Noul cod al insolventei si anume Legea 85/2014 a intrat in vigoarea astazi. Cabinetul de Insolventa Cuculis si Asociatii va prezinta cateva dintre modificarile principale.

Conform Noului Cod al insolventei, planul de reorganizare al unei firme aflate in insolventa va fi de trei ani de zile si nu un an asa cum se preciza in OUG nr. 91/2013, declarata neconstitutionala. Mai mult decat atat, prelungirea acestuia va putea fi realizata pe un an de zile.

Noul Cod al insolventei stabileste ca planul de reorganizare va cuprinde:categoriile de creante care nu sunt defavorizate;tratamentul categoriilor de creante defavorizate;daca si in ce masura debitorul, membrii grupului de interes economic, asociatii din societatile in nume colectiv si asociatii comanditati din societatile in comandita vor fi descarcati de raspundere;ce despagubiri urmeaza a fi oferite titularilor tuturor categoriilor de creante, in comparatie cu valoarea estimativa ce ar putea fi primita prin distribuire in caz de faliment; valoarea estimativa se va calcula in baza unui raport de evaluare, intocmit de un evaluator desemnat;modalitatea de achitare a creantelor curente.

Legea nr. 85/2014 se mentioneaza ca executarea planului de reorganizare nu va putea depasi 3 ani, calculati de la data confirmarii planului. Termenele de plata stabilite prin contracte – inclusiv de credit sau de leasing – pot fi mentinute prin plan, chiar daca depasesc perioada de 3 ani. Aceste termene pot fi si prelungite, cu acordul expres al creditorilor, daca initial erau mai scurte de 3 ani. Dupa realizarea tuturor obligatiilor din plan si inchiderea procedurii de reorganizare, aceste plati vor continua conform contractelor din care rezulta.

Un aspect important se refera la valoarea prag prin care se poate proni procedura-

Noul Cod al insolventei prevede o valoare prag de 40.000 de lei pentru firmele care vor sa intre in solventa. Cu alte cuvinte, debitorul va putea cere insolventa doar daca are datorii mai mari de 40.000 lei.

“Valoarea-prag reprezinta cuantumul minim al creantei, pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa. Valoarea-prag este de 40.000 lei atat pentru creditori cat si pentru debitor, inclusiv pentru cererile formulate de lichidatorul numit in procedura de lichidare prevazuta de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru pentru creante de alta natura decat cele salariale, iar pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/pe salariat”.

Extras legea insolventei.

Noua lege a insolentei va dezvolta mai mult mediul de afaceri deja sufocat de cererile de insolventa facute la tot pasul de debitorii rau intentionati. care vroiai sa se sustraga de la plata creantelor.

Exemplificam de altfel ce inseamna deschiderea insolventei cu un extras de pe minuta –

Ora estimata: 09:00
Complet: Camera de Consiliu C7
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Dosar nr.6188/3/2014 DISPUNE: Admite cererea formulată de debitorul S.C. CELMAX STIL COM S.R.L.. În temeiul art.32 alin.1 din Legea nr.85/2006 privind procedura insolvenţei deschide procedura generală împotriva debitorului . Dă dispoziţie tuturor băncilor la care debitorul are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără un ordin al judecătorului sindic sau al administratorului judiciar, obligaţia de înştiinţare a băncilor revenindu-i administratorului judiciar. Fixează următoarele termene limită: a) termenul limită de depunere, de către creditori, a opoziţiilor la sentinţa de deschidere a procedurii-10 zile de la notificare; b) termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitorului 28.07.2014 c) termenul de verificare a creanţelor, de întocmire, afişare şi comunicare a tabelului preliminar de creanţe 18.08.2014 d) termenul de definitivare a tabelului creanţelor 02.09.2014 e) data primei şedinţe a adunării generale a creditorilor 25.08.2014. Numeşte administrator judiciar pe C.I.I. Cuculis care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art.20 din lege, cu o remuneraţie de 2.000 lei cu TVA inclus din averea debitorului. Pune în vedere administratorului judiciar îndeplinirea formalităţilor privind menţionarea la registrul comerţului a reprezentanţilor permanenţi ai săi. În temeiul art.32 alin 2 din lege, dispune ca administratorul judiciar să trimită o notificare, în condiţiile art.61 alin.3 din lege, privind deschiderea procedurii generale împotriva debitorului tuturor creditorilor menţionaţi în lista depusă de debitor în conformitate cu art. 28 alin 1 lit c), debitorului şi oficiului registrului comerţului pentru efectuarea menţiunii, instanţelor judecătoreşti în a căror jurisdicţie se află sediul declarat la registrul comerţului, şi tuturor băncilor unde debitorul are deschise conturi, în vederea aplicării prevederilor art.36 din lege. Pune în vedere administratorului judiciar să întocmească şi să depună la dosar, în termen de 20 de zile de la desemnare, raportul prevăzut la art.54 alin 1 şi 2 din lege . Fixează termen pentru continuarea procedurii la 06.11.2014. Cu opoziţie în termen de 10 zile de la notificare. Executorie. Cu apel ce va fi depus la Tribunalul Bucureşti, secţia a VII-a civilă, în termen de 30 de zile de la comunicare. Cercetată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţă publică, azi, 12.06.2014. 
Document: Încheiere de şedinţă    12.06.2014

