Nulitatea Rechizitoriului Pentru Incalcarea Dreptului La Aparare Alcool La Volan

Alcool la VolanRechizitoriu si acte de urmarire, anulate, pentru un dosar de conducere sub influenta bauturilor alcoolice pentru erorile materiale savarsite in actele de urmarie penala.

Alcool la Volan – Nulitatea Rechizitoriului si neregularitatea actelor de urmarire penala, constatate de catre judecatorul de camera preliminara, pentru incalcarea dreptului la aparare.

Instanta de judecata constata nulitatea tuturor actelor de urmarire penala pentru neindicarea in mod concret a momentului savarasii infractiunii, cu omisiunea vadita de a indica in mod consecvent data si ora savarsirii infractiunii si astfel se incalca drepul la aparare.

Situatia inculpatului surpsins cu Alcool la Volan:

În speță, actele de urmărire penală din dosarul penal au fost întocmite în mod nelegal.

Aceste acte, fie că vorbim de Ordonanța de începere a urmăririi penale in rem, Ordonanţa de efectuare în continuare a urmăririi penale sau Referatul cu propunerea de punere în mişcare a acţiunii penale, cuprindeau o descriere greșită și incompletă a faptei.

În ceea ce privește Ordonanța de începere a urmăririi penale in rem, aceasta cuprindea o altă infracțiune decât cea care i se imputa în mod real făptuitorului.

Astfel, urmărirea penală s-a efectuat în continuare pentru o altă faptă decât cea reținută în Ordonanța de începere a urmăririi penale in rem.

În acest caz, s-au încălcat dispozițiile legale prevăzute de art. 305 alin. (2) rap. la art. 286 alin. (2) lit. c) Cod de procedură penală: Ordonanța trebuie să cuprindă fapta care face obiectul urmăririi penale, încadrarea juridică a acesteia și, după caz, datele privitoare la persoana suspectului sau a inculpatului.”

Mai mult decât atât, analizând atent actele din dosarul penal, rezultă o inconsecvență a organelor de cercetare penală în descrierea faptei, aceste acte conținând, pe alocuri, și ștersături și modificări neînsușite prin semnătură.

În speță, a fost încălcat dreptul la apărare al inculpatului, întrucât nu i s-a adus la cunoștință în mod corect și complet fapta ce i se impută, pentru ca acesta să-și poată realiza apărarea în consecință.

Art. 10 din codul de procedura penala dar si Constitutia Romaniei, consfint dreptul la aparare ca un drept pe de-o parte procedural dar mai cu seama, un drept fundamental.

Dreptul la apărare (1) Părţile şi subiecţii procesuali principali au dreptul de a se apăra ei înşişi sau de a fi asistaţi de avocat.

(2) Părţile, subiecţii procesuali principali şi avocatul au dreptul să beneficieze de timpul şi înlesnirile necesare pregătirii apărării.

(3) Suspectul are dreptul de a fi informat de îndată şi înainte de a fi ascultat despre fapta pentru care se efectuează urmărirea penală şi încadrarea juridică a acesteia.

Inculpatul are dreptul de a fi informat de îndată despre fapta pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală împotriva lui şi încadrarea juridică a acesteia.

(4) Înainte de a fi ascultaţi, suspectului şi inculpatului trebuie să li se pună în vedere că au dreptul de a nu face nicio declaraţie.

(5) Organele judiciare au obligaţia de a asigura exercitarea deplină şi efectivă a dreptului la apărare de către părţi şi subiecţii procesuali principali în tot cursul procesului penal. (6) Dreptul la apărare trebuie exercitat cu bună-credinţă, potrivit scopului pentru care a fost recunoscut de lege.

Art. 24 din Constituie prevede de asemenea ca drepul la aparare este un drept GARANTAT.

Astfel doar un profesionist in drept penal, un avocat de drept penal poate aprecia daca dreptul la aparare a fost incalcat si atunci poate sa formuleze exceptii pentru inculpat.

 Dreptul la apărare constituie un drept fundamental de tradiție, în mod obișnuit încadrat în prima generație de drepturi, pentru garantarea căruia statul trebuie să se abțină de la orice ar putea limita posibilitățile unei persoane de ase apăra în instanță.

Formularea sa constituțională nu a cunoscut variații mari de-a lungul timpului, în sistemul juridic românesc reglementarea sa fiind în permanent acord cu prevederile Declarației Universale a Drepturilor Omului și ale Pactului Internațional privind Drepturile Civile și Politice, precum și cu dispozițiile art. 6 parag. 3 al Convenției europene a drepturilor omului.

