Reabilitarea Judecatoreasca si Reabilitarea De Drept In Noul Cod Penal – Cum Pot Sa Ma Reabilitez – Model Cerere Reabilitare – Drept Penal Avocat Cuculis

Avocat Reabilitare – Drept Penal – Totul despre reabilitarea judecatoreasca si cum puteti scapa de cazierul judiciar.

In materialul de mai jos, ne-am propus nu doar sa explicam ce inseamna reabilitatea judecatoreasca, dar si sa va dam exemple concrete, din dosarele castigate de catre SCA Cuculis&Asociatii, pentru a vedea cum arata practica instantelor de judecata cu privire la reabilitatea judecatoreasca si ce trebuie dvs. sa faceti pentru a va sterge cazierul judiciar in asa fel incat sa nu mai apara insemnari cu privire la condamnarile din trecut.

Sunt foarte multi cei care au nevoie de reabilitare in instanta pentru a se putea angaja. Completati formularul de mai jos:

Update 2021 – Condamnarile pe care le aveti in afara tarii, daca nu sunt recunoscute in Romania, nu afecteaza termenul de reabilitare.

Reabilitarea este o institutie de drept penal care are rolul de a inlatura , in anumite conditii expres prevazute de codul penal, consecintele condamnarii unei persoane care a savarsit o infractiune penala.

Reabilitarea poate fi de drept sau judecatoreasca, aceasta din urma operand la cererea persoanei condamnate sau a mostenitorilor sai.

Mai pe scurt, reabilitarea inlatura decaderile, interdictiile si incapacitatile din hotararea de condamnare.

reabilitare
Reabilitarea Persoanelor Condamnate

Avem doua tipuri de reabilitare: REABILITARE JUDECATOREASCA si REABILITARE DE DREPT.

Desigur, cea mai importanta este aceea judeactoreasca fiindca partile trebuie sa se adreseze direct instantei de judecata pentru a le fi sters cazierul judiciar.


Mai intai vorbim despre REABILITAREA JUDECATOREASCA si vedem ce au de facut partile in acest sens, pentru a putea rezolva problema lor cu cazierul judiciar.

Asa cum intelegem si din denumirea pe care o poarta, aceasta se constata de catre instanta de judecata.


Intai, trebuie sa stim care sunt conditiile in care opereaza cererea de reabilitare judecatoreasca si instanta la care se depune aceasta cerere.
Sa incepem cu conditiile reabilitarii judecatoresti:


Conform articolului 166 Cod Penal litera a) se cere ca cel condamnat sa nu fi suferit o noua condamnare in termenul prevazut la articolul 166 , respectiv:

(1) Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţă, după împlinirea următoarelor termene:

a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani;

b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;

c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;

d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, considerată executată ca urmare a graţierii, a împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei sau a liberării condiţionate. (2)

Condamnatul decedat până la împlinirea termenului de reabilitare poate fi reabilitat dacă instanţa, evaluând comportarea condamnatului până la deces, apreciază că merită acest beneficiu.

Condiţiile reabilitării judecătoreşti Cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii:

a) nu a săvârşit o altă infracţiune în intervalul de timp prevăzut în art. 166;

b) a achitat integral cheltuielile de judecată şi şi-a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când acesta dovedeşte că nu a avut posibilitatea să le îndeplinească sau când partea civilă a renunţat la despăgubiri.


Termenul de reabilitare judecatoreasca:

Calculul termenului de reabilitare (1) Termenele prevăzute în art. 165 şi art. 166 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.

Insa, constatam ca pe langa termenul care se cere, trebuie rezolvata si problema referitoare la plata despagubirilor catre partea vatamata si cheltuielile avansate de catre stat , precum si dovada ca v-ati integrat in sociatate, in sensul existentei unui loc de munca si obtinerea unor venituri in mod licit.

Vizualizati si :

In cazul neindeplinirii unei conditii, instanta poate dispune anularea reabilitarii.
Este posibila doar in cazul reabilitarii judecatoresti .

Vorbim despre anularea reabilitarii atunci cand dupa acordarea acesteia se descopera ca persoana a suferit o alta condamnare, care daca ar fi fost cunoscuta, ducea la respingerea cererii de reabilitare .
Singura exceptie este aceea in care instanta cunostea ca exista o noua condamnarea, insa nu a luat-o in seama la acordarea reabilitarii.

La litera d) e vorba despre cheltuielile de judecata si restul despagubirilor, conditie obligatorie pentru acordarea reabilitarii. Dar, in cazul neindeplinirii acesteia fara a exista rea-credinta, se poate dispune reabilitarea.

Daca cererea a fost respinsa, se poate introduce o noua cerere, insa dupa o perioada calculata in functie de pedeapsa aplicata.. Daca persoana care ar beneficia de reabilitare decedeaza fara a o depune, aceasta poate fi depusa, insa cu conditia ca persoana beneficiara sa fi trait pana la implinirea termenului de reabilitare.

Acestea fiind spuse, trebuie sa va informez si cu privire la instanta la care se depune cererea de reabilitare.

Aceasta se depune fie la instanta care a solutionat cauza in prima instanta, fie la instanta de acelasi grad in raza teritoriala a careia isi are domiciliul persoana in drept sa obtina reabilitarea.

Insa, conform practicii si cu scopul de a fi cat mai eficient procesul este indicat ca sa fie introdusa cererea la instanta care a judecat cauza in fond si care are in arhiva toate datele cazului, inclusiv cele privind executarea pedepsei.

Cititi si :

Daca am o condamnare in afara tarii, ma pot reabilita in Romania fara sa tin cont de condamnarea din strainatate?

Avand in vedere ca a existat o practica neunitara cu privire la acest lucru, chiar daca o anumita condamnare era trimisa din afara tarii spre cazierul din Romania, opinia majoritara este ca atata creme cat hotararea de condamnarea din afara tarii nu este recunoscuta in Romania, poate interveni reabilitarea la noi in tara, fara o alta formalitate.

Astfel s-a ridicat problema cu privire la posibilitatea reţinerii reabilitării de drept, pentru o condamnare din România, în cazul în care, în cursul termenului de reabilitare de drept, condamnatul săvârşeşte o altă infracţiune, în străinătate, pentru care se pronunţă o condamnare, soluţie ce se comunică serviciului de cazier judiciar, dar care nu este încă recunoscută în România.


Prin urmare efectele unei hotărâri judecătorești străine de condamnare, nerecunoscute în România, în privința termenului de reabilitare NU EXISTA ba chiar mai mult s-a arătat că în ipoteza de mai sus reabilitarea de drept va opera întotdeauna, condiţiile de la art. 165 C.pen. fiind îndeplinite cât timp hotărârea de condamnare pentru săvârşirea, în termenul de reabilitare de drept, a unei alte infracţiuni, nu a fost recunoscută în România.

De ex., decizia nr. 2218/2006 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția penală instanţa este datoare să verifice existenţa corespondenţei infracţiunii care a stat la baza condamnării în străinătate şi reincriminarea aceleiaşi fapte în legislaţia naţională.

Dispozițiile art. 165 C.pen. condiționează intervenirea reabilitării de drept de lipsa săvârșirii unei infracțiuni în termenul de reabilitare.

Or, în opinia noastră, chiar dacă, atât dispozițiile art. 165 C.pen., cât și cele ale art. 168 lit. a) C.pen. fac referire la săvârșirea unei infracțiuni, lipsa unui act judiciar prin care să se constate întrunite cele patru trăsături esențiale nu va împiedica împlinirea termenului de reabilitare.

În aceste condiții, în lipsa recunoașterii hotărârii judecătorești străine, aceasta nu va produce efecte juridice pe teritoriul României, conform dispozițiilor legale menționate, ceea ce înseamnă că nu vor putea fi constatate ca fiind întrunite trăsăturile esențiale ale infracțiunii pretins săvârșite și care face obiectul acesteia, consecința fiind aceea a neîntreruperii termenului de reabilitare.


Cu majoritate a fost agreată opinia INM.

