Reabilitarea Judecatoreasca si Reabilitarea De Drept In Noul Cod Penal – Cum Pot Sa Ma Reabilitez – Model Cerere Reabilitare – Drept Penal Avocat Cuculis

Avocat Reabilitare – Drept Penal

Reabilitarea este o institutie de drept penal care are rolul de a inlatura , in anumite conditii expres prevazute de codul penal, consecintele condamnarii unei persoane care a savarsit o infractiune penala. Reabilitarea poate fi de drept sau judecatoreasca, aceasta din urma operand la cererea persoanei condamnate sau a mostenitorilor sai.

Mai pe scurt, reabilitarea inlatura decaderile, interdictiile si incapacitatile din hotararea de condamnare.

Avem doua tipuri de reabilitare: REABILITARE JUDECATOREASCA si REABILITARE DE DREPT.
Mai intai vorbim despre REABILITAREA JUDECATOREASCA. Asa cum intelegem si din denumirea pe care o poarta, aceasta se constata de catre instanta de judecata.
Intai, trebuie sa stim care sunt conditiile in care opereaza cererea de reabilitare judecatoreasca si instanta la care se depune aceasta cerere.
Sa incepem cu conditiile reabilitarii judecatoresti:
Conform articolului 137 Cod Penal litera a) se cere ca cel condamnat sa nu fi suferit o noua condamnare in termenul prevazut la articolul 135, respectiv:
a) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de un an până la 5 ani, după trecerea unui termen de 4 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;

b) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani până la 10 ani, după trecerea unui termen de 5 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;

c) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, după trecerea unui termen de 7 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;

d) în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă comutate sau înlocuite cu pedeapsa închisorii, după trecerea unui termen de 7 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei cu închisoare.

Articolul 137, litera b) condamnatul isi asigura existenta prin munca sau prin alte mijloace oneste , precum si in cazul in care are varsta de a fi pensionat sau este incapabil de munca;
Articolul 137, litera c) condamnatul a avut o conduita buna;
Articolul 137, litera d) condamnatul a achitat în întregime cheltuielile de judecată şi despăgubirile civile la plata cărora a fost obligat, afară de cazul când partea vătămată a renunţat la despăgubiri, sau când instanţa constată că cel condamnat şi-a îndeplinit în mod regulat obligaţiile privitoare la dispoziţiile civile din hotărârea de condamnare.
Termenul de reabilitare judecatoreasca incepe sa curga de la data executarii sau considerarii ca executata a pedepsei principale (Excepție: grațierea conditionată: termenul de reabilitate curge de la data aplicării actului de grațiere, nu de la data împlinirii termenului de incercare)
In caz de condamnari succesive, termenul de reabilitare se calculează in raport de pedeapsa cea mai mare si curge de la data executarii ultimei pedepse

Insa, constatam ca pe langa termenul care se cere, trebuie rezolvata si problema referitoare la plata despagubirilor catre partea vatamata si cheltuielile avansate de catre stat , precum si dovada ca v-ati integrat in sociatate, in sensul existentei unui loc de munca si obtinerea unor venituri in mod licit.

In cazul neindeplinirii unei conditii, instanta poate dispune anularea reabilitarii.
Este posibila doar in cazul reabilitarii judecatoresti . Vorbim despre anularea reabilitarii atunci cand dupa acordarea acesteia se descopera ca persoana a suferit o alta condamnare, care daca ar fi fost cunoscuta, ducea la respingerea cererii de reabilitare .
Singura exceptie este aceea in care instanta cunostea ca exista o noua condamnarea, insa nu a luat-o in seama la acordarea reabilitarii.

La litera d) e vorba despre cheltuielile de judecata si restul despagubirilor, conditie obligatorie pentru acordarea reabilitarii. Dar, in cazul neindeplinirii acesteia fara a exista rea-credinta, se poate dispune reabilitarea.

Daca cererea a fost respinsa, se poate introduce o noua cerere, insa dupa o perioada calculata in functie de pedeapsa aplicata.. Daca persoana care ar beneficia de reabilitare decedeaza fara a o depune, aceasta poate fi depusa, insa cu conditia ca persoana beneficiara sa fi trait pana la implinirea termenului de reabilitare.

