Pot Sa Divortez In Romania Daca Sunt Casatorit In Strainatate?

Sunt casatorit in strainatate insa totusi sunt cetatean Roman, m-am intors acasa si acum as vrea sa divortez, imi permite legea Romana o asemenea forma de desfacere a casatoriei?

Raspunsul este DA, din 2012 este posibila desfacerea casatoriei chiar incheieata in afara romaniei si mai ales incheiata cu un cetatean de o alta nationalitate, fie ca este vorba despre un cetatean italian, turc, german, spaniol, marocan, arab sau alta nationalitate.

Competenta instantelor de judecata in materia desfacerii casatoriei, in conditiile incheierii acesteia intr-un stat membru UE.

Aflati mai jos de la echipa SCA Cuculis si Asociatii, ce aveti de facut pentru a putea sa desfaceti casatoria incheiata in afara tarii.

Procedura de divort international pe intelesul celor ce au nevoie de ea.

Sunt Casatorit In Strainatate

Societatea si realitatea zilnica ne pun in situatia in care intalnim in mod frecvent casatorii incheiate de catre cetatenii de nationalitate romana pe teritoriul altor state membre ale Uniunii Europene, precum si intre cetateni romani si persoane de alta nationalitate, pe teritoriul unor terte state europene.

Trebuie avut in vedere faptul ca desi casatoria se poate incheia de principiu pe teritoriul oricarui stat, intre persoane de nationalitati diferite, desfacerea casatoriei este condititionata de competenta statelor.

Asadar, pentru a intelege mecanismul procedurii de desfacere a casatoriei, trebuie lamurite si avute in vedere anumite aspecte. Sunt Casatorit In Strainatate si vreau sa divortez in Romania, ce fac?

Sunt Casatorit In Strainatate si vreau sa divortez .

Astfel, daca in ceea ce priveste casatoria incheiata intre doua persoane de nationalitate romana, pe teritoriul Romaniei, instantele competente teritorial, material si functional sa pronunte desfacerea casatoriei sunt instantele romanesti din circumscriptia ultimului domiciliul comun al sotilor sau din circumscriptia sotului parat, in cazul unor casatorii incheiate de catre cetatenii romani pe teritoriul unor alte state membre sau de catre persoane cu cetatenii diferite, este important de stiut ca situatia este putin diferita.

Concret, in masura in care doua persoane de cetatenie romana se casatoresc pe teritoriul unui stat membru UE, acestia pot solicita desfacerea casatoriei in statul in care s-a incheiat casatoria sau pe teritoriul Romaniei, in masura in care in prealabil au transcris certificatul de casatorie emis de catre statul membru pe teritoriul statului de provenienta.

Astfel, un prim aspect pe care trebuie sa-l aveti in vedere este transcrierea casatoriei, acest lucru fiind de esenta reglementat de catre legea actelor de stare civila 119 din 1996.

Daca cei doi soti hotararesc desfacerea casatoriei pe teritoriul Romaniei, iar nici unul dintre acestia nu mai are domiciliul pe teritoriul tarii, instanta competenta sa dispuna desfacerea casatoriei este in mod exclusiv Judecatoria Sector 5 Bucuresti, iar in conditiile in care doar unul dintre soti a decis reintoarcerea pe teritoriul statului roman, instanta competenta este cea de la ultimul domiciliu al paratului.

Cititi si –

De asemenea, de precizat este faptul ca desi casatoriile sunt incheiate pe teritoriul unui stat strain, sotii decid reintoarcerea in statul de nationalitate, respectiv cel roman, solicitand desfacerea casatoriei in Romania, in atare situatie competenta fiind a instantei din circumcriptia ultimului domiciliul comun al acestora, trebuind ca acestia sa locuiasca pe teritoriul Romaniei o perioda de peste 1 an.

Si in masura in care casatoria se incheie intre o persoana de nationalitate romana si o persoana de alta nationalitate, pe teritoriul unui stat membru UE, desfacerea casatoriei se poate realiza pe teritoriul Romaniei, cu aceiasi transcriere in prealabil a certificatului de casatorie pe teritoriul tarii.

Competenta instantei de judecata este cea din circumscriptia domiciliul reclamantului, hotararea judecatoreasca de desfacere a casatoriei pronunțata într-o țară din UE fiind recunoscuta în celelalte state membre, fara a fi nevoie de proceduri suplimentare, in baza Regulamentului Consiliului European nr. 2201/2003 privind competenta, recunosterea si executarea hotararilor judecatoresti in materia matrimoniala.

Aceste aspecte reprezinta componente ale procedurii de desfacere a casatoriei si sunt cu titlu exemplificativ, insa situatiile pot fi de la cele mai variate si pot presupune reguli de drept speciale, astfel ca se impune solicitarea unor informatii specializate ce pot fi furnizate de catre avocat specializat in divorturi internationale, acesta fiind in masura a va lamuri asupra demersurilor ce trebuie efectuate in ceea ce priveste regimul casatoriilor.

Daca planuiti sa divortati si sunteti casatorit/a cu un cetatean strain, cel mai bine este sa completati formularul de mai jos si un avocat specializat in divorturi internationale va contacteaza pentru va da toate detaliile necesare:

3 comments to “Pot Sa Divortez In Romania Daca Sunt Casatorit In Strainatate?”
  1. Bună seara.Numele meu e Constantin Dogaru și sunt căsătorit cu o persoana de cetățenie rusa.Saptamana trecută mi-a intentat divorț,după ce în urmă cu o jumătate de an a hotărât să o ducă pe fiica noastră în Rusia să locuiască cu părinții ei.Tin să precizez că de trei luni nu mai locuim împreună.Ce ar trebui sa fac daca vreau să mă întorc în țară și figurez ca fiind încă… căsătorit.Va mulțumesc.

  2. Bună ziua sunt Sbarcea Alexandru născut în România, din 2008 sunt căsătorit în Italia cu o chinezoaica și ia ma părăsit în 2010 și nu sa mai întors acasă acum în Italia rezulta căsătorit și aș dori să divorțez cât mai repede dar de soție nu mai știu nimic vă rog să mă ajutați să divorțez.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.