S-a exprimat și opinia în sensul că reabilitarea poate opera în absența recunoașterii hotărârii străine, față de termenii utilizați în cuprinsul art. 165 C.pen. S-a ridicat suplimentar problema efectelor declanșării urmăririi penale în străinătate (de ex. emiterea unui mandat european de arestare) asupra procedu

Model de cerere de reabilitare

Mai jos, aveti un exemplu de cerere de reabilitare judecatoreasca, insa ATENTIE, aceasta este doar cu titlu informativ, este necesar ca un avocat sa va indrume in mod corespunzator pentru a formula aceasta solicitare, catre instanta de judecata.

Reabilitare judecatoreasca
DOMNULE PREŞEDINTE,

Subsemnatul(a) ………….., domiciliat(a) în …………, va rog sa dispuneti REABILITAREA MEA de condamnarea (sau condamnarile) pe care le-am suferit.
Motivele cererii:
In fapt,
Prin sentinta penala nr. ……… din ……….., a judecatoriei ………..si in baza art. ……, am fost condamnat la ………. inchisoare, fapta savarsita la data de …………
Pedeapsa am executat-o in perioada …………….

Doresc sa precizez ca de la data executarii si pana in prezent nu am suferit o noua condamnare, respectand articolul 135 Cod Penal in ceea ce priveste intervalul de timp si de asemenea doresc sa preciez ca in aceasta perioada mi-am asigurat existenta prin mijloace licite, respectiv prin existenta unul loc de munca si obtinerea unor venituri licite fiind incadrat in munca la societatea X si am locuit efectiv in orasul Y precum si primirea unor venituri licite, am avut o buna conduita si am achitat in ntregime despagubirile civile si cheltuielile judiciare la plata carora am fost obligat..

In drept,
Imi intemeiez cererea pe dispozitiile art. 166 C. pen. şi art. 527 Cod procedura penala.


Dovada cererii o fac cu urmatoarele acte pe care le anexez prezentei cereri : copia legalizata a hotararii de condamnare , biletul de liberare din penitenciar, adeverinta nr. ……. din ………., eliberata de unitatea la care am lucrat de la executarea pedepsei pana in prezent, chitanta de achitare a despagubirilor civile si a cheltuielilor judiciare, precum si o caracterizare din partea unitatii la care lucrez, din care rezulta ca am avut o un comportament adecvat.
De asemenea, pentru dovedirea comportamentului meu in societate, doresc sa fie audiat martorul Z.
In vederea judecarii cererii, va rog sa dispuneti atasarea dosarul nr. ………, in care s-a pronuntat hotararea prin care am fost condamnat.

Data, Semnatura,

DOMNULUI PREŞEDINTE AL JUDECATORIEI ……………

Si cam atat despre REABILITAREA JUDECATOREASCA.

Reabilitarea de drept

Acum sa vorbim in cateva cuvinte si despre REABILITAREA DE DREPT


Reabilitarea de drept este acea forma a reabilitarii care opereaza in virtutea legii, fara a fi necesara cererea fostului condamnat pentru obtinerea ei, aceasta fiind considerata ca dobandita de condamnat in momentul cand s-au realizat conditiile de reabilitare.

Reabilitarea de drept intervine dupa implinirea termenului de incercare.
Asadar, aceasta intervine doar in temeiul legii si este obligatorie indeplinirea a trei conditii. Acestea trebuie sa fie indeplinite cumulativ.
1. Persoana in cauza sa fi fost condamnata la pedeapsa amenzii sau la pedeapsa inchisorii de pana la 2 an
2. Sa se fi împlinit termenul de reabilitare de 3 ani

3. In termenul de reabilitare sa nu se fi comis o noua infractiune,

Conform articolului COD PENAL.
Daca s-a savarsit o noua infractiune in acest termen, nu mai opereaza reabilitarea de drept, numai cea judecatoreasca.

Asa cum este prevazut in Cod Penal, se face distinctie intre reabilitarea persoanei fizice si reabilitarea persoanei juridice.


In ceea ce priveste reabilitarea persoanei juridice, aceasta are loc de drept daca: “dacă în decurs de 3 ani, de la data la care pedeapsa amenzii sau, după caz, pedeapsa complementară, a fost executată sau considerată ca executată şi persoana juridică nu a mai săvârşit nicio altă infracţiune.”

Care este diferenta intre reabilitarea de drept si reabilitarea judecatoreasca, cand si in ce conditii pot acestea sa opereze?

Daca ati avut o condamnare penala, aflati ca, in anumite conditii pe care urmeaza sa le detaliem, puteti uza de una dintre cauzele care inlatura consecintele condamnarii, respectiv de reabilitare.

In functie de pedeapsa aplicata si, de asemenea, de cuantumul acesteia, reabilitarea poate fi de drept si judecatoreasca.

Potrivit dispozitiilor Codului Penal,reabilitarea are loc de drept în cazul condamnarii la pedeapsa amenzii, la pedeapsa inchisorii care nu depaseste 2 ani sau la pedeapsa inchisorii a carei executare a fost suspendata sub supraveghere, daca in decurs de 3 ani condamnatul nu a savarsit o alta infractiune.

Atunci cand pedeapsa aplicata a fost cea a amenzii, termenul de 3 ani pentru ca reabilitarea de drept sa intervina se calculeaza de la data achitarii integrale a acesteia sau din momentul in care executarea ei s-a stins in orice alta modalitate, iar atunci cand pedeapsa aplicata a fost cea a inchisorii care nu depaseste 2 ani ori a carei executare a fost suspendata sub supraveghere, termenul de 3 ani mentionat mai sus incepe sa curga de la data cand a luat sfarsit executarea pedepsei principale (sau de la data cand aceasta cand s-a prescris – a se vedea postarea referitoare la interventia prescriptiei executarii pedepsei penale).

In ceea ce priveste pedepsele cu inchisoarea in cuantum mai mare de 2 ani, discutam despre reabilitare judecatoareasca, in privinta careia Codul Penal stabileste exact anumite termene in care aceasta poate interveni (la cerere), dupa cum urmeaza:

a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani;

b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;

c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;

d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, considerată executată ca urmare a graţierii, a împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei sau a liberării condiţionate.

            In ceea ce priveste calculul acestor termene, reiteram aspectul de mai sus, potrivit caruia acestea incep sa curga de la data cand a luat sfarsit executarea pedepsei principale (sau de la data cand aceasta cand s-a prescris).

            In cazul in care, in raport de cuantum pedepsei dumneavoastra, cadeti sub incidenta dispozitiilor legale referitoare la reabilitarea judecatoreasca, trebuie sa stiti ca aceasta poate fi constatata doar de catre instanta de judecata, la cerere.

Competentă să se pronunţe asupra reabilitării judecătoreşti este fie instanţa care a judecat în primă instanţă cauza în care s-a pronunţat condamnarea pentru care se cere reabilitarea, fie instanţa corespunzătoare în a cărei circumscripţie domiciliază condamnatul sau în care a avut ultimul domiciliu, dacă la data introducerii cererii domiciliază în străinătate.

Instanta de judecata va proceda la verificarea indeplinirii conditiilor prevazute de lege in vederea admiterii cererii de reabilitare judecatoreasca, respectiv sa nu fi savarsit o alta infractiune in intervalele de timp mentionate mai sus si sa fi achitat integral cheltuielile de judecata/sa va fi indeplinit obligatiile civile din hotararea de condamnare, in afara de cazul in care dovediti ca nu ati avut posibilitatea de le achitati/indepliniti.

In masura in care instanta de judecata va constata indeplinirea conditiilor mentionate,va dispune admiterea cererii dumneavoastra, reabilitarea facand sa inceteze decaderile, interdictiile si incapacitatile care rezulta din condamnare.

