Situatia Inmormantarii Persoanelor Decedate Fara Apartinatori Legali

SITUAȚIA ÎNMORMÂNTĂRII PERSOANEI FĂRĂ APARȚINĂTORI,
ÎN CAZUL DEFERIRII MOȘTENIRII PE CALE TESTAMENTARĂ

Persoanelor Decedate Fara Apartinatori au dreptul sa fie inmormantate de catre cei pentru care au testat ( le-au lasat un testament) – Nu sunt putini cei care raman pe patul de moarte, fara familie, fara rude dar poate cu cineva catre care s-au gandit ca ar fi bine sa fie langa ei in ultima clipa a vietii lor si astfel le-au redactat un testament.

Ne-am propus sa raspundem unei teme “reci” si anume : ce se intampla cu o persoana care nu are apartinatori legali, in situatia in care decedeaza?

Persoanelor Decedate Fara Apartinatori
  1. Situație-premisă

Diversitatea de situații întâlnite într-o viață impune o analiză specifică inclusiv a acelora care nu înscriu într-un tipar juridic.

De aceea, astăzi, ne propunem să lămurim o dificultate rar întâlnită, dar care poate fi de real interes pentru o persoană care se identifică în rândurile de mai jos.

Situația se prezintă astfel: o persoană fără rude în viață decedează, îngrijindu-se, în prealabil, să întocmească un testament în favoarea unei persoane cu care nu are o legătură de sânge, însă care, de-a lungul vieții, i-a fost aproape/ a îngrijit-o/ s-a ocupat de sănătatea și bunăstarea ei.

Deși momentul deschiderii succesiunii coincide cu momentul morții, în cazul unei persoane vârstnice fără aparținători, serviciile comunitare se autosesizează în vederea asigurării înmormântării, neexistând o obligație a acestora de a verifica, în prealabil, dacă defunctul a testat în favoarea unei persoane.

Sigur că aducerea la cunoștință a acestei particularități revine persoanei gratificate.

Situația confuză se creează în momentul în care firma de servicii funerare care colaborează cu Autoritatea Tutelară refuză să permită beneficiarului testamentului să se îngrijească de ultimul omagiu, mai cu seamă în situația în care de cuius (defunctul) a inserat această ultimă dorință în chiar cuprinsul testamentului.

Procedură inmormantarii persoanelor decedate fara apartinatori legali, dar care au un testament

Am întâlnit în practică această abordare cinică a firmei de servicii funerare și pasivitatea Autorității Tutelare, ambele preferând să îl poarte pe legatarul universal pe drumuri, în ciuda exhibării testamentului și în ciuda urgenței reclamate de această situație.

Întrucât trecuseră mai bine de 5 zile de la deces fără ca serviciile comunitare să asigure înmormântarea defunctei, am redactat și transmis o notificare atât către Autoritatea Tutelară, cât și către firma de servicii funerare colaboratoare.

Notificarea a fost trimisă cu celeritate, însoțită de împuternicire avocațială.

Am explicat că, prin efectul testamentului olograf întocmit de către defunctă,  persoana în cauză a devenit legatar universal, în temeiul art. 1041 Cod Civil.

Mai mult,  testamentul fusese vizat spre neschimbare de către un birou notarial, întocmai cum prevede art. 1042, alin. (1) NCC.

În conformitate cu dispozițiile legale, testamentul era la adăpost de sancțiunea nulității absolute, fiind scris în întregime, datat și semnat de mâna testatoarei.

Am arătat că, întrucât defuncta a fost calificată de autorități drept „caz social”, aceasta a fost depozitată la firma de servicii funerare colaboratoare, reprezentantul acesteia din urmă împiedicând legatarul să-și îndeplinească obligația morală și legală ce decurgea din testament,  arătând că nu are acordul Autorității Tutelare, deși legea este clară și nu comportă interpretări.

Persoanelor Decedate Fara Apartinatori – Ultima dorinta a defunctului sta drept mandat in fata oricarei autoritati.

Am subliniat că ultima dorință a defunctei fusese înmormântarea sa conform ritualului creștin ortodox.

Trecuseră mai bine de 5 zile de la decesul acesteia și nu cunoșteam în ce împrejurări este conservată și nici ce măsuri de tanatopraxie fuseseră luate de către prestatorul de servicii funerare.