Acestea fiind spuse, trebuie sa va informez si cu privire la instanta la care se depune cererea de reabilitare. Aceasta se depune fie la instanta care a solutionat cauza in prima instanta, fie la instanta de acelasi grad in raza teritoriala a careia isi are domiciliul persoana in drept sa obtina reabilitarea. Insa, conform practicii si cu scopul de a fi cat mai eficient procesul este indicat ca sa fie introdusa cererea la instanta care a judecat cauza in fond si care are in arhiva toate datele cazului, inclusiv cele privind executarea pedepsei.

Mai jos, aveti un exemplu de cerere de reabilitare judecatoreasca:

Reabilitare judecatoreasca
DOMNULE PREŞEDINTE,

Subsemnatul(a) ………….., domiciliat(a) în …………, va rog sa dispuneti REABILITAREA MEA de condamnarea (sau condamnarile) pe care le-am suferit.
Motivele cererii:
In fapt,
Prin sentinta penala nr. ……… din ……….., a judecatoriei ………..si in baza art. ……, am fost condamnat la ………. inchisoare, fapta savarsita la data de …………
Pedeapsa am executat-o in perioada …………….

Doresc sa precizez ca de la data executarii si pana in prezent nu am suferit o noua condamnare, respectand articolul 135 Cod Penal in ceea ce priveste intervalul de timp si de asemenea doresc sa preciez ca in aceasta perioada mi-am asigurat existenta prin mijloace licite, respectiv prin existenta unul loc de munca si obtinerea unor venituri licite fiind incadrat in munca la societatea X si am locuit efectiv in orasul Y precum si primirea unor venituri licite, am avut o buna conduita si am achitat in ntregime despagubirile civile si cheltuielile judiciare la plata carora am fost obligat..

In drept,
Imi intemeiez cererea pe dispozitiile art. 137 C. pen. şi art. 494 – art. 498 C. proc. pen.
Dovada cererii o fac cu urmatoarele acte pe care le anexez prezentei cereri : copia legalizata a hotararii de condamnare , biletul de liberare din penitenciar, adeverinta nr. ……. din ………., eliberata de unitatea la care am lucrat de la executarea pedepsei pana in prezent, chitanta de achitare a despagubirilor civile si a cheltuielilor judiciare, precum si o caracterizare din partea unitatii la care lucrez, din care rezulta ca am avut o un comportament adecvat.
De asemenea, pentru dovedirea comportamentului meu in societate, doresc sa fie audiat martorul Z.
In vederea judecarii cererii, va rog sa dispuneti atasarea dosarul nr. ………, in care s-a pronuntat hotararea prin care am fost condamnat.

Data, Semnatura,

DOMNULUI PREŞEDINTE AL JUDECATORIEI ……………

Si cam atat despre REABILITAREA JUDECATOREASCA

Acuma sa vorbim in cateva cuvinte si despre REABILITAREA DE DREPT
Reabilitarea de drept este acea forma a reabilitarii care opereaza in virtutea legii, fara a fi necesara cererea fostului condamnat pentru obtinerea ei, aceasta fiind considerata ca dobandita de condamnat in momentul cand s-au realizat conditiile de reabilitare.

Reabilitarea de drept intervine dupa implinirea termenului de incercare.
Asadar, aceasta intervine doar in temeiul legii si este obligatorie indeplinirea a trei conditii. Acestea trebuie sa fie indeplinite cumulativ.
1. Persoana in cauza sa fi fost condamnata la pedeapsa amenzii sau la pedeapsa inchisorii de pana la 1 an
2. Sa se fi împlinit termenul de reabilitare de 3 ani

3. In termenul de reabilitare sa nu se fi comis o noua infractiune,

Conform articolului 134 COD PENAL.
Daca s-a savarsit o noua infractiune in acest termen, nu mai opereaza reabilitarea de drept, numai cea judecatoreasca.

Asa cum este prevazut in articolul 134 Cod Penal, se face distinctie intre reabilitarea persoanei fizice si reabilitarea persoanei juridice.
In ceea ce priveste reabilitarea persoanei juridice, aceasta are loc de drept daca: “dacă în decurs de 3 ani, de la data la care pedeapsa amenzii sau, după caz, pedeapsa complementară, a fost executată sau considerată ca executată şi persoana juridică nu a mai săvârşit nicio altă infracţiune.”

http://portal.just.ro/SitePages/acasa.aspx

avocat@indrumari-juridice.eu

42 comments to “Reabilitarea Judecatoreasca si Reabilitarea De Drept In Noul Cod Penal – Cum Pot Sa Ma Reabilitez – Model Cerere Reabilitare – Drept Penal Avocat Cuculis”
 1. D-le avocat,fratele meu are un dosar penal care a fost judecat la fond si la curtea de apel,insa ar vrea sa faca recurs in casatie la ICCJ Bucuresti ,se poate cu avocat din oficiu si nu ales? Va multumesc. !