In aceasta situatie s-a aflat si clientul nostru, D.C., care a fost condamnat la pedeapsa inchisorii de 2 ani si 6 luni si la pedeapsa inchisorii de 1 an – cu privire la care s-a dispus gratierea, ramanand sa execute pedeapsa de 2 ani si 6 luni. Acesta a inceput executarea pedepsei la data de 28.02.2005, pedepsa ajungand la termen la data de 28.08.2007. In raport de aceasta situatie si de inscrisurile puse la dispozitie de client, am solicitat instantei de judecata sa constate ca a intervenit reabilitarea judecatoreasca, fiind indeplinite conditiile prevazute de lege in acest sens (mentionate mai sus), in sensul ca dl. D.C. nu a suferit o noua condamnare in intervalul de timp prevazut de lege, termenul de 4 ani (incident in cazul acestuia) implinindu-se la data de 11.07.2010.  Raportat la cheltuielile de judecata si obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, am invederat si dovedit instantei de judecata ca acestea au fost achitate, respectiv indeplinite de clientul nostru.

Avand in vedere acest fapt, tinand cont de toate aspectele ce deriva din condamnarea pe care a suferit-o, dar si din celelalte elemente la care am facut referire, am aratat instantei de judecata faptul ca dl. D.C. poate fi reintregat in societate cu drepturi depline, meritand aceasta restitutie in intregime, prin dovada pe care a facut-o, de indreptare a conduitei sale si de resocializare deplina in termenul prevazut de lege. Astfel, am solicitat instantei admiterea cererii de reabilitare judecatoreasca si, implicit, anularea pentru viitor a tuturor mentiunilor, decaderilor, interdictiilor si incapacitatilor ce au intervenit in temeiul condamnarii.

In raport de sustinerile noastre si de ansamblul probator administrat, instanta de judecata, respectiv Tribunalul Arges, a dispus admiterea cererii, astfel cum rezulta din extrasul de mai jos.

sentinta reabilitare
Reabilitare Judecatoreasca

Daca ati terminat de executat o pedeapsa si sunteti interesat de reabilitarea cazierului dvs. in sensul stergerii din acesta a informatiilor cu privire la condamnarile de natura penala, puteti utiliza formularul de mai sus

Av. Drd. Cuculis Adrian

197 comments to “Reabilitarea Judecatoreasca si Reabilitarea De Drept In Noul Cod Penal – Cum Pot Sa Ma Reabilitez – Model Cerere Reabilitare – Drept Penal Avocat Cuculis”
  1. D-le avocat,fratele meu are un dosar penal care a fost judecat la fond si la curtea de apel,insa ar vrea sa faca recurs in casatie la ICCJ Bucuresti ,se poate cu avocat din oficiu si nu ales? Va multumesc. !

          • Buna ziua , am avut o amenda penala in urma cu 20 de ani si.mi apare in cazier.A.si dori sa stiu ce pot fc ptru ca am nevoie ce cetatenie italiana si n.asi vrea sa am probleme. Va multunesc abticipat.

          • Bună ziua domnule avocat am fost condamnat pentru viol cu încă 2 persoane cînd aveam 15 sau 16 ani nu îmi mai aduc aminte eram un copil care an greșit și de atunci am mai fost condamnat pentru furt din locuințe de 20 de ani nu am mai săvârșit nicio infracțiune și doresc să știu unde pot apela să mă pot reabilita să nu mai apar în evidența poliției mă chemat azi 12.07.2021 conform noului cod penal actualizat în 2019 să mă ia în baza de date adică să mă ampreteze și să mă fotografieze. Am senzația că sînt hărțuit pentru ce am făcut acum aproape 30 de ani . Cum.pot proceda să mă pot reabilita vă mulțumesc frumos pentru înțelegere și aștept un răspuns de la dumneavoastră. Vă mulțumesc.

          • Bună dimineața Am avut mai multe condamnări din 1992 și până în 2004 din care rezultă maxim 74 de ani condamnare și din ce am executat cum 10 11 12 ani ultima condamnare am avut o în 2004 eliberată în 2010 nu am săvârșit nici măcar o mustrare sau amendă mai pot face reabilitarea

        • Bună seara, am o întrebare, sunt 15 ani decînd am fost eliberat din închisoare, oare este posibil să m-ai am cazier ?
          Menționez că nu am mai avut probleme cu legea din 2005

            • Buna seara domnule avocat.am fost condamnat la 8 ani in 2014…am executat 5.am fost judecat pe codul penal vechi.nu am avut probleme la eliberare cu cheltuielile de judecata sau cu despagubirile.imi puteti da un sfat in legatura cu ce pot face cu reabilitarea?

            • Bună dimineața Domnule avocat eu am fost condamnat definitiv la opt ani de închisoare în Italia în anul 2010 și m-am transferat la cererea mea in România în 2014 30 octombrie și am eliberat condiționat pe data de 2 Noiembrie 2015 dar am stat in țară doar 3 luni după care am plecat în Germania și am muncit din 2016 până în 2023 August iar acum am revenit în țară și aș dori să știu dacă din anul 2015 când am eliberat și până în prezent nu am avut nici o amendă și nu am mai săvârșit alte fapte cum pot obține reabilitarea? vă mulțumesc

            • Bună ziua , pentru reabilitare de drept ce se poate face? Persoana fiind pusa sub supraveghere și pedeapsa s-a încheiat acum 5 ani și nu vor sa îl șteargă din cazier? Mulțumesc anticipat

        • Buna ziua am o nelamurire,eu in anul 2004 am avut diferite fapte art 208 si 209 furt calificat dar am avut si conducere fara permis iar toate acestea au fost contopite si a rezultat o singura condamnare de 4 ani si 2 luni acum eu am platit scoala de soferi si am facut cele 30 de ore dar pt a ma prezenta la examene imi cere sa reabilitez art 86 unde am fost condamnat la 6 luni inchisoare iar restul de 3,6 luni erau pt furt fiind contopite am ramas la cea mai mare plus spor intrebarea e de ce se tine cont de acea condamnare de 6 luni pt conducere fara permis daca a fost contopita cu alta mai mare si daca pot face numai reabilitarea la art 86 cp sau trebuie la toata sentinta va multumesc

        • Buna ziua, am avut si eu o sentinta penala de 3 ani cu suspendare in iunie 2019, iar in iunie 2022 s-a terminat. Reabilitarea cum o pot efectua??

      • BUNĂ DIMINEAȚA EU AM fost condamnat în 2007 PENTRU conducere fără permis și NU POT da sala că îmi apare în cazier această condamnare POT FACE reabilitare PE conducere fără permis DIN 2007.Da EU AM măi fost condamnat LA 6 ANI în 2011 POT FACE reabilitare DOAR să îmi șteargă conducere fără permis????

        • Legea spune clar si va rog sa cititi :
          Articolul 116 (1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare: La data de 20-09-2006 Partea introductivă a alin. (1) al art. 116 a fost modificată de pct. 33 al art. I din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 63 din 6 septembrie 2006, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 792 din 20 septembrie 2006. a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă; b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere; La data de 01-02-2014 Lit. b) a alin. (1) al art. 116 a fost modificată de pct. 4 al art. 59 din LEGEA nr. 255 din 19 iulie 2013, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 515 din 14 august 2013. c) a intervenit amnistia; d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.

          • Mai nou acum se cere cazierul alb dacă ai avut dosar de conducere fără permis. La redobândire nu se cere cazierul alb. Deci numai la conducere fără permis.

          • Am fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru inselaciune in 2015 definitiv. Am achitat cheltuielile judiciare,dar nu si obligațiile civile catre partea vatamata. Pot fi reabilitat? Va mulțumesc!