Totodată, această tergiversare încălca însele prevederile Legii nr. 102 din 8 iulie 2014, în acord cu care:

„Oricine are dreptul la o înmormântare decentă şi la aducerea ultimului omagiu la locul de veci al decedatului.” (art. 2, alin. (1) din Lege)

„Locul şi modalitatea înmormântării vor fi conforme voinţei exprimate în timpul vieţii de persoana decedată, fără nicio modificare a ultimei voinţe a acesteia.” (art. 16, alin. (2) din Lege)

„Cu privire la înmormântare sunt obligate să dispună următoarele persoane: (…) b) persoana stabilită prin testamentul defunctului” (art. 17, alin. (1) din Lege)

Este important de arătat dacă defunctul prezenta sau nu un risc infecțios, respectiv dacă a decedat în urma unei infecții cu un agent infecțios înalt patogen.

Persoanelor Decedate Fara Apartinatori li se aplica aceleasi reguli ca oricaror alte persoane decedate.

Spunem aceasta întrucât potrivit Normelor tehnice și Sanitare privind serviciile funerare (MOf nr. 843 din 24 octombrie 2016), în cazul persoanei decedate în astfel de condiții, se iau măsurile precise prevăzute expres de legiuitor.

Inclusiv potrivit art. 21, alin. (1) din HG nr. 741 din 2016, persoana în cauză, în calitate de legatar universal, desemnat astfel prin testament olograf, avea obligația să asigure înmormântarea defunctei.

De aceea, în contextul existenței testamentului olograf, devine inaplicabil art. 7, alin. (3) din Legea nr. 17/2000, potrivit căruia : În cazul decesului persoanei vârstnice lipsite de susținători legali sau când aceștia nu pot să își îndeplinească obligațiile familiale datorită stării de sănătate sau situației economice precare, serviciile comunitare asigură înmormântarea.”

Prin urmare, atât timp cât serviciile de asistență socială încetează de drept, ope legis, dacă nu mai sunt îndeplinite condițiile pentru acordarea acestora (art. 35, alin. (1) din Legea nr. 17/2000), se impunea rezolvarea DE URGENȚĂ a situației semnalate, pentru ca legatarul să își poată îndeplini neperturbat îndatorirea creștinească pe care o avea față de defunctă.

De asemenea, e important de reținut că Legea nr. 17/2000 stipulează că încălcările aduse dispozițiilor acesteia atrag răspunderea disciplinară, materială, civilă sau penală.

Urmare a notificării transmise de SCPA Cuculis și Asociații, Autoritatea Tutelară a venit în întâmpinarea solicitării noastre cu promptitudine, legatarului permițându-i-se să facă toate demersurile necesare fără alte opreliști. Demnitatea Persoanelor Decedate Fara Apartinatori este protejata la fel ca a oricarei persoane care decedeaza, fara discriminare.

Reiterăm că, deși situația nu este una des întâlnită în practică, am considerat necesar să venim în sprijinul cititorilor noștri care s-ar putea confrunta la un moment dat cu astfel de impedimente care, până la urmă, rezultă dintr-o cunoaștere insuficientă a legii de către cei chemați să o aplice.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Av.Cristina Draghici – SCA CUCULIS&Asociatii

8 comments to “Situatia Inmormantarii Persoanelor Decedate Fara Apartinatori Legali”
  1. dacă de exemplu trăiești cu cineva o lungă perioadă de timp dar niciodată nu s-a discutat situația decesului și persoana cu pricina nu are aparținători legali (vezi cupluri gay) ce se petrece cu defunctul?

  2. Bună ziua.
    Intrebare :
    Cine are obligatia să inmormânteze o persoană fără apartinători ,fără nici un venit,fără testament

  3. Buna ziua,

    Va rog sa mă ajutați cu o recomandare pentru următoarea situație. Decedatul este pensionar, nu are aparținători si nu a lăsat testament. Si-a exprimat verbal dorința ca eu sa mă ocup de înmormântare. Deține loc de veci. Mă pot eu ocupa de înmormântare si nu Autoritatea Tutelară? Pot ridica eu certificatul de deces pentru a-l folosi la cimitir? Ajutorul pentru înmormântare se acorda in aceasta situație daca am actele doveditoare pentru cheltuieli?

    Multumesc!

  4. Bună ziua! Va rog sa ma ajutați cu un sfat. Am avut un unchi care a decedat pe data de 2 ianuarie și despre care eu( nepoata) și mama mea ( sora lui) am aflat pe data de 15 martie. El a fost înhumat de către primărie, fiind considerat caz social. Mai putem întra în posesia certificatului de deces? Va multumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.