Procedura de divort in cazul unui cetatean strain, in Romania. Cum se poate obtine divortul dintre un cetatean roman si un cetatean strain in spatiul Uniunii Europene atunci cand casatoria nu a fost incheiata in Romania.

Cum pot sa divortez in Romania de un cetatean strain?

Procedura de divort international – Cum divortam daca suntem casatoriti cu un cetatean strain?

Procedura de divort in cazul unui cetatean strain casatorit cu un cetatean roman, ramane o tema de interes general mai ales ca discutam despre situatii in care anumite persoane, desi casatorite, nu se mai gasesc niciodata si nu mai stiu nimic una despre cealalta.

Un divort in Romania pentru cetatenii din strainatate este de asemenea

Avand in vedere ce suntem in era globalizarii si relatiile umane au cunoscut evolutii spectaculoase, tehnic, orice se poate casatori cu oricine, pastrand anumite limite, iar relatiile de casatorile dintre natiile globului sunt tot mai frecvente.

Problema se pune, ce se intampla cu un divort cetatean roman cu cetatean strain in conditiile in care fie s-au casatorit chiar in Romania sau daca s-au casatorit in afara tarii.

Avand in vedere ca sunt mii de romani care vor sa divorteze dupa ce s-au casatorit cu cetateni straini sau chiar cetateni straini care cauta sa desfaca propria lor casatorie incheiata cu un cetatean roman, adica divortul international, am ales sa facem acest ghid si procedura de divort international.

Vreti sa divortati de un cetatean strain ? Completati formularul de mai jos

Sa incepem!

Cum divortez de un strain in romania ?

Teme de lucru pentru noul cod civil care prevede acest lucru si care va permite sa divortati in Romania , desi casatoria dvs. nu este incheiata aici.

Practic, in momentul de fata, avand in vedere reglementarile legale, puteti divorta in Romania cam in orice situatie, in conditiile in care partile sunt de acord.

Evident, sunt situatii cum ar fi casatoriile in Dubai spre exemplu sau in alte tari arabe care nu pot face echitabila prezentarea in fata instantelor de acolo, avand in vedere si legea care intra in contradictie cu regulile noastre constitutionale, si care la acel moment dau posibilitatea sa divortezi in Romania, fara batai de cap.

In Romania poti divorta de un cetatean strain in urmatoarele situatii:

Fie prin prezentarea in fata instantei de judecata in contradictoriu sau de comun acord fie prin obtinerea deja in afara tarii a unui certificat de desfacere a casatoriei pe care ulterior sa-l echivalati si sa-l recunoasteti in Romania.

De regula, actele de stare civila sunt recunoscute ca atare in tarile membre.

De asemeneam, puteti divorta in Romania daca unul dintre soti nu mai este in tara sau chiar ambii sunt plecat.

Procedura de divort international , de un cetatean strain detaliata pentru casatoria cu cetatenii straini casatoriti cu cetateni romani.

Pot  divorta in Romania cetatenii romani casatoriti in strainatate sau cetatenii straini casatoriti in strainatate .

Cine poate divorta in Romania desi casatoria nu a fost incheiata aici?

Procedura de divort
Procedura de divort

Mai pe scurt, oricine poate divorta pe teritoriul Romaniei asta daca sunt de acord cu regulile internationale in materie si mai ales cu cele din Regulamentul NR. 1259/2010 AL CONSILIULUI EUROPEI.

Regulamentul vizeaza punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în domeniul legii aplicabile divorțului și separării de corp si daca desigur, se indeplinese legea forului de necesitate.

Divort casatorie incheiata in strainatate – Divort cetatean strain in Romania! Genul de divort care va costa mult mai putin decat daca ati merge in statul unde se afla celalalt sot.

Atentie Procedura de divort international este complicata intodeauna apelati la un avocat specializat in divorturi. Este esential ca actele sa fie intocmite corect.

De asemenea procedura de divort international nu este una care sa poata fi facuta la notar sau la ofiterul de stare civila. Facem mentiune aceasta fiindca sunt multi care cred ca in cazul unei casatorii cu elemente de extranietate poate notarul public sa desfaca aceasta casatorie.