        • Am avut un accident de ucidere din culpă am primit 1an si4luni cu suspendare și stabilește un termen de supraveghere de2 ani definitiva 26 sept 2017 cand pot sa fac cerere pentru ștergere cazier

      • Bună ziua eu am avut o că damnare (total)7ani10luni,între timp a apărut noul cod penal.si miau mărit pedeapsa.arestat in anul2013,eliberat octombrie2018.eu când pot cere reabilitarea,

    • Am avut o condamnare de 10 ani, pt complicitate la furt, am fost eliberat în anul 2004,de atunci nu am mai avut alta condamnare, am lucrat foarte puțin în România după ce am fost elibera, și asta din cauza ca nu mi sa cerut cazierul, dar în momentul când mi sa cerut am fost nevoit sa îmi caut altceva de munca, ne găsind fost nevoit sa plec din tara, vreau sa știu dacă pot sa fiu reabilitat tinund cont ca nu am alte abateri de când am fost eliberat

    • Bună ziua! Doresc sa-mi spuneți că in cazul in care a intervenit REABILITAREA DE DREPT ptr.faptă la regimul rutier pedeapsa complementară si cea accesorie încetează odată cu pedeapsa principală? Pot redobăndi permisul?

  2. Buna ziua domnule avocat,am avut si eu de executat o pedeapsa de 4,8 ani de inchisioare,condamnare din 12-01-2011,am executat 3 ani si 11 luni si apoi am fost eliberat conditionat in data de 04-11-2014,cand pot indeplini conditiile de reabilitare judecatoreasca si cand pot indeplini conditiile de reabilitare de drept

    • Am fost condamnat cu suspendare in 1997 la 1 si 8 luni pot sa primesc ștergerea cazierului după atâția ani na m facut altceva penal între acest timp

    • Buna ziua. Am suferit în 2013 o condamnare de 3 ani și 6 luni pt furt calificat ,și în 2007 alta tot pt furt calificat cu condamnare de 2 ani. Am fost arestat în 2011 ,am ispășit pedeapsa de 1 an și 4 luni ,iar în 2013 am fost eliberat. Intre timp nu am mai săvârșit altă faptă din 2013 și până în prezent. Am muncit în diferite domenii,cu contract de munca dar și fără.Mi-am întemeiat o familie,am 3 copii,sunt căsătorit.. Întrebarea mea este: Cum pot face reabilitare să fie șters de pe cazier tot ce este trecut acolo? Mulțumesc

      • Buna ziua as dori sa stiu cat ma costa cheltuielile de judecata pentru curățarea cazierului judiciar accident de masina

        • Buna ziua,am fost condamnat la un an de închisoare si mi a dat cu suspendare si 3 ani de încercare,sentința rămânând definitiva in 17.10.2014.Dupa ce perioadă se depune cererea de reabilitare?Va multummesc

            • Buna ziua

              Am o condamnare definitiva in 08.11.2016 pentru complicitate la inselaciune si am primit pedeapsa de 1 an închisoare sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 3 ani. Reabilitarea (stergerea din cazier) va fi automata in 08.11.2019, reabilitarea de drept?In cei trei ani am respectat toate cerintele supravegherii ,mai putin achitarea integrala a prejudiciului (am achitat partial).Se ” curata ‘ cazierul de la sine in noiembrie 2019? Multumesc!

              • Bunăziua am avut in 2014 o amendă penală am, plătito atunci ,acum îmi apare pe cazier ce proceduri trebuiesc urmate pentru a fi șters din cazier mulțumesc.

              • Buna ziua domnule avocat! O scurtă întrebare: inn2017 am avut o condamnare cu suspendare 2 ani pana în 2019 și doresc să știu în cât timp se va prescrie cazierul, imi cer scuze dacă nu m-am exprimat corect. Vă mulțimesc!

              • Buna ziua eu am condus în anul 2005 fara permis am fost condamnat la 2 ani dar nu eram în România eram in Spaña unde eram arestat la 12 ani si 11 luni în 2015 ma venit in România si am contopit faptele acum dupa 3 ani de ka eliberarea conditionata vreau sa dau de permis si nu pot, puteti sa ma ajutati sa fac doar la fspta de conducere fara permis contopirea?

        • Bunăziua am avut in 2014 o amendă penală am, plătito atunci ,acum îmi apare pe cazier ce proceduri trebuiesc urmate pentru a fi șters din cazier mulțumesc.

      • Bună ziua am fost condamnat în 22 04 1999 art 211 condamnat la 9 ani și mam eliberat în 2005 și as vrea să-mi fac reabilitarea. Am scos cazierul pentru școală de șoferi și îmi apare ce am făcut și la traseu mia cam ținut morala domnu polițist va multumesc

  3. Domnule Avovat cu 1 an cu executare transformat in 3 ani cu suspendare pentru conducerea cu alcol ramasa definitiva din data 28-06-2014 am facut scoala din nou dupa 1 an de la definitiva si am luat permisu dar au trecut 3 ani si 3 luni si am scos cazieru si nu sa sters .Ce e de facut cum sa procedez?

  4. Buna
    Am fost condamnat la 1 an si 4 luni de inchisoare prin suspendarea ei la 3 ani si 4 luni termen de incercare !
    Cand se sterge din cazier sau trebuie sa fac undeva cerere
    Sentinta definitiva 09.01.2014
    Multumesc

  5. Buna ziua,
    Am primit in anul 2013 ,3 ani cu suspendare si trebuie sa merg 8 ani la Probatiune(2021).Problema mea este ca in tot acest timp am lucrat pe vas de croaziera,nu m a afectat situatia dar acum as dori sa lucrez acasa si din pacate
    cazierul meu nu este curat,nu ma angajeaza nimeni.Exista vreo posibilitate sa fac o cerere la judecatorie pt reabilitare inainte de incheierea
    termenului de incercare???mi am platit cheltuielile de judecata si prejudiciul in urma cu 3 ani.am contracte de munca la cea mai mare companie de vapoare din lume si evaluari extraordinare dupa fiecare contract,va rog sa ma indrumati pt ca eu m am gandit sa merg personal sa fac o cerere de reabilitare,este o ideea buna sau ma afecteaza deorece este inainte de 2021.Va multumesc

    • Buna ziua din nou,

      Ba da ,in cei 5 ani de lucrat pe vapoare,am mers la 6,7 luni la probatiune unde sunt atasate toate contractele mele de munca,nu am nici un avertisment,m am prezentat de fiecare data cand am stabilit cu consiliera de la probatiune.Va rog sa mi dati un sfat deoarece am reusit sa ma angajez la o companie pe data de 14 noiembrie unde au uitat sa mi ceara cazierul dar si au amintit acum dupa 2 luni jumate si sunt pe cale sa mi
      pierd serviciul din cauza unei fapte din 2003 si procesul a durat 10 ani,in 2013 s a dat sentinta definitiva si irevocabila.va rog spuneti mi ce trebuie sa fac sa mi scot acest cazier curat sa nu mi pierd locul de munca,va multumesc!!!

    • Buna ziua! Am un dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului, rămas definitiv la data de 23.10.1976, sentința fiind 1 an cu suspendare cu termen de încercare 2 ani. Acum doua săptămâni am avut ultima întrevedere la probațiune, astăzi am scos cazier și fapta tot apare, ce se întâmplă? Vă mulțumesc și aștept un răspuns

  6. Bună ziua, in 2015 am primit o condamnare de 1 an și 4 luni cu suspendare și termen de încercare de 3 ani și 4 luni cu începere de la 28.10.2911. Îmi puteți spune, vă rog, când intervine reabilitarea de drept sau cu alte cuvinte când nu mai apare înscris în cazier judiciar?
    Mulțumesc anticipat.

  7. Bună ziua domnule avocat, am executat o pedeapsa de 7 dintre care am făcut 5 ani zi la zi, și as dori sa știu termenul în care îmi pot face reabilitarea, fiind eliberat din data de 30 04 2013, va mulțumesc

    • Bună ziua domnule avocat am avut o condamnare de 6 ani și am executat tot mandatu după cît timp mă reabilitez

        • Buna ziua,
          Am avut o condamnare de 5 ani cu executare din care am executat 3 ani si cateva luni, m-am liberat pe 05.10.2014 in ce an as putea aplica pentru reabilitarea judecatorrasca?Va multumesc

          • Buna ziua: acesta este textul de lege – Articolul 528 Reabilitarea de drept (1) La împlinirea termenului de 3 ani prevăzut la art. 165 din Codul penal, dacă persoana condamnată nu a mai săvârşit o altă infracţiune, autoritatea care ţine evidenţa cazierului judiciar va şterge din oficiu menţiunile privind pedeapsa aplicată condamnatului. (2) La împlinirea termenului de 3 ani prevăzut la art. 150 din Codul penal, dacă persoana condamnată nu a mai săvârşit o altă infracţiune, organul care a autorizat înfiinţarea persoanei juridice şi organul care a înregistrat persoana juridică vor şterge din oficiu menţiunile privind pedeapsa aplicată persoanei juridice. La data de 01-02-2014 Alin. (2) al art. 528 a fost modificat de pct. 317 al art. 102, Titlul III din LEGEA nr. 255 din 19 iulie 2013, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 515 din 14 august 2013.

