Procese Banci

Curtea de Justiţie a Uniunii europene a anulat un credit pentru DAE calculată greşit – citit de 458 ori

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a dovedit, în urmă cu câteva zile, că băncile pot fi învinse. O decizie a judecătorilor acestei Curţi ar trebui să dea fiori reci bancherilor. Ei au anulat un credit pentru DAE calculată greşit.

Comisioanele şi clauzele abuzive din contractele de credit, dobânzile majorate în exces, costurile modificate unilateral de bancă sunt motive pentru care, în ultima perioadă, mii de români s-au revoltat în instanţă cerând dreptate. Chiar şi în lipsa deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, în ultimul timp, instanţele româneşti au dat tot mai des dreptate clienţilor, obligând băncile să plătească despăgubiri.

“Clienţii băncilor care suspectează că le-au fost introduse în contractul de credit clauze abuzive fac reclamaţie la ANPC (n.r. – Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor), după care devin parte în procesele derulate de această instituţie contra anumitor bănci”, a explicat Alexandra Popa, reprezentant al portalului de consiliere financiară www.conso.ro.

Procesele vechi, care au fost tărăgănate până acum, au ca obiect de activitate clauze abuzive conform Legii nr.193/2000, însă cele mai multe “bătălii” au fost declanşate după aplicarea OUG 50/2010, cu privire la contractele de credit. După ce această lege a intrat în vigoare, românii au început să atace băncile mai abitir, iar acum, la un an de la declanşarea acestor procese, tot mai multe dosare au primit sentinţe definitive şi irevocabile, în favoarea clienţilor.  Care sunt cele mai frecvente situaţii în care persoanele cu credite câştigă în faţa băncilor:

  • Când dobânda e fixă, iar clienţii descoperă că a devenit variabilă.
  • Caz frecvent de clauză abuzivă: în multe contracte de credit e precizat că “se poate modifica dobânda în funcţie de situaţia financiară de pe piaţa din România”, fără să fie precizat ce înseamnă acest lucru.
  • Multe bănci au transformat nefondat comisionul de risc întrunul de administrare. Acesta reprezintă circa 1% pe lună din valoarea creditului.

Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii  – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.

www.indrumari-juridice.eu
www.indrumarijuridice.wordpress.com
http://indrumarijuridice.forumest.ro
Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011

Avocat Cuculis – Titular de cabinet si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.