Procedura de divort in cazul unui cetatean strain, in Romania. Cum se poate obtine divortul dintre un cetatean roman si un cetatean strain in spatiul Uniunii Europene atunci cand casatoria nu a fost incheiata in Romania.

Cine poate divorta in Romania desi casatoria nu a fost incheiata aici?

Cum pot sa divortez in Romania de un cetatean strain?

Procedura de divort international – Cum divortam daca suntem casatoriti cu un cetatean strain?

Teme de lucru pentru noul cod civil care prevede acest lucru si care va permite sa divortati in Romania , desi casatoria dvs. nu este incheiata aici.

De asemeneam, puteti divorta in Romania daca unul dintre soti nu mai este in tara sau chiar ambii sunt plecat.

Procedura de divort international , de un cetatean strain detaliata pentru casatoria cu cetatenii straini casatoriti cu cetateni romani.

Pot  divorta in Romania cetatenii romani casatoriti in strainatate sau cetatenii straini casatoriti in strainatate .

Procedura de divort
Procedura de divort

Mai pe scurt, oricine poate divorta pe teritoriul Romaniei asta daca sunt de acord cu regulile internationale in materie si mai ales cu cele din Regulamentul NR. 1259/2010 AL CONSILIULUI EUROPEI.

Regulamentul vizeaza punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în domeniul legii aplicabile divorțului și separării de corp si daca desigur, se indeplinese legea forului de necesitate.

Divort cetatean strain in Romania! Genul de divort care va costa mult mai putin decat daca ati merge in statul unde se afla celalalt sot.

Atentie Procedura de divort international este complicata intodeauna apelati la un avocat specializat in divorturi. Este esential ca actele sa fie intocmite corect.

Noi avem in cadrul SCA Cuculis&Asociatii departament specializat in dreptul familiei.

Facem o actualizare- Cum obtinem divortul de un cetatean strain in Romania!?

Care este legea aplicabila unui divort international dintre un cetatean roman si cetatean strain?

Daca partile divortului nu se inteleg, atunci legea aplicabilă în absența exprimării opțiunii părților este urmatoarea –

În absența unei opțiuni în temeiul articolului 5, divorțul și separarea de corp sunt reglementate de legea statului:

(a)pe teritoriul căruia soții își au reședința obișnuită la data sesizării instanței judecătorești; sau, în caz contrar;
(b)pe teritoriul căruia soții își aveau ultima reședință obișnuită, cu condiția ca perioada respectivă să nu se fi încheiat cu mai mult de un an înaintea sesizării instanței judecătorești, atât timp cât unul dintre ei încă mai are reședința în cauză la data sesizării instanței judecătorești; sau, în lipsa acestuia;
(c)a cărui cetățenie este deținută de ambii soți la data sesizării instanței judecătorești; sau, în caz contrar;
(d)unde este sesizată instanța judecătorească.

Practic, acest ultim punct d)

 • desemneaza un fel de for de NECESITATE si permite de fapt oricarei parti , ca acolo unde se afla adica si in ROMANIA, sa introduca o cerere la instanta din statul unde se afla!

Spre exemplu –

daca avem o casatorie incheiata in Italia si apoi venim in Romania, cetateanul roman poate introduce aceasta actiune de divort si in Romania.

Procedura de divort internationala explicata! Divort cetatean strain.

Cunoastem foarte bine despre exodul romanilor in tarile Uniunii Europene unde s-au casatorit cu cetateni italieni, spanioli, turci(non ue) iar dupa un timp desi mutati definitiv din tara, din diverse motive s-a ajuns la o rupere a relatiilor firesti si prin urmare la necesitatea desfacerii casatoriei.

De acolo s-a si nascut intrebarea legitima, daca se poate dispune, spre exemplu desfacerea casatoriei incheiate intre un ceatean roman si un cetatean Italian, insa nu la locul unde s-a oficializat casatoria in cazul acesta Italia, ci in Romania si chiar si fara prezenta partilor in tara.

Raspunsul este unul  afirmativ si acest lucru reiese atat din regulamentul mai sus indicat si anume articolul 5

–  Soții pot conveni să desemneze legea aplicabilă divorțului și separării de corp, cu condiția ca aceasta să fie una dintre următoarele legi:

a) legea statului pe teritoriul căruia soții își au reședința obișnuită în data încheierii acordului; sau

(b) legea statului pe teritoriul căruia soții și-au avut ultima reședință obișnuită, cu condiția ca unul dintre ei să aibă încă reședința respectivă în data încheierii acordului; sau

(c) legea statului de cetățenie a unuia dintre soți în data încheierii acordului; sau (d) legea forului.

