Recursul Compensatoriu- Eliberarea Conditionata Pentru Cei Aflati In In Penitenciar Si Plata De Despagubiri Pentru Cei Ce Au Terminat Executarea Pedepsei Insa Au Fost Inchisi In Spatii Si Conditii Improprii- Legea 169 din 2017 si Codul De Procedura Civila Art. 504 -Avocat Cuculis
Care sunt acele conditii necorespunzatoare de detentie si care sunt cei ce pot beneficia de liberare conditionata in cazul acesta?
Art. 551. – Compensarea în cazul cazării în condiții necorespunzătoare – Recursul Compensatoriu
(1) La calcularea pedepsei executate efectiv se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, și executarea pedepsei în condiții necorespunzătoare, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată.
(2) În sensul prezentului articol, se consideră condiții necorespunzătoare cazarea unei persoane în oricare centru de detenție din România care a avut lipsuri la condițiile impuse de standardele europene.
(3) În sensul prezentului articol, se consideră executare a pedepsei în condiții necorespunzătoare cazarea în oricare dintre situațiile următoare:
a) cazarea într-un spațiu mai mic sau egal cu 4 mp/deținut, care se calculează, excluzând suprafața grupurilor sanitare și a spațiilor de depozitare a alimentelor, prin împărțirea suprafeței totale a camerelor de deținere la numărul de persoane cazate în camerele respective, indiferent de dotarea spațiului în cauză;
b) lipsa accesului la activități în aer liber;
c) lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilație;
d) lipsa temperaturii adecvate a camerei;
e) lipsa posibilității de a folosi toaleta în privat și de a se respecta normele sanitare de bază, precum și cerințele de igienă;
f) existența infiltrațiilor, igrasiei și mucegaiului în pereții camerelor de detenție.
Astfel, trecută prin filtrul spinos al constituționalității și recent intrată în vigoare, Legea 169/2017 a recursului compensatoriu își urmează nestânjenită cursul liberărilor condiționate în rândul deținuților care nu de au acum cel putin vocația de a fi eliberați ori, cel puțin, de a solicita liberarea sigur conditionata sau pentru cei ce au platit deja si si-au executat pedeapsa, de a primi despagubiri din partea statului Roman.
Cum? Vedeti mai jos- Recursul Compensatoriu
Această lege se eșafodează, în fapt, pe semnalele primite de la CEDO și reiterate la începutul acestui an de președintele acesteia, Guido Ramondi, care a recomandat României și Ungariei să își ajusteze logistica și politica penală spre a pune stavilă condițiilor precare din penitenciare.
La acea vreme, Curtea a subliniat exemplaritatea hotărârilor dispuse în cauzele Muršić c. Croației, respectiv Torreggiani și alții c. Italiei, în urma cărora se acordaseră despăgubiri pecuniare și nepatrimoniale deținuților nevoiți să stea într-o celulă de 3m² sau într-un spațiu insuficient iluminat și ventilat, fără acces la apă caldă.
Ulterior, pe 25 aprilie a.c., în cauza Rezmiveș și alții c. României, CEDO a constatat încălcarea repetată a art. 3 din Convenție pe baza condițiilor neconforme din prizoneriat, incluzând supraaglomerarea (penitenciarele noastre au un grad de ocupare cu 44% peste capacitatea lor). Tuturor acestora li s-au adăugat și rapoartele Apador-CH întocmite în urma vizitelor la penitenciarele din țară, rapoarte care semnalează preponderent aceleași deficiențe.
Din această degringoladă a sistemului și-a luat avânt Legea 169 menită să salvgardeze drepturile deținuților; totuși, în mod regretabil, zelul demonstrativ, de „înfăptuire a faptelor”, n-a mai ținut cont de oportunitatea unor asemenea măsuri, în contextul în care nici la ora actuală nu se desprinde din lege modul de calcul al celor 6 zile ce reprezintă o bonificație pentru fiecare 30 de zile petrecute în condiții improprii, iar angajații ANP nu au fost instruiți cu privire la procedura efectivă de punere în libertate.
Au dreptul cei ce au fost eliberati sa primeasca din partea statului despagubiri daca au fost incarcerati in conditii necorespunzatoare?
Raspunsul este DA! Chiar si cei ce au fost eliberati din penitenciare dar in perioada 2012-2017 au fost incercerati in conditii improprii, au dreptul sa ceara despagubiri de la statul Roman si ele nu sunt mici ci se pot ridica la zeci de mii de euro.
Legea penala retroactiveaza, ori atata vreme cat cei care sunt inca inchisi in penitenciare, beneficieaza de aceasta lege si li se scad zilele de incarcerare, atunci cei ce au terminat de servit pedeapsa, atunci pot cere instantei sa li se respecte drepturile si sa fie despagubiti in bani de catre statul roman.