Regula este ca doar instanta poate dispune divortul international.

Noi avem in cadrul SCA Cuculis&Asociatii departament specializat in dreptul familiei care se ocupa de acest aspect inca din 2012 de la intrarea in vigoare a noului cod civil si care permite cu aplicarea din 2013 februarie a noului cod de procedura civila, folosirea inclusiv a forului de necesitate pentru a se dispune desfacerea casatoriei aici in Romania.

Facem o actualizare- Cum obtinem divortul de un cetatean strain in Romania!?

Care este legea aplicabila unui divort international dintre un cetatean roman si cetatean strain?

Daca partile divortului nu se inteleg, atunci legea aplicabilă în absența exprimării opțiunii părților este urmatoarea –

În absența unei opțiuni în temeiul articolului 5, divorțul și separarea de corp sunt reglementate de legea statului:

(a)pe teritoriul căruia soții își au reședința obișnuită la data sesizării instanței judecătorești; sau, în caz contrar;
(b)pe teritoriul căruia soții își aveau ultima reședință obișnuită, cu condiția ca perioada respectivă să nu se fi încheiat cu mai mult de un an înaintea sesizării instanței judecătorești, atât timp cât unul dintre ei încă mai are reședința în cauză la data sesizării instanței judecătorești; sau, în lipsa acestuia;
(c)a cărui cetățenie este deținută de ambii soți la data sesizării instanței judecătorești; sau, în caz contrar;
(d)unde este sesizată instanța judecătorească.

Practic, acest ultim punct d)

 • desemneaza un fel de for de NECESITATE si permite de fapt oricarei parti , ca acolo unde se afla adica si in ROMANIA, sa introduca o cerere la instanta din statul unde se afla!

Spre exemplu –

daca avem o casatorie incheiata in Italia si apoi venim in Romania, cetateanul roman poate introduce aceasta actiune de divort si in Romania.

Procedura de divort internationala explicata! Divort cetatean strain.

Cunoastem foarte bine despre exodul romanilor in tarile Uniunii Europene unde s-au casatorit cu cetateni italieni, spanioli, turci(non ue) iar dupa un timp desi mutati definitiv din tara, din diverse motive s-a ajuns la o rupere a relatiilor firesti si prin urmare la necesitatea desfacerii casatoriei.

De acolo s-a si nascut intrebarea legitima, daca se poate dispune, spre exemplu desfacerea casatoriei incheiate intre un ceatean roman si un cetatean Italian, insa nu la locul unde s-a oficializat casatoria in cazul acesta Italia, ci in Romania si chiar si fara prezenta partilor in tara.

Raspunsul este unul  afirmativ si acest lucru reiese atat din regulamentul mai sus indicat si anume articolul 5

–  Soții pot conveni să desemneze legea aplicabilă divorțului și separării de corp, cu condiția ca aceasta să fie una dintre următoarele legi:

a) legea statului pe teritoriul căruia soții își au reședința obișnuită în data încheierii acordului; sau

(b) legea statului pe teritoriul căruia soții și-au avut ultima reședință obișnuită, cu condiția ca unul dintre ei să aibă încă reședința respectivă în data încheierii acordului; sau

(c) legea statului de cetățenie a unuia dintre soți în data încheierii acordului; sau (d) legea forului.

Cu titlu suplimentar: REGULAMENTUL (UE) NR. 1259/2010 AL CONSILIULUI din 20 decembrie 2010

de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în domeniul legii aplicabile divorțului și separării de corp

(1)   Sunt competente să hotărască în problemele privind divorțul, separarea de drept și anularea căsătoriei instanțele judecătorești din statul membru:

(a)pe teritoriul căruia se află:
—reședința obișnuită a soților sau
—ultima reședință obișnuită a soților în condițiile în care unul dintre ei încă locuiește acolo sau
—reședința obișnuită a pârâtului sau
—în caz de cerere comună, reședința obișnuită a unuia dintre soți sau
—reședința obișnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puțin un an imediat înaintea introducerii cererii sau
—reședința obișnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puțin șase luni imediat înaintea introducerii cererii și în cazul în care acesta este fie resortisant al statului membru respectiv, fie, în cazul Regatului Unit și al Irlandei, are „domiciliul” în acel loc;

Un alt aspect important rezida chiar din Codul Civil si aici facem trimitere la art. 2600 o constructie imprumutata tot din prevederile europene si anume :

Procedura de divort international – “Daca legea straina, [..] nu permite divortul  ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana[…]”, aviz catre cei ce ar intentiona sa divorteze in Italia spre exemplu unde desfacerea casatoriei dureaza 3 ani de zile leguitorul roman a permis desfacerea casatoriei aici in Romania.

