Redactare Decizie Finala ICCJ-Banca Nu Mai Poate Bloca Banii-Suspendarea Executarii Silite Ridica Masura Popririi De Pe Conturile Bancare-Debitorii Eliberati-Avocat Cuculis

Bancile Nu Va Mai Pot Popri Banii-Suspendarea Executarii Silite Ridica Poprirea De Pe Conturile Bancare Pentru Sumele Ce Urmeaza Sa Va Fie Virate Din Salarii Pensii Sau Alte Venituri Periodice-Avocat Cuculis

Cine Face Notificare De Dare In Plata Va Avea Conturile Deblocate.

 Astfel ICCJ a stabilit ca daca obtineti o sentinta(si nu numai) de suspendare a executarii silite, asta inseamna ca si conturile dvs. de la banci vor putea fi folosite cu privire la sumele de bani ce provin din salarii, pensii si alte asemenea. Prin urmare, toti debitorii care pana acum erau in imposibilitatea efectiva de a-si folosi banii din salarii, pensii sau orice alt venit periodic, vor putea prin contestarea executarii silite si obtinerea ulterioara a unei hotarari de suspendare a executaii silite, o ridicare a popririi fie de 1/3 din venit fie de 1/2 in functie de cate executari silite existau. O noutate pentru cei ce asteptau aceasta decizie si fara redactarea deciziei nu puteam sa ne dam seama, este si faptul ca prin simpla notificare de dare in plata, popririle se vor ridica DE DREPT! –

Instanta de judecata a ICCJ intr-un recurs in interesul legii pe care il asteptam cu totii de multa vreme, a facut intr-un final, lumina.

Aveti o decizie de suspendare a executarii silite? S-a stabilit ca puteti sa beneficiati de banii pe care banca vi-i poprea pana acum, daca aveti deschisa  o contestatie la executare.

Cum poate sa faca un debitor ca poprirea sa fie ridicata de pe contul de salariu?

In ceea ce priveste poprirea pe conturile bancare, daca un debitor merge in instanta si obtine suspendarea executarii silite prin orice metoda, atunci implict banii ce ii vor intra in cont pe viitor vor fi eliberati, asta inseamna ca pe tot parcursul judecarii contestatiei la executare, debitorul isi va putea folosi banii din conturile respective.

Ce a decis si cum a decis ICCJ? Vedeti decizia in integralitate AICI!

97. Pe de altă parte, art. 236 alin. (17) din Legea nr. 207/2015 stabileşte: „în cazul în care executarea silită este suspendată ori încetează, potrivit legii, organul de executare silită înştiinţează de îndată, în scris, instituţiile de credit ori, după caz, terţul poprit pentru sistarea, temporară, totală sau parţială a indisponibilizării conturilor şi reţinerilor. (…)”

98. Mecanismul măsurii suspendării executării silite prin poprire trebuie să funcţioneze în mod identic indiferent de calitatea creditorului, cu atât mai mult cu cât cele două proceduri de executare silită — de drept comun şi fiscală — ar putea fi alăturate, date fiind prevederile art. 783 alin. (8) din Codul de procedură civilă: „După înfiinţarea popririi, orice alt creditor al debitorului poprit va putea să poprească aceeaşi creanţă până la eliberarea sau distribuirea sumelor rezultate din poprire, cu respectarea dispoziţiilor art. 787.”, situaţie în care s-ar putea afla organul fiscal, prin intermediul executorului fiscal, pentru executarea unei creanţe bugetare ori fiscale.

99. Într-un astfel de caz s-ar putea ajunge ca un debitor urmărit pentru obligaţii bugetare ori fiscale sau, după caz, pentru obligaţii civile să beneficieze sau nu de suspendarea măsurilor de indisponibilizare a sumelor/încasărilor viitoare, în funcţie de autoritatea care a dispus înfiinţarea popririi şi, respectiv, măsura suspendării (fie executorul fiscal — În procedura fiscală, fie instanţa de executare sau executorul judecătoresc — În procedura de drept comun).

100. Mai mult decât atât, din soluţia adoptată pentru procedura fiscală se poate deduce intenţia neechivocă a legiuitorului cu privire la efectele măsurii suspendării executării silite — cu referire specială la efectul de sistare a indisponibilizării sumelor ce alimentează contul datornicului după dispunerea măsurii suspendării executării silite —, neputând fi identificată nicio raţiune viabilă pentru a se da o altă interpretare în procedura executării silite de drept comun prin poprire, chiar în absenţa unei reglementări în cuprinsul Codului de procedură civilă cu acelaşi standard de claritate a normei precum cel din procedura fiscală.

