Scandalul diplomelor de la Spiru ia amploare – Cum risti sa fii dat afara dupa ani de profesat

Scandalul diplomelor de la Spiru ia amploare – Cum risti sa fii dat afara dupa ani de profesat

   

SPIRU HARET CU PROBLEME

Scandalul diplomelor de la Spiru Haret, izbucnit in 2009, este departe de a fi rezolvat, afectand in prezent inclusiv absolventii celei mai recente promotii, dar si pe cei din promotiile vechi, indiferent de forma studiilor urmate.

In 2009, Ecaterina Andronescu, ministru al Educatiei la acea vreme, anunta ca formele de invatamant la distanta si fara frecventa ale unor specialitati ale Universitatii “Spiru Haret” nu sunt autorizate, deschizand astfel o cutie a Pandorei umflata de valurile succesive de zeci de mii de absolventi.

Ministerul si Universitatea s-au acuzat reciproc, fara a fi avansata insa nicio solutie concreta pentru rezolvarea unei situatii care a capatat accente grave, in contextul in care pune in pericol locul de munca al fostilor studenti.

Pentru a-si primi diplomele, multi dintre acestia au ales calea tribunalului.

Aici, Universitatea Spiru Haret este parata, iar Ministerul Educatiei este chemat in garantie, au precizat avocatii CUCULIS SI ASOCIATII pentru Ziare.com. In cazul casei de avocatura CUCULIS SI ASOCIATII, rata de succes este de 90%.

Pana acum, ce s-a pierdut pe fond s-a castigat in recurs, insa procentul de 10% ramane valabil intrucat nu functioneaza precedentul judiciar, au adaugat avocatii.

“Cei care au terminat promotia 2009 au fost an de sacrificiu si nu si-au primit diplomele, acestia obtinandu-le doar pe calea instantei de judecata. Acest conflict insa a degenerat, iar la ora actuala afecteaza toate promotiile de studenti ai Universitatii care au terminat atat la zi, cat si la ID.

Astfel, clientii nostri au constatat cu stupoare, cand au fost sa isi ridice diplomele, ca acestea nu vor fi eliberate. Un afis mare trona zeflemitor pe usa de la intrare de la departamentul de eliberari acte, iar studentii au fost anuntati ca nu exista tipizate pentru eliberarea diplomelor. Indiferent de promotie sau de forma de invatamant absolvita, tratamentul este acelasi, nimeni nu beneficiaza de diploma”, relateaza avocatii.

Unul dintre clienti face parte din promotia 2012, deci nu are nicio legatura cu conflictul aparut in anul 2010.

Avocati: Ministerul Educatiei nu ajuta studentii si ingreuneaza procedura in fata instantei

“Ministerul Educatiei este in razboi cu Universitatea Spiru Haret de aproape cinci ani de zile si nu a facut niciun demers pana la ora actuala pentru a media conflictul si pentru a da o mana de ajutor studentilor.

Ba mai mult, si in cazurile care ajung la instanta avand ca obiect eliberarea diplomelor de licenta, MECTS ingreuneaza procedura in fata instantei, acestia neprezentandu-se la primul termen de judecata si solicitand termen pentru angajare aparator, in conditiile in care in minister lucreaza peste 50 de juristi. Ministerul Educatiei nu emite avizele si tipizatele necesare pentru ca Universitatea Spiru Haret sa poate elibera diplomele absolventilor”, sustin avocatii Cuculis.

Reprezentantii Ministerului Educatiei nu au raspuns solicitarii formulate de Ziare.com pe marginea acestui subiect.

Consecinte serioase

Potrivit avocatilor, absolventii se afla in situatia de a fi dati afara de la locurile de munca pentru ca nu au cum sa demonstreze ca au studii superioare, adeverinta care tine loc de diploma de licenta fiind valabila doar un an.

“Problema s-a extins insa si asupra celor care au diplomele, promotiile vechi, 2005, 2006,2007. Cei care sunt angajati in cadrul Ministerului Educatiei si vor sa sustina examenul de gradatie in invatamant sau examenul de titularizare, apar in sistemul de verificare cu diplome nerecunoscute.

Fara niciun avertisment si fara a aduce la cunostinta opiniei publice, MECTS a hotarat ca diplomele anterioare anului 2009 nu sunt valabile, in conditiile in care la vremea respectiva ARACIS nu functiona.

Exemplul unei cliente este urmatorul: a absolvit Facultatea de Litere Spiru Haret, a lucrat ca suplinitor in invatamant, iar anul acesta voia sa isi depuna dosarul pentru examenul de titularizare.

