Sfarsitul numerelor de Bulgaria! Masinile inmatriculate in alet state conduse in Romania doar 90 de zile!!Ce se intampla? Biroul de avocatura Cuculis va spune!

Biroul de avocatura Cuculis anunta -Masinile inmatriculate in alte state pot fi conduse in Romania maxim 90 de zile pe an!

MAI a publicat, in dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea si completarea OUG nr. 1952002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Proiectului MAI stabileste ca persoanele cu domiciliul, resedinta sau, dupa caz, rezidenta normala in Romania, care conduc pe drumurile publice un vehicul inmatriculat in alt stat, vor avea obligatia de a prezenta, la cererea politistului un document doveditor al titlului cu care este detinut vehiculul, insotit de traducerea in limba romana, in original, efectuata de catre un traducator autorizat a carui semnatura a fost legalizata.

Asadar, aceste acte trebuie prezentate pe langa cele solicitate pana acum, si anume: documentul de identitate sau, dupa caz, permisul de conducere, documentul de inmatriculare ori de inregistrare a vehiculului condus.

De asemenea, proiectul prevede ca autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state, detinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul, resedinta ori rezidenta normala in Romania, sa poata circula pe drumurile publice doar pentru o perioada de maximum 90 de zile de la data dobandirii titlului si nu mai mult de 90 de zile intr-un an calendaristic.

Potrivit MAI, aceste reguli au fost necesare in conditiile in care, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, numarul autovehiculelor inmatriculate in alte state care circula pe teritoriul tarii noastre a crescut simtitor, fenomenul devenind mai pregnant in ultimii doi ani, cand, cetatenii romani au identificat posibilitatea inmatricularii facile cu costuri mici a autovehiculelor pe numele unor persoane fizice sau juridice, in special din Bulgaria.

“Utilizatorii unor asemenea autovehicule inmatriculate in alte state sunt tentati sa incalce frecvent normele rutiere si chiar sa comita accidente de circulatie si sa paraseasca apoi locul faptei mizand pe dificultatile intampinate de autoritati pentru identificarea si sanctionarea sau tragerea lor la raspundere”, atentioneaza MAI.

De la aceasta regula sunt, insa, excluse autovehiculele si remorcile:
a) inmatriculate pe numele persoanelor care le conduc in Romania;
b) cu care se efectueaza, in conditiile legii, transport rutier public de marfuri sau persoane ori, dupa caz, transport in regim de inchiriere sau serviciu de inchiriere;
c) conduse de persoane fizice aflate in raporturi juridice de munca cu persoanele pe numele carora sunt inmatriculate acestea;
d) utilizate in baza unui contract de leasing.

Reprezentantii MAI precizeaza ca exceptia de la punctul c) fost introdusa pentru evitarea unor situatii de ingradire ori limitare a dreptului la munca al persoanelor ori libertatea alegerii locului muncii.

“Tinand seama de faptul ca situatia autovehiculelor si remorcilor inmatriculate in alte state, conduse de persoane fizice care fac dovada rezidentei normale pe teritoriul statului in care acestea sunt inmatriculate constituie o practica des utilizata de cetatenii romani care, profitand de conditiile facile de obtinere a unei rezidente (ca cetateni ai unui stat UE), justifica in acest fel detinerea unui vehicul inmatriculat in alte state membre, pe numele unui cetatean al unui stat membru UE si legitimitatea utilizarii acestuia pe drumurile publice din Romania, aceasta nu a fost retinuta printre exceptiile mentionate”, argumenteaza MAI.

Reprezentantii ministerului atrag atentia ca, potrivit Comunicarii interpretative a Comisiei privind procedurile pentru inmatricularea autovehiculelor originare din alte state membre (2007/C 68/04), „fiecare persoana trebuie sa isi inmatriculeze vehiculul in statul membru in care isi are resedinta in mod normal”, context in care cetateanul roman cu rezidenta in Bulgaria trebuie sa se supuna acestei reguli, inmatriculand vehiculul in Bulgaria, pe numele sau (situatie in care intervine exceptia de la lit. a)

Conform jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene, invocata de MAI, inmatricularea apare ca fiind corolarul natural al exercitarii competentelor fiscale ale statului. Inmatricularea faciliteaza controalele atat pentru statul in care este inmatriculat autovehiculul, cat si pentru celelalte state pentru care inmatricularea intr-un stat membru dovedeste plata taxelor pentru autovehicule in respectivul stat.

