girant cu casa pentru un var.Acesta nu si a mai platit rata de un an si 7 luni.in tot acest timp eu nu am primit nici o instiintare de la banca.norocul mi a fost ca am mers eu la banca sa vad daca acest var si a platit ratele si nici atunci nu mi s au oferit prea multe informatii de la Bcr Targoviste spunandu mi ca datele despre situatia creditului nu pot fi spuse decat varului care a a luat creditul.de aceea amfost nevoita sa merg la Bcr Bucuresti pentru a afla ce restanta are acest var pe care l am girat.Si intr unfinal a trebuit sa pun 4300 de euro din buzunar pentru a nu mi pierde casa pentru ca varul nu a mai vrut sa puna aceasta restanta spunand ca nu are bani.ce vreau sa va intreb este normal ca banca sa nu ma instiinteze si pe mine atata timp adica un an si sapte luni? Vreau sa mentionez ca varul era angajat tot timpul asta.de ce nu i a oprit din salariu lui ratele? Nu era normal sa ii opreasca lui salariu? Va multumesc.

  5. Buna seara Dmnule avocat, va deranjez cu o intrebare:am avut un credit la BCR de nevoi personale in Eur,cu clauze abuzive declarate de instanta,comision de risc si DRV,.prin ANPC.Am obtinut cu greutate intreg comisionul de risc platit dar la dobanda nu am reusit sa ne intelegem asupra momentului de cand sa fie modificat % acesteia.Bcr a sustinut “de la momentul incheierii actului aditional”,adica pentru un rest de aproximativ 1000 de euro datorie ce mai aveam de platit,din 12500 eur..Eu am solicitat de la inceputul contractului,clauza fiind abuziva de la inceput nu numai de la un moment dat;in plus am solicitat si dobanda legala pentru CR retinut abuziv ,restituirea diferentei de dobanda si dobanda legala la acesti bani retinuti in mod abuziv.Dupa 6 luni de corespondenta nu am ajuns la consens cu dobanda legala la CR si dobanda retinuta si referitor la momentul aplicarii noului % de dob.Intre timp am achitat tot creditul.Mai am sanse sa obtin prin instanta :dobanda legala la CR,diferenta de dobanda de la incheierea contractului de credit,adica din 2007 si dobanda legala la acesti bani retinuti abuziv? Sa inchid sau nu contul la BCR in care depuneam ratele?Astept urgent un punct de vedere daca sunteti amabil.Sumele de recuperat sunt destul de mari,cca.4700euro si deci si taxele de timbru sunt destul de mari.N-as vrea sa platesc degeaba aceste taxe.Am actiunea pregatita doar sa o depun la instanta.Precizez ca nu am avocat.Va multumesc anticipat.Toata stima pentru tot ce faceti ,pt informatiile care le dati oamenilor.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.