Renuntarea La Aplicarea Pedepsei

Ce inseamna renuntarea la aplicarea pedepsei?

Renuntarea la aplicarea pedepsei presupune ca cel urmarit penal sa nu suporte nicio consecinta si sa nu se “aleaga” cu cazier judiciar.

Cazul inculpatului pe care banca l-a acuzat de inselaciune si fals si uz de fals dar a scapat de pedeapsa.

Cazul pe scurt, adeverinta de salariu nereala pentru obtinerea unui credit. Ce s-a intamplat in cadrul renuntarii la aplicarea pedepsei , vedeti mai jos.

Dupa cum ii spune si numele instituai renuntarii la aplicarea pedepsei, se poate dispune doar de catre judecator si astfel desi a existat o infractiune pentru care un inculpat a fost urmarit, daca instanta de judecata la solicitarea avocatului specializat in drept penal, aprecieaza ca sunt indeplinite conditiile, il poate SCUTI de la o pedeapsa penala, pe inculpat.

Renuntarea la aplicarea pedepsei penale este o instituie care nu poate fi folosita oricand.

Aceasta presupune verificarea de catre instanta , la cererea inculpatuluil la aplicarea unei asemenea facilitati penale, si doar pentru savarisarea unor anumitor tipuri de infractiuni.

Alte cazuri de inselaciune, av. Cuculis

Exista procese penale castigate unde inculpatului i s-a dispus renuntarea la aplicarea pedepsei penale?

Desigur!! Este o institutie de drept penal substantial, regasita in codul penal si atata vreme cat sunt indeplinite anumite conditii iar sustinerea cazului dvs. unde sunteti urmarit penal este corespunzatoare, puteti ajunge sa primiti pentru fapta penala pentru care sunteti urmarit, o renuntare la aplicarea pedepsei penale ceea ce inseamna tehnic ca nu veti suporta nicio interdictie, decadere sau sanctiune penala.

In dosarul de mai jos vom da un exemplu recent, prin care SCA Cuculis&Asociatii, au obtinut pentru un client acuzat de savarsirea infractiunii de inselaciune si uz de fals, renuntarea aplicarii pedepsei penale.

Ceea ce este de observat este faptul ca in fond, judecatoria l-a condamnat pe inculpat la o pedeapsa cu inchisoarea si nu a vrut sa aplice o renuntare la aplicarea pedepsei penale si astfel i-au si fost interzise anumite drepturi civile, pe cand in apel lururile s-au intors la 180 grade si judecatorul a dispus o renuntare la aplicarea pedepsei penale.

Solutia de la judecatorie unde inculpatul a fost condamnat o vedeti mai jos:

03.06.2020Ora estimata: 09:30
Complet: C 3 Penal
Tip solutie: Condamnare fără acord de recunoaştere

Solutia pe scurt: În baza art. 244 alin 1 şi 2 C.p., cu aplic. 396 alin. 10 C.p.p., condamnă pe inculpata HUDICI MARIA, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, la 8 (opt) luni închisoare.

În baza art. 323 C.p. cu aplic. art. 396 alin. 10 C.p.p., condamnă pe aceeaşi inculpată, pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals, la 3 (trei) luni închisoare.

În baza art. 38 alin. 1 – 39 alin. 1 lit. b C.p. inculpata va executa pedeapsa cea mai grea, respectiv 8 (opt) luni închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, inculpata având de executat în total o pedeapsă de 9 (nouă) luni închisoare.

În baza art. 67 C.p. interzice inculpatei ca pedeapsă complementară exerciţiul drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C.p., pe o durată de 1 an, de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În baza art. 65 C.p. interzice inculpatei ca pedeapsă accesorie exerciţiul drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C.p., de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până la executarea pedepsei principale aplicate.

În baza art. 91 C.p., dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, stabilit potrivit dispoziţiilor art. 92 C.p., care curge de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

Admite acţiunea civilă formulată în cauză de persoana vătămată ALPHA BANK SA. În baza art. 397 C.p.p. şi art. 19 C.p.p. obligă inculpata către partea civilă la plata sumei de 39.372,25 lei, reprezentând despăgubiri materiale.

În baza art. 25 alin. 3 C.p.p. dispune desfiinţarea actelor false, respectiv: adeverinţa de venit nr. 2580 din 29.10.2014 (vol. I, fila 153 d.u.p.) şi adeverinţa de venit nr. 1125 din 11.09.2014 ( vol I, fila 152 d.u.p.).

În baza art. 274 alin. 1 C.p.p. obligă inculpata la 600 lei cheltuieli judiciare către stat. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 03.06.2020.
Document: Hotarâre  300/2020  03.06.2020

Solutia pronuntat cu privire la renuntarea la aplicarea pedepsei potrivit Tribunalului.