In legatura cu o alta problema ridicata si anume prezenta partilor in tara, daca acestea nu isi au resedinta in Romania ci pe teritoriul altui stat, atunci in mod firesc ca leguitorul prin codul de procedura civila a instituit posibilitatea reprezentarii lor prin mandatar, avocat astfel incat prezenta obligatorie fiind inlaturata, evident pentru aceste motive temeinice.

Divortul de un cetatean strain in decursul timpului a imbracat o forma mai simplista prin faptul ca instantele de judecata au inceput sa aplice regulamentele europene amintite si atunci divortul s-a pronuntat mult mai facil.

Vizionati si explicatiile avocatului Cuculis despre avocat divort international Bucuresti

Ce acte avem nevoie pentru un divort de cetatean strain?

Ne-am propus in materialul de fata sa nu abordam si tema desfacerii casatoriei in care avem si minori sau bunuri de impartit.

Astfel,daca partile ce vor sa divorteze au doar problema desfacerii casatoriei, atunci nu sunt necesare decat prezentarea actelor de stare civila-

buletin si alt document de identitate al sotului cetatean strain, copia a certificatului de casatorie incheiat in afara teritoriului tarii cat si transcrierea acestuia conform legii actelor de stare civila numarul 119/1996.

Ulterior, cererea de chemare in judecata va fi semnata de catre ambii soti, ea va fi bazata pe dispozitiile referitoare la desfacerea casatoriei bazata pe acordul ambilor soti iar reprezentarea avocatului ii va privi tot pe amii soti a caror semnatura va fi certificata conform legii 51/2995,  de catre avocat.

Procedura de divort international – Ce facem daca unul dintre soti nu este de acord sa divoteze in Romania?

Situatia aceasta o regasim in peste 60% dintre cazuri fiind o reala problema fapt pentru care leguitorul European a prevazut aceasta situatie astfel incat in regulamentul mai sus mentionat in cadrul articolului 8 se arata legea aplicabilă în absența exprimării opțiunii părților astfel  in absența unei opțiuni în temeiul articolului 5, divorțul și separarea de corp sunt reglementate de legea statului:

(a) pe teritoriul căruia soții își au reședința obișnuită la data sesizării instanței judecătorești; sau, în caz contrar;

(b) pe teritoriul căruia soții își aveau ultima reședință obișnuită, cu condiția ca perioada respectivă să nu se fi încheiat cu mai mult de un an înaintea sesizării instanței judecătorești, atât timp cât unul dintre ei încă mai are reședința în cauză la data sesizării instanței judecătorești; sau, în lipsa acestuia;

(c) a cărui cetățenie este deținută de ambii soți la data sesizării instanței judecătorești; sau, în caz contrar; (d) unde este sesizată instanța judecătorească.

Prin raportare la litera d) instanta investita cu solutionarea cauzei poate fi chiar instanta Romaneasca iar prin aplicarea normelor internationale in materie de procedura civila atat art .1069 forul de necesitate, 1080 competenta preferentiala a instantelor romane cod procedura civila.

Cititi si :

Cat dureaza procedura de divort international?

La determinarea duratei  desfasurarii procesului trebuie sa tinem cont de tara unde se afla sotului de care dorim sa divortam astfel.

Procedura de citare se va face intodeauna tot dupa un regulament European in materie si aume  REGULAMENTUL (CE) NR. 1393/2007 din 13 noiembrie 2007 privind notificarea sau comunicarea în statele membre a actelor judiciare şi extrajudiciare în materie civilă sau comercială (“notificarea sau comunicarea actelor”) şi abrogarea Regulamentului (CE) nr. 1348/2000 al Consiliulu.

