Ce facem daca recuperatorii de creante sau bancile, dupa ce sunt notificate, sa STEARGA datoria, refuza acest lucru? Ce poate face un debitor, executat silit, vandut catre recuperatorii de creante, pentru a da in plata daca notificarii de dare in plata, recuperatorul nu a dat curs? Primele Raspunsuri La Darea In Plata Primite De La Recuperatorii De Creanta – Kruk – Nu Va IncadratiAvocat Cuculis
Atentie: Aplicabil in cazul celor executati silit cu imobile vandute si cu datorii reziduale!
Ce spune Kruk ? – Nu Va Incadrati!
Avem primul raspuns, din care rezinda in mod clar reaua credinta a recuperatorilor.
In notificare pe care am depus-o catre KRUK ROMANIA, societate ce ii “reprezinta” pe cei de la SECAPITAL SArL, insa FARA DREPT, VEDETI AICI, am solicitat, in conformitate cu lege 77/2016 a darii in plata – REMITEREA DE DATORIE sau mai pe intelesul recuperatorilor, stergerea datoriei.
Raspunsul recuperatorilor il vedeti mai jos, unde vom analiza toate aspectele necesare si vom vedea de ce sunt recuperatorii de rea credinta si ce puteti face daca nu vor sa va remita datoria, adica sa o stearga!
Este incredibil cum recuperatorii de creante, scriu negru pe alb ca LEGEA NU SE APLICA RETROACTIV cand in legea 77/2016 se arata in mod clar ca –
Art. 11
In vederea echilibrarii riscurilor izvorand din contractul de credit, precum si din devalorizarea bunurilor imobile, prezenta lege se aplica atat contractelor de credit aflate in derulare la momentul intrarii sale in vigoare, cat si contractelor incheiate dupa aceasta data.
In ceea ce priveste datoria si remiterea ei – CODUL CIVIL VECHI cat si codul civil NOU, arata foarte clar ca Despre remiterea datoriei ART. 1138 Remiterea voluntară a titlului original făcută de creditor debitorului dă proba liberaţiunii.
Prin urmare, atat in vechiul cod cat si in noul cod aceasta operatiune de remitere este reglementata, ori motivele invocate in raspunsul la notificare sunt NULE!
Ce pot face daca nu s-a dat curs notificarii de stergere a datoriei?
De mentionat cu titlu imperativ, indiferent in ce situatie va regasiti ESTE OBLIGATORIE NOTIFICAREA. Vedeti aici.
Dupa ce recuperatorul sau banca REFUZA sa inchida socotelile cu dvs. ,tot legea ne arata ca ne putem adresa instantei de judecata, pentru a putea stinge datoria, reziduala si chiar mai mult de atat, actiunea este scutita de la orice taxa de timbru, fiind practic asimilata unei actiuni pe protectia consumatorilor.
Art. 8 din legea 77/2016 ne arata ca dupa notificarea, in situatia in care creditorul nu se conformeaza dispozitiilor prevazute de prezenta lege, debitorul poate cere instantei sa pronunte o hotarare prin care sa se constate stingerea obligatiilor nascute din contractul de credit ipotecar si sa se transmita dreptul de proprietate catre creditor.
De asemenea –
(2) Cererea se judeca cu celeritate, cu citarea partilor, de catre judecatoria in circumscriptia careia domiciliaza debitorul.
(3) Pana la solutionarea definitiva a cererii prevazute la alin. (1), se mentine suspendarea oricarei plati catre creditor, precum si a oricarei proceduri judiciare sau extrajudiciare demarate de creditor sau de persoane care se subroga in drepturile acestuia impotriva debitorului.
(4) Actiunea prevazuta de prezentul articol este scutita de plata taxei judiciare de timbru.
Important de retinut, ca aceasta actiune o poate face oricare parte implicata intr-o executare silita, debitor, codebitor, garant executat, astfel , dreptul de a cere instantei sa constate stingerea datoriilor izvorate din contractele de credit apartine si consumatorului care a fost supus unei executari silite a imobilului ipotecat indiferent de titularul creantei, de stadiul in care se afla ori de forma executarii silite care se continua contra debitorului.
Av. Cuculis
avocat@indrumari-juridice.eu
Buna ziua ! Ma numesc Mirela Birleanu, locuiesc in Tulcea(cu buletin pe adresa actuala ,dar pe viitor o persoana fara domiciliu-datorita evacuarii)si va rog sa-mi raspundeti la aceste intrebari :
-Ce ma sfatuiti in situatia in care executata cu finalizare prin vanzarea imobilului(evacuata)suma pe care am returnat-o bancii este mai mica decat valoarea creditului luat ??? Nu stiu ce sa fac !POT APELA LA LEGEA DIP ???
-Daca apelez la DIP impozitul catre stat il dau dupa finalizarea procesului ???
– Ma puteti reprezenta in instanta, respectiv sa fac notificarea ??? Daca raspunsul este afirmativ,si sper sa fie, cum vom proceda ???
-Ce sa fac la termenul din 26.05.2016 ,dosar(7801/327/2015) ce are drept cauza contestatie la PV de adjudecare si repunere in drepturi ???(acest lucru presupune cautiune la o creanta pe care in prezent nu o stiu concret)
Concret : -2008 credit acoperire cheltuieli curente cu ipoteca rang II pe imobil(refinantare in CHF pt. acoperire credit imobiliar in EUR la VBR-actualmente BT)- valoare 45000 CHF ;
– Achitat pana in august 2013suma de 15000 CHF(principal, dobanda,comision de risc) ;
– Executata silit in martie 2014;
– Poprire pe salariu din mai 2014- suma retinuta pana in prezent 7000 Ron( aprox.1700 CHF)
– Imobil adjudecat la licitatie in noiembrie 2015 cu suma de 74.500 Ron(aproximativ 18000CHF) ;
– Dosar pe rolul jud. Tulcea pentru contestarea procesului verbal de adjudecare( termen pe 26.05.2016) ;
– In urma distribuirii sumei BEJ a virat in aprilie 2016 bancii suma de 64200 Ron(aprox.15658Chf), diferenta de pret fiind retinuta pentru cheltuieli executare silita-10300 Ron ;
Total sume achitate spre banca:32358 CHF(estimate de mine)
Actualmente Banca Transilvania nu a trimis catre executor o actualizare a creantei (datoriei) viitoare pe care eu o estimez la 35000Chf. Acum am evacuat partial apartamentul si astept evacuarea silita ceruta de adjudecatar BEJ Constanta(cerere admisa de Jud.Tulcea in 10.05.2016)
Astept cu nerabdare, raspunsul dvs. Tel : 0726s417 ; e-mail : mirela.birleasdo.com
Cu respect, Mirela Birleanu
Buna ziua! Va indrum sa faceti notificarea prin avocat si secundar sa ii actionati in judecata si pentru clauze abuzive. Cu stima, av Cuculis 0722298011