Repararea pagubei materiale sau a daunei morale în cazul condamnării pe nedrept sau al privării ori restrângerii de libertate în mod nelegal, ori in acest caz vorbim despre RESTRANGERE IN MOD ILEGAL, PRIN APLICAREA LEGII 168/2017 –
Art. 506 COD PROCEDURA PENALA Acţiunea pentru repararea pagubei
Acţiunea pentru repararea pagubei poate fi pornită de persoana îndreptăţită, potrivit art. 504, iar după moartea acesteia poate fi continuată sau pornită de către persoanele care se aflau în întreţinerea sa.
Acţiunea poate fi introdusă de la data rămânerii definitive, după caz, a hotărârilor instanţei de judecată sau a ordonanţelor procurorului, prevăzute în art. 504.
Pentru obţinerea reparării pagubei, persoana îndreptăţită se poate adresa tribunalului în a cărui circumscripţie domiciliază, chemând în judecată civilă statul, care este citat prin Ministerul Finanţelor Publice.
Acţiunea este scutită de taxa judiciară de timbru.
av. drd. Cuculis
Daca urmează să fiu condamnat pot sa beneficiez sa îmi fie date zilele câștig din 2012 până în 2015 in acest mandat???
@Diaconu Aurelian – Desigur ca se pot da zilele castigate….De moment ce oricum ati putea cere despagubiri – pentru cazul in care nu ati fi condamnat…sau daca ati fi condamnat cu suspendarea executarii pedepsei.
Cred ca la pronuntarea pedepsei cu executarea s-ar putea pune problema discutarii ,,deducerii” zilelor executate in conditii improprii….
Totusi, pentru aceasta deducere ar fi util sa aveti dovada ceruta de lege, ca va incadrati in conditiile cerute – adica – se elibereaza o dovada de catre o comisie care stabileste cand unde si cum ati fost incarcerat si DACA in acele locuri ati suferit o incarcerare improprie , mai exat ,,neconforma” standardelor europene.
Nu uitati ca daca perioada arestului preventiv/detentiei – a fost undeva in perioada 2014 – 2015 – va fi luata in calcul doar ce ati executat dupa 20
am fost eliberat in iunie 2016 , am executat 20 luni zi la zi din 24 ,4 luni le-am castigat prin munca, pentru complicitate la dare de mita
intrbare: pot primi bani in compensare pentru conditiile de detentie ?
Daca va incadrati in conditiile recursului compensatoriu, atunci da. De altfel foarte putin nu se incadreaza. Cu stima av. Cuculis 0722298011
Da am mai multe amenzi în valoare de 4000 de lei contraventionale,pot face recurs compensatoriu
Daca urmeza sa fiu aresrat pit benficia de recursul compesatoriu. Pot cere sa mi secdeduca zilele. Din mandatul tecut. 2012 pana in 2014
Pe calea contestatiei la executare in penal puteti invoca acest lucru.
Am fost arestat in 2008-2016 respectiv 2017 la zi . Pot beneficia de recurs compensatoriu si sa fiu eliberat?? Am o condamnare de 3 ani jumate
Buna seara am fost condamnat la 4 ani cu executare acum 3 luni nevinovat si am de executat 2 ani si 8 luni…pot beneficia de recurs compensatoriu?
Ati fost incarcerat in penitenciare cu conditii necorespunzatoare?
Daca o sa cada aceasta lege, persoanele condamnate in perioada in care recursul compensatoriu exista, o sa mai beneficieze de acea reducere de 6 zile la 30 executate?
pentru moment este in vigoare
AM executat o pedeapsa de 2 ani si 6 luni, dintr-o condamnare de 3 ani si 8 luni, in perioada 28.09.2014 – 28.03.2017, fiind eliberat conditionat. Am depus cerere la CEDO pentru conditii impoprii de detentie in penitenciarele Slobozia si Poarta Alba, cerere inregistrata in 2017 si pentru moment suspendata de CEDO. Pot cere recursul compensatoriul, in cazul de fata ?
Dati-ne va rog un nr. de dosar. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Din mandatul trecut am 306 zile efectuate în condiții necorespunzătoare
La actualul mandat nu mi sau adăugat 150 de zile rămase de executat dupa liberarea condiționată din mandatul trecut .au mai rămas 150 de zile. Pot sa cer despăgubiri pentru ele?mulțumesc
Buna ziua. Sotul meu are o condamnare de 3 ani si 6 luni,din care 2 ani si 6 luni pentru evaziune fiscala si 1 an pentru delapidare.
Mentionez ca executa deja de 1 an si 1 luna din totalul condamnarii.
Prima executare i-a fost data cu suspendare,apoi a avut un proces de care nu a stiut si i-a fost revocata suspendarea sub supraveghere si a aparut acea hotarare definitiva de executare.
Intrebarile mele sunt: Exista cumva posibilitatea de a face o contopire a pedepselor? sau continuarea executarii pedepsei la domiciliu?o revizuire sau rejudecare a cazului?Multumesc anticipat