La momentul depunerii dosarului cu actele necesare se face si o verificare in sistem a candidatului, ori in acest caz doamna apare cu diploma nerecunoscuta. Aceeasi doamna care profesase timp de trei ani in baza aceleiasi diplome”, au aratat avocatii Cuculis si Asociatii.sursa ziare.com

Pentru procese colective va rugam accesati link-ul http://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/diplomele-spiru-haret-procese-colective-si-individuale-pentru-eliberarea-recunoasterea-diplomelor-de-la-spiru-haret-promotia-2008-20092010/

21 comments to “Scandalul diplomelor de la Spiru ia amploare – Cum risti sa fii dat afara dupa ani de profesat”
 1. Buna ziua,am terminat si eu facultatea finante si banci Spiru Haret din Blaj la ID in anul 2009 si inca nu am diploma de licenta,momentan detin o adeverinta care tine loc de diploma dar pe care nu baga nimeni in seama.Cum pot obtine diploma de licenta dupa atatia ani si ce costuri implica toata procedura.Cu stima si respect.

  • Buna ziua stimata doamna. In primul rand arondarea unui grup colectiv USH. Secundar plangerile prealabile si ulterior cererea de chemare in judecata. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 2. doresc sa actionez in judecata universitatea spiru haret ptr a obtine diploma de licenta.
  multumesc

 3. Am terminat un master de 3 semestre la Spiru Haret in anul 2010 si nu am obtinut inca diploma.
  As vrea sa stiu daca aveti procese in instanta si cu cei care vor sa obtina diploma de master?Am vazut ca se vorbeste doar despre diploma de licenta.
  Exista vreun grup care doreste sa obtina diploma de master in instanta? Va multumesc anticipat!

  • In momentul de fata exista procese individuale pe redobandirea diplomei de master si din trecut sunt deja multe solutionate. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 4. Buna ziua, am trimis catre dumneavoastra un e-mail in vederea furnizarii informatiilor necesare obtinerii in instanta a diplomei de licenta.

 5. am terminat spiru haret ,drept si administratie publica in 2011 la fara frecventa.cum pot sa imi iau diploma de licenta,ce costuri implica actionarea in judecata a facultatii si a ministerului?va multumesc anticipat

 6. Buna ziua. As dori sa dau in judecata Universitatea Spiru Haret si MECTS pentru eliberarea diplomei de licenta ( am terminat in Iulie 2011, Facultatea de Management Brasov, din cadrul USPH ). Nici pana in ziua de astazi nu am reusit sa ridic diploma, necesara pentru postul care-l ocup in acest moment de Inspector tehnic de specialitate din cadrul DGASPC Sector 2 Bucuresti. ieri mi s-a adus la cunostinta ca, conform legii, trebuie sa depun la dosarul personal diploma de studii superioare daca nu voi fi incadrat pe post cu studii medii. Dupa ce ca salariul este de mizerie, daca sunt trecut pe post cu studii medii nu mai pot platii nici macar abonamentul la CFR ( mentionez ca sunt din Ploiesti si fac naveta in fiecare zi in Bucuresti).

 7. Buna ziua,
  Sunt absolvent al Universitatii Spiru Haret – Facultatea de Drept si Administratie Publica Craiova/ Specializarea Drept- promotia iulie 2011. Carei instante trebuie sa ma adresez ptr obtinerea diplomei de licenta? Eu am domiciliul in Slatina Olt. Pot inainta actiunea la Tribunalul Bucuresti si astfel sa pot apela la cabinetul d-voastra de avocatura?
  Va multumesc.

 8. Buna seara,doresc sa actionez in judecata Universitatea Spiru Haret pentru a obtine diploma de licenta,mi s-a eliberat doar adeverinta din care rezulta intradevar ca am absolvit Facultatea de Stiinte Juridice si Administrative din Brasov,forma de invatamant ZI,anul 2011,dar acesta adeverinta nu ma ajuta cu absolut nimic.Sfatuiti-ma va rog,ce pasi trebuie sa urmez pentru a intra in posesia diplomei de licenta?
  Va multumesc

  • Buna ziua, din pacate mai sunt inca 30000 de studenti care sunt in situatia aceasta, un coleg urmeaza sa revina la dvs. pentru toate informatiile. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 9. Buna,ziua,va rog sa ma sfatuiti cum pot sa-mi obtin diploma de licenta.Am facut facultatea de psihologie Bucuresti ,la zi si licenta am dat-o in iulie 2011.
  Va multumesc!

 10. Buna ziua…am luat legatura cu colega dumneavoastra in legatura cu aceeasi problema a diplomei.Dupa ce am sa reusesc sa va trimit toate datele puteti sa.mi spuneti ce trebuie sa mai fac?nu doresc altceva decat sa stiu pasii ce trebuiesc facuti pentru ca nu locuiesc in tara si nu stiu daca o sa am timpul necesar,in cazul in care trebuie sa obtin alte acte.va multumesc din suflet!

 11. Bună seara.Doresc să vă întreb dacă mai constituiti procese colective in vederea eliberării diplomelor de absolvent al USH.Mă interesează ce presupune acest demers din punct de vedere financiar si ca durată de desfasurare.Va mulțumesc foarte mult,anticipat.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.