Sotii Casatoriti De Peste 20 De Ani Au Dreptul La Despagubiri La Divort

Despagubiri la divort cerute de sotul care se afla in nevoie. Conditia este sa fi fost casatorit cu celalalt sot vreme de 20 de ani.

Despagubiri La Divort – Prestatia compensatorie pentru desfacerea casatoriei si ce drepturi pot dobandi sotii in urma unei casatorii de 20 de ani ce se termina cu un divort tarziu.

Nu trebuie sa confundam prestatia compensatorie cu alte despagubiri si obligatii pe care le are sotul vinovat de destramarea castoriei , ce pot fi obtinute de catre soti ca urmare a infidelitatii sau alte cauze ce au dus la ruperea casatoriei din pricina exclusiva a unuia dintre soti.

Despagubiri La Divort
Divort

            Prestatia compensatorie este un instrument juridic introdus cu titlu de noutate incepand cu Noul Cod Civil care are scopul de a repara un eventual dezechilibru intervenit cu ocazia divortului in nivelul de trai al unuia dintre soti.

            Acest instrument este reglementat la art. 390 – 395 Cod civil si presupune indeplinirea unor conditii stricte pentru a putea fi aplicat.

            In primul rand, trebuie sa stim ca prestatia compensatorie poate consta atat intr-o suma de bani globala, cat si intr-o renta care sa se plateasca periodic.

O forma de Despagubiri la divort poate fi tradusa prin faptul ca sotul sau sotia poate primi chiar dreptul de a ramane in imobil in cazul in care casatoria se destrama dupa 20 de ani chiar daca nu este proprietatea lui/ei.

De asemenea, aceasta compensare poate fi stabilita si in natura, sub forma uzufructului, adica a dreptului de folosinta asupra anumitor bunuri imobile sau mobile ale sotului ce datoreaza prestatia.

In cazul in care  prestatia consta in plata unei rente  viagere, aceasta poate fi stabilita fie intr-o cota procentuala din veniturile sotului debitor, fie intr-o suma determinata.

            In al doilea rand, trebuie stiut ca aceasta prestatie se poate dispune numai odata cu desfacerea casatoriei si numai in cazul in care casatoria a durat cel putin 20 de ani.

Vrei sa ramai cu casa, sotul celalalt trebuie sa fie vinovat de destramarea casatoriei.

            Codul civil recunoaste dreptul de a primi aceasta compensatie doar in cazul divortului pronuntat din culpa exclusiva a sotului parat si numai in ipoteza in care desfacerea casatoriei  creeaza un dezechilibru semnificativ in conditiile de viata ale sotului reclamant.

Astfel, doar sotul care nu se face vinovat de desfacerea casatoriei are dreptul de a primi prestatia compensatorie.

Cititi si despre:

            De asemenea, Codul Civil instituie anumite criterii raportat la care urmeaza sa se stabileasca prestatia, tinandu-se seama de resursele sotului care o solicita, de mijloacele celuilalt sot, precum si de efectele pe care lichidarea regimului matrimonial le-ar avea.

Vizualizati si :

Trebuie avut in vedere faptul ca si criterii personale referitoare la varsta si starea de sanatate a sotilor,  pregatirea profesionala, posibilitatea de a desfasura o activitatea producatoare de venituri, precum si alte asemenea sunt luate in considerare in stabilirea compensatiei.

Puteti citi mai multe despre desfacerea casatoriei incheiate cu un cetatean strain, aici.

In stabilirea cuantumului, instanta trebuie sa aiba in vedere eliminarea dezechilibrului  cauzat de desfacerea casatoriei, individualizat cu ajutorul criteriilor mentionate mai sus.

            Desi prestatia compensatorie se solicita si se dispune doar odata cu divortul, trebuie stiut ca in cazul in care in timp se modifica in mod semnificativ mijloacele debitorului si resursele creditorului, instanta, la cererea motivata, poate mari sau micsora cuantumul compensatiei.

Asadar, este incidenta o autoritate de lucru judecat relativa, si nu absoluta,  fiind posibila reanalizarea de catre instanta a conditiilor in cazul in care se modifica situatia de fapt.

            In sfarsit, este bine de stiut ca exista si ipoteze in care prestatia compensatorie inceteaza, acestea fiind insa limitativ prevazute de catre Codul civil. Astfel, prestatia compensatorie inceteaza:

 – prin decesul oricaruia  dintre  cei doi soti

 – prin  recasatorirea sotului care primeste compensatia

 – prin obtinerea  de catre sotului care primeste prestatia compensatorie a unor resurse de natura sa ii asigure  conditii de viata asemanatoare celor din timpul casatoriei

Asadar, in cazul in care se doreste desfacerea casatoriei, trebuie consultat un avocat specializat in dreptul familiei in vederea cunoasterii efectelor pe care le poate avea intervenirea unui divort.

Nu uitati despre indatoririle de parinti si mai ales despre stabilirea programului de viziatare al minorului in caz de divort.

Despagubiri La Divort cerute de sot pentru plata compensatiei pentru timpul in care au fost casatoriti.

Programati aici o intrevedere cu un avocat specializat in dreptul familiei si aflati ce drepturi aveti in caz de divort.

Av.Drd. Cuculis Adrian

6 comments to “Sotii Casatoriti De Peste 20 De Ani Au Dreptul La Despagubiri La Divort”
  1. Buna ziua,
    Ma numesc Iordache Liliana, si sunt căsătorită de aproape 21 ani. De câteva săptămâni sunt separată de soțul meu in urma unor situații de infidelitate , de minciuni si mai ales jignirilor
    frecvente din ultima perioada. De 2 zile am preferat sa plec la mama mea ,nemaiputând sta sub acelasi acoperis. Avem 2 copii , cea mica este minoră are 11 ani și ambele au ales să rămână în casa unde au crescut. Pe toată durata căsnicie l-am susținut financiar cu credite pe care o parte le am si la activ unul este ipotecar , am vândut o proprietate moștenită si toti banii am.platit datoriile acumulate , am investit in casa lui încă de la început. Ce am de facut si ce drepturi am in situatia această. Pentru copii am hotarat sa ne implicam financiar amândoi intelegere deocamdată verbală.

    Multumesc,
    Și stima,

  2. Buna ziua!Sint casatorita de 20 de ani cu un copil de 18ani!Am fost separata de sotul meu ..eu crescindu-mi copilul singura!Prin instanta judecatoreasca sotul a fost obligat la platea pensieri alimentare..Dar nu mi-a platit!sotul a primit o mostenire de la parintii lui decedati!Mentionez Ca’ nu Sint divorata inca…!Intrebarea care dv:am vreun drept legal la aceea mostenire???Va multumesc daca imi raspundeti

  3. Bună ziua! Firma înființată in timpul căsătoriei, întră la partaj? Fostul fiind asociat unic . Noi am fost căsătoriți 23 de ani .

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.