Plasamentul minorului(si plasamentul de urgenta) in cazul infectarii parintilor cu Covid 19, ca masura de protectie in sensul legii 272/2004 reprezinta o forma de protectie reglementata de catre lege in anumite situatii.
Plasamentul minorului in alte situatii decat COVID19 confirmat la parinti si plasamentul minorului in regim de urgenta in situatia in care acestia, nu-si mai pot exercita drepturile parintesti.
Trebuie sa stiti ca masura plasamentului minorului este o masura temporara si nu se aplica precum in cazul unei increditari cu titlu permanent catre una dintre persoanele ce au dreptul sa solicite acest lucru.
De asemenea, am abordat subiectul plasamentul minorilor dar si plasamentul de urgenta a minorului in cazul infecarii parintilor cu SARS-COV2 fiindca exista atat familii monoparentale dar si familii complete ce se pot confrunta cu o imposibilitate de ingrijire a copiilor lor minori.
De asemenea, confom legii 136/2020 cunoastem ca la infectarea cu noul virus, urmeaza o perioada de 48 de ore de izolare in spital, ceea ce ar putea sa duca la imposibilitatea ca minorii sa fie supravegheati.
De asemenea, nu orice persoana poate cere plasamentul minorului iar plasamentul minorului poate fi si unul institutionalizat, in ipoteza in care nu exista o alta persoana din familia extinsa, care sa il poata gazdui.
Cine poate primi in plasament minorul?
Astfel, plasamentul se poate stabili la:
a) o persoană sau familie;
b) un asistent maternal;
c) un serviciu de tip rezidenţial, prevăzut la art. 123 alin. (2) şi licenţiat în condiţiile legii.
ATENTIE- Pentru minorii sub varsta de 7 ani, plasamentul nu poate fi instituit catre un serviciu de tip rezidential ci doar catre familia extinsa a minorului sau catre un asistent maternal.
Exceptia de la aceasta regula o reprezinta handicapul pe care l-ar putea avea copilul minor si pentru care sunt necesare ingrijiri ce pot fi acordate doar in cadrul unui asemenea centru.
In functie de ce reguli se stabileste plasamentul minorului?
In principal se urmareste intodeauna interesul superior al copilului tinandu-se cont de elementele de mai jos:
a) plasarea copilului, cu prioritate, la familia extinsă sau la familia substitutivă;
b) menţinerea fraţilor împreună;
c) facilitarea exercitării de către părinţi a dreptului de a vizita copilul şi de a menţine legătura cu acesta.
Cine stabileste masura plasamentului?
Exista in principal 2 tipuri de stabilire a plasamentului, cel instituit de catre comisa pentru protectia copilului si instanta de judecata.
Comisia pentru protectia copilului, pe baza consimtamantului parintilor(parintelui in caz de familie monoparentala), stabileste pe baza unei anchete sociale, plasamentul minorului catre familia extinsa sau catre alte persoane abilitate pentru a avea grija in perioada aceasta de COVID 19, de minor.
Astas presupune evident ca parintii sa-si dea acordul in situatia in care :
Articolul 60 b) copilul care, în vederea protejării intereselor sale, nu poate fi lăsat în grija părinţilor din motive neimputabile acestora;
Desigur, diagnosticul cu covid 19 sau in oricare alta situatie, ar fi un caz neimputabil parintilor.
Teoretic, parintilor aflati intr-o asemenea situatie, le ramane la indemana, in cazul in care exista un abuz din partea autoritatilor statului si contestarea masurii carantinarii sau izolarii.
Luarea masurii pentru plasamentul minorului, de catre instanta de judecata:
(2) Măsura plasamentului se stabileşte de către instanţa judecătorească, la cererea direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului:
a) în situaţia copilului prevăzut la art. 60 lit. a), ( asta inseamna ca se aplica pentru copilul ai cărui părinţi sunt decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti sau cărora li s-a aplicat pedeapsa interzicerii drepturilor părinteşti, puşi sub interdicţie, declaraţi judecătoreşte morţi sau dispăruţi, când nu a putut fi instituită tutela) precum şi în situaţia copilului prevăzut la art. 60 lit. c) copilul abuzat sau neglijat) şi d),(d) copilul găsit sau copilul părăsit în unităţi sanitare;) dacă se impune înlocuirea plasamentului în regim de urgenţă dispus de către direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului;
b) în situaţia copilului prevăzut la art. 60 lit. b) şi e), atunci când nu există acordul părinţilor sau, după caz, al unuia dintre părinţi, pentru instituirea acestei măsuri pentru Plasamentul Minorului.
Practic, observam ca masura plasamentului minorului cel putin in situatia COVID19 si a depistarii acestei infectii la parinti, in ipoteza in care minorul nu a fost infectat, se poate institui prin acordul parintilor si de asemenea observam ca daca acestia nu sunt de acord, situatia ajunge tot in instanta, sa fie transata de catre judecator.
Pe perioada plasamentului atat drepturile dar si obligatiile AMBILOR parinti, se mentin in fiinta, asta insemnand ca nu poate exista nicio abatere de la plata pensiilor de intretinere sau de la plata altor sume de bani datorate cu acest tiltu dar si aspecte ce tin de buna crestere si intretinere a minorului.
Plasamentul de urgenta al minorului pentru familiile infectate cu COVID 19 dar si cele care se afla in imposibilitatea temporara de a-si exercita drepturile parintesti.
Plasamentul de urgenta al minorului este o masura cau caracter deosebit si catre trebuie stabilita intr-un termen scurt, tocmai pentru a proteja interesele minorului.
(2) Plasamentul în regim de urgenţă se poate dispune şi în cazul copilului al cărui unic ocrotitor legal sau ambii au fost reţinuţi, arestaţi, internaţi sau în situaţia în care, din orice alt motiv, aceştia nu-şi pot exercita drepturile şi obligaţiile părinteşti cu privire la copil.
Practic, textul de lege are aceasta precizare facuta cu privire la internarea parintilor.
ATENTIE- Capcana din lege –
(5) Pe toată durata plasamentului în regim de urgenţă se suspendă de drept exerciţiul drepturilor părinteşti, până când instanţa judecătorească va decide cu privire la menţinerea sau înlocuirea acestei măsuri şi cu privire la exercitarea drepturilor părinteşti.
Cum se contesta plasamentul instituit?
In principal atunci cand partile nu sunt de acord cu plasamentul, intervine instanta. De asemenea intervine instanta si atunci cand nu se respecta anumite obligatii parintesti ori viata , integritatea fizica si psihica a copilului au de suferit.
Parintii aflati intr-o asemenea situatie, pot produce dovezile necesare in instanta ca lucurile sesizate de catre Comisia pentru drepturile copilului stau in alt mod si atunci desigur si cererea formulata pentru instituirea plasamentului urmeaza sa fie respinsa de catre instanta.
Av.Drd.Cuculis Adrian
Click mai jos pentru a coresponda direct in Whatzapp!
Bună ziua am o problemă legata de un copil luat în plasament familial. Suntem în proces de a-l lua , problema este ca urmează să plecăm la post NATO pe o perioadă de 3 ani și am fost informați ca nu putem scoate minorul luat în plasament din țară pe o perioadă așa lungă , sau cel puțin nu ai avut această speță până acum