101. Pentru toate aceste considerente.

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

în numele legii

DECIDE:

Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Braşov şi, în consecinţă, stabileşte că: în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 784 alin. (1) teza a doua din Codul de procedură civilă, suspendarea urmăririi silite prin poprire bancară înlătură obligaţia terţului poprit de a indisponibiliza şi încasările, în contul debitorului poprit, ulterioare suspendării.

Poate sa obtina o ridicare a popriri un debitor care da in plata?

Textul de lege analizat de catre instanta arata ca orice fel de suspendare dispusa cu privire la executare , produce un asemenea efect. Prin urmare, ICCJ a stabilit ca –

73. Suspendarea urmăririi silite prin poprire, indiferent că este suspendare legală (prevăzută, de exemplu, de art. 689 din Codul de procedură civilă), judecătorească [dispusă de instanţă în temeiul art. 719 — În acest caz, provizorie ori până ia soluţionarea contestaţiei la executare — sau al art. 702 alin. (2) din Codul de procedură civilă] ori cea dispusă de executorul judecătoresc la cererea creditorului, aşadar, voluntară [în temeiul art. 701 alin. (2) din Codul de procedură civilă], are ca efect principal sistarea sau oprirea temporară a procedurii de urmărire silită în stadiul în care se află, efectele suspendării executării neputând fi asimilate desfiinţării popririi sau anulării actelor de executare efectuate până la momentul suspendării, întrucât acestea sunt chestiuni de fond ce nu pot fi soluţionate decât în cadrul prevăzut de lege, anume pe calea contestaţiei la executare, iar nu în procedura simplificată pe care o presupune soluţionarea acestui incident procedural, chiar pentru cazul suspendării judecătoreşti; mai mult decât atât, suspendării executării nu i se pot recunoaşte sau ataşa şi alte efecte decât cele expres prevăzute de lege.

Daca citim textul de lege, asta inseamna ca ca va opera o suspendare LEGALA.

Concluzia pe care o tragem din aceasta situatie se refera la faptul ca atunci cand un debitor formuleaza o notificare de dare in plata, efectul este acela de ridicare al popririi si stopare a oricaror acte de executare.

av.drd. Cuculis

 

 

 

Totul Despre Executarile Silite, Posibilitatile De Anulare Si Invocare A Clauzelor Abuzive,Evacuari,Suspendari De Executare Si Executari Silite Ilegale – Avocat Cuculis

13 comments to “Redactare Decizie Finala ICCJ-Banca Nu Mai Poate Bloca Banii-Suspendarea Executarii Silite Ridica Masura Popririi De Pe Conturile Bancare-Debitorii Eliberati-Avocat Cuculis”
      • Bună ziua!Soțul meu este urmărit fiscal de cătreAnaf.Avem bunuri dobândite în timpul căsătoriei printre care un apartament de la părintii mei cu clauză abitatie viageră(tatăl meu este persoană cu grad de handicap).Menționez că un bun este proprietatea mea,eu dețin un certificat de incadrare handicap(am stimulator cardiac);care ar fii probabilitatea sa se pună poprire, avand aceste situații oarecum favorabile din punct de vedere legal…ce soluții există în astfel de caz.Multumesc!

    • Stimate client,

      Va informam ca in data de 05.11.2019 s-a instituit pe conturile dumneavoastra poprirea dispusa de catre BEJ IVAN TRAIAN DANIEL, cu numar dosar 1792/2014 primita de Raiffeisen Bank prin scrisoarea de instiintare 1792 la data de 03.10.2019 in suma de 4226.08 RON.

      Pentru detalii suplimentare cu privire la poprire, va rugam sa contactati executorul BEJ IVAN TRAIAN DANIEL.

      Cu stima,
      Echipa Raiffeisen Bank.

  1. Stimate client,

    Va informam ca in data de 05.11.2019 s-a instituit pe conturile dumneavoastra poprirea dispusa de catre BEJ IVAN TRAIAN DANIEL, cu numar dosar 1792/2014 primita de Raiffeisen Bank prin scrisoarea de instiintare 1792 la data de 03.10.2019 in suma de 4226.08 RON.

    Pentru detalii suplimentare cu privire la poprire, va rugam sa contactati executorul BEJ IVAN TRAIAN DANIEL.

    Cu stima,
    Echipa Raiffeisen Bank. După acest mesaj, mi s-au blocat conturile și ce sa fac???

  2. Buna ziua am primit instiintare de executare silita de la Cetelem si am poprire executorie 284631\24.05.2021\10182229 pe toate conturile bancare.Am luat legatura cu BEJ OPRAN DRAGOS si mi s-a comunicat ca nu se poate face nimic pana nu achit toata suma.Eu as vrea sa stiu cum pot proceda sa imi deblocheze conturile deorece mie imi vireaza in cont rudele sume de bani lunar pentru a achita o rata.Va multumesc,sa aveti o zi frumoasa.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.