Av. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

0722298011

23 comments to “Noul cod al insolventei si anume Legea 85/2014 a intrat in vigoarea astazi. Cabinetul de Insolventa Cuculis si Asociatii va prezinta cateva dintre modificarile principale.”
 1. Am fost angajat la SC PRESS POINT DISTRIBUTION pana la data de 24 aprilie 2013 si nici pana astazi nu mi-am primit salariul pe ultimele 5 luni[din dec 2012].Am dat firma in judecata,si mi s-a suspendat procesul conform art 36 din Legea 85/2006.Ce am de facut in continuare,nu cunosc cine este administratorul judiciar care se ocupa de acest caz.

  • Buna ziua stimate domn. In mod normal insolventa poate fi ceruta de catre angajat pentru mai mult de 6 salarii neplatite. Situatia dvs. prezentata se incadreaza in sfera dispozitiilor art. 36 din fosta lege a insolventei 85/2006 care prevede ca atunci cand se incepe procedura insolventei orice cerere judiciara se suspenda de drept. Ca atributie a lichidatorului in caz de faliment sau administratorului in caz de deschidere a procedurii generale , este aceea de inserare in cadrul tabelului preliminar de creante a creantelor nascute din salarii din oficiu fara alte costuri. Dvs. aveti acum de urmarit procedura si atunci cand se fac greseli sa o raportati lichidatorului sau judecatorului sindic. In cazul in care sunt mai multe persoane in situatia asta, urmeaza sa va coalizati si sa aveti acelasi aparator. Cu stima, av Cuculis 0722298011

   • De unde aflam cine este administrator judiciar?Nu am primit nici pana astazi dovada desfacerii contractului de munca,adevarinta pentru timpul lucrat si veniturile realizate,pentru a le depune la Casa de Pensii pentru recalculare,adeverinta pentru ridicarea garantiei de la banca.Am in cont o anumita suma dar nu este completa,adica de 6 luni nu este virata in cont.Cum pot ridica aceasta suma?De unde ridicam aceste acte,la dosar nu sant,cu toate ca au fost cerute.

    • Stimate domn, procedura insolventei este una extrem de complicata si de cele mai multe ori aproape fara exceptie nici cei care o pun in aplicare nu o pot rezolva atat de repede pe cat s-ar crede, poate dura ani. Lichidatorul / Adm Judiciar se numeste de catre instanta si daca ne lasati numele firmei il putem identifica noi. Contractul de munca il desface tot acesta, adeverinte tot de la el primiti. Aveti nevoie de asistenta pe partea aceasta. Cu stima, av Cuculis 0722298011

  • Am o problema cu un dosar de insolventa ajuns la DNA .
   Se poate sa discut problema cu o persoana pe acest domeniu ? Dacă e nevoie pot veni la București.
   Tel .

 2. Deschiderea procedurii se putea face pentru 6 salarii medii brute pe economie/salariat conform Art.3 pct.12 din Legea 85/2006

  In situatia in care societatea se afla in procedura generala si societatii ii este ridicat dreptul de administrare, va puteti adresa la administratorul judiciar cu o cerere pentru a-i solicita depunerea unei solicitari Potrivit prevederilor ar. 2 din Legea nr. 200/22.05.2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, din Fondul de garantare.Potrivit acestuia se asigură plata creanțelor salariale ce rezultă din contractele individuale de muncă și din contractele colective de muncă încheiate de salariat cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunțate hotărâri judecătorești definitive de deschidere a procedurii insolvenței și față de
  care a fost dispusă măsura ridicării totale sau parțiale a dreptului de administrare.