  8. Buna ziua domnule avocat,sotului meu i s.a dat decizia de neimatriculare in scoala de politie in urma prezentelor fapte,in 2008 a primit o amenda administrativă care presupun ca s.a reabilitat de drept….a doua a fost ca in 2017 a avut un dosar penal care s.a clasat in urma retragerii plângerii fapta in cazierul acestora rămânând..Nu cazierul pe care il stim noi acela normal este curat si pe cel detaliat unde apare fiecare amenda fiecare faptă…întrebarea mea este cum se poate reabilita…poate cere in fata judecătorului o reabilitare ca sa se poată inscrie dinou?pt ca cei de la dgpmb bucuresti asta vor..multumesc!

  9. Buna seara ! Am si eu un caz la care as dori un raspuns… in 2014 am savarsit infractiunea de lovire si alte violente fiind minor …Am fost judecat si am primit sentinta Consemnare la sfarsit de saptamana +plata spitalizarii cheltuielilor de judecata si daune morale cerute de persoana vatamana …Tin sa mentionez ca am indeplinit toate conditiile …iar in anul 2017 la terminarea liceului am dorit sa intru la scoala nationala de pregatire a agentilor de penitenciare dar nu am putut datorita sentintei emisa pe numele meu (cazierului)…intrebarea este : ma poate ajuta cumva reabilitarea ? Daca da cum pot proceda ?

  10. Buna ziua, Domnule avocat am si eu o intrebare. Daca am avut o condamnare de 10 ani din care am executat 7ani zi la zi. La cat timp dupa eliberarea pot face cererea de reabilitarea? Va multumesc

  11. Daca fiul meu a fost condamnat la o amenda de 80 de euro in italia si 2 lun i cu suspendare pentru furt in 2014, pedeapsa ce i se regaseste in anexa cazierului nu in cazierul judiciar, ce treb uie sa faca ca sa fie reabilitatt? Nu a intrat in posesia sentintei tribunalului din Roma si nu stie cum sa procedeze pentru ca vrea sa dea la politie.
    Va multumesc!

      • Buna seara domnule avocat.
        Am fost condamnat pentru furt la 2 ani de inchisoare cu suspendare conditionata pe durata termenului de incercare 4 ani. Asta s-a intamplat in 2/2002. Adaug ca am platit cheltuielile judiciare in acea perioada. Mentionez ca am luat adeverinta cu valoare de certificat de cazier judiciar unde zice “Solicitantul nu este inscris in cazierul judiciar”. Acuma as vrea sa stiu daca in momentul actual in cazierul judiciar imi arata la fel ca in adeverinta sau nu? Va multumesc

      • Buna ziua as dori sa stiu cat ma costa cheltuielile de judecata pentru curățarea cazierului judiciar accident de masina

  12. Buna seara domnule avocat.
    Am fost condamnat pentru furt la 2 ani de inchisoare cu suspendare conditionata pe durata termenului de incercare 4 ani. Asta s-a intamplat in 2/2002. Adaug ca am platit cheltuielile judiciare in acea perioada. Mentionez ca am luat adeverinta cu valoare de certificat de cazier judiciar unde zice “Solicitantul nu este inscris in cazierul judiciar”. Acuma as vrea sa stiu daca in momentul actual in cazierul judiciar imi arata la fel ca in adeverinta sau nu? Va multumesc

  13. “Art. 165 Noul Cod Penal Reabilitarea de drept: Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani”. “Art. 166 Noul Cod Penal Reabilitarea judecătorească: Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţă: în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani”. Deci sunt reabilitat de drept, corect?

  14. Am obtinut ieri certificatul de cazier judiciar. Este curat, ceea ce inseamna ca intre timp a intervenit reabilitarea de drept. Multumesc

  15. Buna ziua, am platit o amnenda penala la data de 12.06.2018 si am 3 ani pe cazierul juritic.
    Se poate sa scurtez aceasta perioada?
    Va multumesc!

  16. Buna seara.

    Sm o întrebare. Fostul meu soț are reabilitare făcută acum după divorț am aflat ca a fost in închisoare pentru omor și viol.
    El acum pune pe Facebook diferite acte care sunt prive și unde se văd datele mele personale cât și numele și am început un proces aici in Olanda sa se ceara la judecătorie interzicerea de a mai pune ceva legat de mine. Eu sunt de 23 de ani in Olanda și sunt cetățean olandez iar fostul soț e roman și am fost 2 1/2 ani împreuna. El a plecat de aici la sora lui in Spania ca știa ca fi luat de poliție pentru alte minuni ce mi-a cauzat la servici. Am lucrat la un birou de avocati și mi-a copiat informații secrete fără acceptul meu ca sa ma santajeze sa nu divortez. Am preferat sa rămân fără servici dacat sa trăiesc in șantaj. In momentul de fata el mai are procese in Timișoara cu fosta lui pentru ca și ei ia făcut aceleași chestii ca și mie.
    Cum as putea intra in posesia informațiilor sau cazierului din arhiva? Poate avocatul meu de aici sa ceara sau cum se procedează? Acest psihopat trebuie oprit și cu aceste informații poliția olandeza pot merge mai departe pana in Spania. Ma puteți cumva ajuta? Eu numai cunosc legea din România și nu știu cum sa fac.

    Va multumesc

    Mirela Matea

  17. Buna ziua,

    Tatal meu a fost condamnat la 1 an de puscarie cu suspendare- doi ani sub supraveghere pentru conducere in stare de ebrietate.
    Termenul celor doi ani de supraveghere se incheie pe data de 19 iunie,peste doua zile. Sentinta a fost data pe data de 19.07.2016. Intrebarea mea este, poate sa solicite reabilitare judecatoreasca? Are nevoie de un cazier curat pentru a putea calatori intr-o tara in care se solicita si ma intrebam daca poate sa solicite dupa data de 19, realibilitare judecatoreasca. Stiu ca reabilitarea de drept survine dupa 3 ani, adica la anul pe vremea aceasta dar as vrea sa stiu daca sunt sanse sa i se curete cazierul inainte de termenul de 3 ani. Precizez ca are 65 de ani, a fost prima si singura lui abatere de la lege si eu sunt foarte departe si as dori sa il pot aduce sa isi vada nepoata…Va multumesc anticipat.

  18. domnule avocat, cu tot respectul reabilitarea de drept este diferita de termenul de incercare , corect?
    Va rog sa confirmati sau nu, reabilitarea de drept in cazul de mai sus curge de la data indeplinirii termenului de supraveghre si nu de cand incepe termenul de supraveghere?

    Multumesc respectuos si va rog sa raspundeti.

  19. Bună seara! Domnule avocat, vă rog, spune-ți-mi dacă trebuie să fac cerere de reabilitare sau nu, pentru a avea cazierul curat.
    ” Tip solutie: Condamnare
    Solutia pe scurt: Condamnă pe inculpat la pedeapsa de 1(un) an şi 6(şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „furt calificat”. În baza dispoziţiilor art. 81 Cod penal dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicată inculpatului prin prezenta sentinţă penală pe o durată de 3(trei) ani şi 6(şase) luni. Constată recuperat integral prejudiciul cauzat părţii vătămate, aceasta nemaiconstituindu-se parte civilă în cadrul procesului penal. 07.11.2013″
    Vă mulțumesc!