 2. Buna ziua domnule avocat,am avut si eu de executat o pedeapsa de 4,8 ani de inchisioare,condamnare din 12-01-2011,am executat 3 ani si 11 luni si apoi am fost eliberat conditionat in data de 04-11-2014,cand pot indeplini conditiile de reabilitare judecatoreasca si cand pot indeplini conditiile de reabilitare de drept

 3. Domnule Avovat cu 1 an cu executare transformat in 3 ani cu suspendare pentru conducerea cu alcol ramasa definitiva din data 28-06-2014 am facut scoala din nou dupa 1 an de la definitiva si am luat permisu dar au trecut 3 ani si 3 luni si am scos cazieru si nu sa sters .Ce e de facut cum sa procedez?

 4. Buna
  Am fost condamnat la 1 an si 4 luni de inchisoare prin suspendarea ei la 3 ani si 4 luni termen de incercare !
  Cand se sterge din cazier sau trebuie sa fac undeva cerere
  Sentinta definitiva 09.01.2014
  Multumesc

 5. Buna ziua,
  Am primit in anul 2013 ,3 ani cu suspendare si trebuie sa merg 8 ani la Probatiune(2021).Problema mea este ca in tot acest timp am lucrat pe vas de croaziera,nu m a afectat situatia dar acum as dori sa lucrez acasa si din pacate
  cazierul meu nu este curat,nu ma angajeaza nimeni.Exista vreo posibilitate sa fac o cerere la judecatorie pt reabilitare inainte de incheierea
  termenului de incercare???mi am platit cheltuielile de judecata si prejudiciul in urma cu 3 ani.am contracte de munca la cea mai mare companie de vapoare din lume si evaluari extraordinare dupa fiecare contract,va rog sa ma indrumati pt ca eu m am gandit sa merg personal sa fac o cerere de reabilitare,este o ideea buna sau ma afecteaza deorece este inainte de 2021.Va multumesc

  • Buna ziua din nou,

   Ba da ,in cei 5 ani de lucrat pe vapoare,am mers la 6,7 luni la probatiune unde sunt atasate toate contractele mele de munca,nu am nici un avertisment,m am prezentat de fiecare data cand am stabilit cu consiliera de la probatiune.Va rog sa mi dati un sfat deoarece am reusit sa ma angajez la o companie pe data de 14 noiembrie unde au uitat sa mi ceara cazierul dar si au amintit acum dupa 2 luni jumate si sunt pe cale sa mi
   pierd serviciul din cauza unei fapte din 2003 si procesul a durat 10 ani,in 2013 s a dat sentinta definitiva si irevocabila.va rog spuneti mi ce trebuie sa fac sa mi scot acest cazier curat sa nu mi pierd locul de munca,va multumesc!!!

 6. Bună ziua, in 2015 am primit o condamnare de 1 an și 4 luni cu suspendare și termen de încercare de 3 ani și 4 luni cu începere de la 28.10.2911. Îmi puteți spune, vă rog, când intervine reabilitarea de drept sau cu alte cuvinte când nu mai apare înscris în cazier judiciar?
  Mulțumesc anticipat.

 7. Bună ziua domnule avocat, am executat o pedeapsa de 7 dintre care am făcut 5 ani zi la zi, și as dori sa știu termenul în care îmi pot face reabilitarea, fiind eliberat din data de 30 04 2013, va mulțumesc

 8. Buna ziua domnule avocat,sotului meu i s.a dat decizia de neimatriculare in scoala de politie in urma prezentelor fapte,in 2008 a primit o amenda administrativă care presupun ca s.a reabilitat de drept….a doua a fost ca in 2017 a avut un dosar penal care s.a clasat in urma retragerii plângerii fapta in cazierul acestora rămânând..Nu cazierul pe care il stim noi acela normal este curat si pe cel detaliat unde apare fiecare amenda fiecare faptă…întrebarea mea este cum se poate reabilita…poate cere in fata judecătorului o reabilitare ca sa se poată inscrie dinou?pt ca cei de la dgpmb bucuresti asta vor..multumesc!

