Necomunicarea Cesiunii De Creanta este motiv de anulare al executarii silie , pentru ca de esenta nu este opozabila executarea silita debitorului, daca este inceputa de noul credit, fara sa fi fost notificat debitorul in acest sens, in scris.
De asemenea, am mai precizat si faptul ca cesiunea de creanta, nu este titlu executoriu, fapt pentru care am opinat ca este necesara o hotarare judecatoreasca prin care sa se constate faptul ca spre exemplu, un recuperator de creanta poate executa silit un debitor.
In cadrul contestatiei la executare putem invoca cu succes, drept motiv de anulare a executarii silite, lipsa comunicarii notificarii cesiunii de creanta catre debitor. Spre exemplu, in cadrul unei decizii favorabile a Tribunalului Prahova, pronuntata in decembrie 2018, instanta de recurs retine faptul ca, continuarea executarii silite nu putea fi facuta de catre creditorul cesionar, deoarece debitoarei nu i-a fost comunicata notificarea cesiunii de creanta intervenita intre creditorul initial si cesionar.
Necomunicarea Cesiunii De Creanta faca ca executarea silita sa fie nula.
Caz real prezentat cu tiltu de practica:
In speta, debitoarea contractase un credit in valoare de 28.000 lei de la Banca Romaneasca S.A., in anul 2006. In anul 2011 a fost demarata executarea silita impotriva sa, prin infiintarea popririi asupra sumelor de bani prezente si viitoare, pana la concurenta sumei de 24.595,13 lei, creditor la acea vreme fiind Banca Romaneasca S.A.
In noiembrie 2017, debitoarea a primit o noua instiintare, de data aceasta, de la un alt birou de executor judecatoresc, prin care a fost anuntata ca la sfarsitul anului 2016 s-a infiintat poprire asupra venitului sau, in vederea recuperarii sumei de 17.204,98 lei, reprezentand debit actualizat in noiembrie 2017, conform contractului de credit bancar incheiat cu Banca Romaneasca S.A., cesionat intre timp catre noul creditor, anume INVESTCAPITAL MALTA LTD.
Instanta a admis contestatia la executare formulata si a anulat dispozitia de infiintare a popririi din noiembrie 2017, emisa in dosarul executional din 2011, apreciind ca atata vreme cat la dosarul cauzei nu exista nicio dovada de comunicare a acestei cesiuni, cesiunea de creanta nu este opozabila debitoarei cedate.
Prin urmare, este important sa retinem faptul ca atat in vechea reglementare a legii civile, cat si in cea actuala, pentru validitatea cesiunii de creanta nu este necesar consimtamantului debitorului cedat, care are calitatea de tert fata de conventia dintre cedent si cesionar, dar pentru ca cesiunea sa fie opozabila partilor necomunicarea cesiunii de creanta este considerata o fapta nelegala, deci inclusiv cu debitorul cedat trebuiesc indeplinite anumite formalitati, respectiv notificarea sau acceptarea cesiunii de catre debitorul cedat.
Aceste conditii de forma impuse de legiuitor pentru ca cesiunea sa fie opozabila debitorului au ca scop tocmai ca debitorului cedat sa i se aduca la cunostinta in mod efectiv, schimbarea creditorului sau. Numai dupa indeplinirea acestor formalitati, debitorul cedat devine debitor al cesionarului.
Trebuie facuta dovada certa a incheierii conventiei intre cesionar si cedent, cu privire la creanta pentru care s-a solicitat executarea silita, dar si a opozabilitatii cesiunii catre debitorul cedat, numai in aceasta situatie cesionarul avand calitatea de creditor al acestuia, astfel incat sa poata solicita punerea in executare silita a titlului executoriu sau continuarea executarii silite (cazul in speta de fata).