  20. Buna ziua, sunt într-un caz complicat si sper ca cineva cu experienta sa ms poate ajuta.
    Am fost condamnat in urma cu 16 ani mai exact in 2002 am fost acuzat de trafic de pers., în 2004 raman definitiv la 6 ani, execut încă de la început 2002 pana in 2003 un an si 3 luni , ma eliberez si ma judec in afara deoarece in prima instanță am fost condamnat 6 ani si la curtea de apel a fost ca data sentință , sunt arestat în italia in 2005 adus cu interpolul in 2008 si ma eliberez in 25 august 2009 după multă bătaie de cap cu procuratura nu a vrut sa imi recunoasca mandatul de arestare prin interpol , am executat in jur de 5 ani su ceva din 6 ani. Doresc sa stiu daca eu am dreptul la reabilitare si dupa cât timp aveam dreptul după toată povestea care v-am spus rețineți aspectul am fost definitiv in 2004 septembrie , fiinca in anul 2016 sunt trimis in judecata si ca recidivist. Nu am facut reabilitarea deoarece nu credeam ca mai am de aface cu justitia romana dar din pacate se întâmplă, doresc sa stiu daca pot face vreo obiecție asupra stari mele de recidiva in prezent???.

  21. Buna seara.Am si eu o intrebare.Care este procedura pentru reabilitare de drept sau..Am fost condamnata cu suspendare pentru proxenetism in 2004-2005 ceva de genul,la 4 ani si 6 luni cu suspendare,pana a fost procesul am stat in arest preventiv aproape o luna si o luna la Rahova dupa care mi-au dat drumul aksa in urma Apelului..facut de avocatul meu personal nu din oficiu.Acum scrie pe cazier si pedeapsa si cele doua luni..Cum fac sa am cazierul alb?.Imi cauzeaza la angajari.Va multumesc!

  22. Buna ziua.
    Va rog sa ma ajutati sa inteleg urmatoarea situație.
    O persoana care a fost condamnata in anul 2010 la 7 ani cu executare, s- a eliberat in anul 2013, in decembrie.
    Cand se va face reabilitarea de drept? Adica fara a mai avea cazier

  23. Buna ziua,
    Va rog sa ma ajutati cu o informație.
    O persoana a fost condamnata in anul 2010, la 7 ani închisoare, pentru complicitate tâlhărie.
    S-a eliberat in decembrie 2013.
    Este necesar sa ceara reabilitare in instanta, pentru a nu a mai avea cazier?

  24. Buna dimineata. Va rog frumos, daca ma puteti ajuta cu o informatie. O persoana a fost condamnata in anult 2010 pentru infracțiunea complicitate la talharie si a primit 7 ani cu executare. S-a eliberat in decembrie 2013. In ce an va fi reabilitarea de drept? Adica din ce an nu va mai avea cazier. Va multumesc!

  25. Buna ziua, o intrebare: un prieten a fost condamnat la 1 an inchisoare in 2015 (conducere in stare de ebrietate), a executat pedeapsa, nu are alte fapte, cat timp ii va ramane inscrisa condamnarea in cazierul judiciar (in noiembrie 2018 era inscrisa).

  26. Buna ziua.
    Am fost condamnat in 19.3.2012 la 5ani inchisoare, m-am eliberat conditionat in 13.1.2015 vreau sa stiu cand imi pot face reabilitarea ?

  27. Pentru a face reabilitarea este necesara prezenta celui care o cere in instanta? Este vorba despre o infractiune comisa in urma cu 25 de ani (1994) condamnare la 5,10 ani, executati 2,8 ani. De atunci nu a mai existat nici un fel de altercatie cu legea.

  28. Buna ziua, acum 6 ani de zile am fost condamnat la 1 an si 6 luni suspendare, acum vreau sa imi fac reabilitarea cazierului, cu trebuie sa procedez si ce suma de bani imi sunt necesari? Cu stima, va multumesc.

    • Buna ziua, pe codul de procedura vechi reabilitatea se facea de drept pentru pedepse de pana la un an. Avand in vedere ca legea penala mai favorabila retroactiveaza, opinez ca dvs. ar trebui sa aveti cazierul curat, insa daca scoateti un cazier nou si apareti cu fapte in el, atunci sunati-ne la 0722298011 si va ajutam cu reabilitarea. Cu stima, av. drd. Cuculis

      • Buna ziua.
        Am avut acum 15 ani de plătit o amendă penală. Am achitat-o tot atunci in doua rate in timpul a doua luni.a doua rata am plătit la trezorerie pt ca casieria de la instanța se desființase. Am fost la tribunal si am solicitat reabilitarea caietului pt ca dupa 15 ani imi apare cu amendă penală,iar în registrul lor nu imi apare ca a doua tranșă a fost plătită.am incercat sa scot de trezorerie un duplicat la a doua plata si mi s-a spus ca chiantele se caseaza dupa 10 ani.Am făcut o cerere către domnul președinte pt reabilitarea caietului acum 3 saptamani si nu am primit încă niciun răspuns.Indrumati-ma va rog cum trebuie sa procedez.Cu stimă si respect.Multumesc.

  29. buna ziua
    am fost condamna la 3 ani cu executare si 4 ani si 6 luni de incercare, din pedeapsa am executat 2 ani si am fost eliberat conditionat , din momentul eliberari pana in prezent au trecut cei 4 ani si jumatate de incercare, pot face cererea pt reabilitare ?

  30. Buna ziua, cum pot face o reabilitare si ce cheltuieli implica? Am avut mai multe condamnari iar ultima este la sec.2

  31. Buna ziua,
    Am fost condamnat in anul 2005 la 100 lei amenda in urma unui accident auto, “pentru savarsirea faptei prevazute de art.184 ind.1 CP, art.184 alin.3 CP, art.63 alin.3 teza 2 CP, art.13 CP”.
    Nu ar fi trebuit sa intervina reabilitarea de drept?
    Cu toate astea imi apar aceste inscrisuri in cazier.
    Trebuie neaparat sa cer in instanta reabilitarea sau se poate face o cerere direct la politie?

  32. In 97 am primit 1an suspendare pentru art.furt(intre rude)..din 97 pina acum nu am mai avut nici o abatere…as vrea sa stiu daca acum cazierul este curat

  33. buna ziua , am o intrebare si anume : am avut de executat o condamnare de 7,6 ani . am executat 4,6 ani , am fost eliberat conditionat la data de 17.08.2017. i-mi puteti spune data reabilitarii mele judecatoresti ? va multumesc anticipat

  34. Acum 23 de ani -1996 -am fost condamnat la 1 an cu suspendare pentru infractiune la legile circulatiei rutiere (consum alcool )
    A intervenit reabilitarea de drept. Cazierul, la cerere, mi-a fost dat curat, fara inscrisuri. Este totusi necesara o cerere suplimentara undeva? Spre exemplu il pot folosi pentru completarea cu buna credinta a dosarului intocmit pentru alegerea intr-o functie publica? Ex-consilier local
    Sau mai explicit : daca legea care este acum in dezbatere ,trece cu mentiunea “nu pot candida persoanele care au avut condamnari penale” ma va afecta sau nu,eu fiind reabilitat de drept?
    Multumesc.

  35. Bumă ziua,aș dori să știu când pot face reabilitarea judecătorească, am fost condamnat la 11 ani pt.complicitate la furt,in 2003.Am executat 7ani iar pedeapsa a fost modificată la 7 ani după noul cod penal.Am fost eliberat în 2014,februarie,de atunci lucrez în Spania cu contract de muncă .Vă mulțumesc.

  36. Bună ziua. Am fost condamnat în 2011 la o pedeapsă de 3 ani și 6 luni cu executare și interzicerea unor drepturi pentru 5 ani. Condamnarea a fost pentru delapidare, taxele judiciare au fost achitate dar prejudiciul invocat în dosar nu a fost revendicat de societatea presupus afectata de faptele mele. Am început executarea pedepsei în data de 18.11.2011 și am fost eliberat condiționat în data de 03.12.1013. Puteți să-mi spuneți când pot începe acțiunea pentru reabilitare la cerere și dacă această acțiune o să “curețe” cazierul?