In mod normal procedura pe acordul sotilor se poate termina intr-un interval stabilit intre 2 saptamani si 6 luni de zile iar procedura in contradictoriu pana la un an de zile.

Ce se intampla daca aveti o hotarare de divort din afara Romaniei si vreti sa radiati casatoria din Romania?

Recunoasterea hotararilor straine de divort

Procedura se numeste EXEQUATOR si inseamna de fapt recunoasterea hotararii straine de divort, in Romania, pentru ca in baza ei sa puteti sa stergeti din evidenta populatiei orice urma a vechii casatorii.

Cu titlu de exemplu, dam un model de cerere de EXEQUATOR.

Prin aceasta se solicita instantei, urmatoarele-

Recunoasterea unei hotarari de divort din Italia, casatorie incheiat intre un cetatean roman si unul italian, insa divortul pronuntat in instantele din ITALIA prin Procedura de divort international.

INSTANȚA

Prin cererea înregistrată la această instanță sub nr. 2142 din 14.07.2015 petenta L. M.-F. a cerut în contradictoriu cu intimatul L. Gaetano recunoaşterea sentinței de divorț, pronunțată în Italia, pentru a beneficia de puterea lucrului judecat şi a fi executată în România.

Cererea s-a soluționat fără citarea părților, fiind îndeplinite condițiile art.1094 şi urm. C.pr.civ. Din actele dosarului, respectiv copia hotărârii străine, traducerea legalizată, instanța a reținut următoarele :

Între părți au existat raporturi de căsătorie, care s-au destrămat, părțile fiind de acord cu desfacerea căsătoriei, fiind astfel pronunțată sentința civilă nr.5094/2014 a Trbunalului Forli.

Cererea de recunoastere a hotaririi straine se solutioneaza pe cale principala prin hotarire.

Cererea poate fi solutionata fara citarea partilor daca, din hotarirea straina, rezulta ca piritul a fost de acord cu admiterea actiunii, cee ace este cazul de față.

Față de aceste împrejurări instanța constată că sunt îndeplinite condițiile prev.de art.1094 şi urm. C.prciv., motiv pentru care va admite cererea aşa cum a fost formulată.

PENTRU ACESTE MOTIVE, ÎN NUMELE LEGII

HOTăRăSTE:

Admite cererea promovată de petenta L. M.-F. , domiciliată în Sălişte ..20, parte L. Gaetano şi în consecință :

Recunoaşte , spre a beneficia de puterea lucrului judecat , efectele sentinței civile nr,5094/2014 a Tribunalului Forli, Italia, prin care s-a desfăcut căsătoria părților.

23.08.2022. Red. V.A. Tehnored. A.F

Pentru situatii particulare, este indicat sa dicutati cu un avocat specializat in litigii de familie.

Certificat de divort international

Desi nu exista o asemenea terminologie, pe baza desfacerii casatoriei in instanta din Romania, puteti folosi aceasta decizie a instantei de judecata cu anexa la hotararea judecatoreascaCERTIFICATUL MENȚIONAT LA ARTICOLUL 39 PRIVIND HOTĂRÂRILE ÎN MATERIA RĂSPUNDERII PĂRINTEȘTI (1)

(1)  Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului din 27 noiembrie 2003 privind competența, recunoașterea și executarea hotărârilor judecătorești în materie matrimonială și în materia răspunderii părintești, de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1347/2000.

(2)  Trebuie anexate documentele menționate la articolul 37 alineatul (2).


Avocat Drd. Cuculis Adrian

Vaselor Nr. 16
Bucuresti
Romania
49 comments to “Procedura de divort in cazul unui cetatean strain, in Romania. Cum se poate obtine divortul dintre un cetatean roman si un cetatean strain in spatiul Uniunii Europene atunci cand casatoria nu a fost incheiata in Romania.”
 1. Buna ziua!
  In cazul unei casatorii incheiata in Romania intre cetatean roman si cetatean italian, in cazul decesului sotului (cetatean italian) unde si cu aplicarea carei legi (romane sau italiana) se face succesiunea? Apartamentul cumparat de sot in Romania inainte de casatorie si proprietatile din Italia sunt purtate la masa succesoriala (nu exista copii comuni, sotul are o fiica majora in Italia) ca obiect de mostenire intre sotie si fiica sotului?
  Va multumesc!