Cititi si:
- Cesiunea De Creanta Catre Recuperatori Nu Este Titlu Executoriu
- Necomunicarea Cesiunii De Creanta – Motiv De Anulare A Executarii Silite
- Lipsa Comunicarii Cesiunii De Creanta Atrage Nulitatea Executarii Silite
In aceste conditii, fata de dispozitiile imperative ale art. 1391 Cod civil nu este suficienta simpla traditiune a titlului executoriu intre cedent si cesionar, pentru ca acesta din urma sa dobandeasca calitatea de creditor al debitorului cedat si nici inscrierea creantei in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare (AEGRM).
Necomunicarea Cesiunii De Creanta este de natura sa afecteze toate actele de executare silita, incepand cu insasi cererea de executare silita, principal act in dosarul executional.
Cesiunea de creanta, trebuie inscrisa in arhiva de garantii reale imobiliare.
In concluzie, numai dupa indeplinirea formalitatilor cerute de lege, astfel incat debitorul sa aiba efectiv cunostinta de cesionarea creantei sale, debitorul cedat devine debitor al cesionarului si nu mai poate plati in mod valabil cedentului si nu dupa inscrierea creantei cesionate in AEGRM, inscriere ce are alte efecte reglementate de lege, in sensul dispozitiilor art. 2415 NCC: „creditorul care inscrie o ipoteca asupra unui bun este prezumat ca are cunostinta despre existenta tuturor ipotecilor care au fost inscrise mai inainte cu privire la acelasi bun. Dovada contrara nu este admisibila.”
Vedeti si care sunt consecintele lipsei notificarii de cesiune de creanta.
Av.Drd. Cuculis Adrian
Prin urmare, continuarea executarii silite la solicitarea creditorului cesionar se face in mod nelegal, cesiunea de creanta nefiind opozabila debitorului cedat, in lipsa notificarii prevazute de lege, motiv pentru care actele de executare ulterioare cererii de continuare a executarii formulate de catre creditorul cesionar sunt lovite de nulitate.
Vizualizati si :
Pentru vanzarea unui apartament mi se solicita adeverinte cu plata datoriilor la zi catre furnizorii de utilitati. In aceste conditii, am constatat ca mi se solicita plata unor datorii din anii 2008-2009 (despre care nu am cunostinta) la furnizorul de apa – societate in faliment. Precizez ca sunt la zi cu plata catre furnizorul de apa actual. Nu am fost notificat niciodata referitor la aceste datorii. Nu am stiut la momentul respectiv ca fosta societate a fost data in faliment si s-a infiintat o noua societate care nu ar fi preluat niste datorii. Cum procedez? Va multumesc!
In principal cred ca puteti scoate aceste adeverinte de la lichidator.
Pot contesta din nou pe aceasta tema executarea?chiar dacă au trecut 15 zile de când am aflat?
Mie mi s a respins ca tardiva contestatia și plătesc și azi creditorului Secapital in condițiile în care ei au invocat ca excepție ca Investcapital este din 2017 noul creditor.Cesiunea nu mi s a comunicat,m-au exact au depus la dosar o comunicare trimisa la o adresa la care nu am locuit niciodată.
Buna ziua, nu pe cesiunea de creanta ci pe clauze abuzive. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011
este legal sa fiu executat silit in conditiile in care comunicarea cesiunii de creanta a fost facuta la adresa din contractul cu banca si nu la adresa de domiciliu, in conditiile in care imprumutul este din 2007, iar CI din 23.07.2013?
Buna ziua. nu! nu este opozabila, trebuie sa formulam contestatie la executarea silita. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011
Am sechestru pe masina de la executor pe o datorie la banca veche de 7 ani.ce pot face sa scap de ea
Buna ziua,in anul 2008 am avut un card de salariu cu o suma pe care nu am reust sa o achit in momentul in care am ramas fara serviciu ,din 2011 pana acum nu am platit nimic,.In 05.04.2024 am primit o notificare de cesiune ,cu o suma fantastica ,28000 lei de la un 4000 lei in 2008.V a rog sa ma indrumati ce trebuie sa fac,de ce nu mi s-a facut poprire pe salariu timp de 13 ani? Multumesc!