  • Buna ziua. Dupa cum stiti s-a modificat legislatia in materie discutam despre Legea 85/2014 insa procedura este oarecum identica. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 3. Sunt asociat intr-o firma care nu a mai functiont de mai mult de 10 ani. Am vrut recent sa desfasor o activitate si am aflat ca am o datorie de aprox 5000 lei la care se adauga dobanzile aferente de aprox 14000 lei. Toate datoriile sunt mai vechi de 9-10 ani. La anaf mi-au spus ca toate instiintarile s-au intors retur. Firma nu e inactiva si nu apare pe https://www.anaf.ro/obligatii/ .
  Exista vreo posibilitate sa fie prescrise (macar dobanzile)?
  Multumesc

  • Buna ziua. Toate sume din trecut si anume peste 5 ani termen de prescriptie fiscal sunt prescrise insa atentie conform codului de procedura civila trebuie sa faceti o actiune in instanta pentru constatarea prescriptiei. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 4. Buna ziua.Am achizitionat pe firma de la o alta firma aflata in insolventa marfa in valoare de 3700 lei,verbal m-am inteles cu lichidatoare ca sa achit marfa in 6 luni dar acum ea ma preseaza sa fac plata integrala a facturii ,neavand suma respectiva de bani as vrea sa ii returnez marfa dar ea refuza total,precizez ca nu am reusit sa vand din ea numai aproximativ 500 lei suma care as fi dispusa sa o achit .Imi spuneti va rog ce varianta legala ar fi pt a rezolva situatia amiabil?

 5. Buna ziua,
  va rog sa ma ajutati cu urmatoarea lamurire: de ce este conditionata posibilitatea recuperarii salariilor restante de existanta hotararii de ridicarea partiala sau totatale a dreptului de administrare? Daca administratorul nu a platit salariile justificand ca nu are bani/lichiditati imediate si nu a facut nici un demers ptr a solicita plata salariilir restante din fondul de garantare conform legii 200/2006 , ce mai poate face salariatul nedrepatatit? Administratorul judiciar a fost numit cu dreptul de supraveghere!!! Acum societatea este in faliment si existand bunuri , si in aceasta situatie salariatul va fi dus de nas, scuzati-mi expresia. Adica va trebui sa astepte pana se valorifica averea!!!
  Eu cred ca legea trebuia sa fie clara si ferma , stabilind posibilitatea angajatului sa depuna documentele justificative la AJOFM ptr recuperarea din fondul de garantare daca in termen de 6luni de exemplu ( o perioada decenta) societatea nu si-a achitat datoriile fata de salariati. Asta inseamna protectie a salariatilor si eliminarea nedreptatiilor de acest gen.

 6. cu respect, va rog, sa imi spuneti ce pot face in urmatoarea situatie:am o firma veche, ale carei datorii la anaf, de 17000 de lei in 2008 s-au transformat in 51000 azi. S-a numit lichidator, care trebuie sa faca un raport. Daca pana la incheierea raportului, voi avea datorii sub 40000 de lei, scap de insolventa? As dori lichidarea si atat. Sau cum e mai bine sa nu am cazier ? cu stima ,

 7. cu respect, va rog, sa imi spuneti ce pot face in urmatoarea situatie:am o firma veche, ale carei datorii la anaf, de 17000 de lei in 2008 s-au transformat in 51000 azi. S-a numit lichidator, care trebuie sa faca un raport. Daca pana la incheierea raportului, voi avea datorii sub 40000 de lei, scap de insolventa? As dori lichidarea si atat. Sau cum e mai bine sa nu am cazier ? cu stima ,

 8. Buna ziua,
  va rog sa imi spuneti daca pot sa cer insolventa unei primari ce ne datoreaza 260000lei (avem hotarare definitiva) am solicitat recuperarea prin avocat si executor insa de 1 an fara nici un succes .

 9. Buna ziua ,
  Va rog ,sa sveti amabilitatea ,de a ma sfatui cum sa procedez ,in urmatoarea speta.
  ANAF , a introdus ,in instanta ,cerere de deschidere a falimentului ,invocand prevederile Legii nr.85/2014 si 207/2015.
  S-a deschis dosar ,sectia a VII-a Civila . Diferentele de suma intre ceea ce cere ANAF si sumele reale ,sunt dar nu majore (diferente la dobanzi si penalitati) si nu pot fi achitate intr-un termen rezonabil.
  Intrebare : Odata cu contestarea sumei ,mai pot cere intrarea in insolventa si totodata sa-mi aleg un administrator judiciar ,pentru a continua activitatea si a incerca sa platesc cat mai mult din debite ?

  Va multumesc pentru timpul acordat.
  Cu stima ,

 10. Buna ziua! Recent mi-a fost inmanat preavizul cu articolul 65[1], de catre angajator, in urma unei revolte pentru neplata unor ore suplimentare. Firma este in insolventa si din cate stiu eu admin.judiciar trebuie sa faca concedierile nu patronul,corect? Societatea se cheama TEHNOICE IMPEX SRL, CUI 16463761 DIN BRAILA. Pot actiona in judecata pentru obtinerea anularii concedierii si plata de daune ?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.