  • Bună ziua
   Sunt căsătorită în Portugalia ,Lisabona cu un cetățean portughez,suntem despărțiți în fapt din 2014 și locuiesc în România, Brașov ,menționez ca nu cunosc adresa soțului deoarece el si-a schimbat domiciliul cum procedez ptr obținerea divorțului?

 2. Buna ziua !
  As vrea sa va rog sa ma ajutati cu o explicatie. Ca cetatean marocan aflat pe teritoriul Romaniei si casatorit,doresc sa divortez,asta presupune sa pierd dreptul de a locui in Romania ? Mentionez ca detin 2 farmacii si cum as putea in acest caz sa am drept de a ramane in Romania ? Ce conditii trebuie sa indeplinesc si ce acte sunt necesare ?
  Multumesc!

   • Doresc sa divorțez de un cetățean străin (Maroc) căsătoria a avut loc în Maroc, eu locuiesc în Italia…
    În Italia prima data se face separarea și după divorțul, doar ca eu nu vreau sa astept încă 3 ani pentru a avea divorțul,vrau sa menționez ca nu mai știu absolut nimic de el, u de sta ,unde are domiciliul, absolut nimic ,nici avocatul nu a reușit sa îl gaseasca la ultimul domiciliu ( nu are permis de soggiorno, si nu isi poate face domiciliul nicaieri) ,exista și un minor ,si tribunalul la separare mia încredințat copilul mie 100 % ….
    Vreau sa știu dacă e posibil sa bag divorț în România și cât durează….
    Mulțumesc

    • Buna ziua .Sunt casatorita cu un irakian .Casatoriia fiind facuta in Irak,Erbil.Certificatul este tradus la ambasada Romaniei din Erbil.Locuim in Romania .El are viza de membru de familie ,dar ,de aproape doi ani locuiesc separat.As dori sa divortez .Si daca este nevoie de prezenta lui la tribunal?

    • Buna ziua

     Am un copil de 3 luni cu un cetatean spaniol in afara căsătoriei, recunoscută paternitatea. După o lună de ședere în România acesta a părăsit România, actualmente domiciliu necunoscut, nu răspunde la apel telefonic.
     Rog sa-mi spuneti proceduri pentru:

     -decădere din drepturi părintești

     – acțiune internațională,Spania, pentru pensie alimentară.

     Locuiesc în Alba Iulia.

     Multumesc

     Dupa

   • Bună ziua sunt căsătorită cu un Algerian și mă chinui de 13 ani să divorțez nu am minori vreau să mă ajutați

   • Bună ziua,
    Suntem căsătoriți din 1987 în București ca cetățeni români ,acum cetățeni austrieci cu drept de rezidență în România,unde ma duc dacă vreau divorțul?Multumesc!

 3. Buna ziua , casatoria cu un cetatean irlandez , casatoria fiind facuta in irlanda , si doresc sa divortez , nu avem copii si nu doresc niciu un bun material, deci nu se pune problema impartirii bunirilor , cum as putea proceda ?

   • Bună seara Ma numesc Dora Iorga si sunt casatorita cu cetățean italian din anul 2013 ..din anul 2020 nu mai locuim impreuna eu intorcindu-ma in România..doresc sa fac divortul aici ..Nu avem bunuri materiale abtinute in comun si nici copii abtinuti pe durata casatoriei …In aceste condițiile sotul meu poate fi chemat aici pentru divort?..Casatoria a avut loc la Roma …Va mulțumesc

    • Buna ziua. Ati putea face divortul aici in Romania, la judecatoria sectorului 5 – Titlul I Procedura divorţuluiCapitolul I Dispoziţii comuneArticolul 915 [ Decizii de interpretare]Instanţa competentă(1) Cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cea din urmă locuinţă comună a soţilor. Dacă soţii nu au avut locuinţă comună sau dacă niciunul dintre soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cea din urmă locuinţă comună, judecătoria competentă este aceea în circumscripţia căreia îşi are locuinţa pârâtul, iar când pârâtul nu are locuinţa în ţară şi instanţele române sunt competente internaţional, este competentă judecătoria în circumscripţia căreia îşi are locuinţa reclamantul.(2) Dacă nici reclamantul şi nici pârâtul nu au locuinţa în ţară, părţile pot conveni expres să introducă cererea de divorţ la orice judecătorie din România. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorţ este de competenţa Judecătoriei Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti.