Inculpatul a fost supus unei proceduri ilegale in faza de urmarire penala. Judecatorul de camera preliminara a anulat urmarirea penala.

Desi surpsins cu Alcool la Volan inculpatul a scapat de dosar penal instrumentat de catre politisit. In toata faza de urmarire penala i-au fost intocmite gresit acte de urmarire penala, ordonante emise de catre procuror si in cele din urma si rechizitoriu.

02.10.2020Ora estimata: 08:30
Complet: C2
Tip solutie: Soluţionare
Solutia pe scurt: Admite în parte cererea formulată de inculpatul xxxx , trimis în judecată pentru infracţiunea de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului prev. de art.336 alin.1 NCP.

În temeiul art. 345 alin. 3 Cpp rap la art. 280-282 Cpp constată nulitatea relativă, prin încălcarea dreptului la apărare, a Ordonanţei de începere a urmăririi penale in rem din data de 13.05.2019, a Ordonanţei de efectuare în continuare a urmăririi penale din data de 01.07.2019, a Referatului cu propunerea de punere în mişcare a acţiunii penale din data de 16.07.2019, a Referatului cu propunerea de terminare a urmăririi penale din data de 12.09.2019, a declaraţiei de suspect din data de 12.07.2019 şi a declaraţiei de inculpat din data de 30.07.2019, precum şi a proceselor verbale de aducere la cunoştinţă a calităţii de suspect/inculpat, întocmite fără indicarea clară şi consecventă a datei şi a orei săvârşirii infracţiunii şi conţinând ştersături şi modificări în ceea ce priveşte data săvârşirii infracţiunii.

Ca urmare, constată nulitatea tuturor actelor de urmărire subsecvente acestora şi constată neregularitatea rechizitoriului din data de 13.12.2019 întocmit în Dosarul nr.671/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Olteniţa.

Prezenta Încheiere se comunică Parchetului de pe lângă Judecătoria Olteniţa, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară, în termen de 5 (cinci) zile, dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.
Document: Încheiere finală camera consiliu    02.10.2020

Camera preliminara, locul unde inculpatul prin cereri si exceptii se poate plange cu privire la administrarea ilegala a probelor sau incalcarea dreptului la aparare.

Daca judecatorul de camera preliminara constata neregularitatea rechizitoriului si anuleaza acte din dosarul de urmarire penala, comunica procurorului decizia solicitandu-i sa mentioneze daca mai mentine trimiterea in judecata sau daca solicita cauza pentru continuarea sau refacerea urmaririi penale.

Procedura de judecată în camera preliminară Alcool la Volan inculpat:

(1) La termenul stabilit conform art. 344 alin. (4), judecătorul de cameră preliminară soluţionează cererile şi excepţiile formulate ori excepţiile ridicate din oficiu, în camera de consiliu, pe baza lucrărilor şi a materialului din dosarul de urmărire penală şi a oricăror înscrisuri noi prezentate, ascultând concluziile părţilor şi ale persoanei vătămate, dacă sunt prezente, precum şi ale procurorului.

(3) În cazul în care judecătorul de cameră preliminară constată neregularităţi ale actului de sesizare sau în cazul în care sancţionează potrivit art. 280-282 actele de urmărire penală efectuate cu încălcarea legii ori dacă exclude una sau mai multe probe administrate, în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii, procurorul remediază neregularităţile actului de sesizare şi comunică judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.

Practic, exact acest lucru l-a facut si instanta de judecata, a constatat ca in cadrul urmarii penale i-au fost incalcate inculpatului drepturile fundamentale si a dispus anularea urmarii penale in totalitate.

Situatia soferilor prinsi bauti la volan.

Deloc una usoara fiindca ceea ce inseamna o alcoolemie de peste 0.80 la mie, deja este catalogata ca infractiune iar majoritatea celor care conduc in mod profesionist isi pot pierde locurile de munca fiindca in momentul depistarii in trafic sub influenta bauturilor alcoolice, dreptul de a conduce este suspendat.

Ani de zile dureaza fie clasarea unui dosar fie trimiterea in judecata, timp in care soferii trec prin tot soiul de probleme referitoare la audieri, lipsa carnetului si probabil ca si in cazul de fata, ABUZURI.

Protejati-va dreptul la aparare, este GARANTAT!

Av.Drd. Cuculis Adrian

Situatie juridica URGENTA? Trimiteti un mesaj pe Whatzapp!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.