Prima Decizie Definitiva De Inghetare A Cursului Valutar Data De Curtea De Apel Bucuresti Impotriva OTP Bank – Avocat Cuculis

Inghetare Curs DEFINITIV  La 1.8 lei/franc.  Decizie data La Curtea De Apel Impotriva OTP BANK referitoare La Inghetarea Cursulului Valutar – Avocat

otp pierde

otp pierde comisioane abuzive avocat

 

Curtea de Apel București a menținut soluția dată de Tribunalul București din martie anul trecut, prin care banca OTP a fost obligată să încaseze ratele unui credit în franci elvețieni (CHF) la cursul de 1,8894 lei, cel de la momentul semnării contractului. Soluția a fost: „Respinge apelul ca nefondat”. 

Ii putem spune deja DEFINITIVA. Este prima decizie a Curtii de Apel Din Bucuresti de reconfirmare !

Se confirma ceea ce am scris si am sustinut de ani de zile! Clauzele referitoare la RISCUL VALUTAR SUNT ABUZIVE!

Instanta de casatie, Curtea de Apel Bucuresti in mod definitiv a stabilit ca acesta clauza este abuziva.

FORMULAR PROCESE COLECTIVE INGHETARE CURS VALUTAR DEFINITIVE

Tribunalul Bucuresti a dat zeci de decizii pe inghetarea cursului ce urmeaza sa fie CONFIRMATE de catre Curtea de Apel. In general sectiile trebuie sa uniformizeze practica, mai ales in instantele de casare.

Reclamant MARIA LUCIANA

Pârât  OTP BANK ROMANIA SA  OTP FINANCING SOLUTIONS BV PRIN MANDATAR OTP BANK ROMANIA SA Pârât

Şedinţe 01.07.2015 Ora estimata: 12:00 Complet: C18-Fond

Tip solutie: Admite cererea Solutia pe scurt: Respinge excepţia netimbrării acţiunii, excepţie invocată de pârâta OTP Bank Romania SA, ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active, excepţie invocată de pârâta OTP Bank Romania SA, ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive, excepţie invocată de pârâta OTP Bank Romania SA, ca neîntemeiată. Admite, în parte, acţiunea. Constată caracterul abuziv al clauzelor stipulate în convenţia de credit bancar nr.C2204/1130/3969/16.07.2007 la art. 12.2 teza a II a, art.12.3 şi art.12.4. Declară nulitatea absolută a clauzelor menţionate anterior. Dispune îngheţarea cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului sus menţionat, la valoarea de la momentul semnării contractului, respectiv, la valoarea 1,8894 lei/CHF. Obligă pârâtele să procedeze la calcularea ratelor aferente contractului de credit sus menţionat funcţie de valoarea leu/CHF de la momentul semnării contractului, respectiv, la valoarea 1,8894 lei/CHF, aceste rate urmând să fie recalculate de la data semnării contractului şi până la sfârşitul perioadei de contractare, respectiv, 01.07.2037, reclamanta urmând să achite ratele aferente creditului contractat la valoare leu/CHF anterior menţionată. Obligă pârâtele să plătească reclamantei sumele achitate în plus în temeiul contractului sus menţionat, rezultate din diferenţa de curs valutar valabil de la momentul efectuării fiecărei plăţi şi cursul valutar valabil de la data semnării contractului de credit(1,8894 lei), sume la care urmează să se calculeze si dobânda legală aferentă, calculată de la data încasării fiecărei sume nedatorate şi până la achitarea integrală a acestora de către pârâte. Constată caracterul abuziv al clauzelor stipulate în convenţia de credit bancar nr.C2204/1130/3969/16.07.2007 la art. 9.1 lit.a. Declară nulitatea absolută a clauzei menţionate anterior. Obligă pârâtele să platească reclamantei suma de 6359 CHF în echivalent lei la cursul BNR din data efectuării plăţii, cu titlu de comision de acordare, sumă la care urmează să se calculeze si dobânda legală aferentă, calculată de la data încasării acestei sume nedatorate şi până la achitarea integrală a acesteia de către pârâte. Respinge cererea reclamantei privind restituirea creditului in lei (cuprinsă în art.12.2 teza I a din convenţia de credit bancar nr.C2204/1130/3969/16.07.2007) ca neîntemeiată. Respinge cererea reclamantei de obligare a pârâtelor la emiterea unui nou grafic de rambursare, care se prevada restituirea creditului în lei ca neîntemeiată. Obligă pârâtele să plătească reclamantei suma de 11.160 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a VI-a Civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 01 iulie 2015. Document: Hotarâre 4075/2015

Banca va fi obligată,  să calculeze ratele viitoare la cursul de 1,8894 lei/franc, să restituie toate sumele încasate în plus rezultate din diferența de curs valutar, comisionul de acordare, dobânda legală aferentă acesstor sume și cheltuielile de judecată. Obligațiile au fost stabilite și în sarcina cesionarului OTP Financing Solutions BV.

Cursul de schimb va fi utilizat pentru calculul ratelor de-a lungul întregii perioade de rambursare, până la finalul din 2037, ceea ce înseamnă că rata lunară se va reduce mai mult de jumătate față de cât este în prezent.

Decizia Curții de Apel este definitiva si are importanta majora deoarece arată că există soluții pentru reducerea plăților în contul împrumuturilor în franci, care acum sunt cel puțin duble față de perioada de acordare din 2006 – 2008 și ar putea fi și o alternativă la darea în plată. De altfel, ar fi de preferat o soluție de reducere a ratelor decât pierderea locuinței achiziționate.

avocat Cuculis

 

FORMULAR PROCESE COLECTIVE INGHETARE CURS VALUTAR DEFINITIVE

 

Inscrierea In Procesele Individuale Si Colective Ce Vizeaza Formularul Pentru Denominarea La Cursul de la data acordarii creditului cat si eliminarea clauzelor abuzive din contracte, de tip, adeziune alaturi de recalcularea dobanzii creditului. Informatii generale procese colective banci.

 

3 comments to “Prima Decizie Definitiva De Inghetare A Cursului Valutar Data De Curtea De Apel Bucuresti Impotriva OTP Bank – Avocat Cuculis”
  1. Buna ziua,
    daca am semnat un contrat de conversie din franci elvetieni, in euro, credeti ca se mai pot recupera sumele pana la data semnarii acestui contract de conversie ?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.