Tribunalul vine cu o perspectiva corecta si dispune renuntarea la aplicarea pedepsei pentru inculpata dar in acelasi timp dispune si respingerea actiunii civile.

Practic, inculpatul nu mai este obligat sa plateasca o suma nejustificata cu titlu pretins de daune materiale.

13.11.2020Ora estimata: 09:00
Complet: S2 C 10 A Continuitate

Tip solutie: Soluţionare
Solutia pe scurt: DP.1233/A/În baza art. 421 pct. 2 lit. a C.p.p. admite apelul declarat de inculpata Hudici Maria împotriva sentinţei penale nr. 300/03.06.2020 a Judecătoriei sectorului 3 Bucureşti, pe care o desfiinţează în sensul că:

În baza art. 80 C.pen. renunţă la aplicarea unei pedepse faţă de inculpata Hudici Maria, trimisă în judecată pentru infracţiunile prevăzute de art. 244 alin. 1 şi 2 C.pen. şi art. 323 C.pen. În baza art. 81 C.pen. aplică inculpatei sancţiunea avertismentului, constând în atenţionarea acesteia asupra conduitei sale viitoare şi asupra consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni.

Respinge ca nefondată acţiunea civilă exercitată în cauză de persoana vătămată SC Alpha Bank SA.

Menţine dispoziţia privind desfiinţarea actelor false.

Menţine dispoziţia privind obligarea inculpatei la cheltuieli judiciare avansate de stat pentru judecarea cauzei în fond. În baza art. 275 alin. 2 C.p.p., cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 13 noiembrie 2020.
Document: Hotarâre  1233/2020  13.11.2020

Renuntarea La Aplicarea Pedepsei
Avocat drept penal renuntare aplicare pedeapsa

In ce conditii puteti obtine o renuntare la aplicarea pedepsei?

Textul de lege de la renuntarea la aplicarea pedepsei prevede faptul ca instanta POATE deci asta nu inseamna ca exista o obligatie, sa dipuna o asemenea masura, doar daca in mod cumulativ sunt intrunite anumite conditii.

Astfel:

a) infracţiunea săvârşită prezintă o gravitate redusă, având în vedere natura şi întinderea urmărilor produse, mijloacele folosite, modul şi împrejurările în care a fost comisă, motivul şi scopul urmărit;

Ei bine, aceasta graviate redusa trebuie apreciata si sustinuta de asemenea in fata instantei.

b) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea unei pedepse ar fi inoportună din cauza consecinţelor pe care le-ar avea asupra persoanei acestuia.

Aceasta chestiune cu privire la inoportunitatea aplicarii pedepsei poate sa rezide din multe aspecte. Spre exemplu persoana respectiva este mama, ori are o buna reputatie in societate ori are in ingrijire anumite persoane.

Toate aceste lucruri trebuiesc stabilite pe baza de probe si invocate eventual de inculat sau de catre avocatul specializat in drept penal.

Cand nu se poate dispune renuntarea la aplicarea pedepsei?

(2) Nu se poate dispune renunţarea la aplicarea pedepsei dacă:

a) infractorul a mai suferit anterior o condamnare, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 lit. a) şi lit. b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;

b) faţă de acelaşi infractor s-a mai dispus renunţarea la aplicarea pedepsei în ultimii 2 ani anteriori datei comiterii infracţiunii pentru care este judecat;

c) infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor;

d) pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea mai mare de 5 ani.

Este avertismenul primit in urma renuntarii la aplicarea pedepsei trecut in cazierul penal?

Avertismentul nu va afecteaza cazierul penal. Insa instanta atunci cand pronunta o hotarare de renuntare la aplicarea pedepsei , este obligata sa dispusa si aplicarea acestui avertisment care consta in în prezentarea motivelor de fapt care au determinat renunţarea la aplicarea pedepsei şi atenţionarea infractorului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni.

Nu uitati, este esential sa aveti o reprezentare calificata si care sa va sustina cauza. Un avocat de drept penal va poate solicita alicarea dispozitiilor de la renuntarea la aplicarea pedepsei insa este esential sa probeze conditiile mai sus amintite.

Av.DRD. Cuculis Adrian

Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
2 comments to “Renuntarea La Aplicarea Pedepsei”
  1. am fost con.la 1 an cu suspendare pentru ultraj ,2 ai supraveghere in 2016 luna decembrie. cind pot sa fiu reabilitat de la sine fiinca judecatorul mia respins reabilitarea procesul de reabilitare find in 2021 luna 01. ce trebuie sa urmez ,pentru aceasta cauza ,de a fi reabilitat va multumesc dm. avocat ,drd.cuculis.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.