 9. Buna seara ! Am si eu un caz la care as dori un raspuns… in 2014 am savarsit infractiunea de lovire si alte violente fiind minor …Am fost judecat si am primit sentinta Consemnare la sfarsit de saptamana +plata spitalizarii cheltuielilor de judecata si daune morale cerute de persoana vatamana …Tin sa mentionez ca am indeplinit toate conditiile …iar in anul 2017 la terminarea liceului am dorit sa intru la scoala nationala de pregatire a agentilor de penitenciare dar nu am putut datorita sentintei emisa pe numele meu (cazierului)…intrebarea este : ma poate ajuta cumva reabilitarea ? Daca da cum pot proceda ?

 10. Buna ziua, Domnule avocat am si eu o intrebare. Daca am avut o condamnare de 10 ani din care am executat 7ani zi la zi. La cat timp dupa eliberarea pot face cererea de reabilitarea? Va multumesc

 11. Daca fiul meu a fost condamnat la o amenda de 80 de euro in italia si 2 lun i cu suspendare pentru furt in 2014, pedeapsa ce i se regaseste in anexa cazierului nu in cazierul judiciar, ce treb uie sa faca ca sa fie reabilitatt? Nu a intrat in posesia sentintei tribunalului din Roma si nu stie cum sa procedeze pentru ca vrea sa dea la politie.
  Va multumesc!

   • Buna seara domnule avocat.
    Am fost condamnat pentru furt la 2 ani de inchisoare cu suspendare conditionata pe durata termenului de incercare 4 ani. Asta s-a intamplat in 2/2002. Adaug ca am platit cheltuielile judiciare in acea perioada. Mentionez ca am luat adeverinta cu valoare de certificat de cazier judiciar unde zice “Solicitantul nu este inscris in cazierul judiciar”. Acuma as vrea sa stiu daca in momentul actual in cazierul judiciar imi arata la fel ca in adeverinta sau nu? Va multumesc

 12. Buna seara domnule avocat.
  Am fost condamnat pentru furt la 2 ani de inchisoare cu suspendare conditionata pe durata termenului de incercare 4 ani. Asta s-a intamplat in 2/2002. Adaug ca am platit cheltuielile judiciare in acea perioada. Mentionez ca am luat adeverinta cu valoare de certificat de cazier judiciar unde zice “Solicitantul nu este inscris in cazierul judiciar”. Acuma as vrea sa stiu daca in momentul actual in cazierul judiciar imi arata la fel ca in adeverinta sau nu? Va multumesc

 13. “Art. 165 Noul Cod Penal Reabilitarea de drept: Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani”. “Art. 166 Noul Cod Penal Reabilitarea judecătorească: Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţă: în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani”. Deci sunt reabilitat de drept, corect?

 14. Buna ziua, am platit o amnenda penala la data de 12.06.2018 si am 3 ani pe cazierul juritic.
  Se poate sa scurtez aceasta perioada?
  Va multumesc!

 15. Buna seara.

  Sm o întrebare. Fostul meu soț are reabilitare făcută acum după divorț am aflat ca a fost in închisoare pentru omor și viol.
  El acum pune pe Facebook diferite acte care sunt prive și unde se văd datele mele personale cât și numele și am început un proces aici in Olanda sa se ceara la judecătorie interzicerea de a mai pune ceva legat de mine. Eu sunt de 23 de ani in Olanda și sunt cetățean olandez iar fostul soț e roman și am fost 2 1/2 ani împreuna. El a plecat de aici la sora lui in Spania ca știa ca fi luat de poliție pentru alte minuni ce mi-a cauzat la servici. Am lucrat la un birou de avocati și mi-a copiat informații secrete fără acceptul meu ca sa ma santajeze sa nu divortez. Am preferat sa rămân fără servici dacat sa trăiesc in șantaj. In momentul de fata el mai are procese in Timișoara cu fosta lui pentru ca și ei ia făcut aceleași chestii ca și mie.
  Cum as putea intra in posesia informațiilor sau cazierului din arhiva? Poate avocatul meu de aici sa ceara sau cum se procedează? Acest psihopat trebuie oprit și cu aceste informații poliția olandeza pot merge mai departe pana in Spania. Ma puteți cumva ajuta? Eu numai cunosc legea din România și nu știu cum sa fac.

