Decizia CCR Pe Conversie Motivata-Cum Pot Folosi Imprumutatii La Banci Decizia De Respingere A Legii Conversiei, In Favoarea Lor-Cei Executati Silit Sunt Vizati Si Ei In Vederea Anularii Executarilor Si Insanta Poate Dispune Inclusiv Inghetarea Cursului Valutar Bazat Pe Teoria Impreviziunii-Avocat Cuculis
“Astfel, instanța judecătorească are competența şi obligația să aplice impreviziunea dacă sunt îndeplinite cumulativ condiţiile existenţei acesteia”.
Prin urmare, asa incepe una dintre prevederile cele mai importante indicate in decizia 62/2017 a legii conversiei dar si decizia 623/2016 cu privire la darea in plata.
Decizia integrala o gasiti AICI-
Haideti sa vedem cu au obtinut efectiv debitorii si cum vor putea folosi decizia si care sunt partile ei rele –
Avantajele pentru debitori!
In cazul in care instanța constata intervenita impreviziunea poate sa echilibreze contractul prin conversia soldului la cursul valutar de la data acordării, de la data apariției cazului de impreviziune sau de la data efectuării conversiei.
Mai pe scurt, daca impreviziunea este dovedita, atunci instanta de judecata va putea sa includa in decizie, o solutie de inghetare a cursului valutar de la momentul aparitiei starii de impreviziune, adica la fix o luna dupa ce a fost luat creditul fiindca ne aducem aminte cat de galopanat a crescut CHF-ul!
Noi aparari pentru cei executati silit.
O alta noutate vine in materia executarilor silite fiindca asa cum ne aducem aminte acum putin timp, am reusit sa obtinem de la instanta, o inghetare a cursului valutar in cadrul contestatiei la executare, astfel se deschide poarta unei noi actiuni pe temeiul contestatiei la executare, respectiv, reechilibrarea efectelor contractelor in cadrul contestatiei la executare iar daca instanta constata intervenita impreviziunea, atunci executarea silita va capata un caracter necert si astfel va fi si ea anulata.
De asemenea decizia nu intervine sub nicio forma asupra a ceea ce inseamna constatarea clauzelor abuzive astfel incat debitorii vor putea sa aleaga intre apelarea la legea 193/2000 si ca atare sa inghete cursul in baza constatarii ca abuziva a clauzei de risc valutar, sau vor putea sa solicite constatarea intervenirii impreviziunii.
Prin urmare, decizia este valabila pentru orice contract de credit indiferent de moneda straina in care a fost luat.
Practic prin decizia CCR acestia confirma ceea ce debitori isi doresc si anume , extras decizie –
“Adaptarea la noile condiții se poate efectua inclusiv printr-o conversie a ratelor de plată în moneda națională la un curs de schimb pe care instanța îl poate stabili în funcție de circumstanțele concrete ale cauzei în scopul reechilibrării obligațiilor, curs valutar care poate fi cel de la data încheierii contractului, cel de la data survenirii evenimentului imprevizibil sau cel de la data efectuării conversiei.”
Dezavantajele deciziei – cum pot fi interpretate in favoarea debitorului-
Se reconfirma principiul nominalismului. Din punctul meu de vedere atata vreme cat nu solicitam transformarea creditelor din CHF/EURO in lei ci doar inghetarea cursului valutar la momentul semnarii contractului, principiul nominalismului nu are efect negativ cu privire la actiunile pe care urmeaza sa le faca debitorii.
Desigur, bancile vor folosi aceasta temelie motivand ca cererile debitorilor nu pot fi primite, operand acest principiu. Ei bine, invocati-le faptul ca ca institutia nominalismului si legea 193/2000(lege speciala) nu pot fi alaturate si prin urmare legea speciala are prioritate.
Cu privire la introducerea in pretul contractului a cursului valutar, acest lucru este deja stabilit, insa CCR, nu putea, desi a facut acest lucru, sa treaca peste hotararile CJUE, unde se arata foarte clar ca mecanismul de schimb valutar poate fi cercetat atata vreme cat clauza respectiva nu este inteligibila!
Av. Drd. Cuculis
avocat@indrumari-juridice.eu
Formular reechilibrare contract de credit