      • Bună ziua! Am primit, în 11 noiembrie 2016, o condamnare, cu executare, de doi ani, iar în 21 august 2017, am beneficiat de liberare condiționată. Aș dori să știu dacă reabilitarea de drept intervine la 21 august 2020, sau la împlinirea a trei ani de la terminarea perioadei condamnării inițiale, deoarece, din Codul penal sau din Codul de procedură penală nu reiese foarte clar acest lucru, cel puțin pentru mine, care nu sunt specialist în domeniu…Vă mulțumesc mult! Cu stimă!

  37. Va rog spunetimi la o pedeapsă de 8 luni in cat timp de la eliberare se face reabilitarea de drept? A trecut peste un an de când m-am liberat si tot imi apare condamnarea, mulțumesc

  38. Buna ziua!
    In anul 2014 decembrie am primit o peseapsa de 2 ani cu suspendare si 4 ani termen de incercare perioada in care nu am mai savarsit nici o incalcare de natura penala.
    Intrebare: in cazul meu reabilitare se face de drapt sau prin cerere judecatoreasca?
    Multumesc anticipat

  39. Fiul meu a fost condamnat, pentru conducerea unui autoturism sub influenta alcoolului, in 09.06.2016 la 1 an cu suspendare si supraveghere 2 ani, reintegrare sociala, munca in folosul comunitatii, etc. Mentionez ca nu s-a abatut de la nici una din pedepsele complementare. A fost prima lui infractiune in viata. Pedeapsa l-a marcat enorm. Cand va avea cazierul curat ??
    Va multumesc anticipat.

  40. buna seara domnule avocat in iulie 2013 mam eliberat si am avut 3 ani din care am executat 2 ani si 6 luni va rog frumos domnule avocat vreau sa stiu cind mi se face de drept reabilitarea si dp cit timp pot face eu reabilitarea mentionez ca sunt recidivist din trecut dar in ultimi ani am fost cuminte si vreau sa plec afara si nu pot ca imi cere cazierul si este patat va rog frumos sa ma indrumati cum pot face reabilitarea multumesc

      • Bună seara!

        Socrul meu a fost condamnat în anul 1999, luna ianuarie, la 1 un și jumătate de închisoare. A executat efectiv 9 luni, fiind eliberat condiționat în octombrie 1999.

        Din câte am citit pe site-ul dumneavoastră, înțeleg ca ar fi trebuit sa fi intervenit reabilitarea de drept. Cu toate acestea însă, acest lucru nu s-a intamplat.
        Bănuim ca motivul ar fi acela ca nu a achitat cheltuielile de judecata stabilite prin Sentința de condamnare.

        Vă rugam sa ne ajutați cu opinia dumneavoastră privind acest aspect.
        În măsura în care și dumneavoastră considerați ca ar fi trebuit sa intervină deja reabilitarea de drept, credeți ca achitarea cheltuielilor ar grăbi acest proces? Dacă da, cărei instituții ar trebui sa se adreseze cu privire la indexarea și actualizarea sumei neplatite?

        Vă mulțumim!

  41. Am avut un credit de nevoi personale la BankPost si acum sunt executat silit prin proprire pe salariu. Mi s.a mărit rata si nu am mai avut de unde plăti. De la suma împrumutată de 14500 lei pe o perioada de 10 ani din care am plătit vreo 4 sau 5 ani, acum mi.a venit prin executare suma de aproximativ 35000 lei. Ce pot face? Va multumesc anticipat.

      • Bună ziua,mi s-a admis cererea de reabilitare in vederea ștergerii cazierului și instanța constată intervenită reabilitarea de drept și dispune să se facă mențiune despre reabilitare pe hotărârea prin care s-a pronunțat condamnarea,după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri si cheltuielile judiciare rămân in sarcina statului.
        Cu drept de contestație în termen de 10 zile de la comunicare.
        Ce pași trebuie să urmez pentru ștergere cazierului?
        Să astept 10 zile?
        Apoi cu o cerere la IJP?
        VĂ mulțumesc

  42. Bună seara domnule avocat, in 13.10.2014 am fost condamnat pentru tâlhărie calificată la 2 ani de închisoare , cu suspendarea executării pedepsei sub supravegherepe durata de supraveghere de 3 ani, cu respectarea obligației de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității. după ce toate acestea au fost îndeplinite, când intervine reabilitarea si de care tip?
    Vă mulțumesc!

    • Termenul se implineste dupa cum urmeaza:
      Articolul 528 Reabilitarea de drept (1) La împlinirea termenului de 3 ani prevăzut la art. 165 din Codul penal, dacă persoana condamnată nu a mai săvârşit o altă infracţiune, autoritatea care ţine evidenţa cazierului judiciar va şterge din oficiu menţiunile privind pedeapsa aplicată condamnatului.

  43. Bună seara domnule avocat, în 13.10.2014, am fost condamnat pentru tâlhărie calificată, la 2 ani de închisoare , cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere cu termenul de supraveghere de 3 ani. Cand intervine reablilitarea si de care tip?
    Va mulțumesc.

  44. Buna ziua, Domnule Avocat.
    Am fost condamnat pentru alcolemie la volan, pe data de 09.05.2016 la 10 luni cu suspendare si 2 ani termen de incercare.
    Am avut de executat si 80 de ore de munca in folosul comunitatii, ore executate plus prezentarea la termene stabilite la Serviciu de Probatiune, toate conditiile find respectate intocmai.
    Astazi 28.01.2020 am solicitat cazierul judiciar, necesar la angajare si condamnarea inca apare.
    Cand intevine reabilitarea?
    Cu deosebit respect!

  45. Buna ziua,am rugămintea sa ma ajutați intr-o problema,Am fost judecat pentru conducerea unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice,și am primit amânarea executării pedepsei și termen de încercare doi ani cu vizite la serviciul de probațiune.De la ispășirea celor doi ani de încercare au mai trecut încă doi ani iar in cazier tot îmi apare sentința de amânare a executării pedepsei.Ce trebuie sa fac astfel încât sa nu îmi mai apăra nimic in cazier?Multumesc!

  46. Buna ziua . Am avut o suspendare de 9 luni si pana la 2 ani perioada de incercare incepand cu data de 12/01/2015 .Mentionez ca au trecut cei 2 ani de probatiune plus inca 3 ani pe tru care ar trebui sa intervina reabilitarea de drept dupa noul cod .Trebuie sa depun o cerere la judecatorie sau ce alt ceva ?? Multumesc . O zi buna

  47. Bună ziua!
    Dacă am fost reabilitat anul trecut în Noiembrie , mă scot automat din sistem s-au trebuie să mai fac eu ceva?
    Mulțumesc frumos!

  48. Buna ziua, am avut o condamnare cu amendă penală ,in 2013. Reabilitarea de drept din oficiu nu sa făcut, ce trebuie sa fac?

  49. Buna ziua domnule avocat! As dori sa stiu cind pot face cerere de reabilitare judecatoresca daca in anul 2018 luna 6 am fost condamnat la 2ani si 6 luni cu suspendare si un termen de supraveghere de 4 ani pentru delapidare?
    Va multumesc!

    • Buna ziua. In urma sustinerii unor examene in MAI in anul 2021 la verificarea extinsa a cazierului am fost gasit cu o fapta de natura penala din data 2005 in Franta de 1000 euro amenda pentru circulatia unui autovehicul fara asigurare tehnica . Mentionez ca nu am stiu de aceasta fapta si nici nu am fost instiintat.In urma cererilor facute in franta am primit instiintare ca fapta este reabilitata din plin si drept. Am incercat sa achit amenda si mi au zis ca nu au baza legala pentru a o putea achita. Cum pot proceda pentru a sterge aceasta fapta din cazier .
      Va multumesc

  50. Buna ziua DOMNULE AVOCAT. In 1993 am condus fara permis si am fost condamnat la 2 ani si 6 luni cu suspendare si 3 ani termen de incercare pot face reabilitare pentru cazier la scoala de soferi. Va multumesc !