Un alt aspect important rezida chiar din Codul Civil si aici facem trimitere la art. 2600 o constructie imprumutata tot din prevederile europene si anume :

Procedura de divort international – “Daca legea straina, [..] nu permite divortul  ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana[…]”, aviz catre cei ce ar intentiona sa divorteze in Italia spre exemplu unde desfacerea casatoriei dureaza 3 ani de zile leguitorul roman a permis desfacerea casatoriei aici in Romania.

In legatura cu o alta problema ridicata si anume prezenta partilor in tara, daca acestea nu isi au resedinta in Romania ci pe teritoriul altui stat, atunci in mod firesc ca leguitorul prin codul de procedura civila a instituit posibilitatea reprezentarii lor prin mandatar, avocat astfel incat prezenta obligatorie fiind inlaturata, evident pentru aceste motive temeinice.

Divortul de un cetatean strain in decursul timpului a imbracat o forma mai simplista prin faptul ca instantele de judecata au inceput sa aplice regulamentele europene amintite si atunci divortul s-a pronuntat mult mai facil.

Ce acte avem nevoie pentru un divort de cetatean strain?

Ne-am propus in materialul de fata sa nu abordam si tema desfacerii casatoriei in care avem si minori sau bunuri de impartit.

Astfel,daca partile ce vor sa divorteze au doar problema desfacerii casatoriei, atunci nu sunt necesare decat prezentarea actelor de stare civila-

buletin si alt document de identitate al sotului cetatean strain, copia a certificatului de casatorie incheiat in afara teritoriului tarii cat si transcrierea acestuia conform legii actelor de stare civila numarul 119/1996.

Ulterior, cererea de chemare in judecata va fi semnata de catre ambii soti, ea va fi bazata pe dispozitiile referitoare la desfacerea casatoriei bazata pe acordul ambilor soti iar reprezentarea avocatului ii va privi tot pe amii soti a caror semnatura va fi certificata conform legii 51/2995,  de catre avocat.

Procedura de divort international – Ce facem daca unul dintre soti nu este de acord sa divoteze in Romania?

Situatia aceasta o regasim in peste 60% dintre cazuri fiind o reala problema fapt pentru care leguitorul European a prevazut aceasta situatie astfel incat in regulamentul mai sus mentionat in cadrul articolului 8 se arata legea aplicabilă în absența exprimării opțiunii părților astfel  in absența unei opțiuni în temeiul articolului 5, divorțul și separarea de corp sunt reglementate de legea statului:

(a) pe teritoriul căruia soții își au reședința obișnuită la data sesizării instanței judecătorești; sau, în caz contrar;

(b) pe teritoriul căruia soții își aveau ultima reședință obișnuită, cu condiția ca perioada respectivă să nu se fi încheiat cu mai mult de un an înaintea sesizării instanței judecătorești, atât timp cât unul dintre ei încă mai are reședința în cauză la data sesizării instanței judecătorești; sau, în lipsa acestuia;

(c) a cărui cetățenie este deținută de ambii soți la data sesizării instanței judecătorești; sau, în caz contrar; (d) unde este sesizată instanța judecătorească.

Prin raportare la litera d) instanta investita cu solutionarea cauzei poate fi chiar instanta Romaneasca iar prin aplicarea normelor internationale in materie de procedura civila atat art .1069 forul de necesitate, 1080 competenta preferentiala a instantelor romane cod procedura civila.

Cat dureaza procedura de divort international?

La determinarea duratei  desfasurarii procesului trebuie sa tinem cont de tara unde se afla sotului de care dorim sa divortam astfel.

Procedura de citare se va face intodeauna tot dupa un regulament European in materie si aume  REGULAMENTUL (CE) NR. 1393/2007 din 13 noiembrie 2007 privind notificarea sau comunicarea în statele membre a actelor judiciare şi extrajudiciare în materie civilă sau comercială (“notificarea sau comunicarea actelor”) şi abrogarea Regulamentului (CE) nr. 1348/2000 al Consiliulu.

In mod normal procedura pe acordul sotilor se poate termina intr-un interval stabilit intre 2 saptamani si 6 luni de zile iar procedura in contradictoriu pana la un an de zile.

Ce se intampla daca aveti o hotarare de divort din afara Romaniei si vreti sa radiati casatoria din Romania?

Procedura se numeste EXEQUATOR si inseamna de fapt recunoasterea hotararii straine de divort, in Romania, pentru ca in baza ei sa puteti sa stergeti din evidenta populatiei orice urma a vechii casatorii.

Cu titlu de exemplu, dam un model de cerere de EXEQUATOR.

Prin aceasta se solicita instantei, urmatoarele-

Recunoasterea unei hotarari de divort din Italia, casatorie incheiat intre un cetatean roman si unul italian, insa divortul pronuntat in instantele din ITALIA prin Procedura de divort international.