   • Buna ziua .Sunt casatorita cu un irakian .Casatoriia fiind facuta in Irak,Erbil.Certificatul este tradus la ambasada Romaniei din Erbil.Locuim in Romania .El are viza de membru de familie ,dar ,de aproape doi ani locuiesc separat.As dori sa divortez .Si daca este nevoie de prezenta lui la tribunal?

 4. Doresc sa divortez de un cetatean străin (Din Camerun). El nu vrea să accepte, deși el a inițiat separarea. Suntem despărțiți deja, si doresc oficializarea acestui lucru. Daca bag divorțul, iar el refuză, exista sanse sa fiu obligată să stau căsătorită cu el? Care sunt pasii pe care ar trebui să îi fac din punct de vedere legal?

 5. Buna ziua am si eu o intrebare la dvs.Daca eu sint cetatean roman si am fost casatorita cu un cetatean de origine turca ccum pot obtine hotarirea de divort din turcia daca eu si respectivul a divortat cu ajutorul unei procuro trimisa de mine din Romania.Ce pot face daca ma duc la tribunalul Buftea deoarece eu locuiesc in Chiajna jud.Ilfov.Cetateanu ccu care am fost casatorita nu vrea sa imi trimita sub nici o forma HOTARIREA DEFINITIVA SI IREVOCABILA CU APOSTILA.Ce se poate face?Multumesc si o zi buna va doresc.

 6. Dupa cum am mentionat si in comentariul anterior divortul este finalizat in turcia în 2015 si nu am primit HOTATAREA DEFINITIVA SI IREVOCABILA CU APOSTILA .Cum ma puteti ajuta?Sau pot intenta si eu din Romania divory in lipsa sotului ,deoarece am fost casatoriti legitim in Romania si deyin certificat de casatorie romanesc.Se poate divorta si aici chisr daca sotul a bagat fivort in lipsa mea cu ajutorul procurii data de mine de a fi reprezentata de un avocat turc.

 7. Buna ziua,sunt in divorț cu soțul meu,eu am cumpărat apartament ul din înainte de căsătorie nu am realizat nimic în 19ani in afara de 2 fete,el nu vrea să părăsească domiciliu până la finalizarea divorțului ce pot sa fac,cum să-l evacuez deoarece el nu contribuie cu bani la întreținerea locuinței? Va mulțumesc din suflet! avocata pe care am angajați pentru proces este tânără și zice că nu pot sa fac nimic as vrea o parcare de la dv.

 8. Cum a-și putea să optin cnp pe certificatul de naștere care lam pierdut după schimbarea prenumelui în Germania…

 9. Buna ziua
  Va rog frumos daca ati putea sa ma ajutati cu un raspuns.
  Sunt cununata din 1995 cu un cetatean sarb. Am o fetita cu el nascuta in Romania dar este majora , crescuta de mine fara nici o contributie financiara a sotului pentru fetita. Din 1998 numai locuim impreuna . Vreau sa infiez o fetita dar ma incurca cununia. Am platit avocat pentru a se ocupa de divort. Am platit toata suma. Este aproape un an dar a spus avocatul ca a trimis sotului in Serbia instiintare. Am fost recent in Serbia dar nu a primit nimic acolo.
  Acum avocatul a spus ca ,, Documentele pentru divorțul Dumneavoastră sunt de competentă Judecătoriei Sector 5 Bucuresti și acolo ajungem ”

  Certificatul de casatorie il am tradus in limba romana si este inregistrata si in Romania casatoria chiar daca a fost incheiata in Serbia.

  Mi-ati putea spune va rog frumos ce legatura are Bucurestiul cu divortul? Noi locuim in jud.Mures.