  Va multumesc

  Mirela Matea

 16. Buna ziua,

  Tatal meu a fost condamnat la 1 an de puscarie cu suspendare- doi ani sub supraveghere pentru conducere in stare de ebrietate.
  Termenul celor doi ani de supraveghere se incheie pe data de 19 iunie,peste doua zile. Sentinta a fost data pe data de 19.07.2016. Intrebarea mea este, poate sa solicite reabilitare judecatoreasca? Are nevoie de un cazier curat pentru a putea calatori intr-o tara in care se solicita si ma intrebam daca poate sa solicite dupa data de 19, realibilitare judecatoreasca. Stiu ca reabilitarea de drept survine dupa 3 ani, adica la anul pe vremea aceasta dar as vrea sa stiu daca sunt sanse sa i se curete cazierul inainte de termenul de 3 ani. Precizez ca are 65 de ani, a fost prima si singura lui abatere de la lege si eu sunt foarte departe si as dori sa il pot aduce sa isi vada nepoata…Va multumesc anticipat.

 17. domnule avocat, cu tot respectul reabilitarea de drept este diferita de termenul de incercare , corect?
  Va rog sa confirmati sau nu, reabilitarea de drept in cazul de mai sus curge de la data indeplinirii termenului de supraveghre si nu de cand incepe termenul de supraveghere?

  Multumesc respectuos si va rog sa raspundeti.

 18. Bună seara! Domnule avocat, vă rog, spune-ți-mi dacă trebuie să fac cerere de reabilitare sau nu, pentru a avea cazierul curat.
  ” Tip solutie: Condamnare
  Solutia pe scurt: Condamnă pe inculpat la pedeapsa de 1(un) an şi 6(şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „furt calificat”. În baza dispoziţiilor art. 81 Cod penal dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicată inculpatului prin prezenta sentinţă penală pe o durată de 3(trei) ani şi 6(şase) luni. Constată recuperat integral prejudiciul cauzat părţii vătămate, aceasta nemaiconstituindu-se parte civilă în cadrul procesului penal. 07.11.2013″
  Vă mulțumesc!

 19. Buna ziua, sunt într-un caz complicat si sper ca cineva cu experienta sa ms poate ajuta.
  Am fost condamnat in urma cu 16 ani mai exact in 2002 am fost acuzat de trafic de pers., în 2004 raman definitiv la 6 ani, execut încă de la început 2002 pana in 2003 un an si 3 luni , ma eliberez si ma judec in afara deoarece in prima instanță am fost condamnat 6 ani si la curtea de apel a fost ca data sentință , sunt arestat în italia in 2005 adus cu interpolul in 2008 si ma eliberez in 25 august 2009 după multă bătaie de cap cu procuratura nu a vrut sa imi recunoasca mandatul de arestare prin interpol , am executat in jur de 5 ani su ceva din 6 ani. Doresc sa stiu daca eu am dreptul la reabilitare si dupa cât timp aveam dreptul după toată povestea care v-am spus rețineți aspectul am fost definitiv in 2004 septembrie , fiinca in anul 2016 sunt trimis in judecata si ca recidivist. Nu am facut reabilitarea deoarece nu credeam ca mai am de aface cu justitia romana dar din pacate se întâmplă, doresc sa stiu daca pot face vreo obiecție asupra stari mele de recidiva in prezent???.

 20. Buna seara.Am si eu o intrebare.Care este procedura pentru reabilitare de drept sau..Am fost condamnata cu suspendare pentru proxenetism in 2004-2005 ceva de genul,la 4 ani si 6 luni cu suspendare,pana a fost procesul am stat in arest preventiv aproape o luna si o luna la Rahova dupa care mi-au dat drumul aksa in urma Apelului..facut de avocatul meu personal nu din oficiu.Acum scrie pe cazier si pedeapsa si cele doua luni..Cum fac sa am cazierul alb?.Imi cauzeaza la angajari.Va multumesc!

 21. Buna ziua.
  Va rog sa ma ajutati sa inteleg urmatoarea situație.
  O persoana care a fost condamnata in anul 2010 la 7 ani cu executare, s- a eliberat in anul 2013, in decembrie.
  Cand se va face reabilitarea de drept? Adica fara a mai avea cazier

 22. Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati cu o informație.
  O persoana a fost condamnata in anul 2010, la 7 ani închisoare, pentru complicitate tâlhărie.
  S-a eliberat in decembrie 2013.
  Este necesar sa ceara reabilitare in instanta, pentru a nu a mai avea cazier?

 23. Buna dimineata. Va rog frumos, daca ma puteti ajuta cu o informatie. O persoana a fost condamnata in anult 2010 pentru infracțiunea complicitate la talharie si a primit 7 ani cu executare. S-a eliberat in decembrie 2013. In ce an va fi reabilitarea de drept? Adica din ce an nu va mai avea cazier. Va multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.