INSTANȚA

Prin cererea înregistrată la această instanță sub nr. 2142 din 14.07.2015 petenta L. M.-F. a cerut în contradictoriu cu intimatul L. Gaetano recunoaşterea sentinței de divorț, pronunțată în Italia, pentru a beneficia de puterea lucrului judecat şi a fi executată în România.

Cererea s-a soluționat fără citarea părților, fiind îndeplinite condițiile art.1094 şi urm. C.pr.civ. Din actele dosarului, respectiv copia hotărârii străine, traducerea legalizată, instanța a reținut următoarele :

Între părți au existat raporturi de căsătorie, care s-au destrămat, părțile fiind de acord cu desfacerea căsătoriei, fiind astfel pronunțată sentința civilă nr.5094/2014 a Trbunalului Forli.

Cererea de recunoastere a hotaririi straine se solutioneaza pe cale principala prin hotarire.

Cererea poate fi solutionata fara citarea partilor daca, din hotarirea straina, rezulta ca piritul a fost de acord cu admiterea actiunii, cee ace este cazul de față.

Față de aceste împrejurări instanța constată că sunt îndeplinite condițiile prev.de art.1094 şi urm. C.prciv., motiv pentru care va admite cererea aşa cum a fost formulată.

PENTRU ACESTE MOTIVE, ÎN NUMELE LEGII

HOTăRăSTE:

Admite cererea promovată de petenta L. M.-F. , domiciliată în Sălişte ..20, parte L. Gaetano şi în consecință :

Recunoaşte , spre a beneficia de puterea lucrului judecat , efectele sentinței civile nr,5094/2014 a Tribunalului Forli, Italia, prin care s-a desfăcut căsătoria părților.

23.08.2018. Red. V.A. Tehnored. A.F

Pentru situatii particulare, este indicat sa dicutati cu un avocat specializat in litigii de familie.

Avocat Drd. Cuculis Adrian

S.C.A Cuculis si Asociatii

031.412.48.88 / 072298011

avocat@indrumari-juridice.eu

Sunteti in procedura de divort? Vreti sa aveti parte de o aparare calificata? Puteti completa formularul de mai jos sau puteti face o programare aici.

9 comments to “Procedura de divort in cazul unui cetatean strain, in Romania. Cum se poate obtine divortul dintre un cetatean roman si un cetatean strain in spatiul Uniunii Europene atunci cand casatoria nu a fost incheiata in Romania.”
 1. Buna ziua!
  In cazul unei casatorii incheiata in Romania intre cetatean roman si cetatean italian, in cazul decesului sotului (cetatean italian) unde si cu aplicarea carei legi (romane sau italiana) se face succesiunea? Apartamentul cumparat de sot in Romania inainte de casatorie si proprietatile din Italia sunt purtate la masa succesoriala (nu exista copii comuni, sotul are o fiica majora in Italia) ca obiect de mostenire intre sotie si fiica sotului?
  Va multumesc!

 2. Buna ziua !
  As vrea sa va rog sa ma ajutati cu o explicatie. Ca cetatean marocan aflat pe teritoriul Romaniei si casatorit,doresc sa divortez,asta presupune sa pierd dreptul de a locui in Romania ? Mentionez ca detin 2 farmacii si cum as putea in acest caz sa am drept de a ramane in Romania ? Ce conditii trebuie sa indeplinesc si ce acte sunt necesare ?
  Multumesc!

   • Doresc sa divorțez de un cetățean străin (Maroc) căsătoria a avut loc în Maroc, eu locuiesc în Italia…
    În Italia prima data se face separarea și după divorțul, doar ca eu nu vreau sa astept încă 3 ani pentru a avea divorțul,vrau sa menționez ca nu mai știu absolut nimic de el, u de sta ,unde are domiciliul, absolut nimic ,nici avocatul nu a reușit sa îl gaseasca la ultimul domiciliu ( nu are permis de soggiorno, si nu isi poate face domiciliul nicaieri) ,exista și un minor ,si tribunalul la separare mia încredințat copilul mie 100 % ….
    Vreau sa știu dacă e posibil sa bag divorț în România și cât durează….
    Mulțumesc

 3. Buna ziua , casatoria cu un cetatean irlandez , casatoria fiind facuta in irlanda , si doresc sa divortez , nu avem copii si nu doresc niciu un bun material, deci nu se pune problema impartirii bunirilor , cum as putea proceda ?

 4. Doresc sa divortez de un cetatean străin (Din Camerun). El nu vrea să accepte, deși el a inițiat separarea. Suntem despărțiți deja, si doresc oficializarea acestui lucru. Daca bag divorțul, iar el refuză, exista sanse sa fiu obligată să stau căsătorită cu el? Care sunt pasii pe care ar trebui să îi fac din punct de vedere legal?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.