Situatie Incredibila – Bancpost Solicita Ajutor Public Judiciar Pentru Plata Taxei De Timbru Intr-o Contestatie La Darea In Plata

Situatia Paradoxala – Bancpost Solicita Ajutorul Public Judiciar Al Statului Pentru A Plati Taxa Judiciara De Timbru Pentru O Contestatie La Legea Darii In Plata –

Bancpost

Poate va amintiti cum se putea problema, ca pe o reusita, atunci cand puteam sa scutim pe debitori de la plata cautiunii sau taxelor de timbru, ei bine a venit randul bancilor – solutia de mai jos este aproape de neconceput.

Legea darii in plata spune asa: legea 77/2016

Art. 7
(1) In termen de 10 zile de la data comunicarii notificarii emise in conformitate cu dispozitiile art. 5, creditorul poate contesta indeplinirea conditiilor de admisibilitate a procedurii reglementate de prezenta lege.
(2) Cererea se judeca in procedura de urgenta, cu citarea partilor, de judecatoria in circumscriptia careia domiciliaza consumatorul.
(3) Apelul impotriva hotararii pronuntate in conformitate cu dispozitiile alin. (2) se depune de partea interesata in termen de 15 zile lucratoare de la comunicare si se judeca cu celeritate.

Ei bine, legea darii in plata ii scuteste de la plata taxelor DOAR pe consumatori, la fel cum se intampla si in cazul dosarelor pe clauze abuzive pe cand, atunci cand bancile fac contestatiile la darea in plata, ele trebuie sa achite taxa de timbru la valoarea debitului contestat, adica in speta de fata la 70000 de euro, aproximaiv 8000 de lei.

Prin urmare, Bancpost face ajutor public judiciar pentru suma de 8000 de lei, ceea ce sigur, ca este o actiune facuta in scop SICANATOR, avand in vedere ca niciun judecator nu ar putea sa admita cererea unei banci pentru imposibilitatea platii sumei de 8000 de lei. Cel putin eu asa gasesc actiunea asta.

Judecatoria Iasi – Dosar 17857/245/2016 

Amână cauza
Solutia pe scurt: Stabileşte termen în Camera de consiliu la data de 30.06.2016, în vederea soluţionării cererii de acordare a ajutorului public judiciar formulată de contestatoare. Pentru a se depune la dosar înscrisurile solicitate, acordă termen de judecată la data de 18.07.2016.

http://portal.just.ro/245/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=24500000000390969&id_inst=245

Situatia evident este una paradoxala, Bancpost solicita practic ajutorul public de la stat, asta echivaland cu faptul ca daca Judecatorul ar decide sa ii acorde acest ajutor Bancii, Statul ar trebui sa “suporte” taxa, care probabil se ridica la cateva mii de lei,sau zeci de mii de lei, in raport de urmatorul calcul:

a) pana la valoarea de 500 lei — 8%, dar nu mai putin de 20 lei;


b) intre 501 lei si 5.000 lei — 40 lei + 7% pentru ce depaseste 500 lei;
c) intre 5.001 lei si 25.000 lei — 355 lei + 5% pentru ce depaseste 5.000 lei;
d) intre 25.001 lei si 50.000 lei — 1.355 lei + 3% pentru ce depaseste 25.000 lei;
e) intre 50.001 lei si 250.000 lei — 2.105 lei +2% pentru ce depaseste 50.000 lei;
f) peste 250.000 lei — 6.105 lei + 1% pentru ce depaseste 250.000 lei.
(2) Se taxeaza potrivit alin. (1) si urmatoarele categorii de actiuni:
a) in constatarea nulitatii, anularea, rezolutiunea sau rezilierea unui act juridic patrimonial; cererea privind repunerea partilor in situatia anterioara este scutita de taxa de timbru daca este accesorie acestor cereri;

 

Ajutorul public judiciar pentru persoane juridice a fost introdus in legislatia din Romania prin noul cod de procedura civila, astfel, Articolul 90(republicate 91)

 Conditii de acordare
(1) Cel care nu este in stare sa faca fata cheltuielilor pe care le presupune declansarea si sustinerea unui proces civil, fara a primejdui propria sa intretinere sau a familiei sale, poate beneficia de asistenta judiciara, in conditiile legii speciale privind ajutorul public judiciar.

(3) Asistenta judiciara poate fi acordata oricand in cursul procesului, in tot sau numai in parte.
(4) Persoanele juridice pot beneficia de facilitati sub forma de reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru datorate pentru actiuni si cereri introduse la instantele judecatoresti, in conditiile legii speciale.

avocat Cuculis

One comment to “Situatie Incredibila – Bancpost Solicita Ajutor Public Judiciar Pentru Plata Taxei De Timbru Intr-o Contestatie La Darea In Plata”
  1. Iti dai seama ca in cateva zile iau dosarul la studiu , sa vad cum motiveaza cererea de ajutor public, daca Bancpost a formulat cererea de ajutor public in termen, cum a motivat-o, cu depune in sustinere, etc. si revin cu detalii…picaaanteee! emoticon smile

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.