Care sunt sanctiunile

Proiectul de lege propus de MAI prevede si sanctiuni pentru cei care incalca noile prevederi.

Astfel, soferii care nu prezinta si politistului rutier si document doveditor al titlului cu care este detinut vehiculul, insotit de traducere, vor fi sanctionati cu o amenda din clasa a III de sanctiuni (6 – 8 puncte-amenda).

In ceea ce priveste incalcarea prevederilor privind conducerea unui autovehicul inmatriculat in alt stat pe teritoriul Romaniei pentru mai mult de 90 de zile pe an, amenda va fi una mai mare, fiind cuprinsa in clasa a IV de sanctiuni (9 – 20 de puncte-amenda).

Pe langa amenzi, sunt prevazute si sanctiuni complementare, respectiv  retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numar de inmatriculare.

Ca si concluzie finala – Singura varianta de inmatriculare a autoturismelor in romania este instanta de judecata! Intr-un material viitor vom veni in asistenta celor cu numere de Bulgaria cu alternative clare de a circula pe perioada procesului in Romania.

Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii  – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.

www.indrumari-juridice.eu
www.indrumarijuridice.wordpress.com
http://indrumarijuridice.forumest.ro
Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011

Avocat Cuculis – Titular de cabinet si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania – Specialist in Drept

7 comments to “Sfarsitul numerelor de Bulgaria! Masinile inmatriculate in alet state conduse in Romania doar 90 de zile!!Ce se intampla? Biroul de avocatura Cuculis va spune!”
 1. RUSINE PENTRU TAXA DE POLUARE F. MARE CARE SE PLATESTE IN ROMANIA,OAMENII SARACI CARE NU ISI POT PERMITE SA CIRCULE CU NUMERE DE ROMANIA SUNT LUATI TOT LA ROST.
  SA SE INMATRICULEZE DIN OFICIU PE ROMANIA AUTOTURISMELE CU NUMERE STRAINE SA POATA CIRCULA TOATA LUMEA ATUNCI.
  CUM SA INMATRICULEZI O MASINA PENTRU CARE AI MUNCIT DIN GREU CAND TAXA DE POLUARE ESTE DE TREI ORI CAT MASINA.
  VOM TRAI SI VOM VEDEA CE VA FI.

  • Stimate domn va inteleg perfect indignarea. Inca de la prima forma a taxei de poluare 2008 Biroului nostru a avut atitudine in ceea ce priveste aceasta manipulare prin taxa de poluare. Cu stima, av. Cuculis.

 2. Buna. O intrebare mai dificila cred eu, si anume: daca am cetatenie dubla (romana si maghiara) dar resedinta o am in romania, se aplica in acelasi fel legea?

 3. Am citit articolul de mai sus si ma lasat rece asa cum legile luate in romania au facut-o dealungul timpului. Am intrat in uniune sperand ca va fi mai bine dar se pare ca ne-am inselat pt a mia oara. Aceasta decizie mi se pare o discriminare,la baza careia stau tot interesele altora.Nu va mai mirati ca romani aleg sa plece in alte state atata timp cat voi face-ti legi impotriva lor.
  Voi sunte-ti motivul revolutiei ce o sa vina !
  Nu ne face-ti sa ne para rau mai mult de cat de ne este ca suntem Romani!

 4. Buna ziua.
  As vrea sa stiu daca pot da in judecata un chirias care nu si-a platit chiria la timp, acumuland o restanta destul de mare, in baza unui singur exemplar de contract legalizat. Problema este ca nu detin un contract in original ci o singura copie legalizata dupa exemplarul lui original. Am vreo sansa sa obtin ceva sau nu? Daca da, ce pot face? Multumesc.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.