 10. Buna ziua! Am o întrebare. Eu și soția suntem cetățeni austrieci de 26 ani si de câțiva ani nu mai locuim împreună. Am ieșit la pensie, soția locuiește in Austria iar eu m-am stabilit de un an in România, si am scos certificat de rezident in România. Căsătoria a fost făcută in Bacau inainte de a părăsi România. Nu avem copii minori. Dorim sa divorțăm si vrem sa găsim modalitate simpla si rapidă. Am citit puțin din legea romană privitoare la divorț dar nu am găsit dacă doua persoane căsătorite in Ro. cu alta cetățenie pot divorța in Ro. Putem divorța la notar in România sau unde se poate divorța? Mă puteți ajuta cu un sfat? Va mulțumesc.
  Cu stimă
  B.D.

 11. Buna seara. Ma numesc GEORGIANA DRAGOMIR, m-am casatorit in 2015, in Cipru cu un cetatean din Pakhistan , de care m-am despartit chiar in cursul aceluiasi an, mai precis acesta a disparut din Cipru si numai stiu nimic de el. Am numai copii dupa certificatul de casatorie si dupa actul lui de identitate . Eu m-am reantors in Romania unde mi-am refacut viata am un copil minor si asi dori sa divortez aici in Romania , avand domiciliul in Buftea, Ilfov. Intrebarea mea este daca pot , ce documente imi trebuie, si la ce costuri sa ma astept.

 12. Buna ziua. In 2019 m-am casatorit cu actuala mea sotie in Kenia ea fiind cetatean kenian. iar apoi am revenit in tara incepand actele de o aduce pe sotie in tara cu viza de reintregirea a familiei si facand toate procedurile in special dobandind si certificat de casatorie romanesc. In momentul de fata suntem si locuim in germania iar relatia nu mai merge cum trebuie si am ajuns la comun acord sa divortam. Care sunt procedurile legale de a divorta de actuala sotie avand in vedere ca nu detinem propietati impreuna si nici nu avem copii impreuna.

  • Buna ziua, in primul rand vom determina compentata instantelor din Romania in vederea pronuntarii divortului si ulterior vom analiza oportunitatea. Va sunam la numarul indicat. Cu bine, av. drd.Cuculis 0722298011

 13. Buna seara,sunt căsătorită cu un cetățean din Republica arabă egipt ,ne am căsătorit în Egipt,apoi am înregistrat căsătoria în România dar am locuit în Italia.Suntem separați de mai mult de 3 ani el e in italia eu sunt in Romania.Vreau sa divorțez dar avem un copil are 7 ani ,fetita este cu mine aici el este absent din toate punctele de vedere.Sunt din Brăila vă rog să mă ajutați.Multumesc anticipat.

 14. Bună dimineața, sunt căsătorit din 02.10.2023 cu Rusoaică la Sankt-Peterburg la starea civila Sankt Petersburg și înregistrat la Consulatul României la Sankt-Peterburg…nu locuim împreună…vreau să divorțez și soția nu vrea(interes viza spre Europa),îmi zice eu sa pun divorț…pot sa divorțez în România?( în privat am sa va explic mai multe cum este situația cu căsătoria și Consulul României la Sankt-Peterburg).
  PS.pe nr de România am doar WhatsApp…

 15. Bună dimineața, sunt căsătorit din 02.10.2023 cu Rusoaică la Sankt-Peterburg la starea civila Sankt Petersburg și înregistrat căsătoria la Consulatul României la Sankt-Peterburg, Rusia…nu locuim împreună…vreau să divorțez și soția nu vrea,îmi zice eu sa pun divorț…pot sa divorțez în România?

 16. Buna ziua, fratele meu este cetatean roman, casatorit in Romania cu o cetateana irlandeza. Cum poate divorta? Ei traiesc amandoi in Irlanda, sunt separati de multi ani, de 8 ani. Acolo dureaza foarte mult divortul. Ce solutii exista? Multumesc mult.

 17. Sunt casatorita cu cetatean britanic, casatoria a avut loc in uk si este inregistrata
  si in Romania. Locuim in romania de 1an vrem divort de comun acord. El nu are rezidenta si nici nu este inregistrat la adresa unde locuim acum.
  Se poate la notar?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.