  51. Buna ziua domnule avocat! As dori sa stiu cind pot face cerere de reabilitare judecatoresca daca in anul 2018 luna 6 am fost condamnat la 2ani si 6 luni cu suspendare si un termen de supraveghere de 4 ani , sau cind voi avea cazierul curat?
    Va multumesc!

  52. Bună ziua! Am avut o condamnare, de doi ani, cu executare, în 11.11.2016. În 21.08.2017, am beneficiat de liberare condiționată. În 21.08.2020, va interveni reabilitarea de drept? Vă mulțumesc! Cu stimă!

      • Intrebarea mea se bazeaza pe cele precizate de dumneavoastra, si anume “termenul de 3 ani… incepe sa curga de la data cand a luat sfarsit executarea pedepsei principale”, precum si pe exemplul din cazul clientului dumneavoastra, D.C., condamnat la 2 ani si 6 luni, in 28.02.2005, termenul de 4 ani (necesari pentru reabilitarea judecatoreasca), implinindu-se la 11.07.2010, eu intelegand ca se face referire la executarea efectiva, nu cea stabilita prin hotararea judecatoreasca. Acest lucru nu imi este clar si nu reiese (pentru intelegerea mea), din Codul penal si din Codul de procedura penala. Va multumesc mult! Cu toata stima!

  53. buna ziua ,imi cer scuze pentru deranj,in anul 2018 luna mai am fost condamnat la 1 an si 3 luni cu suspendare,aceasta avand un termen de supraveghere de doi ani care s au implinit in mai anul 2020 ,as dori sa stiu cand intervine reabilitarea de drept,cu stima

  54. Bună ziua, va rețin din timpul dumneavoastră apelamd cu o nelămurire….. Pe 3.12.2020 am fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de doi ani. Va rog sa îmi spuneți când intervine reabilitarea? Va mulțumesc anticipat

    • Buna ziua, reabilitarea se calculeaza asa: (1) Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţă, după împlinirea următoarelor termene:
      a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani;

  55. Bună seara domnule avocat vă rog să mă ajutați în 16 februarie 2018 am fost condamnata la 10 luni închisoare cu suspendare si 2 ani sub supraveghere, când intervine reabilitarea de drept. Vă mulțumesc

  56. Salutare,

    In COMUNICARE HOTARARE PENALA Nr. 76/2015 din data de 12 Martie 2015, am fost condamnat la 2 ani si 6 luni inchisoare cu suspendare.
    Astazi, 1 aprilie 2021, cazierul meu este inca ‘patat’ si nu pot pleca din voiaj din cauza acestui lucru.

    Se poate face ceva pentru a ‘scapa’ de cazier?
    Va pot trimite hotararea penala si cazierul la o adresa de mail.

    Multumesc.

  57. buna ziua,,ma numesc diaconu dumitru cristian,,,in anul 2011 am produs un accident rutier cu victima in urma carui-a am suferit o condamnare de 3 ani cu suspendare plus inca 3 ani de probatiune,,,sentinta ramasa definitiva in anul 2014 ,,,,pedepsa a fost executata si in data de 30 iunie 2020 a fost ultima zi de probatiune,,din dialogul avut cu agentul de la probatiune a reiesit ca reabilitarea a survenit automat ,,cu data de 1 iulie ,,,,avand in vedere ca am fost condamnat pe legea veche,,,,vreau sa va intreb daca am inteles bine sau daca in momentul respectiv inca nu sunt reabilitat,,,eu redobandind deja permisul de conducere si dorindu-mi sa-mi fac autorizatie de transport alternativ,,,cu multa stima si respect

  58. Bună ziua , în 2011 martie am fost arestat pt un mandat de 2 ani și 6 luni având un alt proces pe rol am rămas la pedeapsa finala în 2011 prin vara la 3 ani și 6 luni am executat 2 ani și 4 luni în iunie 2013 m-am eliberat condiționat în 2017 aprilie am întrat complice la un furt în Germania în septembrie 2017 mi-au dat o amenda pt furtul respectiv în 2018 am achitat amenda din Germania iar în 2021 luna mai am depus o cerere de reabilitare în România instanta sa sesizat din oficiu în legătură cu amenda din Germania și au zis ca urmează sa între în recunoaștere din oficiu acea fapta din Germania și au cerut detalii către statul german dacă amenda este de natura penal acum sa amânat pt următorul termen . Întreb dacă am vreo șansă să mi se acorde reabilitarea având în vedere ca au trecut 4 ani de la fapta din Germania care mi-a dat amenda respectivă pe care am și făcut dovada achitării plus loc de munca plus achitarea tuturor cheltuielilor judiciare și dacă au un temei legal sa se lege de fapta din Germania. Va mulțumesc anticipat.

  59. Pe latura civila instanta penala definitiva pronunta o suma pana la care sunt facut raspunzator in solidar total gresita fata de situatia de drept. Dupa formularea tuturor cailor de atac ordinare si extraordinare atat pe latura penala cat si civila mi-au fost respinse toate cererile ca inadmisibile. Am depus cerere de reabilitare prin care am solicitat modificarea sumei pana la care sunt facut raspunzator in conformitate cu dispozitiile art. 534 pct.3 cu mentiunea ca drepturile partii civile nu se modifica potrivit pct.4 al art 534 CPrp.

  60. Domnul Avocat am fost condamnat definitiv în 2012 la 7ani și am fost eliberat în anul 2017 iunie acum după 5ani pot să fac reabilitarea să fi și eu cu cazierul curat fără antecedente penale fincă nu am mai săvârșit nici măcar amendă penală…

  61. Buna ziua, domnule avocat. Mi-am facut cererea de reabilitare judecatoreasca si a fost aprobata. Acum trebuie inregistrata la judecatorie ? Sau sunt reabilitat ? Daca trebuie inregistrata cum ar trebui formulata cererea ? Va multumesc anticipat.

  62. Buna, am avut 2 amenzi penale si le-am platit dar tot imi apar pe cazier, am cautat pe just.ro si nu mai imi apare dosarele, este incheiat din 2018 si am nevoie pt inscriere la scoala de soferi, in cazier apare cum ca am platit si nr de chitanta, dar nu mai am chitantele, oare sa ma respinga la examen? si dupa cat timp dispare din cazier? Multumesc!

  63. Buna ziua,

    Am indeplinit toate conditiile reabilitarii de drept dar in cazier inca apar condamnarile. Ce ar trebui sa fac?

    Multumesc.

  64. Buna ziua. Ma puteti ajuta cu un raspuns daca are voie sotul sa se inscrie la soala pentru categoria c+e avand sentinta urmatoare?În baza art. 335 alin. 2 cod penal raportat la art.396 alin.1, alin. 4 şi alin. 10 Cod proc.pen. şi art. 83 Cod penal, stabileşte pentru inculpatul S******** B*****, pedeapsa de 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere. În baza art.83 alin.1 C.pen. amână aplicarea pedepsei închisorii stabilite pe un termen de supraveghere de 2 ani calculat conform art.84 alin.1 C.pen. de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.23.05.2018. Se încadrează la cei 3 ani sau 1 an de la rămânerea definitiva? A condus cu permisul suspendat avand dovada de circulatie expirata.Multumesc!

  65. A trecut mult de când am avut o condamnare,mai precis anul 1985.Acum sunt hărțuit de poliție.Spun că trebuie să semnez nu știu ce act de luare în evidență.Ce trebuie făcut să scap de acest coșmar?

  66. Bună ziua….întrebare…am trei fapte pe cazier…
    1…o amenda penala din 18.12.2002…
    2….un an de suspendare din 03.03.2016….
    3….un an de suspendare din 04.06.2014….
    Va rog să-mi spuneți..am scos cazierul ….vreau sa ma angajez…și faptele apar pe cazier am înțeles ca normal după 3 ani reabilitare era din oficiu….de imi mai apar

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.